מהי חמאה ומה ההבדל בין המלוחה לזו שאינה מלוחה ||| מה השימוש הנכון שניתן ומומלץ לעשות עם חמאה, בבישול, אפייה ובכלל ||| אילו סוגי חמאה מוכרים ברחבי תבל ומה סגולותיהן ||| מה ההבדל בין שני סוגי החמאה העיקריים – חמאה ללא מלח לעומת חמאה מומלח ||| מה ההבדל ביניהם ומתי עדיף להשתמש בכל אחד מהם ||| מהיא חמאת חלב Buttermilk ואיפה לקנות אותה בישראל ||| כל הפרטים וגם מתכונים בהמשך…
מהי חמאה
למרות השם הלא מחמיא שיצא לחמאה, עקב התכולה הגבוהה של שומן רווי שבה, לכמות הקלוריות (700+ ק"ק ל-100 גרם) והכולסטרול שבה (240+ mg ל-100 גרם). אבל בחמאה יש גם לא מעט ויטמינים מקבוצה B, ויטמין A, ויטמין D וגם ויטמין E ו-K . ובנוסף נמצא בחמאה גם אשלגן, סידן ומגנזיום וגם חומצה פולית.
תהליך ייצור החמאה הוא ששמנת מפוסטרת מנוערת או נחרצת עד ששומן החלב נפרד מהנוזל הנותר, המכונה חלב חמאה. לאחר החביצה, שוטפים את החמאה וממליחים אותה.
איזו חמאה עדיף להשתמש
רובנו, בשלב זה או אחר, מוצאים את עצמנו במקררי החלב בוהים בשתי קטגוריות של חמאה, ותוהים איזו להטיל לעגלת הקניות שלנו: מלוחה או לא מלוחה? האם זה באמת משנה?
האמת היא שיש הרבה מקרים שבהם אפשר להחליף אחד בשני, אבל חשוב להבין מה כל סוג מביא לשולחן ואיך לעבוד אתו. בהמשך תוכלו ללמוד כיצד חמאה מלוחה יכולה להשפיע על הבישול והאפייה שלכם בצורה שונה מחמאה ללא מלח. האם אפשר ורצוי להשאיר חמאה על השיש?
ההבדל בין חמאה מלוחה לחמאה ללא מלח
ההבדל האמיתי היחיד בין חמאה מלוחה לחמאה ללא מלח הוא כמו שאפשר להבין משמה, ממש רק המלח: כל חמאה עשויה משומן חלב ומכילה לפחות 80% שומן חלב, 18% מים ו-2% מוצקים (בעיקר חלבון ומלח).
בתהליך הכנת החמאה משתמשים במלח כך שאם מכינים חמאה מלוחה זה המוצר הסופי, ואם מכינים חמאה ללא מלח, נוסף תהליך הסרת עודפי המלח לקבלת חמאה ללא מלח. אמנם לחמאה מלוחה וגם לחמאה ללא מלח יש את היתרונות של כל סוג, אבל השורה התחתונה היא שבאופן כללי, ניתן להחליף אותן בקלות זו בזו, כל עוד תקפידו על כמה דברים.
מתי להשתמש בחמאה מלוחה
- לחם וחמאה: זהו סוג החמאה הטוב ביותר לשימוש בהגשה לשולחן ולשימושי בישול כלליים. הסיבה לכך היא שכאשר אתם מורחים אותה על חתיכת לחם חמים, למשל, המליחות עוזרת להוציא את הטעם העשיר ומעצימה את החוויה לבלוטות הטעם שלכם. זו הסיבה שלעתים קרובות תראו מלח שמוסיפים לחמאה ללא מלח שמוגשת לשולחן, או אז, טעם החמאה יהיה טעם שטוח או סתם שומני, אבל קצת מלח ירימו את הטעם והחוויה.
- מומלץ להשתמש בחמאה מלוחה במתכונים שאתם באמת רוצים טעם מעט מלוח וזה תבשיל שלא צריך לדאוג יותר מדי לגבי תכולת המלח שבו, כמו מרק, למשל. במקרה זה, מומלץ להשתמש במעט פחות מלח ממה שהמתכון דורש כדי לפצות על המליחות שבחמאה.
מתי להשתמש בחמאה לא מלוחה
- סוג זה של חמאה הוא פשוט שומן חלב ללא תוספת מלח, וניתן להשתמש בו בכל פעם שצריך להוסיף שומן למתכון
- חמאה ללא מלח צריכה להיות הבחירה שלכם לאפייה. מכיוון שרוב המתכונים דורשים תוספת של מלח כמרכיב במאפה, שימוש בחמאה מלוחה בדברים כמו עוגיות ופשטידות יכול לקחת אותם צעד אחד רחוק מידי מבחינת המליחות
- מלבד הטעם, שימוש בחמאה מלוחה במתכון אפייה הדורש ללא מלח יכול לגרום למוצר הסופי לא לצאת כמו שצריך. לדוגמה, בבצק שמרים עתיר שומן, כמו בריוש Brioch. שימוש בחמאה מלוחה עשוי לא רק להוביל לטעם מלוח מדי, אלא נקבל משהו שלא נראה או מרגיש כמו שבריוש צריך להיות. הסיבה לכך היא שמלח יכול להרוג את השמרים בבצק ולהוביל לתפיחה לא נכונה.
איך מחליפים חמאה מלוחה ולא מלוחה
אם יש לכם רק חמאה מלוחה בהישג יד כשאתם אופים, וכאמור, צריכים חמאה ללא מלח, יש להפחית את תוספת המלח במתכון, בשיעור של מחצית הכמות שבמתכון (למשל, במקום כפית תשתמשו רק ב-1/2 כפית מלח). יש לזכור שאתם תמיד יכולים להוסיף עוד מלח מאוחר יותר, אבל אתם לא יכולים להוציא את המלח בחזרה. כמו כן, קמחים שונים ותגובות כימיות שונות בתהליך האפייה יכולים לשנות את הטעם של משהו מלוח לפני ואחרי האפייה, כך שאמנם אתה חושב שהתאמת את המלח בצורה נכונה, אבל הוא עדיין יכול לצאת מלוח מדי כשהוא נעשה. לכן עדיף לטעות בצד של זהירות.
אם יש לכם רק חמאה ללא מלח, פשוט יש להוסיף למתכון שדורש חמאה מלוחה, מעט מלח. הכמות הדרושה היא כ- 1/4 כפית מלח ל- 1/2 כוס חמאה ללא מלח להכנת חמאה מלוחה.
מלוח מול חמאה לא מלוחה
לחמאה מוסיפים מלח כחומר משמר. אבל, כמות המלח שמוסיפים משתנה מאוד בין מחלבה אחת לאחרת. אין תקן לגבי כמות המלח שמוסיפים להכנת חמאה מלוחה. יתר על כן, אריזות החמאה לא מציינות כמה מלח הוסף לחמאה. לכן, שימוש בחמאה מלוחה לא מאפשר למדוד כמה מלח בעצם מוסיפים למתכון שלך. בנוסף, יש לדעת שחמאה ללא מלח בעלת חיי מדף קצרים יותר מחמאה מלוחה. לכן, חמאה לא מלוחה לא יושבת על מדף המרכול הרבה זמן.
טיפ חשוב: באפייה, מלח חיוני לתגובות כימיות רבות שחייבות להתרחש בתהליך, ואז תוספות של יותר מדי מלח יכולות להיות הרות אסון לתוצאה הסופית שלכם, ואז אין דרך חזרה לאחר השלמת התהליך. לכן, חמאה לא מלוחה היא בדרך כלל החמאה המועדפת בברירת המחדל באפייה, כך שהאופה בשליטה מוחלטת לגבי הטריות, הטעם ותכולת המלח במוצרי האפייה המתקבלים. אם המתכון הטוב האפוי שלכם דורש מלח, אתם יכולים בדרך כלל להניח שזה אומר חמאה לא מלוחה.
בבישול, חמאה מלוחה לעומת חמאה לא מלוחה זה לא ממש בעיה כי במנות מלוחות תמיד אפשר לצמצם את כמות המלח שמוסף בסוף תהליך הבישול לאחר הטעימה ותיקוני תיבול.
להגשה לשולחן, כמו בתבלין על השולחן, חמאה מלוחה היא בדרך כלל הבחירה המועדפת שכן יש לה יותר טעם ופשוט טעימה יותר על לחמים, לחמניות, קלח תירס וכו'.
חמאה מלוחה לא תמיד מסומנת ככזו, היא נקראת לעתים קרובות רק חמאה או חמאת שמנת מתוקה, אבל יהיה רשום מלח, ברשימת התכולה על האריזה. אבל חמאה לא מלוחה לעומת זאת תהיה מסומנת בדרך כלל כחמאה לא מלוחה.
איך לאחסן ואיך לרכך חמאה
בימים עברו, לפני שכדור הארץ התחיל להתחמם, ההורים והסבים שלנו נהגו להשאיר את החמאה שלהם בפעמון חמאה כל היום, כל יום, וכך החמאה היתה נוחה לשימוש למריחה על לחם או לאפייה ובישול. אבל בימינו, הבית חם יותר והפרקטיקה הזו פחות רלוונטית.
האם באמת כדאי להשאיר חמאה בחוץ, ללא קירור? ואם כן, כמה זמן חמאה יכולה להיות על השיש לפני שהיא מתקלקלת ולא בטוח לאכילה?
משרד הבריאות דורש לאחסן בקירור חלב ומוצרי חלב, אבל חמאה לא תמיד נכנסת לקטגוריית מוצרי החלב הזו. מכיוון שלפי ה-USDA, חמאה בטוחה לצריכה בטמפרטורת החדר – עם זאת, זה לא החשש היחיד, כי השארת חמאה בחוץ עלולה לגרום לה להתקלקל ולהיות מעופשת, מה שיכול להשפיע באופן משמעותי על טעם המאפה או הבישול.
ההמלצה הנכונה יותר היא להוציא את החמאה מהמקרר למשך 30-60 דקות לפני השימוש, והתוצאה המובטחת היא חמאה רכה בצורה מושלמת למריחה ואפייה.
כמה זמן אני יכול להשאיר חמאה בחוץ? למרות שחמאה בטמפרטורת החדר כנראה לא תגרום לכם לחלות, ההמלצה היא לאחסן חמאה במקרר כשאתם לא משתמשים בה. אבל, אם אתם בתום האפייה שוכחים להחזיר את יתרת החמאה למקרר מיד, זה בסדר – רק כל עוד לא נותנים לחמאה לשבת בחוץ כמה שעות נוספות – מקובל שעד 4 שעות על השיש בטמפרטורת חדר, זה בסדר.
שמירה על חמאה במקרר היא כלל אצבע טוב מכיוון שהיא מבטיחה שהשומן הטעים לא יקבל ריחות או טעמים לא רצויים מהמטבח שלכם. בנוסף, טמפרטורת המקרר הקרירה גורמת לחמאה להחזיק מעמד הרבה יותר זמן מכיוון שחמאה בטמפרטורת החדר יכולה להתעפש תוך יום או יומיים, בעוד שחמאה בקירור או קפואה יכולה להחזיק חודשים.
חמש דרכים לריכוך חמאה
כיצד לרכך חמאה בצורה בטוחה ומהירה? אם לא כדאי להשאיר את החמאה על השיש להתרכך במשך שעות על גבי שעות, מה כדאי לעשות? הדרך הבטוחה ביותר לרכך חמאה היא להשאיר אותה בטמפרטורת החדר למשך 30-45 דקות. אבל אם שכחנו להוציא את החמאה הקרה, מבעוד מועד, אפשר לרכך חמאה מהר יותר, ע"י שחותכים את החמאה לקוביות קטנות ונותנים לחמאה לעמוד בטמפרטורת החדר כ-15 דקות והיא רכה מספיק.
אם אתה במצוקה אמיתית, אתם יכולים להשתמש בפומפייה כדי לגרד את החמאה לחתיכות קטנות שיתרככו מהר במיוחד. זו גם הדרך הטובה ביותר לרכך חמאה קפואה ישירות מהמקפיא.
למה מומלץ להשתמש בחמאה מרוככת? כאשר אתם מקציפים חמאה וסוכר יחד, גרגירי הסוכר דוחפים את דרכם דרך השומן, ומשאירים הרבה בועות אוויר זעירות בעקבותיהם. במהלך האפייה, האוויר הכלוא הזה מתרחב, ונותן לך תוצאה קלילה ואוורירית. אם החמאה קרה מדי, היא לא תחזיק אוויר, ונותנת לך תוצאה צפופה. אם החמאה חמה מדי, בועות האוויר יקרסו ויתנדפו.
מהי חמאה מרוככת ואיך צריך לחוש אותה? חמאה מרוככת עדיין צריכה להחזיק את צורתה, אך לשקוע בקלות כאשר לוחצים עליה. בין אם תכננתם מראש ובין אם אתם במצוקה, למדו לרכך חמאה בחמש דרכים:
- הדרך הטובה ביותר לרכך חמאה: כמעט כל אופה יגיד לך, הדרך הטובה ביותר לרכך חמאה היא להשאיר אותה בחוץ בטמפרטורת החדר לפני האפייה. הבעיה? זה דורש תכנון. אם אתם זוכרים, כדאי לאפשר לחמאה לשבת בטמפרטורת החדר בין 30 דקות לשעה, תלוי כמה קר היה מלכתחילה וטמפרטורת החדר. החמאה אמורה להיקרע בקלות בעת הלחיצה, אך היא לא צריכה להיות נוזלית בשום מקום. אם החמאה מתחילה להימס, הכניסו אותה בחזרה למקרר לכמה דקות כדי להתמצק לפני השימוש. שיטה זו מועדפת בגלל המרקם שלה. אבל אם יש לכם חשק פתאומי לאפות ולא הרבה זמן, ישנן שיטות חלופיות שיספיקו.
איך לרכך חמאה במהירות: בואו רק נודה בזה – כולנו הכנסנו חמאה (ללא האריזה) למיקרוגל רק כדי לקבל בלגן נוזלי וחמאתי. בפעם הבאה שאתם ממהרים לרכך חמאה, דלגו על שיטת המיקרוגל, שלעתים קרובות מעניקה לכם חמאה רכה מבחוץ אבל הפנים קשה ולא מתאים לעבודה. בחרו במקום זאת באחת מהשיטות הללו לריכוך החמאה.
- חותכים אותו לקוביות: אם אין לכם 45 דקות לרכך חמאה בדרך הישנה, שיטה זו של חיתוך חמאה לקוביות אורכת כ-10 דקות בלבד. נתחים קטנים יתרככו הרבה יותר מהר מחפיסה שלמה, ובהתאם לכמה זמן יש לכם אתם יכולים להשאיר את הקוביות בטמפרטורת החדר או להניח אותן ליד כיריים חמות. אם הקוביות נמצאות ליד מקור חום, יש לפקוח עליהן עין כדי לוודא שהן לא נמסות ונוזלות
- תעיפו את זה: שיטה זו מצוינת כשחסר לכם זמן, אבל גם דרך טובה להוציא אגרסיות ולשכך כעסים, כי הרי אומרים שאפייה היא סוג של תרפיה. לשם כך, הניחו את החמאה ללא האריזה, בשלמותה בשקית ניילון או בין שני יריעות ניילון והשתמשו במערוך או מרכך פונדר לבשר (פטיש שניצלים) כדי לשטח את נתח החמאה כמו בצק. החיכוך יחמם את החמאה ושטח הפנים הגדול יותר יעזור לחמאה להתרכך מהר יותר.
- מגרדים את החמאה: אם אתם צריכים לרכך את החמאה שלכם ברגע זה (עוגיות לא מחכות לאף אחד) אז השיטה הזו היא בשבילכם. השתמשו בחורים הגדולים ביותר במגרדת כדי לגרד את החמאה לערמת חמאה אוורירית ומגורדת. מכיוון שהחתיכות כל כך קטנות, הן יתרככו כמעט מיד, מה שהופך אותן למוכנות לשימוש מיד.
- תנו לו אמבט מים: דרך נוספת לרכך חמאה במהירות מבלי להסתפק במיקרוגל היא להשתמש באמבט מים. מחממים מים בסיר, ממש מתחת לסף הרתיחה. מסירים את הסיר מהכיריים. מניחים מעל קערה חסינת חום עם החמאה בפנים בשיטת אמבט מרים Bain Marie. מניחים לחמאה להתרכך, אך עוקבים אחריה היטב כדי לוודא שהיא לא תהפוך לנוזלית ותימס לגמרי.
ההבדל בין חמאה Butter, מרגרינה Margarine, שמן Oil וחלב חמאה Buttermilk
חמאה Butter: החמאה היא שומן שמופק מחלב, בתהליך שזכה לשם הקלאסי חביצה. יש לה טעם נפלא, שמשתלב הן בקינוחים והן במאכלים מלוחים מכל המינים (לא פלא שאפילו בגרסאות פרווה או בשריות למנות בינלאומיות שמכילות חמאה, מוסיפים לעתים תמציות בטעם חמאה.
מרגרינה Margarine: מרגרינה עשויה משמנים צמחיים, שעברו טיפול כימי ששינה את תכונותיהם. התוצאה היא שומן מוקשה, שאינו נוזלי בטמפרטורת החדר ועמיד יחסית לחמצון וקלקול (בהשוואה לשמנים צמחיים נוזליים). לשומרי כשרות ולרגישים לחלב, מרגרינה היא תחליף חמאה נוח במיוחד. הבעיה היא שבתהליך ההקשייה השמן מאבד חלק מיתרונותיו הבריאותיים וזוכה במקומם לתוספות לא רצויות, כמו חומצות שומן טראנס תעשייתיות (שעלולות להזיק יותר משומנים רוויים). בשנים האחרונות יצרני המרגרינות מוציאים לשוק מוצרים חדשים ומשפרים מותגים קיימים, תוך הפחתה רצינית של שומני הטראנס. קיימות אפילו מרגרינות לייט.
שמן Oil: שמנים ממקור צמחי הם מטבעם נוזליים ולא מכילים כולסטרול. בשנים האחרונות תוכלו למצוא כמעט על כל בקבוק של שמן צמחי כותרת גדולה שמכריזה שהוא “ללא כולסטרול”. כאן לא מדובר במהפכת בריאות אלא רק בשיווק: אף אחד מהיצרנים לא הוציא את הכולסטרול מהשמן שלו, הכולסטרול פשוט מעולם לא היה שם… ישנם סוגים שונים של שמנים, השונים בהרכבם הכימי ומומלצים לשימושים שונים. כשמופיעה במתכונים המילה שמן בלבד אפשר להשתמש בשמן תירס, שמן חמניות, שמן סויה (שימו לב לא להתבלבל עם רוטב סויה), שמן חריע או שמן קנולה.
חֻבְצָה או חלב חמאה Buttermilk: במתכונים רבים בעיקר באירופה, תמצאו שילוב שלButtermilk כאחד המצרכים להכנת מאפינס, עוגה בחושה ועוד. מה זה חלב חמאה Buttermilk? דבר ראשון שיש לדעת, זה לא חמאה למרות השם של המוצר. באופן מסורתי, זה היה הנוזל שנותר לאחר חביצת החמאה משמנת. מכיוון שרוב החמאה המודרנית במדינות המערב אינה מיוצרת משמנת אלא משמנת מתוקה, רוב החמאה המודרנית במדינות המערב מיוצרת בנפרד. חבצה משמשת בהכנת בצקים לאפייה, כאשר החומצה בחלב החמאה מגיבה עם חומר התפיחה, ליצירת פחמן דו חמצני המשמש כחומר התפיחה. במחוזותינו חלב חמאה הוא לבן פשוט או למהדרים, רוויון.
מה לגבי שמן זית?
שמן זית נחשב לשמן בריא במיוחד. מחקרים מייחסים לו תרומה בהפחתת כולסטרול ולחץ דם ואפילו בהורדת הסיכון לסוגים מסוימים של סרטן. האיכותי ביותר הוא שמן זית כתית מעולה, שדרגת החומציות שלו לא עולה על 0.8% – והוא המומלץ ביותר לשילוב במאכלים שלא דורשים חימום (כמו סלטים ורטבים).
מצד שני, שמן זית מתחמצן ונשרף בטמפרטורות נמוכות, בהשוואה לשמנים אחרים. מסיבה זו הוא פחות מתאים לטיגון – ואם מדובר בטיגון ארוך בשמן, או טיגון בשמן עמוק, שמן זית אינו מומלץ.
באפייה, שמן זית מככב בעיקר במאכלים מלוחים, כמו פיצות ופוקאצ’ות. שילוב שלו בעוגות הוא פחות מוכר ולדעת יודעי דבר, שאנחנו מסכימים עמם, ומניסיון, עדיף להשתמש בשמן זית בכמות של 2/3 – 3/4 מתכולת חמאה בכל מתכון. כך תקבלו שומן בריא יותר ופחות תכולת שומן – כי אין כמו שמן זית.
המלצתנו לבחור שמן זית מהזנים העדינים יותר שלא ישפיעו על טעמו של המאפה, אפילו עוגה:
- ארבקינה – ללא מרירות או חריפות, ארומה אפיינית לזיתים
- קורינייקי – עשבוני, חריף אבל ללא מרירות
- לצ'ינו – עדין, רענן, מעט מתקתק, וללא חריפות או מרירות
- פיקואל – עדין ופירותיי, ארומה של הדרים ורמיזות של שקד
נסו…ולא תצטערו.
מה יכול להחליף חמאה?
אז מה עושים כשאין חמאה? תמיד אפשר לחזור למרגרינה לאפייה, למרות שיש שיחלקו על הטעם שלה וגם לתכולת השומן טרנס השלילי לבריאותנו. תחליף נוסף הוא שמן: שמן חמניות, שמן קנולה או שמן קוקוס (כשהאחרון גם בריא יותר מחמאה) יכולים לשמש אלטרנטיבה מצוינת, אבל צריך לדעת באיזה מתכון. בעוגיות למשל זה פחות מתאים, כי הן יקבלו מרקם רך מדי ועלולות להתפורר, אבל בעוגות בחושות, שמן בהחלט יכול להחליף חמאה. מבחינת יחסי ההמרה, כל 100 גרם חמאה שווים ערך 70-85 גרם שמן (תלוי בסוג השמן. שמן זית ביחס המרה הכי פחות).
טריוויה חמאה
- כמה שוקלת כף חמאה? 15 גרם. כמה שוקלת כוס חמאה? 240 גרם
- האם אפשר להקפיא חמאה? התשובה היא כן. באופן כללי כדאי לדעת שחמאה יכולה להישמר במקרר כשנה, ובמקפיא כשנתיים
- מה עוד אפשר לעשות עם חמאה? לשחרר טבעת מהאצבע – מי לא זוכרת איך בילדות, אם נתקעה לנו טבעת על האצבע וסירבה לרדת ממנה, אמא הציעה לנו לשפשף את האצבע עם מעט סבון, שיסייע לטבעת להחליק החוצה. ובכן, יש פתרון יעיל יותר: מרחו מתחת לטבעת הסוררת וסביבה מעט מחאה, והופ – היא תשתחרר בקלות ובלי כאב.
- מה עוד אפשר לעשות עם חמאה? לסייע בגילוח – גברים, נתקעתם בלי קצף גילוח? נשים, מגלחות את הרגליים ומחפשות דרך לעשות זאת בקלות ובלי סיכון להיחתך? גם כאן החמאה באה לעזרתכם, והיא יעילה יותר מסבון במקרה זה משום שאינה מייבשת את העור. פשוט מרחו חמאה והתגלחו (רק אל תשכחו לשטוף היטב את סכין הגילוח לאחר מכן).
- מה עוד אפשר לעשות עם חמאה? חמאה מצוינת גם לטיפוח זקן: גברים רבים היום בוחרים בזקן כהצהרה אופנתית, אבל גם בו, אין ברירה, חייבים לטפל. לאחר סירוק הזקן מרחו מעט חמאה לריכוך, והזקן יראה בריא יותר.
- מה עוד אפשר לעשות עם חמאה? לטפח את העור והשיער: אנחנו כבר יודעים שיש מוצרי מזון שמסייעים גם לטיפוח – דבש, לימון ושמן זית, למשל – אך האם ידעתם שגם חמאה נכללת ברשימה? חמאה מומסת במים יכולה לשמש יופי של מסיכה לשיער – מורחים ומשאירים על השיער כעשר דקות, שוטפים ונהנים משיער רך ונעים למגע. להזנת עור יבש אפשר להכין מסכת חמאה: מערבבים בקערה כפית חמאה רכה (בלי מלח), חצי מנגו מעוך וחלמון של ביצה אחת, מורחים את התערובת על הפנים, משאירים כרבע שעה ומסירים בעדינות עם מים חמימים.
- מה עוד אפשר לעשות עם חמאה? טיפול משקם לציפורניים: ציפורניים חלשות מדי או יבשות יכולות גם הן ליהנות מטיפול משקם באמצעות חמאה: מורחים מעט חמאה על כל ציפורן, ולאחר כשעה שוטפים במים. התוצאה: ציפורניים חזקות ובריאות יותר.
- מה עוד אפשר לעשות עם חמאה? עיסוי מפנק לכפות הרגליים: רוצים להעניק לבן או בת הזוג עיסוי מפנק לכפות הרגליים, או לבקש כזה לעצמכם? התחילו במריחת חמאה על האזור – מעבר לכך שהיא מסייעת להחליק את האצבעות המעסות על כפות הרגליים, היא תעשה פלאים לכפות רגליים סדוקות ויבשות במיוחד.
מתכון: חמאה בהכנה ביתית
לרוב, אנחנו לא באמת צריכים להכין חמאה לבד בבית, אבל לפעמים המציאות עולה על כל דמיון ויש מחסור בחמאה במרכולים או מחיר החמאה מרקיע שחקים.
מצרכים:
- 500 מ"ל שמנת מתוקה 38% שומן
אופן הכנה
- בקערת מְעַרְבֵּל (מיקסר) מקציפים את השמנת מתוקה במשך 2 דקות במהירות נמוכה
- מגבירים את מהירות המיקסר וממשיכים להקציף כ- 8 דקות נוספות עד שהשומן נפרד מהנוזלים
- מעבירים את גושי השומן שבקערה, דרך מסננת לקערה
- מכניסים למקרר ויש לנו חמאה
מתכון: עוגיות חמאה עם ציפוי קרם חמאה
מצרכים (72 עוגיות)
לבצק
- 1 כוס חמאה, מרוככת
- ¾ כוס סוכר
- 1 ביצה XL
- 2 כפות חלב 3%
- ½1 כפיות תמצית וניל
- 3 כוסות קמח
- 1 כפית אבקת אפייה
- ½ כפית מלח
לציפוי
- 1 כוס חמאה, מרוככת
- 9 כוסות סאבקת סוכר, מחולקת, או יותר לפי הצורך
- ½1 כפיות תמצית וניל
- 9 כפות חלב חם, או יותר לפי הצורך
אופן הכנה
- הכנת הבצק לעוגיות: בקערת מְעַרְבֵּל (מיקסר) מקציפים את החמאה וסוכר עד לקבלת קרם
- טורפים פנימה ביצה, חלב ותמצית וניל עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה
- בקערה נפרדת מערבבים את הקמח, אבקת אפייה ומלח
- מערבבים בהדרגה את תערובת היבשים לתוך קערת הרטובים לקבלת בצק חלק
- מצננים את הבצק במקרר במשך 2-3 שעות
- מחממים תנור ל- 200 מעלות. ונרפד תבנית אפייה בנייר אפייה
- מחלקים את הבצק לשלושה חלקים שווים
- על משטח עבודה מקומח, מרדדים כל חלק בצק לעלה בעובי 3-4 מ"מ
- קורצים בעלה הבצק צורות בעזרת חותכני עוגיות
- מניחים את העוגיות על ניירות האפייה בתבנית
- אופים 5-8 דקות, עד שהעוגיות בקושי משחימות
- מניחים לעוגיות להתקרר בתבנית במשך 5 דקות לפני שמוציאים לסיום הקירור על רשת
- הכנת הציפוי: בקערת מיקסר מקציפים 3 כוסות אבקת סוכר, חמאה, חלב, תמצית וניל עד לקבלת תערובת חלקה
- מערבבים ומוסיפים בהדרגה את שאר 6 כוסות אבקת הסוכר הנותרות לתערובת עד לאיחוד
- ממשיכים להקציף במהירות גבוהה עד שהתערובת אוורירית ותפוחה
- הערה: אפשר לערבב פנימה עוד חלב או אבקת סוכר במידת הצורך כדי להגיע לסמיכות הרצויה
- בעזרת כפית מצפים את העוגיות המצוננות לקבלת זיגוג אחיד יפה
מתכון: עוגיות חמאה צרפתיות Sablés Bretons
סיפרנו בעבר את סיפורן של עוגיות החמאה הנהדרות האלה כאן… הפעם מתכון נוסף לעוגיות החמאה הצרפתיות.
מצרכים (18 עוגיות)
- 2 כוסות קמח
- ¾ כוס אבקת סוכר
- ½ כפית מלח
- ¾ כוס חמאה קרה ללא מלח, חתוכה לקוביות
- 2 חלמוני ביצים XL
- 1 כפית תמצית וניל
לציפוי
- 1 כפית מים
- 1 חלבון ביצה XL
- סוכר
אופן הכנה
- בקערת מְעַרְבֵּל (מיקסר) מערבבים את הקמח, אבקת סוכר ומלח יחד כ- 5 דקות עד לאיחוד
- מוסיפים חמאה ומקציפים כ- 10 דקות עד לקבלת תערובת פירורית
- מוסיפים את חלמוני הביצים ותמצית וניל, ומעבדים כ- 30 שניות עד שהבצק מתחיל להתגבש
- על משטח עבודה מקומח, מרדדים את הבצק לדיסק בעובי של 2-3 ס"מ
- עוטפים את הבצק המרודד בניילון נצמד ומצננים לפחות 30 דקות (אפשר עד יומיים) עד להתייצבות
- מחממים תנור ל- 175 מעלות. מרפדים 2 תבניות אפייה בנייר אפייה
- מרדדים אץ הבצק לעובי של 5-7 מ"מ
- בעזרת חותכן עוגיות קורצים צורות עגולות בקוטר 6-7 ס"מ ומניחים את העוגיות על התבניות המרופדות במרחקים של 2-3 ס"מ האחד מהשני
- חותכים כמה שיותר עוגיות מהבצק. מרדדים מחדש את שאריות הבצק לפי הצורך
- שקערית מערבבים כפית מים וחלבון ביצה יחד לאיחוד
- מברישים קלות את האגווש מעל העוגיות
- מפזרים סוכר בנדיבות על פני העוגיות
- אופים בשליש העליון והשליש התחתון של התנור, 2 תבניות בכל פעם 12-14 דקות עד להשחמה קלילה (אפשר להחליף בין התבניות באמצע האפייה כך שהתחתונה תעלה למעלה והעליונה תרך לשליש התחתון של התנור)
- מצננים את העוגיות כ- 15 דקות
- ניתן לשמור את העוגיות עד שבוע בכלי אטום
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite
רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…