חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סיפורו של מתכון: הפיתוי של ינסן Janssons frestelse

מתכון מפתה עם שם מפתה שיתאים לכל שולחן אירוח חורפי ||| מיהו אותו ינסון השבדי, שהיה כל כך מפתה שמנת הגראטן הזו נקראת על שמו כבר יותר מ- 150 שנים ||| מה המרכיב הסודי ומיוחד של הפיתוי של ינסן ||| מה הסיפור מאחורי השם ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

הפיתוי של ינסן Janssons frestelse (צילום DALL·E ע"י דני בר)

מהו הפיתוי או אולי פתיון

הפיתוי של ינסון הוא גראטן Gratin שוודי, עשוי מתפוחי אדמה, בצל ו….אנשובי. ללא האנשובי זה למעשה גראטין תפוחי אדמה שנפוץ במטבחים רבים.

ישנן וריאציות שונות על המתכון הבסיסי. ללא אנשובי המנה היא בעצם גראטן תפוחי אדמה, אבל עם תיבול מיוחד. בין תבליני הינסון האופייניים ניתן למצוא חרדל, עלי דפנה (עָר אָצִיל), פלפל אנגלי, ציפורן וזנגוויל (ג'ינג'ר).

מקור השם

לפי המסופר, המקור של שם המנה מיוחד לזמר האופרה פר אדולף "פלה" יאנזון Per Adolf "Pelle" Janzon (1844–1889). המנה האהובה על זמר האופרה יאנזון היתה גראטן עם אנשובי בלווית שנאפס כארוחת הערב המוקדמת שלו, שמכונה בשוודיה Sexa או Supper באנגלית.

הגרסה הרשמית למקור השם עפ"י Gastronomisk kalender של האקדמיה הגסטרונומית השוודית מספרת שאלווירה סטיגמרק Elvira Stigmark (1886–1953) צוותה על טבחית הבית להכין למסיבה שערכה, את מנת הגרטאן אנשובי ולקרוא למנה הפיתוי של ינסון, על שם סרט Janssons frestelse משנת 1928 כי בסרט הזה, השחקן האהוב על סטיגמרק, אדווין אדולפסון Gustav Edvin Adolphson, היה בתפקיד הראשי.

במגזין Hembygdsförbund Södermanland משנת 1945 נכתב גם על משפחת ינסון, בכפר Dunkers שבדרום שבדיה, שערכה ארוחות חסד בתקופת הצנע של 1867–1869. כדי להגדיל את היצע האוכל בארוחה, הכינה גברת ינסון מאפה גדול עם תפוחי אדמה, אנשובי ובצל מעורבבים בחלב. למנה הזו קראו המקומיים הפיתוי של ינסון Janssons Frestelse.

מתכון: הפיתוי של ינסן Janssons frestelse

מצרכים (6-8 מנות)

אופן הכנה

  1. מקלפים את תפוחי האדמה וחותכים אותם לפרוסות
  2. קולפים וחותכים את הבצל לפרוסות דקות
  3. מטגנים את פרוסות הבצל בעדינות במעט חמאה לשקיפות (לא להשחים)
  4. משמנים תבנית אפייה (עדיף מזכוכית עמידה בחום התנור)
  5. מכסים את תחתית התבנית בשכבת תפוחי אדמה
  6. מפזרים מעל חצי מכמות הבצל המטוגן ושקוף
  7. מפזרים חצי מהפילה שפרוט או אנשובי
  8. שוב מפזרים שכבה נוספת של תפוחי אדמה
  9. שכבה מעל היא של שאר הבצל והאנשובי
  10. מסיימים בשכבת תפוחי אדמה
  11. משטחים את פני התבנית ומפזרים פלפל ומלח עפ"י הטעם (פלפל בנדיבות)
  12. יוצקים את השמנת להקצפה עד שהיא מבצבצת מבעד לתפוחי האדמה
  13. אפשר לשדרג עם הוספת כמה קוביות חמאה ופיזור מעט פירורי לחם
  14. מחממים תנור ל- 250 מעלות
  15.  אופים כשעה

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *