מטבח ללא מיקסר ו/או בלנדר יהיה לוקה בחסר ||| בכל מתכון עושים שימוש במכשירים אלה שעושים לנו את החיים קלים יותר ||| איפה הכל התחיל ומה ההבדל בין היכולות של מיקסר, בלנדר ומעבד מזון ||| כל הפרטים והטיפים בהמשך…
בְּלֶנְדֶּר או מַמְחֶה
ככל הנראה אין מטבח בישראל, או לפחות לא מטבח של אוהב.ת בישול, שאין בו לפחות סוג כזה או אחר של בלנדר או מיקסר. המובן מאליו שלנו הפעם מתחיל במזון הכי בסיסי, האוכל של התינוקות שלנו. ממש בשלבים הראשונים של חייהם הקולינריים נכנס הבלנדר והוא שם כמעט בכל מנה שאנחנו מכינים: קצפת, שיייק, רוטב, עוגות, קינוחים ואפילו מרקים חלקים.
לא ברור איך הצליחו האימהות של פעם לרסק לתינוקות עוף, ואיך במרתפי המסעדות הצרפתיות הצליחו הסו שפים להכין קרם פטיסייר, סורבה או פירה אוורירי וחלק. מסתבר שהעולם המודרני לא ידע את המערבל עד לפני 100 שנים, עד שכימאי האמריקאי יליד פולין סטפן פופלבסקי Stephen Poplawski, המציא את המהפכה.
בגיל 9 היגר פופלבסקי עם הוריו לוויסקונסין ארה"ב. ובארץ האפשריות הבלתי מוגבלות הצליח העלם הצעיר להמציא את אחד המכשירים הטריוויאליים ביותר במטבח וכך להיכנס לספר ההיסטוריה. בשנת 1919 חברת קטנה ארנולד אלקטרוניקה Arnold Electric Company שכרה את שרותיו של פופלבסקי כדי לפתח מכשיר אוטומטי לערבול חלב לשימוש תעשייתי ולמסעדות. במשך 3 שנים עסק פופלבסקי בפיתוח המכשיר והפטנט ובשנת 1922 הגיש את הפטנט לבלנדר הראשון לערבוב חלבliquefier blender . הרעיון הראשוני נשאר עד היום דומה: בבסיס הבלנדר מנוע עם שקע שאליו מחובר המיכל ובו הנוזלים. חברת ארנולד הפכה בין לילה, לספקית הרשמית של המכשיר הנחשק במטבחי מסעדות הגורמה של העולם. בשנת 1933 החל פופלבסקי לעבוד באופן עצמאי על בלנדר לשימוש ביתי, ורק בשנת 1940 הבלנדר הביתי הראשון הושק לאוויר העולם. שש שנים לאחר מכן מכר פופלבסקי את הפטנט לחברת אוסטר Oster, וכך קיבל הבלנדר את שמו אוסטירייזר Osterizer. בשנה זו, לאחר שהביא לעולם בשורה חשובה, פרש פופלבסקי מעסקי הערבוב, 10 שנים לאחר מכן הוא פרש מהעולם והשאיר אחריו הרבה אימהות שבלחיצת כפתור מרסקות אוכל לעוללים, ברמנים שיוצרים קוקטיילים חדשים מידי יום, מסעדנים ובעלי מפעלים שמשתמשים עד היום באותה טכנולוגיה.
טיפים למשתמש.ת
- התכונות שחשובות לרוכש.ת בלנד כוללות את הדברים הבאים: סימני מדידה גדולים הנראים לעין, קלות שימוש, רעש נמוך במהלך השימוש, קלות ניקיון המיכל והאביזרים, אפשרות להפעלה בפולסים מהירים ועוצמתיים.
- הדרך הטובה ביותר לניקוי בלנדר חשמלי: ממלאים את מיכל הבלנד במים וסבון, מפעילים לכמה דקות ושוטפים.
- כדי לנטרל ריחות שום ועשבי תיבול: יוצקים מים עם מיץ לימון ומעט מלח, ושוטפים.
- בלנדר בעל עוצמה נמוכה: דורש תוספת של נוזל כלשהו (מים, חלב וכו') כדי שיפעל כהלכה. בתערובות אלו הנוזל מסייע בהנעת המוצקים סביב המיכל ומביא אותם במגע עם הלהבים. הלהבים יוצרים אפקט ג'קוזי שמזיז מוצקים מלמעלה למטה, ומבטיח מגע אחיד עם הלהב. זה יוצר תערובת הומוגנית.
- בלנדר בעל עוצמה גבוהה: מסוגל לטחון גרגרים ולרסק קרח ללא סיוע של נוזלים.
- מיכל הבלנדר: מיכל זכוכית כבד ויציב יותר. מיכל פלסטיק נוטה לקבל שריטות ולספוג את ריח המזון המעורב (בעיקר במזון חריף וריחני במיוחד). מיכל נירוסטה עדיף גם במראה אך מגביל את נראות המזון תוך כדי עבודת הבלנדר. מיכל הבלנדר מעוצב בדרך כלל באופן שמעודד חומר להסתובב בין הלהבים, במקום פשוט להסתובב. בלנדר טוב מציע מספר מהירויות אפשריות.
3 אביזרי הלישה במיקסר
- וו גיטרה: או וו ערבול או וו K (קנווד המציאו אותו), משמש להכנת בלילות לעוגות בחושות בהן מתחילים בהקצפה (חמאה רכה וסוכר ו/או ביצים), להכנת בצק פריך ובצק עוגיות או גם להכנת בצק רבוך.
- וו בלון או מטרפה או מקציף: כלי שמטרתו להכניס הרבה אויר לחומר המוקצף ומשמש להקצפת חלבוני ביצים, להכנת קצפת משמנת ולהכנת בלילות של עוגות בהן מתחילים בהקצפת ביצים (שלמות או רק חלבון).
- וו לישה או מלוֹש או קפטן הוק: וו שנראה כמו אחת הזרועות של קפטן הוק. משמש בעיקר להכנת בצקים הדורשים לישה ארוכה כמו בצק שמרים (ללחם, לחמניות, בייגלס, עוגות שמרים ועוד), בצק פסטה ועוד.
בלנדר ידני או בלנדר מוט
לבלנדר מוט אין מיכל משלו, אלא יש לו ראש ערבוב עם להבים מסתובבים שניתן לטבול בכל מיכל או קערה, ועל כן יש הקוראים לו גם בלנדר טבילה. משמש בעיקר למטבלים, מרקים או להכנת מחית בכמות גדולה שאינה נכנסת למיכל בלנדר סטנדרטי.
הפעלת מערבל ידני דורשת מהמשתמש אחידה יציבה וזהירות רבה כל עוד הלהבים פועלים, מה שעלול להיות מעייף עבור המשתמש. לכן השימוש בסוג זה של בלנדר אידיאלי למשימות קטנות וספציפיות, אך אין להם שימוש רב כמו בלנדר רגיל.
בלנדר במאה ה-21
עם הפופולריות הגוברת של שייקים Milkshake, פרפצ'ינו Frappuccino ומשקאות קפואים אחרים שהוכנו מול הלקוח, פותחו דגמים של בלנדרים מסחריים בעלי מנוע שקט ולוח בקרה ממוחשב. במקביל פותחו תערובות מיוחדות להכנה מהירה של שייקים ומשקאות פירות וירקות אחרים. בדגמים מסוימים יש גם מוט ערבוב המותקן על המכסה, הבנוי כך שניתן לערבב תערובות בזמן שהמכונה פועלת ללא שום סיכוי שהמערבב יקלקל את הלהבים.
תערובות מיוחדות להכנת שייקים הופכות פופולריות, ודומות בעיקר לדגם רגיל עם ציד נוסף שנוסף להגשה מהירה. בדגמים מסוימים יש גם מוט ערבוב המותקן על המכסה, הבנוי כך שניתן לערבב תערובות בזמן שהמכונה פועלת ללא שום סיכוי שהמערבב יפגע בלהבים המסתובבים ויגרום לנזק.
מעבד מזון Food Processor
בשנת 1946 החלו להימכר מעבדי מזון חשמליים הראשונים Starmix, של חברת Electrostar הגרמנית. למרות שהיחידה הבסיסית דמתה לבלנדר פשוט, ניתן היה להשיג אביזרים רבים, כולל אביזרים לחיתוך לחם, צנטריפוגות חלב וקערות גלידה. בשנות ה -60 תכנן אלברכט פון גורץ Albrecht von Goertz את מעבד המזון Starmix MX3 ושם החברה שונה לסטארמיקס בשנת 1968 בעקבות הצלחת מעבדי המזון וכך היה עד שנת 2000 שהחברה פסקה ליצר מעבדי מזון.
בצרפת הרעיון של מכונה לעיבוד מזון. התחיל כאשר איש מכירות של קייטרינג, פייר ורדן Pierre Verdun, צפה בזמן הרב שבו בזבזו לקוחותיו במטבח בקיצוץ, גריסה וערבוב בתהליך הכנת המזון. הוא ייצר פתרון פשוט אך יעיל של קערה עם להב מסתובב בבסיסה. בשנת 1960 זה התפתח להקמת חברת Robot Coupe לייצור מעבדי מזון לתעשיית הקייטרינג. בסוף שנות השישים הוצג לראשונה מעבד מזון מסחרי בעל מנוע אינדוקציה מסחרי רב עוצמה שנקרא מג'ימיקס Magimix של רובוט-קופ ומצרפת הגיע לבריטניה רק בשנת 1974, עם דגם 1800. קנווד Kenwood הבריטית פיתחה את מעבד המזון הראשון שלה תחת השם מעבד דלוקס Processor de-lixe, בשנת 1979.
לארה"ב הגיע מג'ימיקס 1800 באותה שנה תחת המותג קוזינארט Cuisinart.
מהמטבח לאולפן המוסיקה
בלנדר או מיקסר הם מושגים בעולם המוזיקה, כי בדיוק כמו הבלנדר המערבב חומרי גלם לכדי מחית אחת. כך המיקסר המוזיקלי – יוצר איזון בין כל כלי המוזיקה לכדי יצירה הרמונית.