הלביבות הקלסיות של חנוכה ובכלל, עשויות מתפוחי אדמה ואנחנו מכירים אותה גם בשם האידי לאַטקע וברבים לאַטקעס |||יש גם לביבות ירקות שמכונות באידיש כרעמז'ל וברבים כרעמזאלאך ||| לאטקס תפוחי אדמה היו פופולאריים החל מהמאה ה-19במזרח אירופה כי זה היה ירק זול וזמין ||| עד המאה ה-19 ובימינו נהוג להכין לביבות מכל ירק שאוהבים החל מבטטה, גזר, בצל ועד תירס, כרישה ועוד ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…
מתכון: לביבות גזר ושום
מצרכים
- 7 גזר גדול, קלופים ומגורדים גס
- 1 בצל בינוני מגורד גס
- 4 שיני שום כתוש
- 1 כפית אבקת שום
- מלח
- פִּלְפֵּל
- ½ כוס פירורי לחם
- 3 ביצים L
אופן הכנה
- בקערה מערבבים את כל המצרכים לקבלת עיסה אחידה
- מחממים במחבת שמן חצי עמוק
- נוטלים בכף מעיסת הגזר ומניחים במחבת כמה לביבות עם רווח ביניהן
- משטחים אותן בעזרת גב הכף ומטגנים משני הצדדים עד לקבלת גוון חום זהבהב
- מניחים בצלחת עם נייר סופג, לספיחת השמן
מתכון: לביבות תירס וירק
מצרכים
- 350 גרם תירס מקופסא או קפוא מופשר (ללא נוזלים)
- 250 גרם גבינה לבנה 5%
- ½ כפית אבקת אפיה
- 1 כוס קמח
- 2 ביצים L
- מלח
- פִּלְפֵּל לבן
- 1 כף פֶּטְרוֹזִילְיָה קצוצה
- 1 כף שמיר קצוץ טרי
אופן הכנה
- בקערה מערבבים את כל המצרכים לקבלת עיסה אחידה
- מחממים במחבת שמן חצי עמוק
- נוטלים בכף מעיסת הגבינה ומניחים במחבת כמה לביבות עם רווח ביניהן
- משטחים אותן בעזרת גב הכף ומטגנים משני הצדדים עד לקבלת גוון חום זהבהב
- מניחים בצלחת עם נייר סופג, לספיחת השמן
מתכון: לביבות תפוחי אדמה אפויות
מצרכים 18) לביבות בינוניות)
- 2 גזרים קלופים ומגורדים בפומפייה
- 5 תפוחי אדמה, קלופים ומגורדים בפומפייה
- 4 כפות קמח
- 3 ביצים L
- 250 גרם גבינת טוב טעם
- ¼ כפית קִנָּמוֹן
- מלח לפי הטעם
- מעט פִּלְפֵּל לבן
להגשה
אופן הכנה
- בקערה מערבבים היטב את כל המצרכים
- מרפדים תבנית עם נייר אפיה
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- יוצרים מהתערובת לביבות ומניחים על התבנית המרופדת
- אופים 8-9 דקות והופכים את הלביבות
- אופים 8-9 דקות נוספות, עד הזהבה יפה
- מגישים לצד יוגורט
מתכון: לטקס – לביבות תפוחי אדמה
מצרכים
- 1 ק"ג תפוחי אדמה קלופים
- 1/2 כוס קמח
- 3 ביצים L
- מלח
- פִּלְפֵּל שחור טחון טרי
אופן הכנה
- מגרדים את תפוחי האדמה בפומפייה גסה
- סוחטים מנוזלים ומניחים בקערה
- מוסיפים לקערה את הקמח, מלח, פלפל וביצים ומערבבים לאחידות
- מחממים מחבת עם מעט שמן
- מניחים במחבת כף גדושה מהתערובת, ומועכים מעט לכדי לקבל לביבה שטוחה
- מטגנים 3-5 דקות בכל צד עד השחמה יפה
- מניחים על צלחת מרופדת בנייר סופג
מתכון: לביבות בטטה
מצרכים
- 4 בטטות בינוניות
- ½ כוס קמח
- 1/3 כוס כוסברה (גַּד או כֻּסְבָּר) קצוצה
- 1 כף קארי
- 2 ביצים L
- מלח
לטיגון
אופן הכנה
- בסיר גדול מבשלים את הבטטות עד לריכוך
- במעבד מזון טוחנים את הבטטות ומוסיפים את הקמח, לקבלת עיסה במרקם משחתי
- מוסיפים את הכוסברה, ביצים, קארי ומלח ומערבבים היטב
- מחממים מחבת עם שמן עמוק
- בעזרת כף גדושה, יוצרים לביבות בעובי של 2 ס"מ ומטגנים להזהבה מכל צד
- מעבירים למגש מרופד עם נייר מגבת לספיגת עודפי השמן
הגשה
מגישים בליווי שמנת חמוצה ועירית
מתכון: לביבות בטטה מתובלות
מצרכים (6-8 מנות)
- 5 בטטה בינוניות קלופות
- 1 בצל, קלוף וקצוץ דק
- 3 כפות פירורי לחם (אם העיסה דלילה מידי, אפשר להוסיף)
- 3-4 ביצים L
- מלח (לפי הטעם)
- פִּלְפֵּל שחור (לפי הטעם)
- ¼ כפית אגוז מוסקט
- ¼ כפית זַנְגְּבִיל (ג'ינג'ר)
- קורט קִנָּמוֹן טחון
שדרוג
לטיגון
אופן הכנה
- בסיר גדול עם מים מבשלים את הבטטות עד לריכוך
- מועכים את הבטטות ומעבירים לקערה רחבה
- מוסיפים את הבצל ופירורי הלחם ומערבבים
- מוסיפים ביצה אחר ביצה תוך ערבוב עד לקבלת עיסה יציבה ולא נוזלית מדי
- מתבלים במלח, פלפל שחור, אגוז מוסקט, זנגביל וקינמון ואם רוצים לשדרג לפי הטעם עם עשבי תיבול קצוצים דק
- מחממים שמן במחבת רחבה
- נוטלים בכף מעיסת הבטטות ומניחים במחבת כמה לביבות עם רווח ביניהן
- משטחים אותן בעזרת גב הכף ומטגנים משני הצדדים עד לקבלת גוון חום זהבהב
- מעבירים למגש מרופד עם נייר מגבת לספיגת עודפי השמן
מתכון: לביבות בטטה מתוקות
מצרכים
לטיגון
אופן הכנה
- בקערה גדולה מערבבים את גרידת הבטטות, ביצים, קמח, דבש, קינמון וסוכר לקבלת תערובת אחידה
- מחממים שמן במחבת רחבה
- נוטלים בכף מעיסת הבטטות ומניחים במחבת כמה לביבות עם רווח ביניהן
- משטחים אותן בעזרת גב הכף ומטגנים משני הצדדים עד לקבלת גוון חום זהבהב
- מניחים בצלחת עם נייר סופג, לספיחת השמן ולהגיש חם
מתכון: לביבות תפוחי אדמה ובצל ירוק
מצרכים
- 700 גרם תפוחי אדמה מגורדים בפומפייה גסה וסחוטים
- 2-3 בצל ירוק קצוץ
- 3 כפות קמח
- 2 ביצים L
- קורט מלח
- פִּלְפֵּל שחור לפי הטעם
להגשה
- שמנת חמוצה
אופן הכנה
- בקערה גדולה מערבבים את גרידת תפוחי האדמה, ביצים, בצל ירוק, קמח, מלח ופלפל שחור לקבלת תערובת אחידה
- מחממים שמן במחבת רחבה
- נוטלים בכף מעיסת התפודים ומניחים במחבת כמה לביבות עם רווח ביניהן
- משטחים אותן בעזרת גב הכף ומטגנים משני הצדדים עד לקבלת גוון חום זהבהב
- מניחים בצלחת עם נייר סופג, לספיחת השמן ולהגיש חם
- להגיש בליווי שמנת חמוצה
מתכון: לביבות תפוחי אדמה ושלוש גבינות
מצרכים
- 5 תפוחי אדמה גדולים, מבושלים ומעוכים לפירה
- 250 גרם גבינה לבנה 5%
- 150 גרם גבינה צפתית מפוררת (ללא נוזלים)
- 100 גרם גבינת קשקבל מגורדת
- 3 ביצים L
- ½ כוס קמח
- קורט מלח
- פִּלְפֵּל לפי הטעם
- 1 כפית זעתר
אופן הכנה
- בקערה מערבבים את כל המצרכים לקבלת תערובת אחידה
- מחממים שמן במחבת רחבה
- נוטלים בכף מתערובת התפודים ומניחים במחבת כמה לביבות עם רווח ביניהן
- משטחים אותן בעזרת גב הכף ומטגנים משני הצדדים עד לקבלת גוון חום זהבהב
- מניחים בצלחת עם נייר סופג, לספיחת השמן ולהגיש חם
מתכון: לאטקעס קלסי
מצרכים
- 4 תפוחי אדמה גדולים מגורדים וסחוטים
- 1 בצל בינוני מגורד וסחוט (אפשר לוותר על הבצל, אם רוצים גרסה מתוקה)
- 1 כפית מלח
- כפית פִּלְפֵּל שחור
- קורט סוכר
- 3 ביצים L
- 1 כוס קמח תפוחי אדמה (אם העיסה נוזלית מידי, אפשר להוסיף)
להגשה
- שמנת חמוצה או גבינה בולגרית או רסק תפוחי-עץ (לגרסה ללא בצל)
אופן הכנה
- בקערה מערבבים את כל המצרכים לקבלת תערובת אחידה
- מחממים שמן במחבת רחבה
- נוטלים בכף מתערובת התפודים ומניחים במחבת כמה לביבות עם רווח ביניהן
- משטחים אותן בעזרת גב הכף ומטגנים משני הצדדים עד לקבלת גוון חום זהבהב
- מניחים בצלחת עם נייר סופג, לספיחת השמן
- מגישים חם עם שמנת חמוצה או גבינה בולגרית או רסק תפוחי עץ. מה שאוהבים.
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite
רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…