צמח פלא אנטי דלקתי, עשיר בנוגדי חימצון ויש אינדיקציות להאטת סרטן ||| בימים אלה החלה עונת הכורכום הטרי ||| מתכון לתבשיל אורז, עדשים אדומות ושורש כורכום טרי ||| להמשך הכתבה ומתכון <<<
כֻּרְכּום Turmeric
הכורכום הוא שיח רב שנתי שמוצאו בדרום אסיה. לתבלין טעם עדין והוא מקנה למאכלים צבע זהוב. הכורכום הוא המרכיב העיקרי בתערובות התבלינים הידועות – הקארי במטבח ההודי, והחוויאג' במטבח התימני.
יש המבלבלים בין קרוב משפחה של הכרכום – זַנְגְּבִיל. הזנגביל (Ginger ) אמנם דומה ברבות מתכונותיו לכרכום אולם הוא חריף יותר, בהיר יותר וזול יותר מהכרכום.
כרכום וכורכומין
הכורכום הוא אחד מצמחי התבלין הנחקרים בעולם, אשר יעילותו הוכחה בטיפול ובמניעה של מגוון בעיות בריאותיות, מציינת הנטורופתית, טל בן דוד, יועצת ל"חוות תקוע". החומר הפעיל שבכורכום – הכורכומין, הינו נוגד חימצון רב עוצמה, בעל תכונות אנטי דלקתיות, אנטי סרטניות ואנטי בקטריאליות. מחקרים רבים שנערכו על הכורכומין מראים שהוא מסייע למגוון בעיות רפואיות: מניעה וטיפול בסרטן, משפר את תפקוד מערכת החיסון, מוריד את רמות הכולסטרול בדם, משפר את יכולת הכבד לפנות רעלים, מסייע למניעת מחלות לב וכלי דם, מפחית מחלות אלצהיימר ובעיות קוגניטיביות בעת זקנה, בעל השפעה מיטיבה במחלות מפרקים, ויעיל בטיפול במחלות מעיים דלקתיות כגון קרוהן וקוליטיס.
כרכום וויטמינים
בנוסף, מציינת בן דוד, כי הכורכום עשיר בוויטמינים ומינרלים רבים, בהם ויטמין C, B6, סידן, ברזל, אשלגן, מגנזיום ועוד.
כרכום במטבח
שורש הכורכום משתלב נהדר במגוון מאכלים – מרקים, תבשילי אורז, ירקות, עוף, בשר, דגים ועוד. הוא מוסיף טעם, צבע והרבה בריאות.
שורש כרכום טרי
"חוות תקוע", המתמחה בגידול ושיווק פטריות מיוחדות וירקות אקזוטיים, מכריזה על פתיחת עונת הכורכום הטרי, והחלה לשווק בימים אלה שורש כורכום טרי וארוז.
אופן השימוש בשורש הכרכום הוא בשלבים הבאים:
- שטיפת השורש
- מגרדים אותו לתוך התבשיל (אין צורך לקלפו)
ניתן להשתמש בשורש הטרי בכל מתכון שמקובל להשתמש בתבלין היבש, כאשר יחס ההמרה הוא כפית אבקת תבלין כורכום יבש = 2 ס"מ שורש טרי.
מומלץ לשמור את השורש הטרי בקירור או בהקפאה (לזמנים ארוכים יותר).
יתרונות בריאותיים של כורכומין
- מניעה ועיכוב מחלות ניווניות כגון אלצהיימר ופרקינסון: אחת הבעיות במחלת האלצהיימר היא הצטברות של חלבון עמילואיד הגורם לאבדן הזיכרון ואף לסניליות. הודות לפעילות האנטי-דלקתית החזקה של הכורכומין, נקשר עם חלבון עמילואיד בטא (Aβ), ובכך מונע צבירת חלבונים ומפחית את התקדמות הנזק העיצבי במוח
- חרדה ודיכאון: כורכומין נחשב לנוגד דיכאון חזק ביותר. מחקרים שנעשו על בעלי חיים מצאו כי בכוחו לעכב אנזימים מסוימים ובכך גורם להעלאת רמות הסרוטונין (הורמון מצב הרוח) והדופמין (הורמון העונג)
- דלקות מפרקים: הכורכומין כאנטי דלקתי, הוכח מחקרית שהוא מפחית ומסייע להפחתת כאבים ודלקות מפרקים, תוך כדי עיכוב האנזימים המייצרים את הדלקת. היתרון הגדול הוא בכך שזו לא תרופה ואין לכורכומין תופעות לוואי שמוכרות בשימוש בתרופות אנטי-דלקתיות כמו פגיעה במערכת העיכול ועוד
- בעיות עיכול: מחקרים רבים הראו שהכורכומין מסייע במניעה וריפוי של מחלות מעיים דלקתיות רבות כמו קרוהן, קוליטיס, מעי רגיז, כיב קיבה ועוד. המחקרים מצאו כי בכוחו של הכורכומין להקל על כאבי בטן, נפיחויות, שלשולים, גזים וכל התחושות הלא נעימות והמכאיבות שנגרמות כתוצאה מבעיות עיכול
- סוכרת: יש גם מחקרים רבים שמצאו כי לכורכומין פעילות אנטי סוכרתית, הודות ליכולתו לדכא תהליכי דלקת וחמצון בגוף. נמצא כי הכורכומין מפחית משמעותית את רמות הסוכר בדם ואת ההמוגלובין המסוכרר A1C- מדד חשוב לאבחון סוכרת
- ראייה ועיניים: נמצא שכורכומין מסייע במצבים של דלקות עיניים ואף גלאוקומה שפוגעת בעצב הראייה ועלולה לגרום לעיוורון. באופן כללי הוכח כי כורכומין שומר על בריאות העיניים
- שיפור מערכת החיסון: כורכומין משפר ומגביר את תפקודם ויעילותם של נוגדי החמצון בגופינו. האנטיאוקסידנטים שנלחמים ברדיקליים החופשיים, גורמים לדלקות ומחלות בגוף. הכורכומין מסייע לנוגדי החימצון.
- נוגד הזדקנות: יש הסבורים שאחד הגורמים להאצת תהליך הזקנה הם הרדיקלים החופשיים, שגורמים לחמצון ובכך מאיצים את הזקנה על כל המשתמע מכך. כורכומין שהוא נוגד חמצון עוצמתי ביותר, מסייע להאטת תהליכי החמצון ובכך גם מאט את הזקנה.
- שיפור הזיכרון: מחקרים הראו שטיפול עם צריכת כורכומין מעלה משמעותית את רמות חלבון BDNF (גורם נוירוטרופי מוחי (Brain-derived neurotrophic factorבמוח, שממלא תפקיד חיוני בתהליכי הזיכרון והלמידה
- שיפור מצב רוח: מחקר חדש שנערך באוניברסיטת סווינבורן, אוסטרליה, מצא שסוג כורכומין מסוים משפר מצב רוח מתוך השפעתו על מערכת העצבים והמוח
תבשיל אורז, עדשים אדומות ושורש כרכום טרי
אלינור רחמים מציע מתכון טעים ומזין של התבשיל.
מצרכים
- 2 כוסות אורז בסמטי שטוף
- 3 כוסות מים רותחים
- 1 בצל גדול, קצוץ לקוביות
- 5 שיני שום קצוצות
- 5 כפות שמן זית
- כוס עדשים אדומות
- כפית שורש כורכום מגורד
- חצי כפית כמון
- כפית מלח
- קצת פלפל שחור
- בצק ירוק וכוסברה קצוצים לקישוט
אופן ההכנה
-
- בסיר מזלפים שמן בסיר ומטגנים קלות את הבצל והשום על להבה בינונית
- מוסיפים את העדשים והאורז, מערבבים ומטגנים 3-4 דקות
- מוסיפים מים רותחים ותבלינים
- מבשלים תוך בעבוע קל עד שהמים מגיעים לפני השטח של האורז
- מעבירים ללהבה קטנה ונמוכה, וממשיכים לבשל עם מכסה סגור עד שכל הנוזלים נספגים, כ- 20 דקות
- מכבים את הלהבה ומשאירים כ- 10 דקות נוספות עם מכסה סגור
- פותחים, מערבבים, זורים טבעות בצל וכוסברה
בתיאבון.