כל מה שרצית לדעת על כֻּרְכּום ולא העזת לשאול

צמח פלא אנטי דלקתי, עשיר בנוגדי חימצון ויש אינדיקציות להאטת סרטן ||| בימים אלה החלה עונת הכורכום הטרי ||| מתכון לתבשיל אורז, עדשים אדומות ושורש כורכום טרי ||| להמשך הכתבה ומתכון <<<

שורש הכורכום (צילום חוות תקוע)

שורש הכורכום (צילום חוות תקוע)

כֻּרְכּום Turmeric

הכורכום הוא שיח רב שנתי שמוצאו בדרום אסיה. לתבלין טעם עדין והוא מקנה למאכלים צבע זהוב. הכורכום הוא המרכיב העיקרי בתערובות התבלינים הידועות – הקארי במטבח ההודי, והחוויאג' במטבח התימני.

יש המבלבלים בין קרוב משפחה של הכרכום – זַנְגְּבִיל. הזנגביל (Ginger ) אמנם דומה ברבות מתכונותיו לכרכום אולם הוא חריף יותר, בהיר יותר וזול יותר מהכרכום.

כרכום וכורכומין

הכורכום הוא אחד מצמחי התבלין הנחקרים בעולם, אשר יעילותו הוכחה בטיפול ובמניעה של מגוון בעיות בריאותיות, מציינת הנטורופתית, טל בן דוד, יועצת ל"חוות תקוע". החומר הפעיל שבכורכום – הכורכומין, הינו נוגד חימצון רב עוצמה, בעל תכונות אנטי דלקתיות, אנטי סרטניות ואנטי בקטריאליות. מחקרים רבים שנערכו על הכורכומין מראים שהוא מסייע למגוון בעיות רפואיות: מניעה וטיפול בסרטן, משפר את תפקוד מערכת החיסון, מוריד את רמות הכולסטרול בדם, משפר את יכולת הכבד לפנות רעלים, מסייע למניעת מחלות לב וכלי דם, מפחית מחלות אלצהיימר ובעיות קוגניטיביות בעת זקנה, בעל השפעה מיטיבה במחלות מפרקים, ויעיל בטיפול במחלות מעיים דלקתיות כגון קרוהן וקוליטיס.

כרכום וויטמינים

בנוסף, מציינת בן דוד, כי הכורכום עשיר בוויטמינים ומינרלים רבים, בהם ויטמין C, B6, סידן, ברזל, אשלגן, מגנזיום ועוד.

זנגוויל או ג'ינג'ר (צילום ויקימדיה)

זנגוויל או ג'ינג'ר (צילום ויקימדיה)

כרכום במטבח

שורש הכורכום משתלב נהדר במגוון מאכלים – מרקים, תבשילי אורז, ירקות, עוף, בשר, דגים ועוד. הוא מוסיף טעם, צבע והרבה בריאות.

שורש כרכום טרי

"חוות תקוע", המתמחה בגידול ושיווק פטריות מיוחדות וירקות אקזוטיים, מכריזה על פתיחת עונת הכורכום הטרי, והחלה לשווק בימים אלה שורש כורכום טרי וארוז.

אופן השימוש בשורש הכרכום הוא בשלבים הבאים:

  1. שטיפת השורש
  2. מגרדים אותו לתוך התבשיל (אין צורך לקלפו)

ניתן להשתמש בשורש הטרי בכל מתכון שמקובל להשתמש בתבלין היבש, כאשר יחס ההמרה הוא כפית אבקת תבלין כורכום יבש = 2 ס"מ שורש טרי.

מומלץ לשמור את השורש הטרי בקירור או בהקפאה (לזמנים ארוכים יותר).

מחיר 14 ש"ח (למגשית של 120 גרם). להשיג ברשתות השיווק.

תבשיל אורז, עדשים אדומות ושורש כרכום טרי

תבשיל אורז עם עדשים וכורכום טרי (צילום חוות תקוע)

תבשיל אורז עם עדשים וכורכום טרי (צילום חוות תקוע)

אלינור רחמים מ"חוות תקוע" מציע מתכון טעים ומזין של התבשיל.

מצרכים

  • 2 כוסות אורז בסמטי שטוף
  • 3 כוסות מים רותחים
  • 1 בצל גדול, קצוץ לקוביות
  • 5 שיני שום קצוצות
  • 5 כפות שמן זית
  • כוס עדשים אדומות
  • כפית שורש כורכום מגורד
  • חצי כפית כמון
  • כפית מלח
  • קצת פלפל שחור
  • בצק ירוק וכוסברה קצוצים לקישוט

אופן ההכנה

    1. בסיר מזלפים שמן בסיר ומטגנים קלות את הבצל והשום על להבה בינונית
    2. מוסיפים את העדשים והאורז, מערבבים ומטגנים 3-4 דקות
    3. מוסיפים מים רותחים ותבלינים
    4. מבשלים תוך בעבוע קל עד שהמים מגיעים לפני השטח של האורז
    5. מעבירים ללהבה קטנה ונמוכה, וממשיכים לבשל עם מכסה סגור עד שכל הנוזלים נספגים, כ- 20 דקות
    6. מכבים את הלהבה ומשאירים כ- 10 דקות נוספות עם מכסה סגור
    7. פותחים, מערבבים, זורים טבעות בצל וכוסברה

 

בתיאבון.

הוספת תגובה