חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סיפורו של מתכון טיש-פישטי Tishpishti

התחליף היהודי בלקני לעוגת דבש אשכנזית שמוגש בחגי תשרי אבל טעים שווה גם ביום חורף סגרירי ||| העוגה פופולרית גם בפורים ויש לה גרסאות שמתאימות גם לפסח והן כמובן מתאימות לנמנעים מגלוטן, כל ימות השנה ||| ריכזנו שלושה מתכונים שיתאימו לכל אחד בין אם אוהבים שומשום וצנוברים ובין אם אתם נמנעים מגלוטן ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…

טיש-פישטי Tishpishti (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

מקור עוגת הסולת

מאפים של סולת או פודינג נוצרו במשך מאות שנים ברחבי הים התיכון, צפון אפריקה והמזרח התיכון. טישפישטי או טיש-פיש-טי מכינים באופן מסורתי עם סולת משובחת ומושרים בסירופ מתוק של סוכר, דבש או תערובת מתוקה של שניהם, אך מעבר למרכיבים הנפוצים הללו, ישנן וריאציות רבות הן בדרך הכנת הטישפישטי – כגון עם אגוזים או ללא אגוזים, עם ביצים או ללא ביצים, בטעם לימון, תפוז או מי ורדים – ואפילו איך קוראים לזה לפי שורשים גיאוגרפיים ותרבותיים שונים. לדוגמה, במצרים זה בסבוסה או באבוסה, בסוריה המאפה המתוק נקרא נמורה. עוגת הסולת ביוון בכלל וכרתים בפרט נקראת שאמאלי Samali כאשר בקרב קהילות יהודיות ביוון היא הייתה אוורירית וקלה יותר מעוגות הסולת האחרות כי השתמשו בביצים שהוקצפו ובקמח תופח.

מאכל יהודי בלקני או יותר

טישפישטי הוא אולי השם הנפוץ ביותר שאנחנו מכירים היום, אבל מקור העוגה בטורקיה. בישראל ואצל יהודי טורקיה, יוון והבלקן של פעם. השם הוא כנראה חיבור של טז בתורכית שזה מהיר ופיסטי שפירושו מישור והצירוף זה אומר סיום מהר. בלאדינו המאכל מכונה בשמות נוספים כמו טופישטי  Tupishtiאו פישפיטי Pispiti וכאמור גם Revani.

המתכון המסורתי יכול להשתדרג עם תוספת של אבקת אפייה וסודה, שניהם מוצרים מהמאה ה-19, שמפחיתים את צפיפות העוגה. שימוש בשקדים טחונים במקום באגוזי מלך יביא לעוגה בהירה יותר, המסורתית בראש השנה כדי לסמל שנה חדשה בהירה. טישפישטי טעים בפני עצמו או מוגש עם כף יוגורט, לבנה או קצפת וכוס תה נענע או קפה טורקי חזק.

מתכון: טישפישטי פשוט וטעים

מצרכים

לבצק

לרוטב

אופן הכנה

  1. בסיר מבשלים יחד את הקמח, סולת, אגוזים או שקדים, שמן, חמאה ומים עד שהכול נמס ומתמזג
  2. מניחים לבצק להתקרר מעט
  3. מוסיפים את אבקת האפיה וסוכר וניל
  4. מחממים תנור ל – 200 מעלות ומשמנים תבנית פיירקס
  5. מעבירים את הבצק לתבנית המשומנת ומשטחים
  6. עם סכין חדה, יוצרים חתכים בצורת מעוין
  7. מכניסים לתנור למשך 15 דקות
  8. מורידים את הטמפרטורה ל- 180 מעלות
  9. ממשיכים באפייה עוד 10 דקות או עד הזהבה
  10. בסיר, מבשלים כ- 10 דקות את הסוכר ומים עד להמסת הסוכר
  11. מוסיפים מיץ לימון וגרידת לימון ומערבבים עד שרוטב הופך לנוזל צמיגי
  12. שופכים את הרוטב החם על העוגה הפושרת ומניחים לנוזלים להיספג
  13. משאירים 10-12 שעות במקרר

מתכון: טישפישתי לפסח וללא גלוטן

מצרכים (25-30 יחידות)

לסירופ

  • ¾ כוס סוכר
  • ¾ כוס דבש
  • ¾ כוס מים
  • 1-2 כפות מיץ לימון טרי (או מי פריחת תפוז)

לעוגה

אופן הכנה

  1. הכנת הסירופ: בסיר כבד מבשלים תוך כדי ערבוב על להבה בינונית את הסוכר, דבש, מים ומיץ לימון יחד כ- 5 דקות, עד שהסוכר נמס
  2. מפסיקים לערבב, ומעלים את הלהבה לבינוני-גבוה עד שהתערובת מתחילה לרתוח
  3. מנמיכים את הלהבה לקבלת רתיחה עדינה ומבשלים כ-15 דקות עד שהתערובת מסמיכה, אך עדיין במרקם צמיגי של סירופ
  4. מסירים מהלהבה ואם משתמשים במי פריחת התפוז, מערבבים אותם פנימה בשלב זה. נותנים לסירופ להתקרר לטמפרטורת החדר בזמן שאופים את העוגה
  5. הכנת העוגה: מחממים תנור ל- 180 מעלות ומשמנים קלות תבנית אפייה גודל 32X22
  6. בקערה גדולה, טורפים יחד את הסולת, קמח, אגוזים, אבקת אפייה, סודה לשתייה וקינמון עד לקבלת תערובת אחידה
  7. בסיר גדול מערבבים את השמן, מים, דבש, סוכר, קינמון, גרידת קליפת לימון ומלח
  8. מחממים על להבה בינונית, תוך ערבוב לעתים קרובות
  9. מסירים את הסיר מהלהבה בדיוק כשהיא מתחילה לרתוח
  10. בעזרת כף עץ, מערבבים פנימה את תערובת הקמח, בערך שליש כל פעם, עד שהקמח נטמע לחלוטין והבלילה מתערבבת היטב. הערה: השליש האחרון אולי נראה כאילו החלק האחרון לא יכול להתערבב, אבל אל דאגה, זה יקרה בסופו של דבר. הבלילה שתתקבל תהיה סמיכה ודמוית בצק
  11. מעבירים את התערובת לתבנית המשומנת וטופחים את התבנית בעדינות על שולחן עץ כדי לשטח את הבלילה (אפשר גם בעזרת הידיים או מרית)
  12. חורצים את פני העוגה לצורת מעוינים כך שתקבלו חתיכות ברוחב כ-4 ס"מ
  13. מפזרים את פרוסות השקדים או שקדים במרכז כל מעוין מסומן
  14. אופים 40-45 דקות עד שרק השוליים מתחילים להשחים
  15. מוציאים את העוגה מהתנור, ויוצקים מיד כמחצית מהסירופ שכבר התקרר לטמפרטורת החדר באיטיות ובאופן אחיד על העוגה החמה, שתספוג את הסירופ בזמן שהיא מתקררת
  16. ממתינים 10-15 דקות ואז חותכים את העוגה בסימונים שיצרנו לפני האפייה
  17. יוצקים את יתרת הסירופ באופן שווה לתוך החתכים ומעל כל העוגה
  18. מניחים את התבנית בטמפרטורת החדר למשך 8-12 שעות או כל הלילה, כך שהסירופ יחדור לעוגה.

הערות: אפשר לשמור את העוגה עטופה בטמפרטורת החדר למשך יומיים או במקרר למשך שבוע. אפשר לעטוף את התבנית עם העוגה ולהקפיא למשך חודשיים. כשרוצים להגיש מפשירים את העוגה ולאחר מכן יש לרענן את העוגה עם כמה טפטופים של סירופ חם.

מתכון: טישפישטי עשיר בשומשום וצנוברים

מצרכים (40 מנות)

לבצק

  • 1 כוס שמן
  • 1 כוס מים

למילוי

לסירופ סוכר

אופן הכנה

  1. מחממים תנור ל-180 מעלות ומשמנים תבנית אפייה
  2. הכנת הבצק: בסיר מחממים את המים, שמן וחמאה, על להבה נמוכה תוך ערבוב עד שמתקבלת עיסה אחידה
  3. מורידים את הסיר מהלהבה ומוסיפים בהדרגתיות ותוך כדי בחישה את הקמח, סולת ואבקת אפייה
  4. לשים את הבצק בעזרת הידיים עד לקבלת בצק אחיד
  5. מעבירים חצי מכמות הבצק לתבנית המשומנת ומרפדים בשכבה אחידה את התבנית
  6. בקערה נפרדת מערבבים את מצרכי המילוי לקבלת תערובת אחידה
  7. מפזרים את תערובת היבשים בשכבה אחידה מעל תחתית הבצק שבתבנית
  8. מעבירים את שארית הבצק לתבנית בחלקים, כך שמהדקים חלקים דקים של בצק מעל המילוי, עד שכל המילוי מכוסה בשכבת בצק אחידה ככל שאפשר, ומהדקים לסיום
  9. עם סכין חדה, חותכים מעוינים של 3 ס"מ על פני הבצק
  10. אופים 30-35 דקות עד קבלת גוון זהוב אפוי
  11. הכנת הסירופ: בסיר מבשלים את מצרכי הסירופ ומביאים לרתיחה
  12. מנמיכים את הלהבה וממשיכים לבשל 20 דקות, תוך כדי בחישה כל כמה דקות, עד שמקבלים סירופ סמיך
  13. מסירים את הסיר מהלהבה ומניחים לסירופ להתקרר מעט
  14. מיד עם גמר האפייה, בעוד העוגה חמה, יוצקים את הסירופ הצונן מעל העוגה החמה, מניחים לסירופ להיספג
  15. מגישים חם או צמים לצד כף יוגורט

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite

רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *