חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סיפורו של מתכון: בורגר עדשים Lentil Burgers

מנה צמחונית טעימה עם קריצה לסיפור התנ"כי על יעקב ועשו ||| איך הפכו עדשים מחטיף אנרגיה מתוק לפני אלפיים שנים למאכל יהודי של אבלות ||| בהמשך לסיפור של 2000 שנות עדשים במטבח היהודי מגיעים לבורגר שהוא כל כך עולם חדש ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

בורגר קינואה ובטטה (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

עדשים במקרא

בצורתה ובגודלה, העדשה לא ראויה לציון כי היא קטניה קטנה דמוית חלוקי נחל לבושה בגווני אדמה עמומים. אבל במקרא העדשים היו מאכל דרמתי של חיים ושל מרמה. בתחילת ספר בראשית, בפרשת תולדות, משנה יעקב את מהלך ההיסטוריה שלו ושל העם היהודי, בכך שהוא משדל את אחיו עשיו למכור לו את הבכורה תמורת לחם ונזיד של עדשים – וְיַעֲקֹב נָתַן לְעֵשָׂו לֶחֶם וּנְזִיד עֲדָשִׁים וַיֹּאכַל וַיֵּשְׁתְּ וַיָּקָם וַיֵּלַךְ וַיִּבֶז עֵשָׂו אֶת-הַבְּכֹרָה.

בתקופת המקרא, עדשים היו בין המאכלים הנצרכים ביותר יחד עם שעורה, חיטה ודוחן, שהיוו את עיקר החקלאות המוקדמת.

אשישים או אשישות עפ"י ד"ר טובה דיקשטיין

אשישות עדשים מתוקות (צילום דני בר)

בשיר השירים, מבקשת הרעייה המאוהבת מחברותיה: "סַמְּכוּנִי בָּאֲשִׁישׁוֹת רַפְּדוּנִי בַּתַּפּוּחִים כִּי חוֹלַת אַהֲבָה אָנִי" ומקובל לפרש אשישות כסוג של עוגות מתוקות והמילה אשישות מרמזת על התאוששות כי כול מי שיאכל את האשישות האלה יקבל כוחות ויתאושש. נשארה השאלה ממה עשויות העשישות.

מספרת ד"ר דיקשטיין שבמשנה מציינים: "הנודר… מן האשישים מותר בעדשים", כלומר, אדם שנדר מטעם זה או אחר שלא לאכול אשישים, אסור לו לאכול גם עדשים. מכאן ברור שהכוונה באשישים למאכל העשוי עדשים, אחרת מה טעם לאסור על אכילתם?

התלמוד הירושלמי מקשר בין האשישות לאשישים כלומר, האשישים, או האשישות הן לביבות עשויות מעדשים קלויים וטחונים. נהגו לקלות כל סוג של קטניות ,לאו דווקא עדשים, במדורה, בעודם בשדה או כבר בבית, עם הגבעולים.

עֲדָשִים בין ספרדים לאשכנזים

עדשים מעולם לא היו מרכיב חשוב במיוחד במטבח של יהודי אשכנז. העדשים נחשבו במטבח האשכנזי כאוכל של עניים, ורק לעתים רחוקות נראו במסגרות מסורתיות מחוץ לקערת מרק עדשים. עם זאת, קהילות יהודיות ספרדיות קיבלו על עצמם את אהבתו של המטבח הערבי לעדשים, והשתמשו בה כדי לחזק סלטים, מרקים ומנות אורז. המפורסמת מבין המנות הללו היא מוג'דרה.

בהמשך ההיסטוריה היהודית, עדשים החלו להיות קשורות לאבל, שהוגשו לצד ביצים קשות, לחמניות עגולות ובייגלה בסעודת הבראה – סעודת הנחמה שלאחר טכס הקבורה. הקשר נובע מצורת הכדור של העדשים שאין להן פתיחה, ולסמל את הגלגל החוזר בעולם – מחזור החיים והמוות שבני האדם חווים בעולמנו.

ישנם סוגים רבים ושונים של עדשים זמינים, לרוב עדשים חומות, אדומות, ירוקות וצרפתיות. כל זן של חלבון זה וקטניות עשירות בחומצות אמינו חולק טעם עדין ואדמתי, אם כי גווני הטעם משתנים. זמני הבישול משתנים גם הם, תלוי בסוג והאם לעדשים יש את הקליפה שלהם או לא. לרוב הגרסאות לוקח 10-30 דקות להתרכך במהלך הבישול (לבשל, ​​להרתיח במים, ואז לבשל על להבה נמוכה עד לריכוך).

מתכון: בורגר עדשים Lentil Burgers

מצרכים

לרוטב צ'אטני Chutney

לקציצות

שלבי הכנה

  1. הכנת הצ'אטני: מחממים שמן זית בסיר על להבה בינונית
  2. מוסיפים את הבצל ומטגנים תוך כדי ערבוב מדי פעם עד שהוא מתרכך אך לא משחים
  3. מערבבים פנימה את החומץ, סוכר חום, ג'ינג'ר טחון, פתיתי פלפל אדום, אבקת שום ואבקת קארי (אם משתמשים) ומבשלים 2-3 דקות עד שהתבלינים מעלים ניחוח בחלל המטבח והבית
  4. מוסיפים את המנגו הקצוץ ומנמיכים את הלהבה ומבשלים 5-6 דקות עד שהוא מתרכך ומקבל מרקם ריבתי
  5. מסירים מהכיריים ומניחים להתקרר
  6. הכנת ההמבורגרים: במְעַבד מזון מרסקים את העדשים עד שרובם הופכים לעיסה אבל יש עדיין מעט חתיכות שלמות
  7. מעבירים את עיסת העדשים לקערת ערבוב גדולה ומערבבים פנימה את הבצל, פטרוזיליה, ביצים, פירורי לחם, מלח, אבקת שום ופפריקה עד קבלת תערובת אחידה
  8. במחבת מחממים 2 כפות שמן על להבה בינונית
  9. מעצבים מתערובת העדשים קציצות ומוסיפים למחבת, מכסים ומטגנים 6-8 דקות בכל צד, עד להשחמה
  10. ממשיכים כך עד גמר העיסה

הגשה

מגישים בציפוי רוטב צ'אטני מנגו על צלחת לצד אורז או פירה תפוח-אדמה וירקות או בלחמנייה

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite

רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *