הממתק שהוא כוכב ברמדאן ובעיד-אל-פיטר וכל ישראלי מכיר ||| מאפה מתוק שנמצא כל ימות השנה בשווקי התיירות במזרח התיכון ||| מאכל מתוק מאד ויש הטוענים שמתוק מידי ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
ממתק בשלל תרבויות
קינוח שהוא גם עוגה מתוקה מזרח תיכונית מסורתית שמקורה במצרים, אם כי היא פופולארית גם במדינות אחרות. הבסבוסה עשויה מבלילת סולת ונאפית במחבת, ואז ממותק במי זהר, מי ורדים או סירופ פשוט, ובדרך כלל נחתך לצורות יהלום. תמצאו את אותו מאכל בשמות שונים ברוב האזורים הקודמים של האימפריה העות'מאנית, כמו במטבח היווני, אזרביג'אני, טורקי, ורבים אחרים תחת מגוון שמות. בערבית מצרית ולובית: בסבוסה, בשאר מדינות ערב בערבית חריסה Harisa هريسة או נאמורה نمورة namoura, ביוון רוואניRavani ρεβανί או ריוואני revani σάμαλι ובמטבח הארמני סמאלי Շամալի shamali.
בסבוסה הוא שמו המצרי של הקינוח והוא נקרא כך בצפון אפריקה אם כי באלכסנדריה, מצרים המאכל המתוק הזה נקרא חאריסה hareesa (לא להתבלבל במאכל חריסה שהוא גם ממתק מצרי או חריף צפון אפריקאי). בסבוסה הוא קינוח פופולרי בכל מצרים אבל הוא כוכב מצרי עיקרי ברמדאן ובעיד אל פיטר. גם הנוצרים הקופטים של מצרים נוהגים לחגוג את החגים ובעיקר חג המולד עם בסבוסה.
בכווית התפתחה גרסה משודרגת בסוף המאה שעברה וקוראים לה פסטושה pastūçha והיא כמו בסבוסה, עשויה מסולת ספוגה בסירופ מתוק ובתוספת פיסטוקים טחונים דק ומי זהר. גרסה אחרת היא בסבוסה עם אשטה Basbousa bil Ashta וזו בסבוסה מלאה בקרם אשטה.
מתכון: נמורה (עוגת סולת ספוגה בסירופ)
מצרכים (20-24 יחידות)
לסירופ
לעוגה
- 170 גרם חמאה ללא מלח, ועוד לשימון התבנית
- 500 גרם קמח סולת
- 150 גרם סוכר
- 1 כוס יוגורט רגיל
- 2.5 כפיות סודה לשתייה
- ¼ כוס שקדים פרוסים
אופן הכנה
- בסיר קטן על להבה גבוהה הרתיחו סוכר וכוס מים תוך ערבוב עד להמסת הסוכר
- מנמיכים את הלהבה לרתיחה, מוסיפים מיץ לימון ותמצית וניל ומערבבים לאיחוד
- מבשלים כ-2 דקות נוספות עד שמסמיך לסירופ
- מסירים מהכיריים ומניחים בצד להתקרר
- מחממים תנור ל- 200 מעלות
- מצפים תבנית אפייה 33X22 עם שכבת חמאה
- בקערה גדולה מערבבים את הסולת, חמאה מומסת והסוכר עד לקבלת תערובת אחידה ומניחים בצד
- בקערה נפרדת מערבבים את היוגורט והסודה לשתייה לאיחוד
- מניחים את בלילת היוגורט כ-10 דקות, בצד עד שהיא כמעט מכפילה את עצמה
- יוצקים את בלילת היוגורט על תערובת הסולת ומערבבים היטב לאיחוד
- מעבירים לתבנית האפייה המשומנת ומשטחים לשכבה אחידה
- בעזרת סכין, סמנו את פני משטח הנמורה צורות מעויינות בגודל 5 ס"מ לערך
- שימו פרוסת שקד במרכז כל יהלום שסימנתם
- הכניסו התבנית לתנור למשך 25-30 דקות עד קבלת גוון חום זהוב אפוי היטב
- מוציאים את התבנית למשטח צינון על השיש
- בעודה חמה מזלפים את הסירופ שהתקרר
- מצטננים לטמפרטורת החדר וחותכים לפי הקווים שסימנו לפני האפיה
בתיאבון بالصحه والعافيه
2 Responses
אני בא לאכול
מצויין לסכרת 🙂