כתבנו בעבר על הכפרים והתרבות הצ'רקסים בריחנייה כאן וגם על מרכז המורשת הצ'רקסית בכפר קמה כאן ||| כיסוני גבינה צ'רקסים נקראים גם פסיהלוז'ה Psyhaluje псыхьалыжъо או האלוז Haluš ||| המסורת הצ'רקסית מספרת שהגברים שהיו חוזרים מהקרבות בקווקז, נאלצו להסתפק בארוחה מהירה שהכינו להם נשותיהם, מהמצרכים הזמינים וללא הכנה מראש: מים, קמח וגבינה ||| הכיסונים הצ'רקסים קטנים ומזכירים את כיסוני הפילמני הרוסיים עליהם כבר סיפרנו בעבר ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
מצרכים
לבצק
למלית
- 350 גרם גבינה צ'רקסית מפוררת (או גבינת טוב-טעם)
- בצל ירוק
- שמן זית
- 1 כפית שטוחה פפריקה (פִּלְפֶּלֶת) מתוקה
- קורט מלח
לבישול
לרוטב
- שמן זית
- פפריקה (פִּלְפֶּלֶת) חריפה
להגשה
- יוגורט או שמנת חמוצה
שלבי הכנה
- בקערת מְעַרְבֵּל (מיקסר) מערבבים כ- 5 דקות את הקמח, מלח ומים עד לקבלת בצק לא דביק מדי
- מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח מעט, ויוצרים כדורי בצק בגודל כדור פינג-פונג בערך. טיפ: החלוקה לכדורים תקל על הרידוד בהמשך
- מכסים את הכדורים במגבת מטבח ומניחים להם לנוח כ- 10 דקות
- הכנת המלית: במחבת מחממים את שמן הזית, מוסיפים את הבצל הירוק ומקפיצים קלות, רק עד שהבצל מתרכך. מסירים מהכיריים ומניחים לבצל המטוגן להצטנן
- מפוררים את הגבינה הצ'רקסית לתוך קערה ומוסיפים את הבצל הירוק, פפריקה ומלח ומערבבים לאחידות
- מרדדים כדור בצק על משטח עבודה נקי, לעלה בעובי 1/2 ס"מ
- קורצים בבצק עיגולים בקוטר של 5-6 ס"מ
- מניחים במרכז כל עיגול בצק, כפית מלית ומקפלים את הבצק מעליה לקבלת חצי סהר
- מהדקים את השוליים ולמקפידים אפשר להדק בעזרת קורצן או מזלג, לקבלת סיומת מעוטרת
- ממשיכים כך עם כל כדורי הבצק. את שאריות הבצק אוספים, ומרדדים מחדש להכנת עוד כיסוני מתאזה
- בישול הכיסונים: מרתיחים מים בסיר 4 ליטר או יותר, ומוסיפים את המלח ושמן הזית למים הרתוחים
- מכניסים את הכיסונים למים הרותחים ומבשלים רק עד שהם צפים. הערה: אפשר למלא את הסיר בעשרה ויותר כיסונים בכל פעם
- מוציאים את הכיסונים המבושלים בכף מחוררת ומניחים בצלחת
- הכנת הרוטב: מחממים במחבת עם 2 כפות שמן זית, מוסיפים כפית פפריקה חריפה ומערבבים
- מוסיפים למחבת את הכיסונים המבושלים ומקפיצים כ-3 דקות, עד שהכיסונים עטופים בשמן החריף
הגשה
מגישים חם, לצד יוגורט או שמנת חמוצה.
טיפ: אם רוצים להכין כיסונים להגשה במועד אחר, ניתן אחרי שלב 10 להקפיא את הכיסונים. כשרוצים לאכול כיסוני מתאזה צ'רקסים, מעבירים אותם מהמקפיא ישר לסיר מים רותחים וממשיכים בשלבים 11-15 שבהנחיות המתכון מעלה.
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite
רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…