כתבנו בעבר בהרחבה על שום כולל שימושים ומתכונים כאן ||| איך להפיק את המיטב מהשום שלכם על ידי אחסונו בצורה הנכונה ||| כל הדרכים לטיפול בשום בין אם בפקעות (ראש), שיניים קלופות או לא וגם קצוץ או כתוש ||| כמובן אבקת שום, או מלח שום – היתרונות והחסרונות ||| כל הפרטים והטיפים בהמשך…
שום טרי או כתוש
אחסון שום כראוי הוא דרך קלה לוודא שהוא שומר על איכותו, טעמו וחריפותו לאורך זמן רב ככל האפשר – והחיים שלנו קצרים מדי בשביל לאכול שום רע. הנה כל מה שאתה צריך לדעת על הדרך הטובה ביותר לאחסן את הפקעות השלמות, המקולפות והטחונות שלכם.
כמה זמן מחזיק שום?
זה תלוי איך אתה מאחסן אותו והאם זה עבר קילוף או לא. שיני שום שלמים ולא מקולפים יחזיקו מעמד לא אפילו עד כחצי שנה. שן שום לא קלופה שהופרדה מהפקעת בינתיים תישאר טובה כשלושה שבועות.
ברגע שאתם מקלפים שום, עדיף שתשתמשו בו תוך שבוע. אל תחשבו אפילו על לקצוץ או לכתוש את השום אלא אם כן אתם מתכננים להשתמש בו בהקדם האפשרי – יהיה לכם מזל אם הוא יחזיק מעמד 24 שעות במקרר.
איך תדעו מתי שן שום כבר לא במיטבה?
תנו לשן השום הלא מקולפת שלכם לחיצה עדינה. אם מרגישים קשיחות ומרקם יציב, כנראה שאתם בדרך הנכונה ותהנו מהשום. אם שןם השום רכה, בינתיים, ייתכן שהשום עבר כבר את השיא שלו. סימן נוסף לכך שהשום שלכם גרוע או אף מקולקל, זה הצבע שלו: שיני שום קלופות צריכות להיות הרבה יותר קרובות ללבן מלגוון צהוב. שינוי צבע הוא סימן של ריקבון.
שום ישראלי מול שום סיני
ברוב המרכולים תמצאו שקית קטנה בה יש 4-5 פקעות שום, לבנות בוהקות, ויפות ואפילו זולות מאד. ידוע שבעבר נתפסו בארה"ב ובאירופה משלוחי שום מסוג זה, שהושקו במים מזוהמים במתכות וספוגים ברעלנים לא למאכל אדם – יפה אבל מסוכן. בנוסף, שום זה כלל לא חריף ולא לזה אנחנו מתכוונים בעת תיבול ובישול.
המלצתנו החד משמעית היא לקנות שום ישראלי שמושקה במים נקיים מרעלנים, והוא חריף הרבה יותר ומתאים לחיך הישראלי.
איך לאחסן שיני שום שלמות
שמור את פקעת / ראש השום שלם למשך זמן רב ככל האפשר. שוב, ברגע שאתם מתחילים לקלף, תוחלת החיים של השום שלכם פוחתת הרבה יותר מהר.
המקום הטוב ביותר עבור שיני שום שלמות הוא מקום קריר, יבש וחשוך. נשמע כמו המקרר? תחשבו שנית. במקום המקרר, בחרו במקום קרוב יותר לטמפרטורת החדר. באופן אידיאלי, שום יאוחסן איפשהו בטמפרטורה של 15-17 מעלות, אבל זה לא ריאלי עבור רוב משקי הבית. פשוט השתמש במיטב שיקול הדעת שלכם. עבור רוב האנשים, המזווה הוא המקום הבטוח ביותר.
כמו כן, אם אתם יכולים, בחרו מקום שמקבל אוורור הגון. אל תסגרו את השום שלכם במגירה קטנה ואל תסגרו אותו בשקית. אם אתם חייבים לארוז את השום, תעדיפו שקית נייר או רשת שהם נושמים הרבה יותר משקית פלסטיק.
איך לאחסן שיני שום קלופות
שום קלוף זה סיפור אחר. בין אם נפרדתם וקילפתם את כל העניין ובין אם אתם רק עם כמה שיניים חשופות בראש השום, קירור יהיה ההימור הטוב ביותר שלכם. סוגרים אותו במיכל אטום או בשקית עם רוכסן, ואז שמים את השקית במקרר. למרות שהשום עלול להתחיל לאבד חריפות לאחר מספר ימים בלבד, אבל זה יהיה בסדר לשימוש במשך כשבוע.
כיצד לאחסן שום כתוש או קצוץ
קצצתם בטעות יותר שום ממה שהייתם צריכים למתכון שלכם? עדיף לשים את השום הכתוש בכלי עם שמן זית, לאטום אותו בכלי אטום ולהכניס למקרר לשימוש תוך שבוע.
אל תנסו לשמור את השום הכתוש יותר מזה: שום טרי בשמן עלול לפתח בוטוליזם לאורך זמן, על פי ה-USDA (השום הכתוש שאתם יכולים לקנות במרכולים, טופל בחומרים משמרים ששומרים עליו בטוח למאכל לזמן רב הרבה יותר).
האם אפשר להקפיא שום?
כן, אתם בהחלט יכולים להקפיא שום. זוהי דרך מצוינת להפיק את המרב משיני שום שאתם לא מתכננים להשתמש בהן בעתיד המיידי. אם אתם רוצים שהשום ישמור על הטעם והמרקם שלו, אתם צריכים לבצע כמה שלבים פשוטים.
איך להקפיא שום
שום קופא היטב בין אם הוא שלם, קלוף או טחון:
- להקפאת שיניי שום שלמים: מניחים את השיניים בשקית מתאימה למקפיא, מסמנים בתאריך ומקפיאים.
- כדי להקפיא שיני שום קלופות: מקלפים ומפרידים את כל שיני השום, ואז מפזרים אותן באופן שווה על תבנית מרופדת בנייר אפייה. מכסים את תבנית האפייה בניילון נצמד ולאחר מכן מקפיאים למשך הלילה. עוטפים את שיני השום הקפואות בנייר כסף, אוטמים בשקית מתאימה למקפיא עם תווית התאריך, ואז מקפיאים שוב.
- כדי להקפיא שום כתוש: מקלפים ומפרידים את כל שיני השום, ואז טוחנים אותן דק ואחיד (השתמשו במעבד מזון אם אתם מקפיאים כמות). מצפים תבנית עם נייר אפייה ומעט שמן זית. מפזרים את מחית השום הכתוש על פני התבנית המרופדת ומשומנת. מכסים את תבנית האפייה ומקפיאים למשך הלילה. חותכים את הדף הקפוא של מחית השום לקוביות בגודל שווה, סוגרים את הקוביות בשקית מתאימה למקפיא עם תווית התאריך, ואז מקפיאים שוב. הערה: יש להקפיא שום מעורבב בשמן זית ברגע שהכנתם אותו – השארתו בטמפרטורת החדר למשך זמן רב מדי עלולה לסכן אתכם לבוטוליזם
מה ההבדל בין שום טרי, שום צנצנת, אבקת שום ומלח שום?
מצנצנת ועד אבקה ומלח, לכל צורת שום יש מטרה משלה. אף על פי שאף אחד מאלה לא יעמוד בטעם של שום טרי, יש כמה יתרונות בשמירה עליהם בהישג יד – ויותר מסתם מטעמי נוחות. כדי לקבל את התוצאות הטובות ביותר מהשום שלכם, הנה מה שאתם צריכים לדעת:
שום טרי לעומת שום בצנצנת
ההבדל כאן די ברור: אחד מגיע בצנצנת מוכנה לשימוש, והשני הוא קובץ של שיני שום שאתם צריכים לקלף, לכתוש ולחתוך בעצמכם. אבל לדעתנו, המנצח הברור בכל הנוגע לשתי האפשרויות הללו הוא שום טרי.
שום בצנצנת הוא הרבה פחות טעים משיני שום טרי – זה יכול להיות בגלל שהוא לא מקולף או במקום זאת, הקליפה מקולפת מכנית, ובנוסף שיני השום בצנצנת ספגו מים או שמן ומי באמת יודע כמה זמן. לא רק ששום טרי יותר ארומטי מצנצנת, אלא שיש לו גם שמץ של חריפות כשהוא נא, ששום צנצנת לא יכולה לתת.
קילוף שום טרי יכול להיות לא נעים, במיוחד מכיוון שהוא הופך את הידיים שלכם לדביקות ומסריחות – אז יש אפשרויות גם לקנות שיני שום קלופות שתוכלו לרכוש בחנות. עם זאת, אפשרות נוחה זו לא תחזיק מעמד זמן רב כמו השום שבצנצנת. אם אתם ממש לא אוהבים לקלף שום, תמיד תוכלו לרכוש קולפן שום שיהפוך את הקילוף לחוויה נעימה יותר.
כשמדובר בהכנת שום טרי, אפשר לקצוץ, לטחון או לכתוש אותו. כל שיטה משחררת את הטעם של השום בצורה שונה. אם רוצים טעם עדין כדאי להשתמש בשום קצוץ, אפשר לקצוץ ביד או בקוצץ שום. אפשר גם להשתמש בשום כתוש לטעם עדין שישתחרר עם הזמן. אם רוצים טעם מידי ועז, כדאי להשתמש בשום טחון, אפשר לטחון ביד או במטחנת שום.
לפעמים חיתוך שום הוא פשוט הרבה עבודה, ואין לך זמן לזה. זה הרגע שבו שום צנצנת נכנס לתמונה. שום צנצנת הוא פריט נוח להחזיק בהישג יד והוא מחזיק מעמד הרבה יותר זמן משיני שום טרי. לכן, אם אתם לא משתמשים הרבה בשום, לא תצטרך לדאוג לבזבוז ראש שום שלם לאחר שהוא יתקלקל בעוד כמה שבועות.
אם אתם משתמשים בשום כתוש בצנצנת במתכון, כלל האצבע הוא ½ כפית לכל שן – אבל אל תהססו להשתמש בעוד כדי לפצות על אובדן הטעם. אפשרות נוספת אם אתה אוהב את הנוחות של שום בצנצנת היא להכין בעצמכם. כל שעליכם לעשות הוא לטחון כמה שיני שום ולבקבק אותן בשמן זית.
שום טרי לעומת אבקת שום
אבקת שום היא פקעות שום מיובשות טחונות לאבקה דקה. אבקת שום, כמובן, נוחה יותר משיני שום טרי, כי כל מה שאתם צריכים לעשות הוא לתפוס תבלין בודד מהארון שלכם במקום לקלף ולטחון כל פקעת.
עם זאת, כמו רוב התבלינים, אבקת שום אינה טעימה כמו המקבילה הטרייה שלה – במיוחד מכיוון שהיא יושבת בארון שלכם במשך חודשים או שנים. למרות שזה פחות טעים, יש מקרים שבהם אבקת שום היא בחירה טובה לשימוש.
אם אתם מכינים ארוחה ומשתמשים בשום שבו אתם רוצים טעם עוצמתי של שום, כדאי לדבוק בגרסה של שום טרי. אבל, אם אתם מכינים מנה שבה אתם רוצים את טעם השום שיתפזר לכל חלקי המנה כמו נתח בשר או דג, אבקת שום היא האפשרות הטובה ביותר שלכם. שום טרי לא נדבק בקלות למאכלים או מתפזר בצורה אחידה לא משנה כמה דק תטחנו אותו.
נסו להשתמש באבקת שום לשפשוף, תבשילים ארוכים, מטבלים ורטבים, אבל אם אתם באמת צריכים להשתמש באבקת שום כתחליף לשום טרי, אז ½ כפית שווה בערך לשן אחת.
אבקת שום לעומת מלח שום
כפי שאולי תוכלו להבין מהשם, אבקת שום ומלח שום הם תבלינים שונים. הם אולי נראים אותו הדבר, אבל לא ניתן להשתמש בהם לסירוגין.
מלח שום הוא תערובת של אבקת שום ומלח שולחן, מה שהופך אותו למלח תיבול. בעוד אבקת שום, כפי שהוסבר לעיל, היא רק שיני שום מיובשות וטחונות.
מכיוון שמלח שום הוא תערובת של אבקת שום ומלח, טעם השום דליל יותר. אז אם אתם מחפשים טעם שום עדין יותר במנה שלכם, אתם יכולים להשתמש במלח שום – אבל הקפידו לקחת בחשבון את המלח בתיבול על ידי התאפקות או דילוג על כל מלח נוסף שהמתכון דורש.
השיטה שלנו
כל שנה לאחר הפסח אנחנו קונים כמות נכבדה של שום טרי. אם זה שום עם הגבעולים הירוקים, קושרים ותולים באוויר החופשי עד שהעלים מתייבשים ופקעת השום נהיית סגולה-חומה. או אז, מקלפים את פקעות השום לקבלת שיני שום מקולפים לבנים וטריים.
חלל הבית מדיף ריח שום חזק שאי אפשר להתעלם ממנו.
לאחר קילוף השיניים, אנחנו טוחנים את שיני השום לקבל מחית של שום כתוש, אותה ממלאים בצנצנות זכוכית או פלסטיק, קטנות. כל הכמות הזאת נכנסת למקפיא לשימוש בשנה הקרובה.