חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

חדשות התיירות וטיולים בארץ ובעולם מס' 3/2024

פעילויות בטבע של הגולן, כנרת והערבה להפוגה והתרעננות ||| פעילויות מגוונות בעיר ובטבע בחורף ובכלל ||| פעילויות, טיולים ואירועים בשמורות הטבע והפארקים ברחבי הארץ ||| סיכומי שנת 2023 ברשות הטבע והגנים ||| עדכונים על הנעשה בעולם המלונות, נופש, תעופה והתיירות בארץ ובחו"ל ||| להמשך הידיעות וההצעות ….

כולנו יחד

שלט חוצות יום מורן סטלה ינאי (צילום הגר בדר)

תערוכת הרחוב #יוצריםתקווה עם 26 ישראלים שמציגים תקווה על שלטי ענק בארץ

"מה המילה תקווה מסמלת עבורך בזמן המלחמה?" זו השאלה שנשאלו 26 ישראלים וישראליות, בהם חטופות שחזרו מן השבי, משפחות ששכלו את יקיריהן, מילואימניקים, תושבי עוטף, גברים ונשים שנכנסו ללבבות של כולנו מאז השבת השחורה של ה-7 באוקטובר.

התשובות היצירתיות והפרשנויות האומנותיות לשאלה זו, כפי שציירו, צילמו ויצרו המשתתפים, מוצגות על גבי כ-100 שלטי חוצות הפזורים ברחבי הארץ במסגרת פרויקט #יוצריםתקווה. פרויקט שנועד לתת מקום של כבוד לתקווה ולתת לה ביטוי אומנותי ויצירתי במרחב הציבורי, דווקא בימים כואבים וקשים כל כך.

שלטי החוצות יוצרים תערוכת רחוב גדולה שאותה ניתן יהיה לראות, בין היתר, בשלטי ענק באיילון, קניון עזריאלי תל-אביב, פי גלילות, גשר מחלף הסירה, מתחם הבורסה ברמת גן, נתב"ג, מלון גני ירושלים הקרוב לכניסה לעיר ושד' רגר בבאר שבע.

כל היצירות המשתתפות בפרויקט מופיעות בעמוד האינסטגרם yozrimtikva@ בו ניתן למצוא גם את הסיפורים מאחוריהן. בנוסף לשלטי החוצות ולדיגיטל. בנוסף, הציבור הרחב מוזמן להעלות באינסטגרם יצירות בנושא "תקווה" ולתייג #יוצריםתקווה. יצירות נבחרות יזכו להופיע על גבי השלט הדיגיטלי הגדול בעזריאלי.

את #יוצריםתקווה יזמה חברת ההייטק הישראלית מאנדיי שביצעה את הפנייה למשתתפים, ליוותה אותם בשבועות האחרונים והייתה אחראית לאוצרות, לעיצוב ולהפקה. החברה תכננה קמפיין לעלות בשיווקי ראשון עבור מוצריה המיועד לשוק הישראלי ברבעון האחרון של 2023, אך החליטה לא להעלות אותו בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר והמלחמה שפרצה אחריהם. חברות המדיה נור, ברעם, נובה, טקסי מדיה, מקסימדיה, מגה מדיה, חוצות זהב, מבט ראשון ודיל טוב נהגו בנדיבות רבה ואפשרו דחייה של הקמפיין עד לסוף 2024, אך מאנדיי החליטה לתרום את שלטי החוצות עבור יצירות האומנות במטרה להעביר מסר של אופטימיות ותקווה.

אנשי #יוצריםתקווה רוצים מקרב לב להודות לכל מי שלקח חלק בפרוייקט ותרם מכשרונו ומליבו, במיוחד לאלו ששכלו את קרוביהם במלחמה ושיתפו ביצירותיהם או סייעו לנו להציג את היצירות של מי שאינם עימנו עוד. מייחלים שכולנו נזכה במהרה לימים טובים ושלווים יותר ולשובם הביתה של כל החטופות והחטופים.

ב- #יוצריםתקווה לוקחים חלק (לפי סדר הא"ב): נורית ורוני אילון הירש ממרכז אשירה לקידום תוכן רוחני, חרדית ואם לבן, קצין מילואים המשרת בעזה, ונשואה לקצין מילואים בסיירת מטכ״ל; אמיליה אלוני בת ה-5 שנחטפה עם אמה בעת ביקור בקיבוץ ניר עוז ושוחררה מהשבי; תמר לב און, אמנית ואדריכלית, בר בן וקיל, אמנית ושחקנית, מתגוררת בניו יורק; ציון ברוך, קומיקאי וחבר שלישיית "מה קשור", תסריטאי וצייר; ענבר היימן pink, אמנית רחוב, נחטפה מהמסיבה בנובה ונרצחה בעזה; אלה וולדמן, צלמת ואמא של דניאל וולדמן ז"ל שנרצחה ברעים; רותם זמיר, ציירת צבאית מדימונה; יעקב חדד, עוזר רע״ן רפואה באיזור דרום במשטרת ישראל  וצלם חובב; סאם חלבי, אמן  דרוזי בין לאומי מדליית אל כרמל, אייל חצור, סטודנט לתקשורת חזותית בבצלאל, אחיו הבכור של יונתן חצור ז"ל, לוחם שלדג שנהרג בעזה, צייר חובב שמשתתף גם הוא בתערוכה; אור יוגב, אמן מאייר יליד קיבוץ דן; נריה טרבלסי, יזמית ובעלת סטודיו משדרות; מורן סטלה ינאי, מעצבת תכשיטים מבאר שבע, נחטפה מהמסיבה ברעים ושוחררה; לביא ליפשיץ ז"ל, לוחם עורב גבעתי שנהרג בצפון הרצועה, צלם חובב; אליסף מיארה, אמן, תושב העוטף, המכונה ״צייר המיגוניות״; שי סגל, יוצרת טכנולוגית ומאיירת; שירלי עוקב, בת קיבוץ כפר עזה, ציירת מנדלות ובעלת סטודיו; אביגיל עידן, בת ה- 4 שנחטפה ללא משפחתה מכפר עזה ושוחררה, הוריה עידן וסמדר ז"ל נרצחו בקיבוץ; גיא פינס, מנחה הטלוויזיה הפופולרי; ניר פלד, הידוע בכינויו פילפלד, אמן רחוב וצייר, אורן פישר, אמן ואקטיביסט חברתי תושב הדרום; יאיר פלדמן, עובד מאנדיי, קצין הנדסה במילואים, נפצע ממטען ברצועה; נעמה פרידמן, חיילת באוגדת עזה וציירת שהייתה בבסיס ברעים, בן זוגה, אמיר צור, לוחם סיירת מטכ"ל נפל בקרב בכפר עזה; זיו קורן, צלם עיתונות ודוקומנטרי נודע בעל שם עולמי.

רקדניות סטודיו ZAZA במושב פארן עם מחווה של תקווה להשבת החטופים

רקדניות מסטודיו ZAZA בריקוד למען החזרת החטופים (צילום לירון יועץ מוריס, הערבה התיכונה)

שלוש רקדניות מסטודיוZAZA  במושב פארן בערבה התיכונה, ביצעו ריקוד עוצמתי בלב המדבר, שמביע את הכמיהה להחזרת החטופים הביתה, כשהן לובשות חצאיות בצבע אדום- המסמל את ההרס והחורבן. הבנות רקדו לצלילי השיר "בגוף, כמו בזירת אגרוף", אותו חיברה והלחינה גל-בי, בניהולה של חן מוטהדה, שהוקדש לחיזוק חברתה שלי שם טוב, אימו של עומר שם טוב, שנחטף ממסיבת 'נובה' ב- 7 באוקטובר בידי חמאס, ומוחזק בשבי כבר למעלה ממאה ימים.

לירון יועץ-מוריס, מורה לריקוד ובעלת סטודיו ZAZA: "תפקיד הריקוד, בעיקר בתקופה זו, הינו כלי לביטוי אותנטי של רגשות. באמצעות התנועה, הבנות בסטודיו מתמודדות עם תחושותיהן, וממחישות את הכאב האישי והישראלי, אך גם את התקווה לחזרתם של כל החטופים הביתה, בריאים ושלמים".

השיר "בגוף, כמו בזירת אגרוף"

חיברה והלחינה גל-בי, בניהולה של חן מוטהדה

ברגע ההוא, כשהיה לו צפוף בגרון

איך אותה הדרך אתמול, הרגישה קצרה

מחדר מוגן לחלון הפתח, בקצה הסלון

היום היא פתאום, לא נגמרת, סדוקה

ברגע ההוא, כשרוח קרה חיפשה את הדרך

כמו נאבקת בגוף, כמו בזירת אגרוף

אחת בלילה, השקט חונק את הוושט

מחכה שוב לרעש, הכול מחכה לך

ככה פשוט.

דני בסן וילדי גדולים מהחיים עם ביצוע חדש ומרגש של יש לך אותי

במסגרת אירועי יום המודעות לסרטן הבינלאומי עמותת 'גדולים מהחיים', העמותה הגדולה בישראל לילדים חולי סרטן, יצאה בקמפיין גיוס תרומות. במסגרת הקמפיין הוקלט השיר "יש לך אותי" עם הזמר דני בסן כדי להעלות מודעות לסרטן בקרב ילדים וצעירים, כדי להזכיר שגם עכשיו, בתקופת המלחמה, מחלת הסרטן עדיין כאן ומאיימת על אלפי ילדים, עם 500 ילדים מאובחנים חדשים בכל שנה.

לצידו של דני בסן הצטרפו בשירה ילדי וילדות העמותה: ע׳נא אבו עסלה, רוני אנתין, אביתר זרקא, אן חן אבקסיס, נועה צרמן, אוראל פלומבה והלל כהן.

השנה, ההתמודדות קשה במיוחד, כשבמשפחות רבות יש הורים מגויסים למילואים, יש משפחות מפונות מבתיהן ויש משפחות לילדים חולי סרטן שעדיין מתמודדות באופן אישי עם הטראומות של ה-7.10, לצד המלחמה במחלה על חיי הילדים. גם בחודשים הארוכים של המלחמה, ההתמודדות עם הסרטן לא עוצרת והמצב מכביד עליהם אפילו יותר מתמיד. כשמפחיד, מפחיד כפליים. כשקשה, קשה עוד יותר. לסרטן לא אכפת ממשפחות שפונו מבתיהן, או מהורים שיצאו למילואים. לסרטן לא משנה אם עסקים נסגרו ואם לילדים אין מסגרות. גדולים מהחיים מלווה ותומכת בילדים חולי סרטן ובמשפחותיהם במטרה לשפר את איכות הטיפול הרפואי לו הם זוכים, לשפר את איכות חייהם ולדאוג לכל צורכיהם בתקופה המחלה ולאחריה.

העמותה דואגת בין היתר למימון תרופות עבור הילדים, טיפולים וציוד רפואי שאינם בסל הבריאות, בדיקות גנטיות והטסות לטיפולים מצילי חיים בחו"ל, תקנים במחלקות האונקולוגיות, מענה לילדי 'גן החלומות' (הגנים היחידים בעולם לילדים חולי סרטן שהקימה ומפעילה העמותה) ועוד. לתרומות >> https://bit.ly/גדולים-תרומה.

סיכום שנת 2023 ומלחמת חרבות ברזל ברשות הטבע והגנים

מנכ"לית רשות הטבע והגנים, רעיה שורקי: "שנת 2023 נפתחה ברשות הטבע והגנים כשנה המסמלת מגמת עלייה והתאוששות, לאחר מגפת הקורונה שהשפיעה רבות על הרשות גם לאחר סיומה. שלושת הרבעונים הראשונים של השנה החלו במגמה חיובית הן ברמה התיירותית והן בהיבטים של שמירת הטבע. אם זאת, הרבעון הרביעי של שנת 2023 עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל, רשות הטבע והגנים גויסה למלחמה ומתמודדת עם השלכותיה הרבות. חשוב לזכור ש-40% מתקציב הרשות מבוסס על כניסות מבקרים לאתרי הרשות. הירידה המשמעותית בכניסות המבקרים לצד הקיצוץ התקציבי הצפוי במשרדי הממשלה וברט"ג , העדר תיירות נכנסת לישראל והתקציב הנדרש לשיקום הטבע ממפגעי המלחמה יציב בפנינו אתגרים רבים. רשות הטבע והגנים, כרשות ממשלתית אותה הציבור הסמיך להיות הגורם האמון על שמירה על ערכי הטבע הישראלי מחד, וניהול השטחים המוגנים מאידך מחויבת לפעול לתועלת הציבור גם ובייחוד בזמני משבר ומלחמה.

אני גאה ברשות ובעובדיה על התגייסותם בתקופה המורכבת בה אנו נמצאים במדינה שלנו. הרשות מאפשרת כניסת מפונים וחיילים ללא עלות לאתריה וקלטה כ-80,000 מפונים וחיילים מתחילת המלחמה שמהווים כ-14% מכלל המבקרים שהגיעו מתחילת המלחמה. הרשות קיימה סיורים וכ-573 ימי פעילות למפונים. עובדים לילות כימים כדי לשמור על הטבע הישראלי. שנת 2024 תהיה שנה אתגרית בשיקום הטבע הנוף והמורשת, בחיבור לקהילות, בהשתלבות בתהליכי בינוי יישובים ומוצבים תוך שמירה על צורכי הביטחון והטבע, ובמתן חווית ביקור טובה לציבור שמתגעגע מאוד לטבע. ביום שאחרי המלחמה, רשות הטבע והגנים מחויבת לפעול כפי שפעלה ב-60 שנים האחרונות להגן ולשקם את השטחים הפתוחים ולשמור על ערכי הטבע והמורשת שהופקדו בידיה".

מלחמת חרבות ברזל – השפעות המלחמה על הטבע

רשות הטבע והגנים, כמו מדינת ישראל כולה מתמודדת עם השלכות המלחמה, הן קצרות הטווח והן הארוכות. במסגרת מלחמת 'חרבות ברזל', כ-310 עובדי הרשות גויסו לשירות מילואים וכ-118 פונו מבתיהם. מנהל מרחב דרום בסיירת הירוקה חטוף בעזה ובנו, שהיה חטוף גם הוא, שוחרר במסגרת הפעימה הרביעית.

למלחמה השפעות רבות על הטבע ביניהם  פריצת דרכים, הרס בתי גידול בשטחי כינוס, פסולת, מפגעי תאורה, מפגעי רעש, כניסת כלבים משוטטים ואיתם איום מחלת הכלבת, מינים מתפרצים, גידול בכמות ההרעלות ועוד.

השפעות רבות הן גם בתחום התיירות נכנסת שנמצאת במגמת ירידה משמעותית כ 47% פחות מהתקופה המקבילה. אין תיירות הפנים, אתרי רט"ג פתוחים חלקית (19 אתרים סגורים למבקרים). הרשות נכנסת לשנה מאתגרת גם בהיבט התקציבי  תנאי אי וודאות.

ממצאים ראשוניים של השלכות המלחמה. מבדיקה ראשונית של מצב הטבע לאור מלחמת חרבות ברזל, זיהינו ברשות הטבע והגנים מספר נושאים שיעסיקו אותנו לאורך שנת 2024 עם המשך הלחימה והמצב שייוצר אחריה בשטח. הנושאים המרכזיים בהם נצטרך לעסוק בשנה הקרובה הינם:

  • כלבים משוטטים ומגבלות בטיפול בכלבת
  • שינוי אסטרטגיית ההגנה של ישראל: מוצבים חדשים, דרכים נוספות, תשתיות נלוות.
  • גידול באוכלוסיות מינים מתפרצים – חזרה לדילול המינים
  • טיפול לוקה בשפכים
  • שינוי מסלולי נדידה של עופות
  • צורך באכיפה מוגברת
  • פריצת דרכים לצרכים מבצעיים צבאיים
  • הרס בתי גידול בשטחי הכינוס
  • טיפול בפסולת
  • שרפות
  • מפגעי תאורה
  • מפגעי רעש

להערכת הרשות, מרבית הבעיות יהיו ניתנות לתיקון, חלקן הטבע יוכל לתקן בעצמו. לרשות הטבע והגנים ניסיון וידע רב בשיקום שטחים והשיקום יעשה לפי סדר עדיפויות ודחיפות שתקבע הרשות עם התמשכות המלחמה.

הבדלים בין הצפון לדרום: קיים הבדל משמעותי בין המחוזות בדרכי הטיפול, התכנון והשיקום של נזקי המלחמה לטבע. אף על פי כן, הקשרים השוטפים עם גורמי הביטחון לפני ובזמן המלחמה צמצמו את הנזקים בצורה משמעותית. במחוז צפון פריצת הדרכים היא במסלע קשה והשיקום קשה בהתאם. נעשתה פגיעה משמעותית באזור בקעת מאן, נחל אביב ונחל דישון (תמונות בתיקיית הכתבים). בעתיד אנו צופים כי מצעים יישטפו ויחסמו נתיבי ניקוז.

במחוז מרכז ודרום הפגיעה בעיקר בקרקעות קלות שהן קלות לשיקום. אין שטחים רחבים של שמורות וגנים בעוטף אשר נפגעו מהלחימה. הפגיעה העיקרית נמצאת בשטחים הפתוחים (מסדרונות אקולוגיים).

תשתיות חדשות: שינוי תפיסת ההגנה הכוללת לאור השבעה באוקטובר יוביל ליותר מתקנים ובסיסים, יותר דרכים, יותר תאורה, יותר רעש יותר תשתיות חשמל/מים/ביוב. יישובים ובסיסים חדשים – בחלק מהקיבוצים שנפגעו יבנו שכונות חדשות בצמידות דופן. אנו נערכים לפגיעה מסיבית בשטחים פתוחים, הכוללת הרחבה ניכרת של יישובים קיימים. מעבר לכך, הרשות מתכוננת לפגיעות משניות לטבע לאור הבניה החדשה:

  • תשתיות חדשות מגיעות עם מינים פולשים
  • הגדלת האמצעים הכלכליים – אנרגיה פוטו-וולטאית באזורי תעסוקה
  • ההתמודדות על השטחים הפתוחים היא גם עם מערכת הביטחון וגם עם מגזרים אזרחיים.
  • פסולת ומינים מתפרצים
  • יש צורך במבצעי ניקיון באתרים בהם צה"ל פועל, בשטחי הכינוס ובשטחי האימונים. למרות הניקיון היחסי באתרים בהם צה"ל פרוס או פועל, ישראל לא מתנקה מעצמה ובשטחים החקלאיים יש פסולת אורגנית רבה, המזינה את המינים המתפרצים (בעיקר חזירי בר, תנים ועורבים). דילול אוכלוסיות מינים אלה באמצעות ירי הופסק בזמן המלחמה וצפוי שאוכלוסיותיהם גדלו. יש מאות כלבים משוטטים שפלשו מרצועת עזה, רשות הטבע והגנים תהיה חייבים לדלל תנים וכלבים בסמוך לגבולות הצפון כדי למנוע כלבת.

המלצות הרשות לטיפול והמשך שמירת הטבע לאור השינויים:

פריצת דרכים ושטחי כינוס: קידום תכנית לשיקום דרכים ומקומות כינוס מיד עם סיום הלחימה | מבצעי ניקיון לאורך הצירים ובאתרי הכינוס מיד עם סיום הלחימה | גזרת צפון: שיקום שטחים בהר החרמון, אגן נחל דישון בכלל ונחל אביב בפרט. בגליל המערבי יהיו שטחי כינוס וצירים שנפתחו בגלל המלחמה, נדרש מיפוי נוסף של האתרים הסגורים בצו אלוף | גזרת מרכז: מתן דגשים מיוחדים לשטחים שמורות הכורכר מצפון לרצועת עזה (גברעם, ניר עם) ואת דרכי הכניסה לרצועת עזה בין ארז לזיקים | גזרת דרום: מתן דגשים מיוחדים בשיקום לאורך נחל גרר ונחל הבשור. נקודה מרכזית שיש לטפל בה היא אזור בארי תוך שותפות עם התושבים, המועצה ויזמים תיירותיים שרוצים לשמור על שטח פתוח.

תשתיות חדשות:

רשות הטבע והגנים מינתה גורם מרכזי לניהול הקשר בין צה"ל ומערכת הביטחון לרשות, ושומרת על קשר רציף עם כלל הגורמים הרלוונטיים. הרשות מתאמת פעולה מקיפה יזומה מול אג"ת, במטרה ליצור הנחיות ברורות לתכנון וביצוע שינויים בפריסת צה"ל לאורך הגבולות. צמצום הנזק לשטחים הפתוחים, בנושאי אנרגיה, תיירות, הקצאות שטחים לבינוי ומיזמים אחרים. יש לפעול מול צה"ל כדי להבין טוב יותר את השינויים הצפויים במערך ההגנה ומערך ההתקפה הצפוי, כדי להימנע מראש מפריצת דרכים מוגנות יחסית לכניסת כוחות, כשזו תידרש שוב גם בגזרה הצפונית וגם בעוטף ישראל הדרומי.

יש ליישם את הידע הקיים ברט"ג בכל התכניות החדשות בתחום שיקום תשתיות, צמצום מפגעי תאורה ורעש.

סיכום נזקי המלחמה:

יש פעולות מידיות לביצוע בשוך הקרבות, חלקן על ידי מערכת הביטחון, וחלקן על ידי רשות הטבע והגנים, ובשיתוף פעולה עם גורמים אחרים כמו מנהלת תקומה והמועצות האזוריות.

יש למפות את השטחים שנפגעו, לאזורים לא מעטים אין גישה בזמן הלחימה, ובאחרים המיפוי לא בוצע עדיין. זו משימה חשובה של המחוזות בעזרת יחידת ה-GIS מתוך נתוני לוויין. יש לבצע פעולות הנדסיות לשיקום שטחים שנפגעו, בתורת העבודה של רט"ג יש מידע רב לעשייה זו. חשיבות מיוחדת לשיקום האתרים הסמוכים לשמורות טבע וגנים לאומיים כדי לצמצם את הפגיעה במסדרונות האקולוגיים, בליווי פקחי תשתיות. יש לנקות את שטחי הכינוס של צה"ל, ראוי לנצל את מבצע הניקיון כדי לבנות מערך של פינוי פסולת מהשטחים הפתוחים בעזרת פחים טמונים ומערך עיתי לפינויים. יש להיערך למבצע מרוכז לדילול כלבים משוטטים שחדרו לישראל בעוטף עזה מחשש להתפרצות הכלבת. נדרש שיתוף פעולה עם המשרד להגנת הסביבה, משרד החקלאות ומנהלת תקומה. חשוב ביותר להיות מעורבים בתכנון מערכי ההגנה החדשים שייבנו לאורך הגבולות כדי להגן טוב יותר על היישובים. אם ההערכה שייבנו מתקנים רבים לאורך הגבולות וייפרצו דרכים חדשות תתממש, הדבר חייב יהיה להיות תחת בקרה של הרשות,

מלחמת חרבות ברזל – השפעות המלחמה על התיירות והמטיילים

לאור המלחמה, רשות הטבע והגנים ביצעה סקר קהל הבודק את תפיסות הציבור בנוגע לביקור באתרי טבע ומורשת בזמן המלחמה. הסקר הופץ דרך פאנל אינטרנטי של מכון הסקרים, בסוף חודש דצמבר, על הסקר ענו 489 משיבים. נתונים מרכזיים שעלו מהסקר:

69% מהנשאלים העידו כי לא ביקרו באתרי טבע ומורשת מתחילת המלחמה. מתוך 31% שכן ביקרו, 49% ביקרו באתרי טבע שלא בתשלום, 29% ביקרו באתרי טבע בתשלום, 12% ביקרו באתרי מורשת לא בתשלום ו-10% ביקרו באתרי מורשת בתשלום.

למשפט "האם השהות בטבע תורמת לרווחה נפשית", השיבו כלל העונים: 43% מסכימים עם המשפט במידה רבה מאוד | 43% מסכימים עם המשפט במידה רבה | 11% מסכימים עם המשפט במידה בינונית | 2% מסכימים עם המשפט במידה מועטה | 1% כלל לא מסכימים עם המשפט

למשפט "שהות בטבע תורמת לתחושת היציבות", השיבו כלל העונים: 23% מסכימים עם המשפט במידה רבה מאוד | 43% מסכימים עם המשפט במידה רבה | 26% מסכימים עם המשפט במידה בינונית | 6% מסכימים עם המשפט במידה מועטה | 2% כלל לא מסכימים עם המשפט

למשפט "ביקור באתר מורשת ישראלי/יהודי מחזק אצלי תחושה של גאווה לאומית", השיבו כלל העונים: 25% מסכימים עם המשפט במידה רבה מאוד | 38% מסכימים עם המשפט במידה רבה | 24% מסכימים עם המשפט במידה בינונית | 8% מסכימים עם המשפט במידה מועטה | 5% כלל לא מסכימים עם המשפט

תובנות מרכזיות מהמחקר: 31%  ביקרו באתרי הטבע בתקופת הסקר | 45% העידו כי הם מתגעגעים לביקור באתרים במידה רבה | 50% לא ביקרו בגלל חוסר במצב רוח וחוסר בביטחון אישי | 86% הסכימו עם ההיגד ששהות בטבע תורמת לרווחה נפשית | 66% הסכימו עם ההיגד ששהות בטבע תורמת לתחושת היציבות

מלחמת חרבות ברזל – פעילות קהל וקהילה

במסגרת הרתמות רשות הטבע והגנים למאמץ המדיני בעת המלחמה, התקיימו מספר רב של פעילויות עבור קהילות רבות: מפונים, חיילים ותלמידים. מגוון הפעילויות שהתקיימו ברשות: כ-80,000 מפונים וחיילים נכנסו ללא תשלום לשמורות הטבע והגנים הלאומיים. פעילות הפוגה לילדי מפונים + השתלבות בהדרכה במרכזי למידה ובתי"ס זמניים שהוקמו במלונות ובריכוזי מפונים: עד כה בוצעו 573 ימי הדרכה (בוצעו באותו יום במקביל בכמה מוקדים), לכ-19,000 מפונים (ילדים ומשפחות), בדגש על האזורים הבאים: מרחב סובב מפרץ אילת ומרחב ערבה דרומית (בשמורת האלמוגים ובחי-בר יטבתה), מרחב גולן, מרחב גליל תחתון ועמקים ומרחב כרמל, ופעילות מצומצמת במרחב יהודה, בשמורת עיינות צוקים.

הפעלת עובדי רט"ג בבתי מלון של מפונים, במשימה של משרד הפנים: סיוע למפונים מבוגרים למלא טפסים דיגיטאליים ולצרף אליהם מסמכים נדרשים. עד כה בוצעו 309 ימי עבודה של עובדי רט"ג במסגרת המשימה הזו.

התנדבות עובדים: עובדי רט"ג יצאו להתנדב במשימות מגוונות עד יומיים בשבוע, בקבוצות של 3 עובדים ומעלה.

שנת 2023 ברשות הטבע והגנים – תקציב הרשות

תקציב 2023 – מקורות (הסכומים באלפי שקלים): שלושת הרבעונים הראשונים של השנה – מספרי מבקרים (ישראלים ותיירים) בהתאם לצפי התכנוני (גידול ישראלים מול שנה קודמת ועליה משמעותית במספרי התיירים (כמעט למספרם טרם משבר הקורונה). החל מחודש אוקטובר קיימת ירידה חדה ביותר של מבקרים באתרים:

  • תיירות החוץ הופסקה מידית
  • מספרי המבקרים הישראלים ירד משמעותית
  • אתרי הרשות המשיכו להיות פתוחים לציבור הישראלי, למעט אתרים שסגורים מסיבות ביטחוניות כדוגמת פארק אשכול בדרום ואתרי הגליל העליון בצפון (תל דן, בניאס, שניר, נחל עיון, אכזיב).
  • המבקרים הישראלים פוקדים בעיקר את אתרי המרכז הסמוכים לבתיהם, ואילו ציבור משפחות המפונים פוקד את האתרים במקום מושבם (שמורת האלמוגים, עין גדי, מצדה- כל זאת ללא תשלום).
  • קבוצות בשלב זה לא מבקרות (ביקורי תלמידים, חיילים).
  • ירידה של כ-25% במספרי המבקרים אל מול התכנון התקציבי המקורי לשנת 2023:
  • שנת 2023:
  • סה"כ כניסות מבקרים:10,111,233  | תיירים:  2,160,243| ישראלים: 7,950,999
  • תכנון מבקרים רצוי 2023: סה"כ כניסות מבקרים: 13,469,123 | תיירים: 2,623,130 | ישראלים: 10,845,992
  • שינוי: סה"כ כניסות מבקרים: 75% | תיירים: 82% | ישראלים: 73%
  • תקבולים מאתרים שנת 2023: ירידה משמעותית של כ-54 מיליון שקלים בתקבולים המתוכננים ממבקרים לשנה.
  • צעדי התייעלות וחיסכון: מיד עם תחילת המלחמה ניתנה הנחייה לעצירת פעילות, וסוכם על צעדי התייעלות מידיים שימשכו עד הודעה חדשה (גם לשנת 2024 ):
  • הוצאות שכר – הקפאת מכרזים לקליטת עובדים חדשים, ביטול שעות נוספות, צמצום עובדים יומיים (חל"ת), ניוד עובדים
  • פרויקטים פנימיים – קיצוץ 10% מבסיס התקציב של פרויקטים פנימיים לשנת 2023 (המשמעות הקפאה של התקשרויות )  וב- 2024 קיצוץ של 20%
  • אין כמעט תקציב גמיש, כל ההוצאות לאחר התייעלות הינן קשיחות!

אתגרי התקציב לשנת 2024:

  • פער תקציבי משמעותי הנובע מירידה במבקרים של כ 150 מיליון שקלים (בתלות בסיום המלחמה)
  • משרד האוצר – שיפוי התקציבי (רשת ביטחון שניתנה במקרים אקסוגניים בעבר גם כן)
  • קיצוץ תקציב ממשלתי
  • שיפוי תקציבי לכיסוי נזקים ושיקום עתידי

שנת 2023 ברשות הטבע והגנים – תחום התיירות

השפעת המלחמה משמעותית מאוד על מספרי המבקרים של רבעון 4 בשנת 2023. שנת 2022 הייתה שנה שונה מבחינת תנועת מבקרים, היציאה מהקורונה גרמה לישראלים לבקר באתרי הרשות בשיאים שלא נראו בעבר, אך התיירים לא חזרו למספרים של 2019. שנת 2023 (עד סוף אוגוסט), התאפיינה בהתאוששות משמעותית של התיירות הנכנסת (עלייה של 131% ביחס ל-2022), והקהל הישראלי הגיע למספרים דומים לאלו של שנת 2022. אלמלא המלחמה, ברבעון האחרון של שנת 2023 ציפינו לראות צמיחה משמעותית עוד יותר מבחינת תיירות נכנסת.

כניסות מבקרים בשמורות הטבע והגנים הלאומיים – ישראלים ותיירים:

2019 – סה"כ מבקרים: 12,987,360 | תיירים: 3,747,329 | ישראלים: 9,240,031

2022 – סה"כ מבקרים: 11,535,477 | תיירים: 1,685,976 | ישראלים: 9,849,501

2023 – סה"כ מבקרים: 10,111,242  | תיירים:  2,160,243 | ישראלים: 7,950,999

דירוג האתרים המובילים בשנת 2023:

  • הגן הלאומי קיסריה: 764,479 מבקרים.ות (עלייה של 3% משנת 2022)
  • הגן הלאומי מצדה: 672,938 מבקרים.ות (ירידה של 3% משנת 2022)
  • שמורת הטבע עין גדי: 482,830 מבקרים.ות (ירידה של 24% משנת 2022)
  • שמורת הטבע הבניאס: 465,816 מבקרים.ות (ירידה של 11% משנת 2022)
  • הגן הלאומי תל אשקלון: 404,941 מבקרים.ות (ירידה של 37% משנת 2022)
  • הגן הלאומי גן השלושה: 391,133 מבקרים.ות (עלייה של 15% משנת 2022)
  • הגן הלאומי אפק: 347,519 מבקרים.ות (ירידה של 24% משנת 2022)
  • הגן הלאומי תל דן: 285,373 מבקרים.ות (ירידה של 9% משנת 2022)
  • הגן הלאומי קומראן: 281,624 מבקרים.ות (עלייה של 31% משנת 2022)
  • שמורת הטבע נחל שניר: 188,682 מבקרים.ות (ירידה של 11% משנת 2022)
אתגר מצדה (צילום אבישג איילון רשות הטבע והגנים)

דירוג האתרים המובילים בשנת 2023 – ישראלים:

  • הגן הלאומי קיסריה: 447,602 מבקרים.ות (ירידה של 10% משנת 2022)
  • הגן הלאומי תל אשקלון: 402,132 מבקרים.ות (ירידה של 37% משנת 2022)
  • הגן הלאומי גן השלושה: 376,003 מבקרים.ות (עלייה של 14% משנת 2022)
  • הגן הלאומי אפק: 346,905 מבקרים.ות (ירידה של 24% משנת 2022)
  • שמורת הטבע עין גדי: 387,000 מבקרים.ות (ירידה של 40% משנת 2022)
  • שמורת הטבע הבניאס: 284,824 מבקרים.ות (ירידה של 27% משנת 2022)
  • הגן הלאומי מצדה: 212,206 מבקרים.ות (ירידה של 26% משנת 2022)
  • שמורת הטבע נחל שניר: 188,437 מבקרים.ות (ירידה של 13% משנת 2022)
  • שמורת הטבע דור הבונים: 187,601 מבקרים.ות (ירידה של 8% משנת 2022)
  • הגן הלאומי חורשת טל: 183,349 מבקרים.ות (עלייה של 60% משנת 2022)

דירוג האתרים המובילים בשנת 2023 – תיירים:

  • הגן הלאומי מצדה: 460,732 מבקרים.ות (עלייה של 13% משנת 2022)
  • הגן הלאומי קיסריה: 316,877 מבקרים.ות (עלייה של 28% משנת 2022)
  • הגן הלאומי קומראן: 255,952 מבקרים.ות (עלייה של 42% משנת 2022)
  • שמורת הטבע עין גדי: 197,832 מבקרים.ות (עלייה של 21% משנת 2022)
  • שמורת הטבע הבניאס: 180,992 מבקרים.ות (עלייה של 36% משנת 2022)
  • הגן הלאומי בית שאן: 113,452 מבקרים.ות (עלייה של 43% משנת 2022)
  • הגן הלאומי מגידו: 111,092 מבקרים.ות (עלייה של 44% משנת 2022)
  • שמורת הטבע תל דן: 107,546 מבקרים.ות (עלייה של 54% משנת 2022)
  • הגן הלאומי ושמורת ארבל: 44,864 מבקרים.ות (עלייה של 45% משנת 2022)
  • הגן הלאומי הרודיון: 41,741 מבקרים.ות (עלייה של 43% משנת 2022)

דירוג האתרים הצומחים ביותר בין שנת 2023 ל-2022:

  • הגן הלאומי חורשת טל: 183,566 מבקרים.ות (עלייה של 60% משנת 2022)
  • הגן הלאומי קומראן: 281,624 מבקרים.ות (עלייה של 31% משנת 2022)
  • הגן הלאומי מגידו: 148,630 מבקרים.ות (עלייה של 23% משנת 2022)
  • סובב חומות ירושלים העתיקה: 312,073 מבקרים.ות (עלייה של 22% משנת 2022)
  • הגן הלאומי תל חצור: 25,502 מבקרים.ות (עלייה של 19% משנת 2022)
  • הגן הלאומי בית שאן: 162,181 מבקרים.ות (עלייה של 17% משנת 2022)
  • הגן הלאומי גן השלושה: 391,133 מבקרים.ות (עלייה של 15% משנת 2022)
  • הגן הלאומי כורסי: 34,566 מבקרים.ות (עלייה של 7% משנת 2022)
  • הגן הלאומי כורזים: 49,046 מבקרים.ות (עלייה של 4% משנת 2022)
  • הגן הלאומי תל ערד: 43,477 מבקרים.ות (עלייה של 3% משנת 2022)

מנויי מטמון של רשות הטבע והגנים: בשנת 2023, 150 אלף איש ואיש רכשו מינוי מטמון לעומת 160 אלף בשנת 2022, כאשר המנוי הפופולארי ביותר הוא של זוג + שלושה ילדים ומעלה.

חניוני לילה: בשנת 2023 נרשמו ברשת חניוני הלילה (17 חניונים בתשלום) כ-385 אלף לינות(צפי עד סוף שנה). וזאת בהשוואה לשנת 2022 בה נרשמו 465 אלף לינות, ירידה של כ- 18% במספרי הלינות. שנת 2022 הייתה שנת שיא לחניונים, ואם נשווה את מספרי הלנים בין השנים 22-23 עד ל 7/10 (פתיחת המלחמה), נוכל לראות עליה של יותר מ- 6% יחסית לשנה הקודמת, עד לתאריך זה. נכון לשנת 2023 רשות הטבע והגנים מנהלת 17 חניוני לילה בתשלום בפריסה ארצית, מגן לאומי חורשת טל שבצפון ועד שמורת הטבע חי בר יוטבתה שבדרום. זאת בנוסף לעוד כ-120 חניוני לילה שאינם בתשלום ברחבי הארץ.

תחום ההסברה: הסברה לרשויות המקומיות ובאמצעותן לתושבים לצמצום כניסת חיות בר ליישובים ובכך להקטין את המטרדים הנגרמים לתושבים כתוצאה מכך. מטרת ההסברה להביא למודעות התושבים את האחריות שלהם לכניסת חיות הבר ומה הם יכולים לעשות, ברמה האישית, כדי לצמצם כניסתן. בשנים האחרונות חיות בר מתועדות בתדירות הולכת וגדלה בקרבת יישובים ובתוכם, בשטחי חקלאות, במפעלים וכן במחנות צבאיים ובסביבתם. חיות הבר נכנסות לתחומי היישוב כיוון ששם הן יכולות להשיג מזון, מים ומחסה. מינים מסוימים של חיות בר התרגלו לקרבת האדם ואיבדו את הפחד ממנו. קרבה של חיות בר לאדם אינה רצויה והיא מזיקה הן לחיות הבר הן לנו: מלבד חשש מהן ואי־נוחות במפגש עימן, מינים מסוימים עשויים לגרום למפגעים ומטרדים (הפיכת פחים ופיזור האשפה, נזקים לתשתיות ולגינון ועוד), ואף להתפשטות מחלות, למשל כלבת – מחלה מסוכנת לאדם שמחייבת טיפול מידי.

בשנת 2023 הצלחנו להגיע לשיתוף פעולה עם 40 רשויות מקומיות להסברה משותפת בנושא. הרשויות מקבלות מהאגף את המסרים ומפיצות אותם לתושבים בצורה ישירה ובאמצעות הטמעתם בכלי התוכן שלהם. הפצת המסרים נעשית גם באמצעות מרכז השלטון האזורי ומרכז השלטון המקומי. בנוסף קוימו ימי הסברה בנושא בבתי ספר (גם מהמגזר הערבי) ברמת הגולן, הגלית התחתון והערבה.

מטיול נכון – חוזרים לשלום – הסברה בשטח ובכלי התוכן לטיולים בהתאם לכללי הטיול הבטוח. הפעלת עשרות תחנות מידע והסברה בכנסה למסלולי טיול בגנים ובשמורות שלא בתשלום – בסוכות, פסח והקיץ (כולל תקופת "בין הזמנים"). המפגש עם הציבור בשטח עצמו ותזכורת של כללי הטיול הבטוח מציל חיים ואף שומר על השטח. בתחנות מחלקים אף שקיות לאיסוף אשפה ומזכירים למטיילים לקחת את האשפה איתם. הסברה ייעודית נעשתה עם החברה החרדית באמצעות הצגת הנושא ושיח עם התלמידים בישיבות טרם יציאתם לחופשות ולטיולים וקמפיין בעיתונות הרלבנטית שהציגה קולות קוראים של הרבנים הראשיים לזהירות בטיולים (מצ"ב דוגמת מודעה). כמו כן שיתפנו פעולה, גם השנה, עם ארגון זק"א – במסגרתו הופקו סרטונים המעודדים לבטיחות בטיולים והם הופצו על ידי זק"א בקבוצות המתנדבים הרבות שיש להם.

לוקחים את האשפה איתנו – פעילות משותפת עם המשרד להגנת הסביבה של מסבירים שפוזרו בגנים ושמורות שלא בתשלום ופגשו את המטיילים בשיח ישיר על חשיבות השארת המקום נקי. בכל מקום שהמסבירים פעלו השטח נותר נקי וסקר שקיימנו הוכיח שהמסרים הוטמעו.

שנת 2024 – מיקוד בהסברה עם חיל הרפואה לשמירה על החיילים והמפקדים בפני הכלבת ושאר מטרדים של חיות הבר. שיתוף הפעולה כבר החל והוא יתרחב וילך גם לנושאים נוספים.

שנת 2023 ברשות הטבע והגנים – תחום האכיפה והפיקוח: בשנת 2023 נפתחו כ-2341 תיקים תיקי אכיפה (כ-2,713  אשתקד). מתוכם 118 תיקי ציד (118 אשתקד)  ו- 13 תיקי החזקה וסחר בחיית בר מוגנת (19 אשתקד)

נתוני אכיפה של היחידה הימית של רשות הטבע והגנים בשנת 2022: נפתחו 184 תיקי אכיפה של פקודת הדיג (236 אשתקד). נרשמו 489 אירועי נהיגה אסורה בחופי הים (607 אשתקד). נרשמו 565 עבירות בתחומי שמורות טבע וגנים לאומיים (שמורת טבע ימיות, ערכי טבע מוגנים, חוק הניקיון, 341 אשתקד).

פציעות וחילוצי מטיילים (הנתונים עבור חודשים ינואר-נובמבר בכל אחת מהשנים 2022-2023):

עבור חודשים אלו בשנת 2022: 464 דיווחי תאונות וחילוצים בשמורות וגנים לאומיים מוכרזים. 10 מקרי מוות. מבין סיבות המוות: טביעה, התאבדות, תאונת דרכים, אירוע לבבי או בעיה פיזיולוגית אחרת.

עבור חודשים אלו בשנת 2023: 552 דיווחי תאונות וחילוצים בשמורות וגנים לאומיים מוכרזים. 13 מקרי מוות. מבין סיבות המוות: התייבשות, מכת חום, נפילה, התאבדות, תאונת דרכים, טביעה, הידרדרות סלעים, אירוע לבבי או בעיה פיזיולוגית אחרת, תאונת אופניים.

נזקי שריפות בגנים לאומיים ושמורות טבע (שטחים פתוחים – כולל את כל השטח שנשרף (שמורות, גנים, וכל השאר, נתונים בדונם):
2021: סה"כ שטחים פתוחים שנשרפו: 262,258 | סה"כ שריפות בגנים לאומיים: 3,753 | סה"כ שריפות בשמורות טבע: 54,440 | סה"כ שריפות בגנים מוכרזים: 3,670 | סה"כ שריפות בשמורות מוכרזות:  38,122

2022: סה"כ שטחים פתוחים שנשרפו: 114,793 | סה"כ שריפות בגנים לאומיים: 1,918 | סה"כ שריפות בשמורות טבע: 23,103 | סה"כ שריפות בגנים מוכרזים: 1,678 | סה"כ שריפות בשמורות מוכרזות:  20,780

2023: סה"כ שטחים פתוחים שנשרפו: 178,360 | סה"כ שריפות בגנים לאומיים: 1,404 | סה"כ שריפות בשמורות טבע: 39,732 | סה"כ שריפות בגנים מוכרזים: 1,326 | סה"כ שריפות בשמורות מוכרזות: 34,371

גת לדריכת ענבים בעבדת הנבטית (צילום דני בר)

שימור המורשת הבנויה באתרים בגנים לאומיים ובשטחים הפתוחים:

הכנת הדו"ח השש-שנתי של אונסק"ו: כתיבת הדו"ח עבור אתרי המורשת העולמית בניהולה של רט"ג, שעיקרו – ניטור ובקרה של אתרי המורשת העולמית בהיבטים של ניהול, שימור, פיתוח והגנה על אתרי המורשת שהוכרזו כאתרים בעלי חשיבות בינלאומית יוצאת מן הכלל.  הדו"ח נכתב והוגש לוועדת המורשת העולמית של אונסקו.

  • "העיר העתיקה סוסיתא חוזרת לחיים": פתיחת הגן הלאומי סוסיתא, לאחר שנות פרויקט חפירות ארכיאולוגיות, שימור, שחזור ופיתוח האתר כגן לאומי קולט קהל.
  • "יין בלב המדבר" – בגן לאומי עבדת: נטיעת כרם גפן מחקרית המבוססת על זני ענבים ייחודיים מלפני אלפי שנים שהתגלו בחפירות ארכיאולוגיות באתר, ע"י שהופקו  מ-DNA של גרעיני הענבים.
  • הקמת "השדולה לשימור אתרי ונכסי מורשת לאומית" בכנסת ישראל
  • ואדי קלט – פעולות שימור ייחודיות בגשר אמת המים המונומנטלי בעין קלט.
  • "מי יציל את אתרי המורשת?": הקמת יחידת "הקסדות הכחולות" המורכבת ממשמרי המורשת הבנויה של רט"ג וגופי שימור נוספים בישראל, והכשרתם לטיפול בנכסי מורשת תרבות לאחר אסונות טבע ורעידות אדמה.
  • ג"ל הרודיון: מרפסת תצפית ייחודית במגדל המזרחי של הרודיון.
  • גן לאומי תל גזר: לאחר שריפה שפרצה בקיץ שעבר, שוקם השער הכנעני העתיק בין 3500 שנה.
  • גן לאומי קיסריה: נבחר כאתר התיירות הארכיאולוגי והתרבותי הטוב ביותר בעולם – ע"י ארגון עיתונאי התיירות האיטלקי המוביל – GIST.
  • התמודדות עם שיקום אתרי ונכסי מורשת מפעילות וונדליזם: צביעה וגרפיטי על מבנים ושרידים עתיקים – צביעה של סרקופגים בתל קדש, ובקירות עתיקים באתרים.
  • העתקת כנסיית הג'יפטליק: כנסייה עם פסיפסים מרהיבים מהתקופה הביזנטית, שהתגלה באזור יריחו. מבנה הכנסייה והפסיפסים הועתקו ממקומם והותקנו מחדש במוזיאון הפסיפסים הפתוח באתר "השומרוני הטוב"
  • גן לאומי מצדה – פתיחת "שביל המורשת" במצדה: שביל אתגרי לאורך המצוק הדרומי של מצדה.
  • עשרות פרויקטים שימור והצלה של צוותי השימור המחוזיים, שעמלים ללא לאות בשימור והגנה על נכסי ואתרי המורשת בניהולה של רט"ג.
טויוטה ראב4 וסוסיתא מעל הכנרת (צילום דני בר)

פרויקטים מרכזיים בתכנון שימור ופיתוח בשנת 2023:

  • מבצר נמרוד – מבואה למצודה ומרכז שירות למטייל
  • סוסיתא – השלמות שילוט המחשה וסרט כיבוש סוסיתא על ידי חברי קיבוץ עין-גב
  • חמת גדר – עבודות על המרחצאות העתיקים בעיצומם. הפרדה בין מתחם העתיקות והספא. המשך ההכשרה ב 2024
  • ארבל – מבוא ומרכז שירות למטייל בהקמה
  • עין יהודה – אתר חדש במעין עין הנצ"ב לרקראת פתיחה לקהל
  • חורשת טל – חידוש הבריכות
  • כוכב הירדן – תצפית מדהימה 360 מעלות במפלס הקפלה שבמצודה הצלבנית, סרט חדש יוקרן בקרוב בבור המים
  • בית שאן – תיאטרון העתיק בית שאן שחזור האורכסטרה הבמה, שילוב מערכות חשמל ובקרוב חדרי אומנים
  • קיסריה – בור מים שהוסב לבית אסורים בארמון הורדוס בוא נכלא פאולוס לפי האמונה הנוצרית ורבי עקיבא, תכנון מרכז מבקרים בכניסה לתיאטרון הרומי
  • מגידו – הארמון הצפוני (ארמון שלמה)
  • בית שערים מערת המנורה – פתיחת חלל לא מוכר במערת הארונות כולל תבליטי מנורות מרשימים
  • אפק – עבודה על המחשה מתקדמת במפעל המים המנדטורי ובית המפקד כבית קפה ומרכז שירות למטייל
  • מרכז הצלת צבי ים – בניית המרכז החדש, כולל הכשרה והמחשה למבקרים
  • פלמחים – מבנה שירותי חוף
  • מגדל צדק – השלמות שילוט והמחשה, שימור כבשני הסיד ותכנון פארק אתגר
  • אשקלון – בזיליקה ומרכז מבקרים
  • בית גוברין – בהפקות וידיאו ארט במערות, חנות יין, תאורה אומנותית לבילוי ערב
  • תל גזר – שימור השער הכנעני ועבודות פיתוח נוף
  • תל לכיש – שימור שער לבני הבוץ, השלמת דרישות לפתיחת האתר לקהל
  • קומראן – סרט
  • אתר הטבילה קאסר אל יהוד – בינוי מתחם תיירותי גדול לצליינים
  • עינות צוקים – מבנה תוכן על ים המלח והשמורה בעבודה
  • הרודיון – מרפסת תצפית עגולה מדהימה על ראש המגדל המזרחי
  • מצדה – תכנון מרכז מבקרים מצדה מערב
  • מצדה – מתקן טיהור שפכים ותחילה בניית מבנה נהגים
  • עין בוקק – מבואה לנחל בוקק ומרכז שירות למטייל
  • שבטה – בית קולט, שבילים באתר, שימור הבריכות המחשת האתר באמצעות מודל מים
  • חי בר יטבתה – חניון לילה בעבודות
  • מצוק הצינים- מרכז צפרות
  • עבדת – כרמי יין

הכרזות על שמורות חדשות:

  • שמורת טבע נחל יששכר  11,930 דונם
  • רכס הספוגים העמוק של פולג אושרה (אך עדיין לא הוכרזה) כשמורת טבע

צבים: בשנת 2023 הוטלו בחופי ישראל 400 (ללא גרעין רבייה) קיני צבות ים לעומת 372 אשתקד | השנה: חומים 367, (+3 קינים ללא טקסון), ירוקים 30  + 9 קינים מגרעין הרבייה | 126 צבי ים פגועים/פצועים הגיעו השנה לטיפול במרכז הארצי להצלת צבי ים לעומת 223 אשתקד (כנראה בעיקר בגלל שבחורף הייתה סערה אחת בלבד) ו-98 צבי ים הושבו חזרה לטבע לאחר תקופת טיפול ושיקום, לעומת 177 צבים בשנת 2022.

צבי ישראלי: לפי תוצאות ספירת 2023 אוכלוסיות הצבי הישראלי הגדולות (דרום הגולן, רמות יששכר, וגלבוע) מראות מגמת יציבות או עולות בטווח הארוך (שלושה דורות, 15 שנה) בזכות ממשק שימור. אוכלוסיית חולות ניצנים מראה יציבות לאחר ירידה משמעותית כתוצאה מפעילות אדם – צייד, טריפה ע"י כלבים משוטטים ונסיעת רכבי שטח בחולות. בשנת 2023 לא בוצעה ספירה בניצנים בגלל המלחמה.

צבי נגב: לא בוצעה ספירה בשנת 2023 בגלל המלחמה.

יעל נובי: לפי תוצאות ספירת 2023 אוכלוסיית היעל בעין גדי מראה יציבות. מספר היעלים שנספרו בהרי אילת השנה נמוך משנה שעברה וטרם נמצא גורם מסביר. מספר היעלים שנספרו בהר הנגב בתחומי מדרשת בן-גוריון נמוך משנה שעברה. במקרה זה ירידה בנוכחות של יעלים בתחומי הישוב מסייעת להפחתת הפגיעה בהם מדריסות, פציעות מכלבים ומשיכה למזונות לא מתאימים מפחי אשפה.

נשר מקראי: מספר קיני הנשרים בנגב ומדבר יהודה ירד בשנתיים האחרונות באופן משמעותי בגלל שילוב של הרעלות, התחשמלויות והפרעות אדם. בכרמל ניכרת יציבות וגדילה איטית ארוכת-טווח המעידה על התבססות אוכלוסייה בכרמל, זאת בעקבות פעולות ממשק שימור אינטנסיביות. בגליל ובגולן לא תועדו קינונים מאז 2020.

תיירות ונופש

המועצה לצרכנות מזהירה מחשש להטעיה בקמפיין Eilat love back

ביום 5/2/2024 השיקה עיריית אילת ותאגיד התיירות אילת את קמפיין Eilat love back כדי לקדם את חופשות החורף בעיר. ע"פ הפרסום מזמינה העיריה את אזרחי ישראל להתארח באילת למשך 2 לילות ויותר באמצע השבוע, במחיר של עד 500 שקלים ללילה לזוג, על בסיס לינה וארוחת בוקר, וליהנות משוברים בסך 300 שקלים למימוש בחנויות, אטרקציות ומסעדות בעיר.

בבדיקה מדגמית שערכה המועצה נמצא כי למרות שהמלונות מפורסמים בפורטל הייעודי שהקימה עיריית אילת, לא ניתן להזמין לילה במלון במחיר של עד 500 שקלים ללילה לזוג. המועצה העבירה לעיריית אילת את ממצאי בדיקתה וממתינה לקבלת תגובתה.

כמו כן הבהירה המועצה לעיריית אילת כי ממצאי הבדיקה מעלים חשש להטעיית צרכנים בפרט מהותי בעסקה בניגוד להוראות סעיפים 2 ו-7 לחוק הגנת הצרכן. המועצה דרשה מעיריית אילת לערוך בירור עם כלל המלונות המשתתפים במבצע, בראשן המלונות שנבדקו על ידי המועצה, ולוודא עמם כי מתאפשר לציבור להזמין אצלם חדרים בתנאי המבצע המוצגים בפרסום, קרי במחיר שלא יעלה על 500 שקלים ללילה לזוג.

המועצה דרשה מעיריית אילת שככל ולא ניתן לקיים את האמור בקמפיין הפרסום – חדר ללילה בעלות של עד 500 שקלים, יש להסיר במיידי את הפרסום או לשנות תנאי המבצע המוצגים כדי שישקפו את תוכן המבצע הקונקרטי.

המועצה לצרכנות: "אכן מדובר בקריאה ערכית לשיקום העיר אילת, אולם לא ניתן להשלים עם העובדה כי מדובר בפרסום העלול להטעות את ציבור הצרכנים בניגוד להוראות הדין. אנו קוראים לעירייה לתקן את הפרסום או לאכוף אותו ולאפשר לצרכנים להזמין לילה בעלות של עד 500 שקלים כפי שמפורסם".

תערוכת התיירות הבינלאומית IMTM 2024 תתקיים בEXOP- ת"א 3-4 באפריל

תערוכת IMTM (צילום אפי שמח)

תערוכת התיירות השנתית והבינלאומית IMTM 2024 – International Mediterranean Tourism Market, תיערך בישראל בפעם ה-30. בעקבות מלחמת 'חרבות ברזל' תיירות הפנים היוצאת כמעט והופסקה לחלוטין, וקיומה של תערוכת IMTM היא חלק משיקום ענף התיירות הזקוק יותר מתמיד להתנעה ולצמיחה. למרות המלחמה, גם השנה קיים ביקוש רב מצד מדינות העולם להשתתף בתערוכת התיירות IMTM המעוניינות למשוך את התייר הישראלי, וצפויות להשתתף למעלה מ-50 מדינות ביניהן: סרי-לנקה, גאנה, רומניה ואזרבייג'ן.

תערוכת IMTM מיועדת לכל העוסקים בענפי התיירות השונים – תיירות פנים, תיירות נכנסת וכן מדינות וגורמי תיירות מחו"ל. כמדי שנה צפויה להיות התערוכה לחגיגה צבעונית ושמחה בה יחשפו יעדים נחשקים, יוצגו ביתנים מקומיים ובינלאומיים מרשימים. התערוכה כוללת מפגשים וחיבורים בין אישיים, הרצאות וכנסים מקצועיים. בנוסף ישנה תכנית לסוכנים מוזמנים במסגרתה מגיעים מאות מקבלי החלטות מרחבי העולם המשווקים את ישראל כיעד תיירותי. המדינות המציגות בתערוכה ייוצגו על-ידי משרדי תיירות לאומיים ואזוריים, מרכזי כנסים, מלונות, אתרי נופש, חברות ספנות, חברות להשכרת רכב, חברות תעופה ממגוון מדינות, סוכנים, משרדי נסיעות, חברות ניהול יעדי תיירות, איגודי מסחר, ספקי שירותים ואטרקציות מסוגים שונים בתחום התיירות מרחבי העולם. התערוכה, הנערכת על ידי חברת "ארטרא" בע"מ וחברת Israel Travel News, בשיתוף משרד התיירות, תתקיים בין התאריכים 3-4 לאפריל ב-EXPO תל אביב. ניתן להירשם ללא עלות בהרשמה מהירה ופשוטה דרך אתר האינטרנט הרשמי של IMTM 2024.

אייל שמואלי, מו"ל I.T.N ומיזמי תערוכת IMTM: "למרות המלחמה, אנחנו רואים עוד ועוד מדינות שחוזרות לתערוכה, אשר צפויות להציג עם מאות ביתנים. מדינות העולם רואות בישראל במשך שנים כמטרה אסטרטגית ברמה התיירותית והעסקית, וכן במסגרת התערוכה, מלבד חשיפה של התייר הישראלי לתיירות העולמית, מתקיימות גם עסקאות בין העסקים המקומיים לחו"ל. ענף התיירות בישראל נמצא בימים לא פשוטים, והשנה התערוכה נולדה מתוך הנכונות להצמיח את הענף- כמו שהיינו נקודת היציאה אחרי הקורונה, גם עכשיו נהווה נקודת היציאה אחרי המלחמה". לאתר התערוכה www.imtm.co.il

כפר הנופש עין זיוון פותח את בקתות הנופש בנויות העץ והמחוממות לנופשים

כפר הנופש עין זיוון (צילום דני בר)

המחיר לזוג בסוף שבוע החל מ- 800 שקלים ללילה, ובאמצע שבוע החל מ- 650 שקלים ללילה. תוספת לילד 100 שקלים.

עוד בתיירות עין זיוון, פתוחים אתרי הקולינריה במתכונת מצומצמת: מאפיית מטרלו, החומוסייה, יקב בהט (כשר) בו פיצרייה ומתחם BURGER, פודטראק פיצה דה קוואליטה,

חוות שדה לבנדר, פרימורדיה- חווה לגידול פטריות ועוד. לפרטים והזמנות www.enzivan.co.il

מלון מגדלה מעמיקים הכרות

סוויטת מגדלה המפנקת במלון מגדלה (צילום דני בר)

במלון מגדלה על שפת הכנרת, מקפידים לראות את חצי הכוס המלאה, גם בימים מורכבים אלה. לאחרונה התקיים מפגש ייחודי במלון, מסוג הדברים שיכולים לקרות רק במגדלה.

קהילות הקיבוצים המפונים של יראון ויפתח, שמתארחות במגדלה כבר 4 חודשים מאז פונו מבתיהם, ביקשו להכיר יותר לעומק את אנשי הכנסייה במגדלה, שהפכו לחלק בלתי נפרד מחיי היום יום שלהם בזמן שהותם במלון.

כך נולד לו מעגל שיח מרגש ופתוח על כוס יין בלובי המלון. הכמרים, הנזירות והמתנדבים של מגדלה סיפרו לחברי הקיבוץ מי הם, מה תפקידם, מהיכן הם באו לארץ ובעיקר על החיבור המיוחד שלהם למגדלה. וחברי הקיבוץ שיתפו על מהו קיבוץ, ממה מתפרנסים, חיי הקהילה, השותפות ועוד.

המפגש היה מוצלח ביותר, כולם יצאו ממנו מרוגשים, מחוייכים ומחוברים כי מגדלה הוא מקום שמחבר בין אנשים.

פארק המרחצאות חמת גדר ומתחם הספא וילג' נפתחו לציבור

טבילה בבריכות התרמיות של ספא וילזג' חמת גדר (צילום דני בר)

בשורה משמחת לחובבי אתרי הספא והמעיינות החמים, בשעה טובה לאחר ארבעה חודשי הדממה בשל המצב הביטחוני, נפתח פארק המרחצאות, מתחם הספא וילג' וחוות התנינים בחמת גדר. זמן מושלם להתנתקות מהמרקע, לטובת פסק זמן מרגיע למילוי מצבורי אנרגיה חיובית ושחרור לגוף ולנפש.

הכביש מתחיל להתעקל בירידות לאתר, צוקי הבזלת עוצמתיים, עמק הירמוך המפורץ, בין דרום הגולן לעמק הירדן, בגובה של כ-150 מטרים מתחת לפני הים, נמצאת פנינת הטבע והתיירות, נווה מדבר, מוקפת צמחיה מטופחת, בליבה נובעים מעומק האדמה (הערכה מעומק 2,000 מטרים) ארבעה מעיינות חמים עשירים במינרלים.

פארק המרחצאות חמת גדר, מציע אפשרויות בילוי במיוחד כעת. המעיינות הטרמו-מינרליים החמים מגיעים לטמפרטורה של 39 מעלות צלזיוס ומספקים חוויה מופלאה. הרחצה במים החמים, כשבחוץ קר ובפנים חם ונעים, הגוף מפשיר ונכנס לרגיעה מוחלטת. הבריכות רחבות ידיים ומפלי המים מאפשרים רביצה ומנוחה.

לצד הבריכות ממוקם הספא שכולל חדרי טיפולים מפנקים וצוות מיומן של מטפלים מוסמכים מהשורה הראשונה שמעניק מגוון טיפולי גוף. מלון הספא וילג', למבוגרים בלבד, נפתח השבוע במתכונת בילוי יומי בלבד, כולל אפשרות להזמנת חדר לשהייה במהלך היום. (לא ניתן להזמין לינת לילה בשלב זה. הודעה בדבר פתיחת המלון ללינה תימסר בהמשך).

במלון 31 סוויטות, בכל אחת ג'קוזי פרטי אליו מוזרמים מים טרמו מינרליים מהמרחצאות לטובת חוויה פרטית בחדר. הסוויטות עוצבו בעיצוב טבעי, שמתמזג עם הצמחייה הירוקה שבחוץ. לכל סוויטה ג'קוזי פרטי הממוקם במרפסת. בכל סוויטה מכונת קפה, מטבחון וחדר שירותים ומקלחת. במלון, פועל ספא המציע תפריט טיפולים מגוון. צוות מטפלי הספא הם מהמובילים בארץ, בעלי ניסיון עשיר ומוניטין אדיר שנצבר במהלך שנים של עבודה. טיפולי הגוף בחמת גדר הפכו לשם דבר. אורחי הספא מחמיאים על חוויה בלתי נשכחת, שחרור, רוגע ופסק זמן טוטאלי ממרוץ החיים. השהייה בבריכות המים הטרמו- מינרליים משלימה את פעולת השחרור למפרקי הגוף ולשרירים תפוסים. מומלץ לשהות במים החמים למשך דקות ספורות, לצאת לאוויר וחוזר חלילה.

ניתן להזמין במתחם הספא וילג׳ ימי כיף עם ארוחת בוקר במסעדת ה'בלובר' (חלבית), המגישה ארוחת בוקר ישראלית ושלל מנות במהלך היום, עיסויים, בשילוב רחצה בבריכה הפרטית לאורחי המתחם. לרגל פתיחת מתחם הספא וילג' הטבת פתיחה של 25% הנחה מהמחיר המלא על מחירי הכניסה, החבילות והטיפולים. (מחיר כניסה לספא וילג' מבצע הרצה – 233 שקלים לאדם באמצ"ש / 266 שקלים לאדם בסופ"ש (חמישי – שבת).

חמת גדר ומתחם הספא וילג׳ פתוחים במתכונת הרצה: בימים שני – שבת, בשעות – 9:00 – 17:00. (יציאה מהמים חצי שעה קודם). מחיר כניסה לחמת גדר – 118 שקלים לאדם באמצ"ש / 128 שקלים לאדם בסופ"ש (חמישי – שבת). הנחות נוספות לנכים, סטודנטים, חיילים וגיל הזהב וכמובן הנחה בכניסה לחמת גדר למפונים מבתיהם (בהצגת תעודת זהות ועל פי רשימת פיקוד העורף). הזמנות בטלפון: 6393*

איגוד סוכני תיירות הפנים בישראל בפניה לממשלה עם מתווה להחייאת הענף

במהלך השנים 2020-2022, תקופת משבר הקורונה, הקצתה המדינה כ-35 מיליון שקלים לתמיכה במורי דרך ולהפעלת סבבי סיורים מודרכים בסבסוד – מתווה שבפועל הציל את ענף התיירות, עם כאלף אוטובוסים של תיירים שיצאו לסיורים שונים. המשבר הקשה שפגע בענף התיירות בעקבות מלחמת חרבות ברזל מחייב כעת התגייסות של כלל הגורמים הרלבנטיים למתווה חדש להחייאת הענף שיובל על ידי אנשי ענף תיירות הפנים בארץ.

יודגש, כי אין המדובר בחלוקת כספים גרידא או בתיירות חינם, אלא בעיקר בסבסוד פעילות תיירותית, במטרה להחזיק את הענף בחיים באופן ישיר, ובאופן עקיף לדאוג לענפים נוספים שמתפרנסים במעגל השני מתיירות הפנים בישראל.

ירידה במחזור ובכמות העסקאות: על פי נתוני סקר של סוכני תיירות הפנים ענף תיירות הפנים נמצא במשבר עמוק, עם ירידה חדה במחזור ובכמות העסקאות. 78%מהמשיבים חוו ירידה מוחלטת בעבודה ללא הזמנות במשך ארבעת החודשים האחרונים. 21% מתארים ירידה ניכרת בהזמנות, ורק 1% דיווחו על ירידה קלה בהזמנות. מדובר על נתון מצרפי של 99% שחוו ירידה ניכרת או מוחלטת בפעילות העסקית

שיעורי ניצול תקציבי: בתקופת הקורונה נוצל רק שליש מהתקציב שיועד לסיוע לענף תיירות הפנים בארץ בשנת 2022 , ואפשר היה לנצל אותו במלואו אם אנשי התיירות היו מובילים אותו. המלצות לפעולה:

  • הגדלת תקציב ומיקודו: הגדלת התקציב המוקצה לתמיכה בסוכני תיירות הפנים ובפרויקטים לקידום תיירות פנים, תוך מיקוד באזורים ובפעילויות עם פוטנציאל גבוה למשיכת תיירים; קביעת יעדים שיש בהם הרחבה של מספר האוטובוסים והסיורים.
  • קביעת יעדים כמותיים: קביעת יעדים ברורים שיהיו בעלי ערך מוסף גם מבחינת עידוד סיורים למקומות שנדרש לעסקים בהם סיוע.
  • תמיכה בשיווק ופרסום: סיוע בתקצוב קמפיינים שיווקיים לקידום תיירות הפנים, בשיתוף פעולה עם גופי תקשורת שונים.
  • התאמה למגבלות הביטחוניות: פיתוח מסלולי תיירות ופעילויות המתאימים למגבלות הביטחוניות הקיימות.
  • חיזוק השיתוף עם עסקים מקומיים: יצירת שותפויות עם עסקים מקומיים להצעת חבילות תיירות משתלמות ולהגדלת ההשפעה הכלכלית.
  • מדידת ההשפעה: קביעת מדדים למדידת ההשפעה הכלכלית והחברתית של המתווה.

המתווה המוצע מבוסס כאמור על הצלחות מהעבר ומתמקד בהחייאת והגברת תיירות הפנים בישראל. איגוד סוכני תיירות הפנים בישראל סבור כי על ידי הפקת לקחים מהמתווה הקודם והתאמתם למציאות הנוכחית, ניתן לצפות להצלחה גדולה יותר ולתרומה משמעותית לכלכלת המדינה.

יו"ר איגוד סוכני תיירות הפנים בישראל, איציק כהן: "המתווה שאנו מציעים לשרים יש אפשרות לפעולה של WIN WIN – לעשרות אלפי עסקים קטנים, בינוניים וגדולים שמהווים חלק משרשרת המזון של ענף התיירות. אנו מבקשים הכרה מלאה בחשיבותו הכלכלית והחברתית של ענף תיירות הפנים ובתרומתו לכלכלת המדינה. הכנסות המדינה מענף תיירות הפנים, לרבות הכנסות ממיסים, גבוהות אף יותר מאלה של התיירות הנכנסת. המטיילים הישראלים בתיירות הפנים הם אזרחים, הם מצביעים, הם מתפרנסים ומפרנסים אחד את השני – וגם זה שיקול שיש לקחת בחשבון. הענף נפגע באופן משמעותי מאד, ורבים מן הסוכנים כמעט ואינם פעילים מאז המלחמה, וזאת למרות שחלק מהמשק כבר מתאושש. תיירות הפנים אינה יכולה להתאושש אלא אם כן תקבל סיוע ותמיכה מהממשלה.

זהו ענף חשוב, שסמוכים על שולחנו עשרות אלפי ספקים שונים שכולם בהתמוטטות כרגע, בדרום, בצפון ובמרכז. המיתווה שאנו מציעים מבוסס על שיתוף פעולה איתנו, הסוכנים, לארגון מערך של סיורים מסובסדים, תוך ניהול התקציב ומיקודו כך שיביא תוצאות ממשיות, עם יעדים מדידים וברורים".

המועצה הארצית לתכנון ובניה עם הסרת מגבלת גובה לבינוי מלונות באילת

המועצה הארצית לתכנון ובנייה, אישרה את בקשת משרד התיירות, לטובת הוספת חדרי לינה וקיצור בירוקרטיה בבינוי מלונות.

מסגרת ההחלטה שהתקבלה, תמ"א 13 (תכנית מתאר ארצית) תתוקן ותאפשר כעת בנייה של מלונות והוספת קומות למלונות קיימים סמוך לקו המים עד לגובה של 45 מטרים ו-60 מטרים, המשקפים טווח שנע בין 12-20 קומות, במקום הגבלה של שמונה קומות בלבד, הקיימת כיום.

תמ״א 13 לחופי אילת אושרה ביולי 2005. התמ״א כללה מגבלת בינוי לגובה באזור המלונאות בחוף הצפוני בשל שדה התעופה שהיה פעיל. עם פתיחת שדה התעופה רמון וסגירת השדה בלב העיר, לטענת משרד התיירות מגבלות הגובה אינן רלוונטיות עוד. לאור הרצון לתמוך בהתחדשות וחיזוק המרקם התיירותי של המלונות בחוף הצפוני, נעתרה הוולנת״ע (ועדת המשנה לנושאים תכנוניים עקרוניים) והחליטה להמליץ בפני המועצה הארצית לבטל את מגבלת גובה הבינוי הקיימת.

רשת מלונות אסטרל עם מני אלגרסי לתפקיד מנהל מכירות קבוצות ישיר רשתי

שמורת חוף אלמוגים והמצפה התת ימי באילת (צילום מאיה פלישמן)

אלגריסי, בן 38, תושב אשדוד, נשוי ואב ל-2, החל את דרכו בענף המלונאות בשנת 2016 ברשת ישרוטל בתפקיד מנהל מכירות במחלקת קבוצות ישיר עד דצמבר 2023. "אני מאוד נרגש להצטרף למשפחת אסטרל, רשת שנמצאת בהתפתחות וגדילה ואין יותר מרגש להיות חלק מהתהליך הגדול הזה"

רשת "אסטרל" הוקמה בשנת 1995 בידי בני זרח ואשר גבאי. כיום היא מונה שבעה מלונות ברחבי העיר אילת, בהם מלונות היוקרה "אריאה" ו"מלכת שבא" לצד "אסטרל וילג'", "אסטרל פאלמה", "אסטרל מאריס", "אסטרל נירוונה סוויטס" ו"אסטרל נירוונה קלאב".

בני זרח, מנכ"ל ובעלי רשת מלונות אסטרל: "החל מה-7 לאוקטובר, רשת מלונות אסטרל, צוות ההנהלה והעובדים בכל אחד מבתי המלון של הרשת התגייסו על מנת להעניק למאות המפונים הרגשה של בית הרחק מהבית. לצד האתגרים שתקופה זו הביאה עימה, הרשת עם הפנים קדימה ופועלת על מנת להעניק לאורחיה חוויה ייחודית ובלתי נשכחת. אנו מברכים על מינויו של מני אלגריסי ומאחלים לו המשך עשייה פורייה והצלחה רבה".

מלון אינטרנשיונל קזינו&טאואר סוויטס, גולדן סאנדס עם חבילת בריחה מהסטרס

עיסוי זוגי (צילום: ארקדי ברונשטיין)

בימים לא פשוטים אלה, כל אחד מאיתנו מחפש בריחה קצרה ומפנקת במקום שמרגיש לנו בטוח ושמקבל אותנו בסבר פנים נעימות.  על החוף המרהיב של הים השחור ממקום מלון "גולדן סאנדס" היוקרתי אשר מושך אליו מבקרים ותיירים מכל העולם ובעיקר ישראלים שמחפשים לברוח לוויקנד במקום בטוח.

INTERNATIONAL Hotel Casino & Tower Suites הוא ריזורט מרהיב ואחד מסמליה הבולטים של התיירות הבולגרית. המלון שופץ לחלוטין וכולל עיצוב מודרני, מגע יוקרתי ושירות של 5 כוכבים לאורך כל השנה. הוא מציע 325 חדרים וסוויטות עם שילוב מפתה של יוקרה ונוחות. כל החדרים מציעים פנורמה ציורית ללא הגבלה של הים השחור ושל הפארק הלאומי וחולות הזהב שבו.

התייר הישראלי הוא בן בית אצלנו במלון, נמסר מהמלון. "אנו מודעים לתקופה הקשה העוברת על הישראלים ועל כן שמחים לארח אותם בתקופה זו לחופשה רגועה ובטוחה לתייר הישראלי. אנו מארחים את התיירים הישראלים אצלנו מעל 20 שנה ונמצאים איתם בקשר הדוק וחם ותמיד שמחים שהם בוחרים בנו".

בימים אלא מציע המלון חבילת התחדשות לגוף ולנפש במרכז הספא של המלון הכוללת טיפולי פנים מחדשים ומרעננים, טיפולי חיזוק לנפש ולגוף ועוד. פרטים בקישור

תעופה ושייט

Bluebird Airways עם הרחבת הפעילות לברצלונה, פראג ובודפשט

בזיליקה סגרדה פמיליה, ברצלונה  Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família, Barcelona (צילום דני בר)

חברת התעופה היוונית Bluebird Airways ששבה לישראל בראשית פברואר עם טיסות יומיות, לאתונה ולרנקה, מעדכנת כי החל מה 1.3.2024, תרחיב את פעילותה מתל אביב, ותפעיל טיסות שבועיות, בנוסף לאתונה ולרנקה, גם מתל אביב לברצלונה (החל מה 1.3), מתל אביב לבודפשט (החל מה 3.3), ומתל אביב לפראג (החל מה 7.3).

את טיסות Bluebird Airways ניתן להזמין באתר חברת התעופה בקישור…

מקבוצת קווי חופשה נמסר: "לאחר חזרת Bluebird Airways לתל אביב ב 1.2, אנו שמחים לבוא עם עוד בשורה בדמות חזרת טיסות בלו בירד איירוויס, מתל אביב לברצלונה, פראג ובודפשט, יעדים שבלובירד איירוויס טסה אליהם באופן מסורתי לאורך כל השנים והינם סופר אטרקטיביים עבור הקהל הישראלי. זאת, במחירים תחרותיים שינגישו יעדים אלה לקהל הרחב".

רשות האוכלוסין וההגירה עם חידוש דרכון מוזל עד סוף החודש

דרכונים (צילום דני בר)

צריכים לחדש את הדרכון שלכם? למה שתשלמו יותר. רשות האוכלוסין וההגירה מזכירה לכם: ניתן לשלם על חידוש דרכון בתעריף מוזל (תעריף חורף) עד סוף חודש פברואר בלבד.

מה חשוב שתדעו? התעריף תקף רק למי שמשלם דרך אתר www.gov.il/passport

עבור מי שישלם עד ה-29.2 (כולל), ניתן לממש את המחיר המוזל עד לתאריך ה-30.4.24.

לקבלת שירות להנפקת דרכון, יש לקבוע תור מראש באמצעות Govisit .

חיילים בשירות חובה, בשירות מילואים פעיל ומשרתים בשירות הלאומי אזרחי, זכאים ל-50% הנחה במעמד התשלום (הזכאות נקבעת על ידי גורמי הצבא/השירות הלאומי אזרחי).

מנו ספנות פותחת את עונת ההפלגות בסוף מאי

מנו ספנות (צילום דני בר)

באתר ובמוקד הטלפוני כבר מתבצעות הזמנות רבות כאשר המזמינים באתר החברה נהנים מהנחה מיוחדת. חברת הספנות הישראלית "מנו ספנות", תפתח את עונת הקיץ ב-30 במאי בהפלגה של 3 הלילות ותסיים את העונה באמצע חודש דצמבר. במהלך התקופה תצא אוניית הפאר "קראון איריס" מנמל חיפה ל-46 הפלגות נופש ליעדים אטרקטיביים בים התיכון.

תוכנית ההפלגות שכבר עלתה לאתר החברה, כוללת הפלגות של 2 לילות, 3 לילות, 4 לילות, 7 לילות, 11 לילות ו-14 לילות, כולל הפלגות מיוחדות בחגים, מסלולים מיוחדים ועגינה ביעדים חדשים בין השאר תפליג הקראון איריס ליוון, איי יוון,  איטליה, צרפת וקפריסין.

בין ההפלגות הראשונות: הפלגות של 3 לילות (30 במאי) במחיר החל מ-371 אירו לאדם, 4 לילות (2 ביוני) ב-491 אירו. 2 לילות (9 ביוני) 218 אירו בלבד לאדם. הפלגת חג שבועות 5 לילות (11 ביוני) 709 אירו.

"הציבור הישראלי שאוהב את הפלגות הנופש, מצפה לפתיחת העונה וכבר קיבלנו הזמנות להפלגות במהלך העונה המתוכננת. ההפלגה לחו"ל מאפשרת להנות מחוויה הכוללת פנסיון עשיר וכשר, בידור בינלאומי וישראלי, יעדים מגוונים והשירות המיוחד שיש באוניית קרוז ישראלית, כחוויה של בילוי, נופש וכיף" אומר מורן מנו, מנכ"ל "מנו ספנות".

בין ההפלגות המיוחדות בעונת 2024 יהיו: הפלגה של 7 לילות (7 ביולי) למיקונוס, וולוס מטאורה, פיראוס-אתונה וסנטוריני החל מ-907 אירו. הפלגה של 14 לילות (24 בנובמבר) לכרתים-קטניה, נאפולי, צ'יביטקיה-רומא, אוליביה, פלרמו, וילפרנשה סור מר בצרפת החל מ-1,312אירו.

"ב"קראון איריס" המפוארת והמפנקת, הנמצאת כעת מספנה לשדרוגים והכנתה לפתיחת העונה, 750 חדרים, 11 קומות, 6 מעליות,5 מסעדות, 2 בריכות שחיה, 2 בריכות ג'קוזי, מגלשת מים, קולנוע, חדר כושר, מגרש כדורסל, ספא, דיוטי פרי, קזינו, ברים וטרקלינים, אולמות מפוארים ועוד.

צוות מיומן ומנוסה של 650 איש עומדים לשירות כ-2,000 נוסעים, הנהנים מדי יום ממופעי בידור של צוות בינלאומי. העונה לראשונה, יופיעו בין השאר: צוות בידור מקובה, כולל לולייני קרקס- אקרובטים, מופעים לטינים וספרדים, ועוד.

כל זאת בנוסף למוזיקת בוזוקי, להקת רוק, שירי ארץ ישראל, משחקי חברה, ריקודים, די.ג'י, פעילות ספורטיבית ועוד. במקומות העגינה ניתן לצאת לטיולים מאורגנים עם מדריך ישראלי באוטובוסים מפוארים. האוכל באוניה כשר בהשגחת הרב יצחק דיין הרב הראשי לקהילת יהודי סלוניקי. משגיח כשרות באוניה ובית כנסת.

ניתן להזמין הפלגות באתר או במוקד החברה (8288*). למקדימים להזמין באתר יוענקו הנחות מיוחדות.

"מנו ספנות" היא חברת הפלגות הנופש הגדולה והמובילה בישראל. משה מנו, המייסד והבעלים של "מנו הולדינגס בע"מ", הכוללת גם את "מנו ספנות", משמש כנשיא ויו"ר פעיל בכל החברות המרכיבות את הקבוצה, העוסקת במגוון  תחומים: ספנות, מלונאות, נדל"ן, דיור מוגן, טכנולוגיה, הייטק  ועוד.

הקבוצה עוסקת בין השאר במתן שרותי הובלה ימיים למכולות, מכוניות, ומטענים אחרים, משמשת כנציגה וסוכנת כללית בישראל של ענקי הספנות העולמית. פרטים והזמנות בקישור…

אייר קנדה עם התוצאות הפיננסיות של הרבעון הרביעי שנת 2023 והשנה כולה

בואינג 787 של אייר קנדה Air Canada (צילום יח"צ חו"ל)

שיא הכנסות תפעוליות בשנה כולה של 21.833 מיליארד דולר קנדי, המשקף ביקוש חזק לטיסות | רווח תפעולי לשנת 2023 של 2.279 מיליארד דולר קנדי | EBITDA מותאם של 3.982 מיליארד דולר קנדי לשנת 2023, בקצה העליון של טווח הציפיות | מזומנים מפעילות שוטפת בשנת 2023 של 4.320 מיליארד דולר קנדי ותזרים מזומנים של 2.756 מיליארד דולר קנדי | יחס מינוף של 1.1 ב-31 בדצמבר 2023, לעומת 5.1 ב-31 בדצמבר 2022.

"אייר קנדה השיגה תוצאות חזקות מאוד ברבעון הרביעי של השנה וכן בשנה כולה" הודיע מייקל רוסו, נשיא ומנכ"ל אייר קנדה, מר רוסו הוסיף ואמר כי: "הצלחנו להשיג את היעדים הפיננסיים העיקריים שהצבנו לפנינו כולל סדרי העדיפויות האסטרטגיים ב-. 2023 השגנו שיא בהכנסות תפעוליות של 21.8 מיליארד דולר, עלייה של 32% לעומת אשתקד

וזאת הודות לעובדה שהביקוש לטיסות נותר חזק. הרווח התפעולי השנתי עמד על 2.3 מיליארד דולר, שיפור של 2.5 מיליארד דולר לעומת השנה הקודמת.

ה-EBITDA המותאם שלנו הגיע ל-4 מיליארד דולר בקירוב, יותר מפי שניים לעומת 2022.

תוצאות מעולות אלו נובעות מניהול יעיל, עבודה קשה ושימת דגש של כל עובדי החברה על נושא השירות ללקוח".

נשיא אייר קנדה הודה לצוות עובדי החברה על עבודתם המסורה שאפשרה לאייר קנדה להטיס בבטחה יותר מ-46 מיליון נוסעים בשנת 2023.

השטיח המעופף עם 125$ הטבה ושירות Flying Safe לאנשי מילואים וכוחות הביטחון

נוכח התרומה חסרת התקדים של אנשי המילואים ואנשי כוחות הביטחון, סיטונאית התיירות  ״השטיח המעופף״ משיקה הטבה יוצאת דופן שתעניק חיבוק חם לאנשי כוחות הביטחון – 125 דולר הנחה בהזמנת חופשה לחו"ל, בנוסף יקבלו גם את שירות ה-Flying Safe ללא עלות, שירות בשווי 35 דולרים לאדם.

ההטבה כוללת הנחה על סך 125 דולרים לאדם בהזמנת אחת מחבילות הנופש והטיולים המאורגנים של החברה, ביניהן היעדים המבוקשים ביותר: איי יון וקפריסין, גיאורגיה, מונטנגרו ועוד עשרות יעדים נוספים. ההטבה תקפה להזמנות שיבוצעו עד 3 למרץ. ההטבה תקפה לכל חבילות הנופש והטיולים המאורגנים שבין התאריכים: 01.4.2024-31.10.2024 . לכל אחד מיעדי השטיח המעופף.

בנוסף, החבילה כוללת ללא עלות נוספת את שירות ה-Flying Safe בשווי 35 דולרים לנוסע – השירות היחיד מסוגו בענף התיירות, המאפשר את ביטול החופשה עד 5 ימי עסקים לפני היציאה. שירות זה מאפשר ביטול מכל סיבה. השירות מוצע ללקוחות המעוניינים להזמין חופשה, ולחוש בביטחון עד מועד החופשה, גם אם ירצו לשנות את דעתם ברגע האחרון – מהלך תקדימי וחריג בענף המאפשר ״ביטחון״ כלכלי למזמינים חופשה.

משפחה עם שני ילדים תוכל לחסוך כ-600 דולרים לחופשה משפחתית. ההטבה מוענקת בימים אלו כהצדעה לכוחות הביטחון על מנת לאפשר חופשה והתרעננות יחד עם המשפחות, בעיקר לתקופת החגים והקיץ.

אורן כהן מגורי, סמנכ"ל שיווק ומכירות השטיח המעופף: "זה הזמן שלנו להודות לאנשי המילואים וכוחות הביטחון. יצאנו במבצע חסר תקדים ובהנחות ענק להודות להם. אנו מקווים שההטבה החדשה תיתן תקווה לאופטימיות עבור ימים טובים יותר ותאפשר להם ליהנות מחופשה מפנקת ומרגיעה, שתסייע להתנתק ולבלות לצד משפחותיהם. זה המעט שנוכל לעשות עבורם בחזרה". פרטים בקישור www.flying.co.il

ישראייר עם מטוס שלישי בבעלותה

איירבוס 320 של ישראייר (צילום מוני שפיר)

ישראייר הודיעה כי במהלך סוף השבוע חתמה על הסכם מחייב לרכישת מטוס איירבוס 320, אותו היא חוכרת ומפעילה כיום. מחיר המטוס הינו כ- 24 מיליון דולר וישראייר מתעתדת להשקיע עוד כ- 5 מיליון דולר בשיפוץ מנועיו. לאחר הרכישה תפעיל ישראייר 6 מטוסים מדגם איירבוס 320:  שלושה מטוסים בבעלות החברה ובשווי מצרפי בטווח 65-70 מיליון דולר, ועוד 3 מטוסים בחכירה ארוכת טווח המופעלים על ידי צוותי החברה.

בכוונת ישראייר לממן הרכישה באופן הבא: 50% באמצעות הלוואה מתאגיד בנקאי ו- 50% באמצעות גיוס חוב המיר. רכישת המטוס צפויה לשפר את תרומת ה Ebitda  של החברה ואת תזרים המזומנים השוטף שלה.

אל על ממשיכה לבצע התאמות בלוח הטיסות שלה

מטוס אל על (צילום דני בר)

בעקבות השינויים בביקוש הנוסעים החברה לא תחדש את פעילות הקווים ליוהנסבורג, דבלין ומרקש בעונת הקיץ הקרובה שתחל באפריל.

מאז יומה הראשון של המלחמה אל על עוקבת אחר השינויים בהעדפת הלקוחות ומבצעת התאמות בלוח הטיסות בהתאם. בעקבות המצב הביטחוני המתמשך נרשמת ירידה משמעותית בביקוש בקרב הנוסעים הישראלים ליעדים שונים בעולם. לאחר שהודיעה החברה על השהיית הקו ליוהנסבורג שבדרום אפריקה, הירידה בביקוש באה לידי ביטוי גם ביעדים נוספים ביניהם דבלין שבאירלנד ומרקש שבמרוקו. החל מתחילת אפריל 2024 ולמשך כל עונת הקיץ הקרובה, חברת אל על לא תחדש את פעילותה בקווים המדוברים, וזאת על מנת להתאים את תמהיל היעדים לביקוש. כלל הנוסעים שטיסותיהם יבוטלו, יעודכנו על כך ויוצעו להם מספר חלופות. השהיית הקווים מאפשרת את הרחבת הפעילות והוספת מאות טיסות ליעדים הקיימים והמבוקשים, לצד בחינת אפשרויות ליעדים חדשים.

הקו לדבלין הושק במרץ 2023 כקו עונתי לתקופת הקיץ בלבד, וזכה לאהדה בקרב השוק העסקי ומשפחות. הקו שהיה מתוכנן לפעול עד סוף נובמבר 2023, הושהה בתחילת נובמבר לטובת תגבור יעדים מבוקשים במהלך המלחמה. כעת לאור ירידה משמעותית בביקוש ליעד מאז תחילת המלחמה, אל על לא תחדש את פעילות הקו בלו"ז הקיץ הקרוב, ותמשיך לעקוב אחר הביקוש לבחינת הפעלתו בהמשך.

הטיסות למרקש שבמרוקו הופסקו בחודש אוקטובר ובמהלך התקופה הנוכחית עלתה אזהרת המסע עבור ישראלים ליעד הזה לרמה 3. העלאת רמת הסיכון הורידה משמעותית את תחושת הביטחון של הישראלים ביעד, ובהתאם גם את הביקוש לטוס אליו.

שלומי זפרני, סמנכ"ל מסחר וקשרים תעופתיים באל על: "מאז פרוץ המלחמה אל על מקפידה להעצים את רשת הנתיבים ביעדים המבוקשים וזאת על מנת להמשיך ולשמר את הגשר האווירי. נוכח המצב, אנו עוקבים באופן תדיר אחר השינויים בהעדפות הלקוחות ואחר עוצמות הביקושים, וכחלק מהתאמת תמהיל היעדים שלנו, החלטנו שלא לחדש את הקווים לאירלנד ולמרוקו לעונת הקיץ הקרובה. טיוב לוח הטיסות מאפשר לנו להוסיף במהלך עונת הקיץ כ-500 טיסות בקווים מבוקשים אחרים באירופה, ולחבר בין ישראל למגוון רחב של יעדים ברחבי העולם, תוך בחינת אפשרויות חדשות".

כמענה לצורך העולה בין היתר בקרב המגזר העסקי והקהילות היהודיות והישראליות, לצד התיירות המתגברת ליעדי ארה"ב השונים, אל על ממשיכה להרחיב את פעילותה בקווים לארה"ב ומוסיפה שתי טיסות שבועיות ללוס אנג'לס וממנה. כיום מפעילה החברה טיסה יומית ליעד, והחל מחודש יוני יתווספו שתי טיסות שבועיות בימים שני ורביעי, כך שסה"כ יפעלו 8 טיסות שבועיות בקו ללוס אנג'לס. לוס אנג'לס היא העיר הגדולה ביותר במערב ארה"ב והיא מרכז בין-לאומי לעסקים, מסחר, בידור, תרבות, תקשורת, אופנה וטכנולוגיה. היא היעד הרחוק ביותר של אל על כיום ונחשבת גשר ליעדי החוף המערבי, ביניהם לאס וגאס, סן פרנסיסקו, סיאטל, סן דיאגו, דאלאס, פניקס ועוד.

בנוסף, החל מחודש יוני תוסיף אל על טיסה שבועיות בקו ת"א-בוסטון. החברה תפעיל 4 טיסות שבועיות בקו בימים ראשון, שני, רביעי וחמישי, לאורך כל לו"ז הקיץ. בוסטון נחשבת מרכז כלכלי ותרבותי, עם מוזיאונים ואוניברסיטאות נחשבות, וקהילה ישראלית ויהודית ענפה. נמל התעופה של בוסטון מהווה נתיב גישה למגוון רחב של יעדים ביבשת אמריקה, ובמסגרת שיתוף הפעולה של אל על עם חברת דלתא, חברת ג'ט בלו וחברות שותפות נוספות, הלקוחות יוכלו להמשיך למגוון יעדים דרך בוסטון בנוחות ובמהירות.

לאחר אישור הפטור מוויזה לארה"ב עבור ישראלים ונוכח תחושת הביטחון הגבוהה של הישראלים בארה"ב, נרשמת עלייה בחודשים האחרונים בקרב הישראלים המבקשים לטוס ליעדים השונים ביבשת. אל על נענתה לצורך העולה מהשטח ועושה מאמצים לתגבר באופן שוטף את לוח הטיסות לארה"ב. עד כה הוסיפה החברה טיסה יומית לניו יורק, כך שתפעיל בקיץ הקרוב עד 6 טיסות יומיות. אלה מצטרפות ל-5 טיסות שבועיות למיאמי, ולשתי טיסות שבועיות לפורט לודרדייל שבפלורידה שיחלו לפעול ב-15 באפריל, יעד המאופיין בטיסות המשך למגוון יעדים במרכז ודרום אמריקה ובאפשרויות רבות לקרוזים. סה"כ, עתידה אל על להפעיל בקיץ הקרוב למעלה מ-50 טיסות שבועיות ישירות ליעדי ארה"ב השונים.

הרחבת רשת הנתיבים לארה"ב, מתאפשרת בין היתר הודות לטיוב לוח הטיסות של החברה ולהשהיית הטיסות ליוהנסבורג החל מסוף מרץ הקרוב, לצד המשך הגדלת צי המטוסים של החברה.

שלומי זפרני, סמנכ"ל מסחר וקשרים תעופתיים באל על: "מאז פרוץ המלחמה אל על מעבה את לוח הטיסות לארה"ב על מנת להמשיך ולשמר את הגשר האווירי ליעד שמהווה עורק ראשי כה משמעותי עבור מדינת ישראל. אנו ממשיכים במגמת ההתרחבות בארה״ב גם לקראת עונת הקיץ. לוס אנג'לס ובוסטון הן יעדים מרכזיים שמתאפיינים בקהילות יהודיות וישראליות ענפות, מרכז עסקי ותרבותי ונקודות חיבור לטיסות המשך למגוון יעדים ברחבי היבשת. הרחבת הקווים לבוסטון וללוס אנג'לס, בהמשך להוספת טיסות לניו יורק ולפלורידה, מותאמת לביקוש העולה מהלקוחות ומציגה מגמה של תנועה ערה מישראל לארה"ב ובחזרה. אנו ממשיכים לתגבר את הקווים ככל שניתן על מנת לתת מענה ללקוחותינו".

נתב"ג עם רשת הקונדיטוריות ובתי הקפה Tatti

אולם היוצאים נתב"ג (צילום דני בר)

רשות שדות התעופה הודיעה על זכייה ראשונה במכרזי ההסעדה שפרסמה בחודש ספטמבר האחרון: רשת הקונדיטוריות ובתי הקפה Tatti (טאטי קונדיטוריה בע"מ). טאטי תפעיל את 2 בתי הקפה בזרועות B ו -C שבדיוטי פרי ותחליף את חברת קפה משמר השרון בע"מ, אשר הפעילה את בתי הקפה בזרועות מאז שנת 2012. טאטי תתחיל להפעיל את בתי הקפה במהלך שנת 2024.

כזכור, בחודש ספטמבר האחרון רשות שדות התעופה הודיעה על עדכון תמהיל המסעדות בנתב"ג ויצאה בסדרה של מכרזים מהאטרקטיביים בתחום המזון – מכרזי ההסעדה בטרמינל 1, בטרמינל 3 ובדיוטי פרי. בשל פרוץ המלחמה, רש"ת האריכה את מועד הגשת ההצעות למכרזים, וכעת היא מתחילה לפרסם את שמות הזוכים. בנוסף, רש"ת עתידה לפרסם במהלך התקופה הקרובה גל מכרזים נוסף בתחום ההסעדה בנתב"ג. בכלל זה מכרז להפעלת מסעדה אסיאתית באולם היוצאים בטרמינל 3, שני מכרזים להפעלת בתי קפה באולם הציבורי בטרמינל 3, מכרז להפעלת פיצרייה בטרמינל 1 ועוד.

טאטי קונדיטוריה בע"מ, הזוכה במכרז הראשון, הינה רשת של קונדיטוריות ובתי קפה מוכרת ומצליחה, הפעילה מזה שני עשורים, שזכתה למוניטין רב. החברה מפעילה רשת בתי קפה המונה 7 סניפים תחת המותג טאטי, חלקם בבעלות וחלקם בזכיינות. החברה תפעיל בנתב"ג 2 בתי קפה, בזרועות B ו-C, כל אחד מהם בשטח של כ- 34 מ"ר ובנוסף שטחי ישיבה של כ-180 מ"ר בכל זרוע אשר יהיו פתוחים לקהל הנוסעים היוצאים. החוזה הינו ל- 5 שנים + 36 חודשי אופציה.

טאטי תמכור בבתי הקפה החדשים מבחר מוצרים כגון מאפים, ארוחות בוקר, פסטות, קישים, סלטים, מנות מיוחדות ללא גלוטן, ללא סוכר, מנות לטבעונים ועוד. המאפים והלחמים יאפו במקום. בנוסף, תציע טאטי לנוסעים גם מארז מזון מוכן לטיסה, המותאם לטעמו האישי לכל נוסע. כמו כן, החברה תשלב אפשרות להזמנת מזון מרחוק ומראש, באמצעות הטלפון הנייד, אוטומציה ושירות עצמי באמצעות מסכי מגע והכל תוך שמירה על חווית הלקוח.

בהתאם למדיניות החדשה שקבעה רשות התעופה במסגרת מכרזי ההסעדה החדשים, המחירים בהם ימכרו מוצרי המזון בנתב"ג יהיו זהים למחיר בו הם נמכרים ברשת בתי הקפה בשוק המקומי.  כמו כן, בהתאם למדיניות רשות שדות התעופה, טאטי תמכור חמישה מוצרים הנכללים ב"סל המוצרים הבסיסי" במחיר מקסימלי אותו קבעה רש"ת. בכלל זה  אספרסו או מים מינרלים ב-8 שקלים וקפה הפוך או קרואסון גדול ב-12 שקלים בלבד.

עליה בהיקף הנוסעים בנתב"ג: שנת 2023 הסתיימה בנתב"ג עם למעלה מ-21 מיליון נוסעים בטיסות בינלאומיות. עלייה של כ- 9.3% לעומת שנת 2022. עם תחילת שנת 2024, ולמרות המלחמה הנמשכת, מסתמנת חזרה הדרגתית של חברות התעופה הבינלאומיות לנמל התעופה בן גוריון ובהתאם לכך חל גידול בהיקף תנועת הנוסעים. במהלך דצמבר 2023 הסתכמה תנועת הנוסעים הבינלאומית בלמעלה מחצי מיליון נוסעים. בינואר, הצפי הוא לכ-600,000 נוסעים בטיסות הבינלאומיות.

טיולים וטבע

רשות נחל הירקון עם מסלולים רומנטיים שמתאימים לכל מי שמאמין באהבה

שבע טחנות פארק הירקון (צילום דני בר)
  • גבעת המופעים ואגם השייט: נתחיל בגבעת המופעים שנמצאת בגני יהושוע. במרכזה נמצאת גבעה, שלאחר טיפוס קצר יחסית, מאפשרת נקודת תצפית מרהיבה, המשלבת את נופי הפארק לצד מגדלי השחקים של גוש דן. הגבעה מובילה ליער בראשית ובו שבילי הליכה חדשים מוארים. נמשיך לכיוון מערב לאגם השייט. האגם וסביבתו מטופחים ונקיים. השקט היחסי והעצים הירוקים סביבו, נותנים תחושה הלקוחה ממדינות רוויות בגשמים, אגמים וצמחייה. האגם הוא כמעין מובלעת שפויה בתוך השאון סביב.
  • טחנת גריסה "שבע טחנות": מדרום מערב לאגם השייט נמצא אתר "שבע טחנות". באתר זה ישנם שרידי מכלול של שלוש טחנות קמח מן המאה ה- 19, הממוקמים מעל שרידים קדומים יותר. המכלול פעל עד שנת 1936. באתר סכר טבעי מרכס כורכר וגשר בטון מעל נתיב מים צר. מקור השם "שבע טחנות" בשבע מערכות טחינה שפעלו במבנה המערבי במכלול הטחנות. הטחנה המערבית פעלה כבר מהתקופה העות'מאנית, שתי הטחנות הנוספות הוקמו במאה ה- 19. שרידי סכר קדום שימשו בסיס לסכר האבנים, שנבנה לא מזמן, ומאפשר את חציית הירקון ברגל. בזמן האחרון מהווה האתר אטרקציה בשל בעל חיים החי בסביבתו, ונראה לעין הממוצעת והלא בקיאה, כבונה הבונה סכר או כלוטרה חביבה. אולם בעל חיים זה הוא מין "פולש" הרבה פחות "סקסי", שמתמקד בחפירה ולא בבנייה. מדובר בנוטריה, שמוצאה מאמריקה הדרומית, והובאה לישראל בשנות ה-60. הנוטריה ניזונה מצמחי מים ומצמחי גדות, חופרת מחילות בגדת המים וגורמת בכך נזק רב.
  • "גבעת נפוליאון": תל גריסה, או "גבעת נפוליאון" בשמה העממי, היא גבעה שעליה ישנם שרידי עיר גדולה וחשובה. בחפירות נחשפו שרידי מערכת ביצורים של עיר כנענית, ארמונות ומפעל מים. מקור הכינוי הוא באגדה שנפוליאון חנה במקום זה, בעת המצור על יפו העות'מאנית. התל, השוכן על גבעת כורכר בחלקו הדרומי של מתחם ראש ציפור, מכיל שרידים ארכיאולוגים מתקופת הברונזה הקדומה ועד ימי הביניים. מבחינה היסטורית, בתל גריסה נחשף רצף התיישבותי של אלפי שנים, שמשערים שנוצר עקב מיקומו האסטרטגי של התל סמוך לגדות הירקון ונחל איילון. נחלי מישור החוף, והירקון בראשם, שימשו בעת העתיקה, מעגנים טבעיים. מכיוון שלא נחפרו בתקופות הקדומות נמלים מלאכותיים, היה תל גריסה שעל גדות הירקון יעד מועדף להקמת עיר נמל. במעלה התל ניתן להתרווח תחת עץ שיזף מצל, לנשום אוויר נקי מהפיח האורבאני הסובב את הפארק, ולהפליג בדמיון למראה נפוליאון המשקיף דרום מזרחה על הטבע, אם הוא רק היה יודע שבעתיד אזור זה יכונה מתחם הבורסה.
  • "ראש ציפור": שביל כורכר מוצל מוביל ל"ראש ציפור", נקודת ציון המתחברת ליציאה האמצעית של גשר נתיבי איילון. "ראש ציפור" ממוקם באזור השפך של נחל איילון לירקון, וקיבל את שמו בשל כך שבהתבוננות במפה ניכר דמיונו לראש של ציפור. ניתן לחצות רגלית בגשר בבלי ולהשלים את המסלול המעגלי בצידו השני של הירקון בואכה גני יהושוע שם התחלנו. אפשר לעשות את המסלול בסדר הפוך ולחנות בשיכון ותיקים בר"ג או בבבלי.

בעלי המרץ יכולים להאריך את הטיול ולהרחיק מעט לאתר "אל-הדר – עשר טחנות". מדובר בטחנת הקמח הגדולה והמרשימה ביותר בירקון וייתכן שהגדולה ביותר בארץ. בשיאה פעלו בה לפחות עשרים זוגות של אבני רחיים, אף כי שמה הוענק לה בתקופה שפעלו בה רק עשרה זוגות.

זכרון יעקב עם אירועים ואטרקציות

סמוסה ובטטה ואדה הודים בשוק רמלה (צילום דני בר)
  • סדנת בישול זוגית בזכרון יעקב – פנינה של תבלין מזמינה אתכם ל- 3 שעות בהן נטוס יחד לריחות והטעמים של הודו הקסומה. יחד נכין: סמוסה – כיסונים פריכים ממולאים בתפוח אדמה ואפונה | בהג'ה- לביבות בצל וקמח חומוס | צ'אטני ירוק– מתבל ירוק חריף ומרענן | אורז ודאל– אורז בסמטי עם נזיד עדשים | נאן- סוג של פיתה הודית | מלאי כופתה – כופתאות תפוחי אדמה עם גבינה פיקנטיים ברוטב עגבניות וקרם קוקוס | פלאק פניר- תבשיל תרד וגבינה | נקנח בקולפי – גלידת פיסטוק טעימה בניחוח הל. את הסדנה ילוו ספורים, הסבר על התבלינים, יין והמון אווירה וכיף…וכמובן נסיים בארוחה משותפת. כל משתתף יקבל חוברת מתכונים. לתיאום: פנינה קליין – פנינה של תבלין 052-2262660
  • סדנת יצירה מבטון – לקראת חג האהבה, סטודיו מאפיית בטון בזכרון יעקב מציע סדנאות זוגיות חגיגיות במיוחד בהם תוכלו להנות מזמן איכות זוגי משותף והכנת תוצרים מהממים בעצמכם! בסטודיו האינטימי תוכלו להכיר ולגלות את עולם הבטון או החומר הייחודי אלפא באמצעותם תכינו פריטים דקורטיביים לבית כמו עציצים, פמוטים, מגשי טרצו ועוד. העלות לזוג נעה בין 650-700 שקלים בהתאם לסדנה שתבחרו. לפרטים נוספים והרשמה: הילה בן-עמי 050-3603738
  • סיור הסטורי – יום שישי בשבילי ההיסטוריה של מוזיאון העלייה הראשונה זכרון יעקב: יום שישי | 23.2.24 | 11:30-10:00. סיורים מודרכים לכל המשפחה במרחב הפסטורלי של גן טיול ומוזיאון העלייה הראשונה בהנחיית נדב ברקאי, צלם ומדריך בשבילי ישראל. הסיורים הם בעלות כרטיס כניסה למוזיאון. התיאום על בסיס מקום פנוי בטלפון: 04-6294777 או במייל [email protected]

מוזיאון עין דור עם שישבת של טיול פריחות וגם ביקור בחינם בתערוכות המוזיאון

במסגרת אירועי 'שבת ישראלית' אשר מציע המוזיאון למבקריו, יוזמה חדשה מרעננת את היצע האפשרויות למבקרים המגיעים לאזור במהלך ימי השישבת של חודש פברואר – טיול בטבע וביקור במוזיאון בתכנית אחת. המבקרים אשר יירשמו באתר המוזיאון, יקבלו במייל הצעה ל"מסלול טיול סודי" באזור, הצעות למקומות אפשריים לעריכת פיקניק משפחתי, זאת לצד האפשרות לבקר במוזיאון אשר מציע כניסה ללא תשלום בימי שיש ושבת. אזור הגליל התחתון המזרחי נהנה בחודשים אלו מפריחות יפהפיות ומנופים מרהיבים. מוזיאון עין דור כולל מוזיאון לארכיאולוגיה וגלריה לאמנות עכשווית.

טיול בשביל סובב כינרת – מחוף סוסיתא לחוף כורסי

שביל סובב כינרת – מחוף סוסיתא לחוף כורסי (צילום דניאל וקנין, איגוד ערים כינרת)

לאחר רצף ימי הגשם הארוך ביותר שנרשם בישראל מאז שנת 1992, ממליץ איגוד ערים כינרת על מסלול טיול טבע פסטורלי ורבגוני לכל המשפחה, על 'שביל סובב כינרת', דרך החופים המזרחיים, בין כינרת מלאה, צמחייה ירוקה ופריחות חורף.

איך מגיעים? מחנים את הרכב בחניון חוף סוסיתא, השוכן בחלק הצפוני של החוף. ניתן לארגן רכב איסוף שימתין בקצה המסלול בחניון רצועת החופים כורסי-לבנון-חלוקים, או לצעוד הלוך וחזור. החניה בחניוני החופים המוכרזים כרוכה בתשלום.

תיאור המסלול: בחניון חוף סוסיתא מבחינים מיד בשער כחול, עוברים אותו בהליכה, ומיד משתלבים במסלול ההליכה הברור שאחריו, לתחילת הצעידה בשביל הקסום, אשר משמאלו הכינרת המלאה ושפע צמחייה ירוקה ופריחות של פרחי חרדל, חרציות, ציפורני חתול ועוד, ומימינו מטעי המנגו של קיבוץ עין-גב.

כעבור כ-500 מטר מגיעים לחורשת אקליפטוסים יפיפייה בחוף צילצל, בה חלק מהעצים שקועים למחצה בתוך מי הכינרת. חולפים מעל החורשה, כאשר הצמחייה מסביב לשביל הברור הולכת ונעשית צפופה יותר ויותר, עד שנהפכת למנהרת קנים מקסימה, המרתקת את הילדים במיוחד. בשלהי קטע הצמחייה הצפופה, מגיעים לחוף גופרה, וצועדים בשביל הראשי שלו דרך מעיין הגופרית שעל שמו הוא נקרא. כאשר המים גבוהים מדי, המעיין נמצא מתחת לקו המים ולא ניתן לראותו.

יוצאים מהחוף דרך השער למעבר הולכי רגל, וממשיכים בשביל הברור, כשמימינו מצפה נוקייב ומורדות רמת הגולן היפיפיים, ושמאלו הכינרת השקטה. הולכים במקטע נוסף רווי בצמחייה ירוקה ופריחות חורף מרהיבות, באורך כ-750 מטר, ונכנסים בסיומו אל תוך רצועת החופים חלוקים-לבנון-כורסי, בה ניתן לסיים את המסלול ולעלות לרכב האיסוף, או לצעוד חזרה אל חוף סוסיתא.

מרחק: 3 ק"מ לכיוון (לצועדים הלוך-חזור אפשרות לקצר את המסלול עד חוף גופרה). רמת קושי: קלה. המסלול לא מתאים לעגלות תינוקות. ציוד: נעליים סגורות ונוחות להליכה (לרבות הליכה במים ובבוץ), כובעים ומים. מבני שירותים: בחופים המוכרזים סוסיתא, גופרה וחלוקים-לבנון-כורסי. הצעות לטיולים ומקטעים נוספים בשביל סובב כינרת' בקישור…

נתניה עם הטבע קורא לכם

אירוס הארגמן (צילום דני בר)

לטבע מחזור חיים משלו. כמדי שנה בחודש פברואר– נפתחת עונת הפריחה באתרי הטבע העירוניים, כשבמרכזה, פריחת אירוס הארגמן בשמורת האירוסים שבדרום העיר- אחת משמורות האירוסים הבודדות בארץ, בה קיימת אוכלוסיית אירוס הארגמן הגדולה בעולם. בנתניה קיימים שלושה אתרי טבע עירוניים: שמורת האירוסים, פארק אגם החורף וחורשת האלונים (סרג'נטים) המהווים ריאות ירוקות ופורחות בלב השטח העירוני, שבהם ניתן ליהנות מטיול בחיק הטבע, ממש מתחת לבית.

שלושת אתרי הטבע העירוניים מנוהלים בראייה אקולוגית על פי תוכנית עבודה מובנית, במטרה לשמר את ערכי הטבע הייחודיים המתקיימים בהם:  צמחי בר נדירים, בעלי חיים בסכנת הכחדה ובתי גידול, שהולכים ונעלמים מהנוף של מישור החוף הישראלי.

  • שמורת אירוס הארגמן שבדרום נתניה – הינה שמורת טבע ייחודית שבה ניתן לראות את פריחתו הססגונית והנדירה של פרח אירוס הארגמן, כמו גם מיני צומח אחרים, הפורחים בצבעים מרהיבים ביופיים. עונת הפריחה בשמורת האירוסים מתקיימת בחודשים פברואר – מרץ. עם תחילת עונת הפריחה, יקיים אגף איכות הסביבה, כמידי שנה, סיורים לקהל הרחב ללא עלות. השנה יתקיימו הסיורים בימי שישי ושבת בהרשמה מראש בתאריכים 23-24/2 (יש לעקוב אחרי הפרסומים בתקשורת וברשתות החברתיות).
  • פארק אגם החורף – פארק עירוני המשלב אזורי משחק ופנאי, מדשאות רחבות ופינות מנגל ופיקניק עבור הקהל הרחב, יחד עם אתר טבע ייחודי, המשמר בתי גידול נדירים, ביניהם חולות מישור החוף ובריכת חורף. הפארק תוכנן כך שתיווצר הפרדה בין שטחי קליטת הקהל לבין השטחים הטבעיים, בכדי שיהיה ניתן לשמר את ערכי הטבע הייחודיים הגדלים וחיים בו, ביניהם צמחי בר נדירים ובעלי חיים בסכנת הכחדה.
  • חורשת האלונים היא ריאה ירוקה בלב שכונת קרית השרון, בה גדלים מיני צמחים נדירים, עצי איקליפטוס שניטעו בידי מחלקת היערות של המנדט הבריטי וכן עצי אלון התבור ואורן הסלע. כמו כן, בלב החורשה קיימת בריכת חורף עונתית, המהווה בית גידול עבור בעלי חיים שונים, ומגוון צמחי מים נדירים. בחורשה, המהווה יער חוויתי למשפחות – מתקני משחק לילדים, מגדל תצפית מעץ, שבילי הליכה ועוד.

בחורשת האלונים ובאגם החורף יתקיימו סיורים בחודש מרץ. כאמור, אתרי הטבע העירוניים מנוהלים בראייה אקולוגית ועל פי תוכנית עבודה שנתית סדורה. מדי חודש, על פי העונה, מבצע האקולוג העירוני דור קשת – פעולות מקצועיות שמטרתן שימור המערכות האקולוגיות העדינות המתקיימות באתרי הטבע.

בשמורת האירוסים- נעשות פעולות אחזקה וניקיון שוטפים, טיפול במינים פולשים, סקרי צומח ובעלי חיים, חבלול שבילים ובמידת הצורך העתקה ואיסוף זרעים של צמחים נדירים ובסכנת הכחדה. בפארק אגם החורף- נעשית הדרכת תושבים בנושא האכלת חתולים, אחזקה וניקיון שוטפים של השטחים הטבעיים, סקרי צומח ובעלי חיים במי הבריכה ובשטחים היבשים, פינוי חומר אורגני מבריכת החורף וטיפול במינים פולשים. פעולות דומות נעשות גם בחורשת האלונים (סרג'נטים).

מקלט הקופים ביער בן שמן עם סיור ללקט ארוחה ולהתחבר לטבע

מקלט הקופים הישראלי (צילום מאיה להב)

מקלט הקופים הישראלי ביער בן שמן מתמחה, בימי שגרה, בשיקום והצלה של קופים אולם מאז תחילת המלחמה פתח את שעריו לבעלי חיים נוספים, שחולצו מאזורי הלחימה בדרום ובצפון.

לצד קליטת בעלי החיים הנוספים אל המקלט ולצד הסיורים הקבועים הנערכים במקלט, ייערכו בימי שישי הבאים גם סיורי ליקוט ייחודיים ומרגשים, המחברים בין החי והצומח ומאפשרים למבקרים ללמוד על הצומח סביבנו, על השימושים בצמחים שונים ובסופו של דבר אף להכין ארוחה משותפת מהליקוטים, אותה יאכלו בתוך שטח מקלט הקופים.

הסיורים, אותם תדריך מירי פוקס, מדריכת ליקוט ואורח חיים בריא, ייערכו בימי שישי (23.02, 08.03, 15.03) החל מהשעה 09:30 בבוקר, במקלט הקופים ביער בן שמן.

המבקרים ייצאו לסיור במקלט הקופים עצמו, ילקטו מצמחי הבר השונים הצומחים בו, הייחודיים לעונת החורף, ילמדו על השימושים השונים שעושים הקופים בצומח שסביבם, יכירו את סגולות המרפא, התבלין או הטעם של כל אחד מהם, ויחד יכינו ארוחה מיוחדת מכל מה שילקטו בשטח. הסיור מיועד למבוגרים (בני 18 ומעלה בלבד, ללא ילדים) ואורכו כ-4 שעות.

מקלט הקופים ביער בן שמן פועל בחודשים האחרונים מסביב לשעון. מתחילת מלחמת "חרבות ברזל" נקלטו במקלט הקופים שישה יעלים שהועברו מפינת החי של כפר גלעדי שבצפון, שפונה בהנחיית צהל ומשרד הביטחון.

כמו כן, קלטו במקלט ציפורים שהועברו מכרם שלום, ויענים שהוחרמו על ידי משמר הגבול מרכב בו נמצאו כשהם כפותים ומצויים במצב קשה של הזנחה במזרח ירושלים.

לצורך קליטת בעלי החיים פונו והוכשרו במקלט שטחים המיועדים לקופים ויצרו סביבה מותאמת עבור היעלים, היענים והציפורים שהגיעו והוקצו לצורך כך משאבים.

"בימים אלו של המלחמה אנשים נמצאים במצב של לחץ וחרדה ומחפשים ביטחון. גם בעלי החיים זקוקים למקום בטוח, טיפול ודאגה. אני שמחה שיש באפשרותנו לקלוט את בעלי החיים במקלט הקופים ולספק להם מקום יותר בטוח מהמקום ממנו הם פונו עד שיוכלו לחזור הביתה- הם ובעליהם.
כדי להמשיך בעשיה למען בעלי החיים, לספק מקום בטוח וטיפול מיטבי אנחנו זקוקים לתרומות, אותן ניתן להעביר דרך אתר המקלט",  אומרת ד"ר תמר פרדמן מייסדת ומנהלת המקלט. "גם הרחבת הפעילות של המקלט כעת, עם סיור הליקוט הייחודי, מהווה תרומה להמשך פעילותו של המקלט ומתוך מטרה לאפשר לנו להמשיך ולהעניק לקופים בעיקר, ולצידם לשאר בעלי החיים, את הטיפול הטוב ביותר שניתן לתת", היא מוסיפה.

עלות כרטיס בודד לסיור הליקוט: 230 שקלים. עלות כרטיס זוגי לסיור: 400 שקלים.

עלות כרטיס לסיור רגיל: 48 שקלים לכרטיס. רכישת כרטיסים לסיורים בקישור…

רשות הטבע והגנים עם שלל פעילויות חורף

הגן הלאומי תל אשקלון (צילום דני בר)
  • גן לאומי בית אלפא – פעילות מיוחדת של פריחה חורפית: גן לאומי בית אלפא מזמין אתכם, הורים וילדים לפעילות מיוחדת בעונה היפה שלפנינו העמק כל כך יפה ורבים יוצאים לטבע ליהנות מהפריחה היפה. אנחנו ממליצים לכם לבקר את גן לאומי בית אלפא אשר טומן בחובו סיפור מרתק והוא יספק לכם אתנחתא רבת-עניין ומוגנת מהגשם, כאשר אתם מטיילים בעמק. בבית אלפא בית כנסת של ישוב יהודי ששכן כאן לפני 1,500 שנים ובמרכזו רצפת פסיפס גלגל המזלות וארבע נשים המסמלות את עונות השנה: חורף, אביב, קיץ וסתיו. תוכלו להתרשם מהפסיפס המרשים בו משולבים בעלי חיים וצמחים, רימון, מלון, גפן, אתרוג ולולב ואתם מוזמנים לפעילות מיוחדת של צביעת שקפים ופרחים. האתר מונגש, בית הכנסת מקורה וממוזג. במקום חניה, שולחנות פיקניק, שירותים ומרכז שירות למטיילים. נוסף על כך באתר תתקיים סדנת פסיפס (בעלות סמלית של 10 שקלים). היכן: גן לאומי בית אלפא, קיבוץ חפציבה. מתי: בחודש פברואר בשעות פעילות האתר. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות:
  • גן לאומי חמת טבריה – כשקר בחוץ חם בפנים: ביקור בלתי נשכח בגן לאומי חמת טבריה. החורף הגיע ומה מיוחד יותר מלשכשך רגליים במי המעיינות החמים, הזורמים בין שלוש בריכות? זהו שכשוך בטמפרטורה מושלמת לימי החורף הקרירים. הבריכות מונגשות וטמפרטורת המים נעות בין 36 ל 40 מעלות. המעיינות החמים בחמת טבריה ידועים בסגולות המרפא שלהם עוד מתקופת המלך שלמה, ומספרים שאפילו רבי שמעון בר יוחאי ירד להירפא בהם. בריכות המים החמים בחמת טבריה וריכוז המינרלים הגבוה בהן מזככים את הגוף, ולהשלמת התהליך יצרנו שביל מיוחד שמאפשר חיבור בין בריאות הגוף לנפש. השביל מזמין אתכם ללכת עליו יחפים, שכן הדריכה עליו מעסה את כפות הרגליים ותורמת לשיפור תהליכים של ניקוי רעלים, איזון מערכת החיסון והקלת כאבי שרירים, ותורמת גם לשיפור היציבה ולזרימת הדם בגוף. כולם מוזמנים להתמסר למים החמים, להשקיף על הכנרת ולקחת נשימה עמוקה. היכן: גן לאומי חמת טבריה. מתי: בחודש בפברואר בשעות פעילות האתר. שימו לב: בריכות השכשוך נסגרות כשעה לפני הסגירה. מה להביא? מים לשתייה, בגדי ים ומגבות (למשכשכים במי הבריכות החמות). ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות: 
  • גן לאומי כורזים – משחק בלשי "חפירה בחקירה": גן לאומי כורזים משמר שרידים מרשימים של כפר יהודי מתקופות המשנה והתלמוד ובהם גם שרידי בית כנסת מפואר. הינכם מוזמנים לבוא ולשחק במשחק בלשי, פעילות עצמאית לכל המשפחה: "חפירה בחקירה" – צאו לחקור את כורזים עם מפה שבה תפגשו את פרופסור ארכי אולג במשחק בלשי ברחבי העיר העתיקה. זכרו, הרמזים מפוזרים במקומות לא צפויים, וכדי לפתור את התעלומה – עליכם למצוא את כולם! עוד באתר "שביל בתי הבד", הסובב את גן לאומי כורזים משלב טבע ונוף קסום. היכן: גן לאומי כורזים. מתי: בחודש פברואר בשעות פעילות האתר. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות:
  • גן לאומי כורזים- רזי העיירה כורזים: ידעתם שיש אנשים טובים שמתנדבים בקביעות בגן לאומי כורזים? בואו להכיר אותם ולצאת למסע בזמן: יחד תבקרו בעיירה היהודית כורזים, שבתי המגורים בה בנויים אבן בזלת ומשמרים את הסגנון של כפרי היהודים בגולן. תסיירו ברחובות העיר, במקווה הטהרה ובבית הכנסת המפואר ותשמעו על תעשיית שמן הזית וטחינת החיטה במקום. החיטה של כורזים נודעה באיכותה הטובה ונחשבה ראויה לעלות לבית המקדש, והקנתה לעיירה עושר ופאר. היכן: גן לאומי כורזים. מתי: כל יום שבת בחודש פברואר בשעות 14:00-10:00. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר, חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות:

    הסבר גאוגרפי מכוכב הירדן לעבר הירדן – אפריל 2021 (צילום דני בר)
  • גן לאומי כוכב הירדן – הרפתקה בגן שומר טבע: בחודשי החורף לובש גן לאומי כוכב הירדן מראה אירופי עת המבצר הצלבני מוקף מדרונות ומרחבים ירוקים ונוגע בעננים. בימים שטופי שמש הראות מיטבית, והרי הצפון, מחרמון ועד שומרון, נראים במרחק נגיעה. אנחנו מזמינים אתכם לבוא לטייל במבצר אפוף מסתורין, בשביל הנוף הסובב אותו, ולחזות בפרחי החורף. זה הזמן לבוא לאתר ולראות את גן המקלט לצמחים בסכנת הכחדה מתעורר לחיים. באתר משחק ניווט ומשחקייה עם משחקים קדומים. לכבוד ט"ו בשבט, אתם מוזמנים ליהנות מחוברת פעילות חדשה, "הרפתקה בגן שומר טבע". היכן: גן לאומי כוכב הירדן. מתי: בימי שבת בפברואר בשעות פעילות האתר. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה. חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות:
  • שמורת טבע וגן לאומי ארבל – היכן מסתתרים בעלי החיים? מסתבר שמצוק הארבל האדיר, המתרומם בדרמטיות מעל הכנרת, הוא הרבה יותר ממצוק. מעבר לתצפיות הפנורמיות הנהדרות על בקעת כנרות והרי הגולן והגליל, הארבל טומן בחובו עולם חי עשיר ומיוחד. והחורף הוא הזמן המתאים ביותר לגלות את העולם המופלא של בעלי החיים שעבורם הארבל מהווה בית מוגן: מצבאים ועד עופות דורסים. צאו אל "שביל התצפיות", במסע גילוי של בעלי החיים הרבים – חלקם לעתים גלויים, חלקם נוטים להסתתר בשעות היום. במיוחד בשבילכם, הצבנו לאורך שביל התצפיות דמויות של בעלי החיים השכיחים כאן, קראו את השילוט, בידקו מהם העקבות שלהם ומה המשפט שהם רוצים לומר לכם. והכל בפריחה המרהיבה של המצוק הכי איתן באזור. היכן: גן לאומי ושמורת טבע ארבל. מתי: בימי שישי ושבת בפברואר בשעות 14:00-9:00 . ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות: 
  • שמורת טבע וגן לאומי ארבל – "טרק ארבלי": טבע ואתגרים בשמורת טבע וגן לאומי ארבל – אוהבים חוויות אתגריות בטבע? האדרנלין מפעפע בכם למשמע המילה "מצוק"? אם אתם מגדירים את עצמכם "מיטבי לכת", אנו מציעים לכם להצטרף לטיול מודרך במסלול מעגלי במצוק ובנחל ארבל. בתוכנית: נצא בשבילי המצוק האתגריים, נתקדם בסיוע יתדות מקובעות בסלע ונבקר במצודה העתיקה, ה"תלויה" על המצוק וטומנת בחובה סיפור היסטורי בלתי נשכח. נמשיך ונרד למעיין עין ארבל, נלך לאורך נחל ארבל ונכיר מקרוב את צמחיית הנחלים השופעת. משם נעלה עד בית הכנסת העתיק ונחזור למבואת האתר – גדושים בחוויות מגבשות. היכן: גן לאומי ושמורת טבע ארבל. ממבואת האתר. מתי: ביום שבת 24.2 בשעה 10:00 ציוד מומלץ: במים ואוכל ליום ארוך, כובע, נעלי הליכה (יתכן ונירטב במעברי מים בדרך), מומלץ להביא נעלים להחלפה (להשאיר ברכב). מי: מותאם למיטיבי לכת. משך הפעילות: כ-5 שעות, אורך המסלול כ-6 ק"מ. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות: 
  • גן לאומי ציפורי – פריחת החורף "הרפתקה בגן מקלט לצמחים בסכנת הכחדה": משחק משפחתי עצמאי והמלצה לטיול חורף עצמאי! הידעתם שבציפורי יש גן מקלט לצמחים נדירים הצומחים בקרקעות הכבדות של בקעת בית נטופה. בקעה שמוצפת בחורף ממי הגשמים. גן המקלט משמש לטובת ריבוי ושימור מינים בסכנת הכחדה כמו גם מקום ללמידה חווייתית על החשיבות של שימור מגוון מיני הצמחים בישראל. עכשיו כשמתחילה הפריחה, מחכה לכם פעילות עצמאית למשפחות בגן המקלט וכך תוכלו ללמוד קצת על הצמחים הצומחים בגן המקלט, מי מאיים עליהם? כיצד ניתן לעזור. סקרנו אתכם? מוזמנים להגיע. סיימתם את הפעילות? מוזמנים להמשיך לטיול פריחה בגן הלאומי. התחילו את סיורכם במסלול אמות המים של ציפורי ורדו לבטן האדמה אל מנהרת הפירים ותצעדו לאורכה (יש להצטייד בפנסים). המשיכו בהליכה לאורך אמת המים הקדומה עד למבואת האתר ותיהנו מאוויר צח ופריחה בשלל גוונים וצבעים. היכן: גן לאומי ציפורי, סמוך למבואת האתר. מתי: בימי שבת בפברואר בשעות פעילות האתר. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר, חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות: 
  • גן לאומי ציפורי- ציפורי עיר המשנה: בואו להלך ברחובות הקארדו והדקומנוס ולחזות בעושר הפסיפסים המספרים לנו על חיי תושבי העיר בעבר. על מסך ענקי נצפה בסרט על העיר ועל פועלו של רבי יהודה הנשיא, חותם המשנה. מתנדבי רשות הטבע והגנים יקבלו את פני המבקרים ויסבירו על האתר. היכן: גן לאומי ציפורי. מתי: בימי שישי בפברואר בשעה 11:00. בימי שבת בפברואר בשעות 11:00, 13:00. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר, חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות:  https://bit.ly/3HqW7z9
  • גן לאומי בית שאן – לילות שאן, חוויה לילית קסומה: חיזיון אור-קולי יחיד מסוגו בעולם ובו אמצעים וירטואליים המעניקים למבקרים תחושה שהם נמצאים בבית שאן העתיקה. אני הולך ללילות שאן, ואתם? הגן הלאומי בית שאן מזמין אתכם לראות את ההיסטוריה מתעוררת לחיים במופע האור קולי "לילות שאן". בואו ליהנות מחוויה בלתי נשכחת לכל המשפחה. לילות שאן – חייבים להיות כדי להאמין "לילות שאן" הינו סיור לילי ייחודי ובו מיצגים אור-קוליים מורכבים, המקימים לתחייה יישוב חי ותוסס והתרחשויות היסטוריות במשך אלפי שנים בעיר בית שאן. ניכנס בשערי העיר ורחובות העמודים נפגוש את הדמויות שבאו מהסהר הפורה לסחור בשוקי בית שאן ודמויות הקמות לתחייה לאחר אלפיים שנה. נבקר בבית המרחץ ונעמוד למרגלות מקדש דיוניסוס במעין כמוסת זמן, רגע לפני רעידת האדמה הגדולה. ולבסוף נקנח בביקור במופע העיר בתיאטרון הרומי. היכן: גן לאומי בית שאן. מתי: בימים שני עד חמישי בפברואר בשעות הערב עם רדת החשיכה. בתשלום והרשמה מראש בטלפון 04-6481122, 50% הנחה למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר קישור לפעילות:  https://bit.ly/3RGLo8w
  • שמורת טבע חי בר כרמל – פקחים צעירים בשמורה: מי הם היחמורים? מדוע הנשרים בסכנת הכחדה? מהו גרעין רבייה ואיך אני כילד יכול לסייע בשמירת טבע? בחוברת פקחים צעירים חדשה תוכלו לצאת להרפתקה בשמורת טבע ייחודית שמוקדשת לגידול בעלי חיים בסכנת הכחדה. במגוון משימות תגלו מי הוא היחמור הפרסי ומי הוא אייל הכרמל, כמה ביצים מטילה נקבת הנשר ומה מוטת הכנפים שלה… כמו כן תגלו שבכח של כולנו לשמור על הטבע ולמנוע נזקים בו. לסיום המשימות תהיו זכאים לקבל את סיכת פקחים צעירים. אפשר לרכוש חוברת בשמורה או להדפיס מראש בבית. היכן: שמורת חי בר כרמל. מתי: בשעות פעילות האתר. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות:  https://bit.ly/3SsKLBn
  • שמורת טבע חוף דור הבונים – אדום וירוק מול הכחול הגדול: פריחה בחוף הבונים: על מה אתם חושבים כאשר אתם מדמיינים את חוף הים? על חול? גלים? צדפים? ובכן, אחרי הסיור הטרום-אביבי הזה, תתחילו לחשוב על… פרחים. רצועת החוף הבתולית שבשמורת הטבע חוף דור הבונים – שבה מפרצונים ציוריים ו"פסלי" כורכר מעוררי השראה – מוסיפה בימים אלו למשוואה גם מקבצי פריחות נהדרים. בואו לקבל את האביב בדרך מקורית: להכיר את הפריחה הייחודית של חוף הים, ללמוד על האתגרים הניצבים בפני צמחי החוף ואם יהיה לנו מזל – אולי גם לפגוש צבעונים. היכן: שמורת טבע חוף דור הבונים.  בחניה הדרומית בכניסה למסלול. מתי: בימים שישי ושבת 23-24.2 בשעות 10:00, 12:30. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות:  https://bit.ly/4aTVQT1
  • שמורת נחל מערות – בעקבות האדם הקדמון עם צוות מתנדבי גן קהילה: חורף במערות האדם הקדמון. המתנדבים הותיקים שלנו יובילו אתכם אל המערות הכי מרתקות בכרמל ויחלקו איתכם את הידע הרב שצברו אודות הקדמונים הפרהיסטורים שחיו בכרמל ואורח חייהם ואודות החפירות שהחלו בראשית המאה הקודמת ומתקיימות עד היום.  בואו לגלות  מי חי בנחל וכיצד הצליח לשרוד בטבע הפראי. המתנדבים יקבלו את פני המבקרים ויסבירו על האתר. היכן: שמורת טבע נחל מערות. מתי: בימי שבת בפברואר בשעות 10:00, 12:00 . ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות: https://bit.ly/3vrkBpx
  • גן לאומי בית שערים – גלגולה של מנורה: מיצג אורקולי מרהיב: סיור במתחם מערות המנורה והמיצג הכי מרגש בעמק: גלגולה של מנורה בבית שערים. כאן גם ציניקנים גמורים ייאלצו להודות שזה מרגש. כי לעיתים הסמלים הכה מוכרים טומנים בחובם רבדים נשכחים רבים. חורף הוא הזמן הטוב לבקר בגן לאומי בית שערים, לגלות את מתחם מערות המנורה ובעיקר להתרגש בחיזיון האור-קולי המגולל את סיפורה של המנורה מימי בית המקדש ועד הפיכתה לסמל המדינה. מערות אלו התגלו בשנות ה-30 של המאה הקודמת ונמצאו בהן תבליטים מרהיבים של מנורת שבעת הקנים, המספרים את סיפורם של יהודים רבים שבאו להיקבר בבית שערים. החיזיון עצמו יוצג בבור המים ששימש סליק של ההגנה. כבר אמרנו סמליות? המתנדבים יקבלו את פני המבקרים ויסבירו על האתר. היכן: גן לאומי בית שערים. מתי: סיורים מודרכים בימי שישי בשעה 10:30 ובימי שבת בשעות 10:30, 11:30. מייצג המנורה (ללא סיור) יוקרן לציבור יוקרן לציבור בתאום במקום. לסיור יש להירשם מראש במערכת ההזמנות של אתר רשות הטבע והגנים: "בית שערים סיור למערות המנורה". למייצג יש לפנות לתיאום בחנות האתר. ההדרכה תחל בדיוק בשעה הנקובה מעלה. יש להגיע רבע שעה קודם להסדרת הכניסה או התשלום לפי השעה שסומנה במערכת הרישום. הנסיעה למתחם ברכב הפרטי. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה. חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות: https://bit.ly/3vtHV5Y
  • גן לאומי בית שערים – גן לאומי בית שערים פותח שעריו: בואו להכיר את בית שערים – להיכנס למערות חצובות, להתחקות אחר כתובות ותבליטים וכך, דרך ביקור ב"עיר המתים" נגלה יחד את עיר החיים בית שערים ונפתח  צוהר למורשת העם היהודי בתקופת המשנה והתלמוד. ברחבי הגן הלאומי פינות מוצלות, עצים גדולים ופינות נעימות לשהייה בטבע ופיקניק. המתנדבים יקבלו את פני המבקרים ויסבירו על האתר. היכן: גן לאומי בית שערים מתי: ימי שישי 11:00 ו 12:00 שבתות בשעות 10:00, 11:00, 12:00. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות: https://bit.ly/3SaTdVD
  • שמורת הטבע מג'רסה – היום העולמי לשמירה על בתי הגידול המימיים: חוקרים צעירים בשמורה: בלגונה הכי יפה שיש, כשהנחל זורם בשצף אל הכינרת, נגיע אל שפך נחל דליות לפגוש את חיות הנחל. נגלה את ציפורי השמורה, נחפש עקבות של חיות בר, ניכנסהפעילות עצמאית וניתן לקיימה בשביל המונגש ובשבילי הטיול הנוספים בשמורה. לעולמם של הדו-חיים ונגלה כמה חשובים מים, שקט ומרחב לטבע שלנו ולנו. באתר מחכה לכם השביל היבש- שביל מונגש  נהדר לעגלות, מעולה להליכה גם בימי החורף, במהלכו תפגשו חידות והפעלות בנושא ציפורים, ובמרכז השירות תוכלו לקבל ערכה לחוקרים צעירים. היכן: שמורת טבע מג'רסה. מתי: בחודש פברואר בשעות פעילות השמורה. ציוד נדרש: משקפת. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה. בחודשי החורף 25% הנחה בכניסה לשמורה. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות:  https://bit.ly/3NCOJEs
  • שמורת טבע נחל משושים – היום העולמי לשמירה על בתי הגידול המימיים: חושים במשושים: אם תשאלו את פקחי שמורת המשושים מתי כדאי להגיע לשמורה, ללא ספק הם ימליצו על עונת החורף, עונה שבה כל החושים מתחדדים ומדגישים אינספור הפתעות קטנות – עקבות בעלי חיים, נוף מרהיב של רמת הגולן, פרחי חורף צבעוניים ומרגשים ועופות דורסים דואים מעל ראשי המטיילים. אתם מוזמנים ליהנות מפעילות חקר חדשה הכוללת קלפי חושים שבעזרתם יוכלו הילדים לגרות את הסקרנות שלהם ולצאת לחקור את הטבע בטיול שמשלב מראות, צלילים, תחושות וניחוחות, וכדי לפנק אתכם דאגנו לתה חם על מנת להדגיש את חוש הטעם. הפעילות עצמאית ואפשר לקיימה בשביל המונגש ובשבילי הטיול הנוספים בשמורה. היכן: שמורת טבע נחל משושים. מתי: בימי שישי ושבת בפברואר בשעות 15:00-9:00 . ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה. חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות:  https://bit.ly/3vy66jv
  • גן לאומי מעיין חרוד – היום העולמי לשמירה על בתי הגידול המימיים: מגלים את המקום בעזרת חמשת החושים – לפעמים כל מה שבא לילדים שלנו (וגם לנו) זה לשוטט בחורשה גדולה, כשהגלבוע מעלינו, פלגים של מים זורמים לצידנו, הירוק סביבנו, שמיים כחולים משובצים בעננים ואנחנו מריחים, מקשיבים וממלאים את הריאות באוויר. החורשה במעיין חרוד משלבת טבע, פנאי ומורשת ובימים אלו פיזרנו קלפי הפעלה בעזרת חושים ואתם מוזמנים לבלות את היום בהקשבה, חקר וחיבור לטבע. זהו יום שמשלב מראות, צלילים, תחושות וניחוחות. היכן: גן לאומי מעיין חרוד. מתי: במהלך חודש פברואר בשעות פעילות האתר. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה. חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות:  https://bit.ly/3HiT3Fm
  • גן לאומי כורסי – חידות וסיפורים, יוגה ומנקלה: שוברים שגרה בכורסי: השרידים המרשימים של המנזר והכנסייה מהתקופה הביזנטית נושקים לכנרת ויוצרים תפאורה מושלמת למשחק חדש ושובר שגרה למשפחות בפעילות עצמאית. הגן הלאומי הקטן, שטומן בחובו סיפורי ניסים וגם ספסל מכושף, נחשב להפתעת השנה וזה הזמן לצאת ללקט חוויות באתריו המיוחדים. בתוכנית: תצפית גלילית בלתי שגרתית, סיפור הגילוי של כורסי, משחקי מנקלה קדומים ואפילו יוגה. רק אל תשכחו מרוב ריגושים לצלם ולתעד את החוויות הבלתי שגרתיות. היכן: גן לאומי כורסי. מתי: בכל ימות השבוע בשעות פעילות האתר. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה. חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות:  https://bit.ly/4aY5ELJ
  • שמורת טבע חי בר כרמל – סודות ההשבה אל הטבע: השבת בעלי חיים לטבע היא תהליך מורכב, מאתגר ומרגש מאין כמוהו. אתם מוזמנים לסיור מסוג אחר, שבו תצפו מקרוב ביחמורים, בנשרים ובאיילי כרמל, תגלו מדוע חשוב להשיבם לטבע וכיצד עושים זאת בפועל, שלב אחר שלב. וגם: מי היו הכוכבים האמיתיים של "הקשר האיראני" וכיצד פינו את דיירי השמורה במהלך השריפה הגדולה בכרמל? עוד בחי בר תגלו מתחם חדש בו תוכלו למשש קרן של יחמור ולגעת בזהירות בקוצי דורבן, תוכלו לראות עקבות של בעלי חיים ולצעוד בשיווי משקל על קורת עץ. בשבתות יצאו סיורים מודרכים לכל המשפחה. היכן: שמורת חי בר כרמל. מתי: בימי שבת בפברואר בשעות ב10:00, 12:00, 14:00. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות: https://bit.ly/3ZX9bUh
  • גן לאומי ושמורת טבע ארבל – זריחה מהסרטים: זום אין בזריחה: אנחנו יכולים לספור על יד אחת את הדברים שיגרמו לנו לרצות להתעורר לפני הזריחה. אחד מהם הוא, ובכן, הזריחה עצמה… אז אם הזריחה עושה לכם את זה, ואם אתם חובבי צילום – הגעתם למקום הנכון, בזמן הנכון. בואו לזכות בחוויה ייחודית של אור הזריחה וצבעיה. לכבוד האירוע הפוטוגני, תיפתח השמורה בשעה 5:30 בבוקר, ותספק נוף עוצר נשימה. ניתן יהיה להמשיך בסיור בשביל התצפיות, שביל קל שמתאים לכל המשפחה או להמשיך  למסלול המעגלי, למיטיבי לכת, היורד במצוק באמצעות יתדות מקובעות בסלע ועולה בצידו המערבי. העלייה תיעשה בעזרת יתדות וכבלים חזרה למבואת האתר. היכן: גן לאומי ושמורת טבע ארבל. מתי: 27/2 בשעה 5:300. משך הסיור: כ-2-3 שעות. לא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר קישור לפעילות: https://bit.ly/47Z5UHv
  • גן לאומי בית גוברין – בורחים אל העבר בעיר בני החורין: משחק קבוצתי מעולמות התוכן של מרחבי הבריחה בגן לאומי בית גוברין. הזמינו חברים או בני משפחה וצאו לגלות את העיר דרך משחק חידות מלהיב ומאתגר. משימותיו ישגרו אתכם לכל עבר – לפינות גלויות ונסתרות בין העתיקות, בתוך האמפיתיאטרון ותחת מושביו וליד הכנסייה ובדרך אליה. תוך כדי משחק תיחשפו לסיפורה המיוחד של העיר אליותרופוליס, הלוא היא בית גוברין הרומית. כדי לפתור את החידות תצטרכו לחפש, לחשב, לספור ולחדד את החושים. בקשו את המשחק בקופת האתר (ללא תשלום). היכן: גן לאומי בית גוברין – מתחם עיר בני החורין (העיר הצפונית, ליד תחנת הדלק). מתי: בכל ימות השבוע בפברואר 9:00 -14:00. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות: https://bit.ly/47jhXiw
  • גן לאומי בית גוברין – דוקטור, יש לי פריחה: פעילות עצמאית בנושא פריחה. גן לאומי בית גוברין מוכר בעיקר הודות למגוון הרב של המערות המצויות בשטחו. בעונות החורף והאביב מתווספים לנופי האתר מרבדים ירוקים רעננים מעוטרים בשלל פריחה צבעונית. באמצעות דף משימות המותאם לכל המשפחה, אתם מוזמנים לטייל במסלול "שביל הפריחה", להיכנס למערות המרשימות ולתת תשומת לב מיוחדת לפרחים שלצידן. לא לשכוח לצלם הרבה תמונות יפות למזכרת. את דף הפעילות אפשר לקבל ללא תשלום בקופת האתר. היכן: גן לאומי בית גוברין – עיר בני החורין. מתי: בכל ימות השבוע בפברואר 9:00 -14:00. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה. חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות: https://bit.ly/4958gpy
  • גן לאומי אפולוניה – חידאפולוניה: טיול עצמאי בעקבות כתב חידה ופודקאסט בפינות החמד של גן לאומי אפולוניה. רוצים להוסיף קצת צבע לטיול המשפחתי בגן לאומי אפולוניה? בקשו ממרכז השירות למטייל בכניסה לאתר וסייעו למצוא את מטמון הצבעים האבוד. בעזרת כתב חידה ומפה תוכלו לצאת למשימה בנקודות המעניינות שבגן הלאומי, ואם תענו תשובות נכונות תוסיפו צבע לאוסף הצבעים ובסוף המשימה תזכו בהפתעה קטנה. כשתגיעו למבצר תוכלו לסרוק ברקוד ולהאזין להסכת (פודקאסט) שהכנו לכם עם יובל מלחי, אלוף ההסכתים לילדים. אבל שלא כמו הסכת ששומעים בבית או באוטו, כאן תוכלו להאזין לו בזירת ההתרחשויות ולראות במו עיניכם היכן נלחמו הצלבנים במוסלמים, מאין הם הגיעו, למה הם בנו חומה וחפיר ומי ניצח בסוף. היכן: גן לאומי אפולוניה. מתי: בימי שבת בפברואר וביום הבחירות 27.2 בשעות 14:30-8:30. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות: https://bit.ly/3vFLXIl
  • גן לאומי מגדל צדק – ממחצבה לבריכת חורף שוקקת חיים: מגלים את המצודה ואת בריכות החורף  – נקודת הדרכה ופעילות עצמאית לכל המשפחה בגן לאומי מגדל צדק.  עם בוא החורף והגשמים הראשונים, גן לאומי מגדל צדק נצבע ירוק. רקפות ונרקיסים כבר החלו לפרוח והגן נראה יפה במיוחד. אל המרחבים הירוקים מתווספים מרחבי מים כחולים בהם לעיתים משתקפים המצודה וסביבותיה. מרחבים אלו הם בריכות החורף. מידי חורף, מתנקזים מי הגשמים מכל סביבת האתר אל המחצבה הנטושה שהוכשרה במיוחד כדי לקלוט את מי הגשמים וליצור בית גידול ייחודי שאט אט הולך ונעלם מהעולם. מוזמנים להתחיל את הביקור בסיור במצודה ובתצפית על המרחבים הפתוחים, ולהמשיך באופן עצמאי לבריכות החורף. באמצעות חוברת פעילות עצמאית תוכלו להכיר את עולמן הנפלא של בריכות החורף במגדל צדק. תתחילו בתצפית ותמשיכו בשביל טיול שיאפשר הצצה והאזנה לקולות מקרוב. את החוברת ניתן לרכוש תמורת 5 שקלים בלבד בכניסה לאתר או במרכז השירות למטייל, והיא תוביל את כל המשפחה למסע מעניין ומיוחד לעונת החורף באתר. מומלץ להצטייד בנעלים נוחות וביום גשום גם במגפיים ומטרייה. היכן: גן לאומי מגדל צדק. ההדרכה תתחיל ברחבה המרכזית בסמוך מרכז שירות למטייל. מתי: בימי שבת בפברואר וביום הבחירות 27.2 (ללא הדרכה) בשעות 9:00–14:00. סיורים יתקיימו מדי חצי שעה. משך הסיור: 20 דקות. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה, חינם למנויי מטמון (למעט לרוכשים חוברת). הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות: https://bit.ly/48zoQxm

    גן לאומי מגדל צדק (צילום יניב כהן, רשות הטבע והגנים)
  • גן לאומי מגדל צדק – על פרחים ומחצבות, על חוצבים ועל חוצבות: בחודש פברואר הטבע שופע בגן הלאומי. אנו מזמינים אתכם ואתכן לסיור מודרך ממלא מצברים: ירוק ופריחה, ציפורים, קרקורי צפרדעים ועוד. הסיור יחל בכניסה למצודה, ירד אל חלקו המזרחי של הגן הלאומי ויתמקד בסיפור מורשת החציבה העברית וכיצד הפכו מחצבות האבן ממפעל מפואר למפגע נופי. נספר כיצד בזכות עבודות שימור, שיקום ופיתוח אנו זוכים לטייל היום בשביל עשיר בטבע ובמורשת. אנו ממליצים לרכוש את חוברת הפעילות של ברכות החורף ולהמשיך עצמאית לביקור בשביל בריכות החורף (מחיר החוברת 5 שקלים בלבד – אפשר לרכוש במרכז השירות למטייל בכל ימות השבוע). היכן: גן לאומי מגדל צדק. מתי: בימי שבת בפברואר בשעות 10:00, 12:00, 14:00. משך הסיור: כשעה וחצי. מי: לכל המשפחה. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה, חינם למנויי מטמון (למעט לרוכשים חוברת). הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות: https://bit.ly/4aYcYH4
  • גן לאומי ירקון – צוללים אל מקווי המים: הצצה אל עולם החי והצומח באמצעות מתנדבי גן לאומי ירקון ודף פעילות עצמאית.  החורף כבר כאן ומראה אותותיו, גן לאומי ירקון מתמלא במים, בריכת החורף, האגם, ביצת נחל עינת וכמובן נחל הירקון. בעזרת מתנדבי הגן הלאומי ודף פעילות לכל המשפחה, מוזמנים ומוזמנות לצלול לתוך עולם מקווי המים, לחפש ולעקוב אחר החי והצומח ולהשלים תמונה שלמה של בית גידול שהולך ונעלם. את דפי הפעילות ניתן לקבל ללא תשלום מעמדות המידע בשני מתחמי הגן בסמוך למרכז השירות למטייל. במקרה של גשם הפעילות לא תתקיים. היכן: גן לאומי ירקון – גם גם במתחם תל אפק וגם במתחם מקורות הירקון. מתי: בימי שבת בפברואר וביום בחירות 27.2 בשעות 10:00– 14:00. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות:  https://bit.ly/41Foinu
  • גן לאומי ירקון (מתחם מקורות הירקון) – חוויטבע על גדות הירקון: מחפשים ומגלים משימות קטנות ומעניינות לכל המשפחה בגן לאומי ירקון  – מתחם מקורות הירקון. לאורך מסלול הטיול לצד נחל הירקון מסתתר שילוט צבעוני ובו משימות קטנות וחמודות שבאמצעותן תחוו את הגן הלאומי קצת אחרת. הזדמנות נפלאה לטייל עצמאית ולגלות בעצמכם צד אחר של הגן הלאומי, צד שאולי עוד לא הכרתם… כאן תפעילו חושים, מחשבה ודמיון  לצד טיול נעים ורגוע. במפגש עם השלט הכתום, תופתעו לראות מה קורה כשרוקעים ברגליים על מזח העץ, במפגש עם השלט הכחול, תוכלו לגלות כמה בני משפחה או חברים נדרשים לחיבוק עץ איקליפטוס אחד. ומה יקרה כשתפגשו את השלט הירוק, הסגול, הצהוב והוורוד? תצטרכו להגיע ולגלות בעצמכם. הביאו מצלמות כי יהיה מעניין ויפה במיוחד. היכן: גן לאומי ירקון – מתחם מקורות הירקון. מתי: בימי שבת בפברואר וביום הבחירות 27.2 משעה 9:00 ועד שעת הסגירה. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה. חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר הרשות קישור לפעילות: https://bit.ly/3Sa46qz
  • גן לאומי תל אשקלון – סודות תל אשקלון: משחק משימות עצמאי ומאתגר לכל המשפחה ברחבי הגן הלאומי. הינכם מוזמנים לגן לאומי תל אשקלון לפעילות מיוחדת ולמשחק שיגלה לכם את סודותיה של העיר העתיקה. המשחק מורכב מחידות וממשימות מאתגרות מעולמות התוכן של חדרי הבריחה. תצטרכו לפתור בעיות, לפתוח מנעולים ותיבות, למשוך חבלים, למצוא הבדלים ולמשש חפצים, וזוהי רק טעימה. בערכת המשחק יש מפה, חידות ומפתחות ועליכם למצוא את התיבות ואת התשובות. את ערכת המשחק אפשר לקנות במחיר סמלי (15 שקלים) במרכז השירות למטייל שבמרכז הגן. הערכה מתאימה לקבוצה של כ־5 משתתפים. בימי שבת וחג המשחק זמין רק בהזמנה מראש במערכת ההזמנות באתר רשות הטבע והגנים. היכן: גן לאומי תל אשקלון. מתי: בכל יום בשעות 8:30–14:00. בימי שבת יש להזמין מראש. משך המשחק: כשעה וחצי. בתשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר, הכניסה חינם למנויי מטמון. הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר.

מגדל דוד מוזיאון ירושלים עם פעילויות חורף חם

מנזר הר ציון, ירושלים (צילום אורי אלוני)

מגדל דוד מוזיאון ירושלים מציע בחודשי החורף סיורים ייחודיים ומקוריים המספקים זווית חדשה לטיולים בעיר, זאת בנוסף לפעילויות המגוונות של המוזיאון לאורך כל השנה. הסיורים יתקיימו בחודשים פברואר – מרץ ויציעו מגוון רחב של חוויות המתאימות לכל מי שאוהב לגלות דברים חדשים.

בירושלים בתים רבים שבהם התגוררו דמויות ואישים שתרמו תרומה גדולה לעיר. המוזיאון יקיים סדרת סיורים ומפגשים בהם ננסה להתחקות אחר הדמויות ופועלם, תוך הכרות עם ביתם ועם הנעשה בו ובסביבתו היום. בין מגוון הסיורים ניתן למצוא ביקור בית: אצל קונרד שיק, ביקור בבית הקונסול פין, ביקור בביתו של בוריס שץ, סיור בבית משפחת ג'יניאו בשכונת נחלת שבעה. וגם – סיור באתרי הר ציון וביקור בקבר דוד ובכנסיית הדורמציון, טעימה היסטורית – סיור בעקבות החמין בלב השכונות החרדיות לקראת ההכנות לשבת.

כמו כן, בין התאריכים 22 – 24 בפברואר יקיימו במגדל סוף שבוע של אדריכלות ירושלמית תחת הכותרת "ברחובות שלנו". ערב הרצאות ומרתון סיורים ברחובות העיר. האירוע מתקיים בעקבות התערוכה "משחקי רחוב", חוויה אדריכלית אינטראקטיבית על פי ספריו של אדריכל דוד קרויאנקר.

עוד בסוף השבוע של ה-22 – 24 בפברואר, חבילת סוף שבוע של תוכן ירושלמי במלון מצודת דוד במחיר מיוחד. החבילה כוללת הרצאות וסיור במוזיאון, סיורים ברחבי העיר, קפה ועוגה בלובי המלון, לינה וארוחות והפתעות נוספות – כל הפרטים באתר המוזיאון.

אירוע החורף "רגע בזמן" יתקיים ב- 29 בפברואר. אירוע תוכן ייחודי וחד פעמי שיכלול מסלולים אל מאחורי הקלעים של התחדשות המוזיאון, סדנאות משתפות קהל, ארכיאולוגיה, אדריכלות, עיצוב, אוצרות, בימוי, ריפוי ומדיה וטכנולוגיה. יחד עם מופעים, התרחשויות אמנותיות ואוכל ושתיה | לילות חמישי במוזיאון – בכל יום חמישי המוזיאון יהיה פתוח למבקרים ולמבקרות מ-9:00 בבוקר ועד 20:00 בערב. הערב כולל ביקור בחצר וחומות המצודה וכניסה לגלריות החדשות והמחוממות | ב-20:00 יוקרן מופע החזיון הלילי בחצר המצודה (בתוספת תשלום) | מומלץ להגיע בלבוש חם. לכל האירועים יש להירשם מראש. לפרטים נוספים: https://www.tod.org.il/ פירוט האירועים:

  • ברחובות שלנו – סוף שבוע של אדריכלות ירושלמית במגדל: ב-24.2-22.2 יתקים במגדל דוד סוף-שבוע בעקבות האדריכלות הירושלמית. הסופ"ש יחל בערב הרצאות על בנייה והתחדשות בירושלים ובמוזיאון, וימשיך במרתון סיורים ברחובות העיר. האירוע מתקיים בעקבות התערוכה 'משחקי רחוב', חוויה אדריכלית אינטראקטיבית על-פי ספריו של אדריכל דוד קרויאנקר. ברשימת האירועים והסיורים:
  • ירושלים בין שימור לחידוש – סיור וערב עיון בעקבות אדריכלות ירושלמית ופרויקט התחדשות המוזיאון ; הסודות של רחוב רמב"ן – סיור הכרות עם דייריו המפורסמים של הרחוב כמו הזוג ילין, משפחת מלכו, משפחת פרומקין, רופין, אוסישקין ועוד. על סגנונות הבניה ועל בית הקפה המילוגי "קפה רחביה" בשכונה שהפכה לימים מרכז לבילוי ; לאורך רחוב הנביאים – סיור לאורך הרחוב ומעבר ליד בית החולים האחיות הדיאקוניסיות, בית תבור, בית החולים סנדרצקי, בית הפרובסט, בית הבישוף האנגלי, בית החולים האיטלקי, משרד החינוך ועוד. ; סיור אדריכלות במוזיאון בעקבות אדריכלות בעיר לאורך ההיסטוריה ופרויקט ההתחדשות של המוזיאון ; הבתים של עמק רפאים – סיור בעקבות הטמפלרים שבנו את המושבה הגרמנית בשנת 1873, הכרות עם מבני התרבות והדת, בתי התושבים והמוסדות החברתיים מאז ועד היום ; על רחוב יפו – סיור לאורך הרחוב, ישיבת עץ חיים, בית הכנסת זהרי חמה, בית החולים העות'מאני, ציור הקיר של כי"ח, בתי פיינגולד, בניין ג'נרלי, בנק רפ"ק ועוד. ; על חומות העיר העתיקה – סיור לכל המשפחה, שיתחיל במגדל דוד בביקור בתערוכה 'משחקי רחוב' ומשם עליה וצעדה לאורך החומות. 22 – 24 בפברואר. לפרטים והרשמה www.tod.org.il/jerusalem-architecture-tod
  • רגע בזמן – אירוע אמנות, מפגשים ושוטטות אל מאחורי הקלעים של מגדל דוד ב-29.2 – תאריך של פעם בארבע שנים – הקהל מוזמן לקחת רגע כדי להתבונן בשנה שעברה עלינו, ובמה שקורה לנו עכשיו. נביט מחדש בירושלים ובאור שנובע ממנה, גם בימים אלו. ננסה להבין איך אפשר, דווקא בתוך מלחמה, לאפשר החלמה, להניע תהליכי ריפוי וצמיחה, להביט במציאות במבט שהוא מעבר לזמן. הרגע הזה בזמן מגיע בשנת הפתיחה של המוזיאון, שנפתח מחדש לאחר תהליך שימור ושדרוג מקיף אשר כלל הקמה של 10 גלריות חדשות ומשוכללות, המשלבות בתוכן חדש ועתיק. בחלק הראשון של האירוע נצלול אל מאחורי הקלעים של תהליך ההתחדשות של המוזיאון, נפגוש את האנשים שליוו אותנו בתהליך, ונשמע מהם את הסיפורים שלהם בנושאים כמו שימור, ארכיאולוגיה, אדריכלות, עיצוב, אוצרות, בימוי, ארט, מדיה וטכנולוגיה ועוד. מסלולי המפגשים ינועו בין שתי נקודות ברחבי המוזיאון.
  • בין המשתתפים: יואב כהן, מנהל קריאייטיב ומדיה דיגיטלית, חנן דה לנגה וטל רואי דה לנגה, סטודיו דה לנגה, אילת ליבר, מנכ"לית ואוצרת ראשית, טל קובו, אוצרת תצוגת הקבע, נפתלי גליקסברג, במאי ויוצר, המאייר דוד פולונסקי ועוד.
  • בחלק השני יתקיימו מופעים קטנים, סדנאות ושוטטות בין התרחשויות אמנותיות ברחבי המצודה והגלריות. חוקרים, אנשי ונשות רפואה ואמנות, מוזיקאים, כותבות ויוצרים מנקודות מבט מגוונות, יזמינו אתכם לחוות ולהעניק לעצמכם שי של השראה, נחמה, שחרור, התבוננות מחודשת במה שכבר מוכר ואפשרי. בין הסדנאות: סדנת נשימה, צלילים מרפאים, סדנת רישום במודל, סטורי טלינג – סיפורים על ירושלים, סדנת גאגא אנשים, תיאטרון צחוק עם מסכות, פרפורמנס, מופע נגינת הלב המקודשת, מופעי מוזיקה קטנים ומרפאים ועוד.
  • 29.2 בין השעות 19:00 – 24:00, כניסה החל מ 18:30 | מחיר: 50 שקלים, 40 שקלים לתושבי.ות ירושלים, סטודנטים.יות ולמשרתי.ות מילואים/ סדיר.  פרטים נוספים באתר המוזיאון.
  • טעימה היסטורית – סיור בעקבות החמין בלב השכונות החרדיות בזמן ההכנות לקראת השבת: סיור בעקבות החמין בלב השכונות החרדיות בזמן ההכנות לקראת השבת. דרך הפשקווילים, קופות הצדקה והבגדים הייחודיים נתוודע לאורח החיים וההשקפה החרדית על גווניה וניחשף להתרחשות השבועית סביב החמין – הצ'ולנט. נספר על תולדות החמין לאורך ההיסטוריה, ועל הכנתו בעדות השונות. נטעם חמין וקיגל וניכנס למאפייה מקומית. נקודת מפגש: הכניסה לשוק הפתוח (מחנה יהודה) ברחוב יפו. נא להגיע בלבוש צנוע – הסיור מתרחש בשכונה חרדית. יום חמישי, 22.2 | יום חמישי 7.3 בשעה 18:00. משך הסיור כשעתיים | מחיר: 110 שקלים למשתתף, כולל טעימות.
  • בין שמיים לארץ – סיור באתרי הר ציון וכנסיית הדורמציון המחודשת: להר ציון מקום מיוחד בקרב יהודים, נוצרים ומוסלמים, ובו אתרים היסטוריים המשקפים את חשיבות המקום לשלוש הדתות. כבר בתקופה הביזנטית נבנו בהר אתרים המייחסים לו חשיבות דתית ונערכו בו טקסים דתיים. אתרים אלה מייחסים להר את מקום קבורתו של דוד המלך ומקום הסעודה האחרונה של ישוע ותלמידיו. לאורך השנים עבר ההר בין ידיים שונות, ויכוחים וסכסוכים. במתחם בולט מבנה עוצמתי שנבנה בראשית המאה ה-20 בסגנון ניאו-רומנסקי, עבור המסדר הבנדקטיני. זוהי כנסיית הדורמציון המוקדשת למרים אם ישוע, שעל-פי המסורת נפלה כאן לתרדמת נצח. כיצד היה ההר לקדוש עבור שלוש הדתות? מה היה היחס ביניהם לאורך ההיסטוריה? ומה קורה היום בהר ציון? זאת ועוד בסיור שבו נבקר בקבר דוד ובכנסיית הדורמציון, שנפתחה לאחרונה לקהל לאחר שיפוץ מקיף. שבת 2.3 בשעה 10:00. משך הסיור כשעתיים. | מחיר: 55 שקלים, 35 שקלים לתושבי קו העימות.

ביקור בית: סדרת סיורים. בירושלים בתים רבים שבהם התגוררו דמויות ואישים שתרמו תרומה גדולה לעיר. בסדרת סיורים ומפגשים ננסה להתחקות אחר הדמויות ופועלם, תוך הכרות עם ביתם ועם הנעשה בו ובסביבתו היום.

  • ביקור בית: אצל הקונסול פין – סיור בשכונת כרם אברהם וביקור בביתו של הקונסול: הקונסול הבריטי ג'יימס פין ואישתו אליזבת' פעלו בירושלים שנים רבות. הם היו נוצרים אדוקים, אוהבי תנ"ך, וחשו קשר עמוק ליהודים, העם הנבחר. אליזבת' הייתה ידועה כאחת הצלמות הראשונות בעיר, וג'יימס רכש קרקע בשכונת כרם אברהם, במטרה להקים בה חווה חקלאית שבה יעבדו יהודים שלא למטרות מיסיון. במקום בנו הזוג את אחד מהבתים הראשונים שנבנו מחוץ לחומות, שכיום מכונה 'בית ברכה'. בסיור נצא בעקבות דמויותיהם של בני הזוג פין, ונסייר ברחובות שכונת כרם אברהם – שכיום גובלת בשכונת גאולה החרדית. נדבר על הסופר עמוס עוז, שגדל בשכונה והיא מופיעה ברבים מכתביו, ניכנס לקולמבריום קדום, ולבסוף נבקר בבית ברכה, שמשמש כיום כמוסד חינוכי של חסידות קרלין. נפגוש נציג מחסידות קרלין שיספר על שיקום הבית, על החסידות ועל מוסדות החינוך במקום. נקודת מפגש: כיכר הדוידקה. נא להגיע בלבוש צנוע – הסיור מתקיים בשכונה חרדית. חמישי 29.2 בשעה 17:00. משך הסיור כשעתיים | מחיר: 55 שקלים, 35 שקלים לתושבי קו העימות
  • ביקור בית: אצל קונרד שיק – סיור ברחוב הנביאים וביקור בבית תבור: קונרד שיק, מהדמויות הבולטות בירושלים של המאה ה-19, היה לאחד החוקרים הראשונים של ירושלים וארץ-ישראל. שיק האוטודידקט פעל גם כארכיאולוג, בונה דגמים וקרטוגרף, וכן אדריכל בעל טביעת אצבע ייחודית, שבנה מבנים ומוסדות רבים בירושלים. נצא לסיור בעקבות דמותו של שיק ומוסדות גרמניים בסביבות רחוב הנביאים – שכונה אז רחוב הקונסולים; ונבקר בבית תבור, ביתו של שיק שבו יושב כיום המכון התיאולוגי השוודי. שם נפגוש את קארין אקבלום, כומר הקהילה השוודית, ואת ישראל הרן, מנהל משרד המכון השוודי. הבית היה לאחד המבנים היפים והמרשימים בירושלים, ועד היום מתקשים העוברים ושבים שלא להביט על מראהו הייחודי. יום שלישי 20.2 בשעה 10:00. משך הסיור כשעתיים | מחיר: 55 שקלים, 35 שקלים לתושבי קו העימות.

ספארי רמת גן עם שני קרנפים רחבי שפה חדשים

קרנף רחב שפתיים בספארי רמת גן (צילום טל שיבולי)

בא לשכונה בחור גדול חדש תתחילו לשנן את השמות – מפנזי ואינו. 2 קרנפי רחב שפה בני 10 שהגיעו לישראל בשבוע שעבר הישר מגן החיות בליל, שבצרפת, כחלק מהתכנית לשימור המין של ארגון גני החיות האירופאי (EAZA). מפנזי הגיע לספארי ואילו אינו לגן החיות התנכ"י. מבצע לא פשוט להעביר שני קרנפים מצרפת לישראל בטח בזמן מלחמה. מפנזי מצטרף לעדר קרנפי הספארי המונה תשעה קרנפים. עטרי, הוא הזכר שליט והאב של מרבית העדר. טופאק הוא בנו הקורא תיגר על אביו. טופאק שהגיע לגיל בגרות מינית, לא יוכל להרבות את העדר הקרנפיות ולכן יעבור בעתיד לרווקית הקרנפים בגן החיות התנכ"י.

איכות הסביבה

שפעת העופות ממשיכה להתרחב בעמק החולה

שמורת החולה (צילום אורי מלצר)

רשות הטבע והגנים מעדכנת כי שמורת הטבע החולה נסגרה למבקרים בשל מקרי שפעת העופות שזוהו בעופות בר באזור עמק החולה ועלול לגרום גם לתחלואה בקרב בני אדם.

ההחלטה על כך התקבלה בהמשך להערכת מצב שהתקיימה עם נציגי משרד הבריאות ומשרד החקלאות ובמטרה למנוע סיכון מיותר למבקרים באתר.

רשות הטבע והגנים פועלת עם משרדי הממשלה על מנת לעצור את שרשרת ההדבקה, ולמנוע את המשך ההתפרצות שמסכנת את המערכות הטבעיות בצפון ישראל ואת הפגיעה הקשה בחיות הבר.

ברשות הטבע והגנים מציינים כי במקרה ומזהים בשטח מיני עופות פגועים או מתים יש להימנע מכל מגע עימם ועם הפרשותיהם ולדווח על כך מיד למוקד רשות הטבע והגנים שמספרו 3639*.

רשות הטבע והגנים ממשיכה בביצוע פעולות וניטור בשטח יחד עם אנשי משרד הבריאות ומשרד החקלאות על מנת למנוע את התפשטות המחלה בקרב העופות ולמנוע מקרי תחלואה בקרב בני אדם.

עגור אפור – עוף גדול ממשפחת העגוריים שבית גידולו כולל שטחי ביצות וקרקע בוצית. המין ניזון מנבטים, זרעים, שורשים ואף ירקות ומיני בע"ח מזדמנים. המין מקנן בצפון אירו-אסיה ונודד לחריפה דרומה. אחד מצירי הנדידה המרכזיים של המין עובר בישראל לחריפה באפריקה, כאשר חלק מהאוכלוסייה הנודדת דרכנו נותרת לחרוף בישראל. בעונת הסתיו (מאוקטובר) מגיעים לישראל מעל 100,000 עגורים, כאשר מרביתם נכנסים דרך עמק החולה. בשנים האחרונות נשארים לחרוף בישראל 15-30 אלף עגורים, כאשר מעל 90% מהם שוהים בעמק החולה עד ראשית חודש מרץ. מתקופה זו, מצטרפים העגורים החורפים אל אלו שמגיעים מאפריקה, ונודדים אל אזורי הקינון בצפון אירו-אסיה.

דינאמיקה וממשק רב שנתי של עגורים בעמק החולה – בשנות ה-80 של המאה ה-20, חרפו בעמק החולה מאות ספורות של עגורים. הגידולים החקלאיים באותה עת התבססו על גידולי כותנה. בשנים העוקבות החל גידול ניכר בכמות העגורים שנשארים לחרוף בעמק החולה, עד להיקף של עשרות אלפי פרטים. ניתן לציין מספר שינויים עיקריים:

  • אגמון החולה הוכשר ונפתח ב-1994.
  • בראשית שנות ה-90 חל שינוי בממשק הגידולים בעמק החולה, ואחד הגידולים העיקריים בקיץ היה בוטנים. בגידול זה ודומיו, נותרת בקרקע כמות מזון רבה לאחר תום הגידול. המזון שנותר מגידולי הקיץ, ואתר הלינה המועדף בתוך אגמון החולה הרדוד, תרמו להתעכבות רבה של עגורים בעמק, תוך שרבים מהם מקצרים את הנדידה שלהם לאפריקה ונשארים לחרוף בעמק החולה. הדבר הוביל לקונפליקט נרחב עם החקלאים. אחד הפתרונות שאומצו מאמצע שנות ה-90 כלל האכלה של עגורים בגרעיני תירס במערב אגמון החולה, כאמצעי משיכה שירחיק העגורים מהשטחים החקלאיים. הדינאמיקה הרב שנתית הראתה שהאוכלוסייה החורפת גדלה משנה לשנה והגיעה עד לכ-50,000 עגורים, כשהיקף ההאכלה מגיע לעיתים עד 11 טון גרעינים ליום. במקביל הפך העמק למוקד משיכה תיירותי לתצפית בעגורים. היקפי הקונפליקט בשנים האחרונות, הביאו לחשיבה מחודשת על ממשק זה, תוך ניסיון לבחון דרכים להקטין את אוכלוסיית העגורים החורפת. הדבר טרם הביא לשינוי משמעותי ופחיתה במספר העגורים החורפים בעמק החולה.

שפעת העופות היא מחלה נגיפית (וירוס) התוקפת עופות. הנגיף מועבר ע"י מגע בעופות נגועים או בהפרשות שלהם. עופות נודדים מוכרים כווקטור להעברת המחלה לאזורים שונים בנדידתם. אחד הקונפליקטים עם מערכת חקלאית הוא הידבקות של לולי תרנגולות ותרנגולות הודו. זוהי מחלה קטלנית, ובגלל הצפיפות הרבה המחלה מועברת בקצב מהיר וגורמת לתמותה רבה. אחד הזנים של שפעת העופות מוגדר כזן אלים (H5N1) שבמקרים חריגים עלול להדביק בני אדם. עבור האדם מדובר במחלה קשה שעלולה לגרום לתמותה בהסתברות של כ-50%. שפעת העופות תועדה בישראל לראשונה ב-2006 בדרום הארץ, ומאז הופיעה כל מספר שנים באזורים אחרים בארץ, תוך הבנה שההדבקות הגיעה מעופות נודדים.

בהתפרצות שפעת העופות בחורף 2021/22 מתו כ-8,000 עגורים בעמק החולה ובאזורים אחרים בארץ. בסוף ינואר 2024, כשבועיים לאחר פתיחת תחנת ההאכלה לעגורים בעמק החולה החלו להצטבר עדויות על תמותת עגורים. בבדיקות שנעשו תועד נגיף שפעת העופות מזן H5N1 (הזן האלים). חשוב לציין שהצפיפות הרבה של הפרטים באזור האכלה , תורמת להעברה מהירה של המחלה ולכן האכלה הופסקה. שפעת העופות תועדה בעבר בעופות מים שונים, ברווזים, שקנאים, אנפות ועוד. מוכרת רגישות של יונקים ממשפחת החתוליים והסמוריים שניזונים מעופות חולים. מקרב משפחות אלה, מוכרים בעמק החולה חתול הביצות שהוא הטורף העיקר, לוטרה וגירית מצויה.

דוח הניטור הלאומי של הים התיכון לשנת 2022

צלילה בים התיכון (צילום שי זילברמן, חקר ימים ואגמים לישראל)

המשרד להגנת הסביבה, משרד האנרגיה והתשתיות והמכון לחקר ימים ואגמים מפרסמים את דוח הניטור הלאומי בים התיכון לשנת 2022 המהווה מעקב רב שנתי על מגוון נתונים פיסיים, כימיים וביולוגים הנדרשים להבנת "המצב הבריאותי" של הים. ממצאי הניטור מצביעים על אופי השפעת הפעולות ברמה המקומית וברמה העולמית, וחושפים אירועים חריגים ומגמות בעלות השפעה ארוכת טווח שאיתן ישראל מתמודדת. לצד זאת, ניכרת השפעה לטובה של פעולות המשרד להגנת הסביבה בשני העשורים האחרונים לצמצום זיהום הים ממקורות תעשייתיים יבשתיים, דבר אשר בא לידי ביטוי במגמות הירידה המתמשכות בריכוזי מזהמים במי הים ובקרקעית.

הדוחות מציגים את ממצאי הניטור על סמך מדידות ודיגומים שנאספו במהלך שנת 2022. הממצאים נותחו ורוכזו בדוחות במחצית הראשונה של 2023 ונבדקו על-ידי ועדת המומחים המייעצת שהתכנסה ביולי 2023 ולאחר מכן על-ידי ועדת ההיגוי הבין משרדית שאישרה את הדוחות סופית בדצמבר 2023.

תוכנית הניטור הלאומית המורחבת של ישראל פועלת מאז 2019 במימון משותף של הקרן למניעת זיהום ים במשרד להגנת הסביבה ושל משרד האנרגיה והתשתיות, ומבוצעת על-ידי החברה לחקר ימים ואגמים לישראל (חיא"ל), בהתאם למחויבותה של מדינת ישראל לאמנת ברצלונה. התוכנית מאחדת את תוכנית הניטור של מימי חופין של משרד להגנת הסביבה מאז שנת 1978, וניטור ים עמוק של משרד האנרגיה והתשתיות מאז 2012. מדי שנה מפרסמים הגופים את דוח הניטור שבו מוצג מידע על השפעות שינויי אקלים, זיהום ים והמגוון הביולוגי בים.

את התוכנית מובילים המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה פרופ' נגה קרונפלד שור ויחידת המדען הראשי יחד עם מינהל אוצרות טבע של משרד האנרגיה והתשתיות, לצד היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד להגנת הסביבה, שמנחים ומרכזים בשיתוף את מימוש התוכנית השנתית המהווה מרכיב מהותי בקבלת החלטות לגבי הסביבה הימית והחופית בישראל. ממצאי הניטור מייצרים בסיס מדעי ארוך טווח של מצב הסביבה הימית וכך משפיעים על קביעת המדיניות הסביבתית, תכנון רגולציה ואכיפה בראייה רוחבית ועתידית.

ממצאי הניטור מראים כי למרות שהים התיכון הוא גוף מים גדול המשותף למספר רב של מדינות, עיקר ההשפעה על המערכת בשטח הימי של ישראל נובע מפעילות שמקורה בישראל. כלומר, להפחתת הלחץ האנושי ברמה המקומית יש פוטנציאל גדול מאוד לשפר משמעותית את מצב המערכת הימית כך שתצלח את אתגרי שינוי האקלים שבפתח.

הרחבה – עיקרי הממצאים בדוח:

  1. פרק ניטור השפעות שינוי אקלים והמערכת הידרוגרפית:
  • התחממות המים: המשך מגמת התחממות השכבה העליונה של מי הים התיכון בכ-0.13 מעלות צלזיוס לשנה, כתוצאה מההתחממות הגלובלית. קצב זה מהיר משמעותית מהקצב בתחזית ארגון האקלים העולמי (0.055 מעלות לשנה) בשל היות הים התיכון גוף מים קטן בהשוואה לאוקיאנוסים.
  • עליית מפלס הים: בין השנים 1992 ל-2022 נמדדה עליית מפלס של כ-13.8 ס"מ, בקצב ממוצע של כ-4.6 מ"מ בשנה. קצב זה מהיר מהקצב העולמי שפורסם על ידי ה-IPPC, העומד על 3.69 מ"מ בשנה. עליית המפלס העולמית נגרמת בשל התחממות מי הים והמסת הקרחונים, מה שמשפיע גם על הים התיכון.
  • חומציות הים: נמשכת מגמת החמצת מי הים בקצב איטי, של 0.003- יחידות PHבשנה. החמצה זו מתרחשת בשל עליית חלקו של הפחמן הדו חמצני באוויר, החודר למערכת הימית. החמצת הים משפיעה על שלל תהליכים ביולוגיים בים, ובמיוחד על בניית שלד סידני של יצורים ימיים דוגמת אלמוגים וצדפות.
  1. פרק ניטור זיהום ים ואיכות המים:
  • במרבית המדדים של הזיהום ים אין שינויי ביחס לשנות הניטור הקודמות והשיפור המשמעותי יחסית לריכוזים הגבוהים שנמדדו עד תחילת המאה הנוכחית נשמר. עם זאת, הזיהום בכספית וקדמיים בסדימנטים בחלקו הצפוני של מפרץ חיפה ממשיך ומראה מגמת עליה מדאיגה.
  • בים העמוק נמצאו שיירים של המינרל בריט (בריום סולפט) שמקורו בבוץ קידוח של קידוחי הגז. הריכוז לא עלה ביחס לממצאי שנים קדמות ולא נמדדת מגמה בעייתית. מדובר במינרל אינרטי שהשפעותיו על הסביבה זניחות בריכוזים בהם נמדד.
  • ריכוזי כספית גבוהים בדגי מאכל: מאז 2019 נמדדה ירידה בריכוז הכספית בדגי מפרץ עכו, אך בשנת 2022 שוב נמדדו ריכוזים גבוהים מהתקן למאכל. עוד התגלו ריכוזי כספית חריגים גם במימי נחל הנעמן, הצמוד לגבול הצפוני של אתר המפעל הנטוש. בימים אלה מבוצעת תוכנית שיקום של האתר בליווי של צוות בין משרדי, אך השיקום של מי התהום טרם החל ולכן צפויה נוכחות של כספית בדגי מאכל בשנים הקרובות.
  • ריכוזים חריגים ובעיתיים של מתכות וחומרי הזנה בנחלי החוף: בחלק מנחלי החוף התגלו ריכוזים חריגים ובעיתיים של מתכות וחומרי הזנה, מצב הנובע משילוב של זיהום היסטורי, דוגמת הכספית בשפך נחל הנעמן, אך מרביתו נובעת מהזרמה של עודפי קולחים באיכות ירודה ממכוני טיהור שפכים ומהזרמות לא חוקיות של ביוב לחלק מנחלי החוף, המוגדרים במצב זיהום בינוני.
  • ריכוז חריג של צבע מבוסס בדיל (TBT) בקרקעית של חלק מהמעגנות: בדומה לשנים קודמות, גם השנה נמדדו בחלק מהמעגנות ריכוז חריג של הצבע. בעבר שימש הצבע למניעת התיישבות צמדת ים על כלי שייט ומתקנים ימיים. כיום השימוש בצבע זה אינו חוקי ברוב ארצות העולם כולל בישראל בשל רעילותו.
  • הזרמת ביוב גולמי לים מרצועת עזה: נוכחות הביוב מגיעה עד חופיה הדרומיים של ישראל ואף אל מתקן ההתפלה באשקלון. לבקשת המשרד להגנת הסביבה מבוצע מאז תחילת מלחמת "חרבות ברזל" מעקב לווייני על הזרמת הביוב מעזה, שהניסיון מראה שגדלה בזמן מתיחות ביטחונית. ממצאי המעקב הלוויני מועברים למחוז דרום של משרד הבריאות, למשרד הביטחון ולרשות המים.
  1. פרק ניטור מגוון ביולוגי:
  • חברת החי המיקרוביאלי במי הים: החל מ-2017 מסתמנת עליה מתונה בערכי חיידקים ואצות פוטוסינטטיים בשכבת המים המוארת בים הפתוח, אך הם עדיין נמוכים מאוד ביחס למקומות אחרים בעולם ובים התיכון. עליה זו נמצאת בהתאמה לעליה בריכוזי חומרי הזנה והכלורופיל במים העליונים שהחלה ב 2016 (פרק 1 ניטור שינויי אקלים והמערכת ההידרוגרפית).
  • פריחה של אצות חד תאיות: במהלך שנת 2022 התרחשה בשפך נחל הקישון פריחה של דינופלגלט – מערכה של אצות חד-תאיות בעלת פוטנציאל לייצר רעלנים, אשר עלולים להצטבר בגופם של דגים הניזונים ממנו ולגרום להרעלתם ולתמותה. פריחתו התאפשרה (ככול הנראה) הודות להתחממות הים ולהאטה בתחלופת המים בנמל (כתוצאה משובר הגלים החדש). החשש העיקרי הוא מפריחות דומות בעתיד.
  • ירידה בצפיפות החי במפרץ חיפה: מגמת הירידה בצפיפות החי בתוך המצע הרך במפרץ חיפה נמשכת. המגמה החלה בשנת 2015 עם תחילת עבודת חפירת החול לצורך בניית הנמל. על פי הממצאים גם כיום, 6 שנים מתום העבודות, חברת החי טרם התאוששה ואף נמשכת מגמת הירידה בצפיפותה. מדובר בבעלי חיים קטנים המחופרים בקרקעית ולהם חשיבות אקולוגית במארג המזון בים, מאחר והם ניזונים מסינון המים וחומר אורגני השוקע על הקרקעית.
  • מינים פולשים: אחוז המינים הפולשים במצע החולי נותר יציב אך גבוה, כאשר הם מהווים למעלה ממחצית השלל העולה ברשת הדיגום. עם זאת, בשנת 2022 לראשונה לא נמצאו מינים פולשים חדשים בדיגום. בעומק הקרקעית (20 מטר), נצפתה מגמת ירידה במינים פולשים, בדגש על דגי שפמית ארסית. באזור זה קיים איסור דייג מכמורת מ-2016. בעומקים שאליהם הועבר דיג המכמורת במסגרת הרפורמה בדיג (40 ו- 60 מטר) מספר המינים הפולשים מתייצב. ממצא זה מרמז על תפקידו הבעייתי של דיג המכמורת בעידוד התבססותם של מינים פולשים שמקורם בתעלת סואץ. בשנת 2022 נמצאו לראשונה בים התיכון פרטים של קיפוד ים פולש מים סוף – setusum Diadema. קיפוד זה התפרסם ב-2022 בהקשר להיעלמותו הכמעט מוחלטת ממפרץ אילת בשל מחלה. בסקרי הדגים נצפית מגמת עליה בכמות דגי הזהרון, מין פולש מים סוף המכיל קוצים וזיזים היוצרים צריבה במגע.
  • תמותת חסרי חוליות צמודי סלע: בשנת 2022 התרחש אירוע יובש חריג בטבלאות הגידוד, אירוע שבו שפל חזק במיוחד גורם לחלקי הטבלאות הטבולים במים להיחשף לאוויר הפתוח, מה שהביא לתמותה של חסרי חוליות צמודי סלע, דוגמת חילזון הצלחית. אירועי יובש חריג מתרחשים לרוב בשל שפל קיצוני ורוח מזרחית חזקה. טבלאות הגידוד מתאפיינות בהתיישבות של חסרי חוליות, דוגמת חלזונות וצדפות, המייצרות מעין הגנה ביולוגית על הסלע מפני שחיקת הגלים. תמותה של חסרי חוליות אלה חושפת את הסלע לשחיקה והרס.
  • פריחת אצה אדומית פולשת: מאז שנת 2019 התפתחה פריחת אצה אדומית פולשת (Asparigopsis tocxiformis) בכל חופי הארץ. מדובר באצה רעילה שלא נאכלת על ידי הדגים וחסרי החוליות הים תיכוניים ולכן גדלה ללא בקרה. סערות הקיץ מנתקות את האצה מהסלעים ומתקבלת היערמות שלה על החופים, מה שיוצר מטרד בעיקר בחופי הקריות.
  • קושי בשיקום של בלוטי הים בעקבות אירוע "זפת בסערה": האירוע שהתרחש בפברואר 2021 גרם לתמותה מאסיבית של בלוטי ים החיים על קצה טבלאות הגידוד (טבלאות סלעי הכורכר המאפיינות חופים כגון חוף דור וחוף שקמונה). על פי ממצאי הניטור משנת 2022 חברת בלוטי הים עדיין לא השתקמה מפגיעה זו, בעיקר עקב אירוע היובש החריג שאירע בחורף בשנה זו. ממצא זה מדגים את ההשפעה ארוכת הטווח של אירוע הזפת, ומצביע על הקושי של חברות חי להתאושש מאירועי זיהום בצירוף חשיפה להשפעות שינויי האקלים.
  • המשך מגמת היעלמות אצות מקומיות והחלפתן על ידי אצות פולשות ברכסי הכורכר: האצות המקומיות יצרו בעבר מעין יערות גבוהים שהיוו בית גידול לבעלי חיים קטנים. לעומתן, האצות הפולשות קטנות יותר ואינן מייצרות את התנאים שיצרו בעבר המקומיות, וכך למעשה נשארים בעלי החיים הקטנים ללא מחסה או הגנה. מצב זה משנה משמעותית את הרכב החי הימי בסביבה הימית.
  • מינים מוגנים: בשנת 2021 הוכרזו שני מיני דגי דקר כמינים מוגנים בצו שעה זמני למשך שנה, זאת בנוסף על מגבלות גודל וכמות שהוטלו על דייגים במסגרת תקנות הדיג משנת 2016. על פי הניטור, טרם נצפה שיפור במצבם של שני דגים אלה, אך חשוב להדגיש שהתאוששות מינים אלו היא עניין של שנים ולכן שנה לא מספיקה כדי לבחון את השפעת איסור הדייג. דגי דקר הם מהבודדים הידועים ככאלה הטורפים דגי זהרון צעירים (מין פולש) ולכן הם בעלי תפקיד חשוב בוויסות אוכלוסייתו. נכון להיום רשות הטבע והגנים לא המליצה לחדש את צו השעה.
  • ניטור מגוון ביולוגי בים העמוק: השנה הוספו לרשימת המצאי שלושה מינים חדשים: Aegaeon cataphractusהשרימפס המקומי מקצה מדף היבשת, הרכיכה המקומית Anadara gibbosa ממדרון היבשת והצדפה המקומית Philine quadripartita מקצה מדף היבשת. בבחינת הרכב השלל בים העמוק, בשש שנים האחרונות לא נצפו הבדלים מהותיים, למעט ירידה בחלק היחסי של קווצי העור בקצה מדף היבשת. לא נצפו הבדלים מובהקים לאורך השנים במספר מיני דגים או שכיחותם.
  1. פרק ניטור שלמות קרקעית:
  • שלמות הקרקעית ושינוים בתכסית: תוצאות ניתוח ראשוניות מהניטור הרב-שנתי של הקרקעית שמתבצע מאז 2017 מעידות על קיום אזורים מסוימים על מדף היבשת בהם ניכרים שינויים בתכסית, כגון גריעת הסדימנט בקצה המדף, יצירה וכיסוי של בורות בקרבת תשתיות קוויות ובסמוך לרכסי הכורכר התת ימיים, וכן נרשמים שינוים בהשתרעות הגז הטבעי בתת קרקע רדוד. הניתוח המלא ייוצג עם תוצאות הניטור 2023.
  • חשיפת צנרות: ממצאי הניטור ב-2022 שבוצע לאורך צינור נתג"ז מעידות על שינויים בתכסית, כולל חשיפה חלקית; הממצאים הועברו לגורמים רלוונטיים.
  • מאפייני קרקעית ייחודיים: בקרבת גלישת פלמחים אותר לפני מספר שנים אזור חדש עם מאפייני קרקעית מיוחדים המהווה בית גידול ייחודי לאלמוגי עומק (גני אלמוגים); שינויים סדימנטריים באזור זה יבדקו על ידי הניטור בשנים הבאות. משרד האנרגיה והתשתיות הגדיר את האזור כרגיש לפעילות חיפוש והפקה של נפט וגז טבעי בים ואסר על פעילות זו במרחב שהוגדר כך. ביוזמת המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים האזור הוכרז כאתר בעל ערכי טבע ייחודיים. סקרים ומחקרים שבוצעו במימון משרד האנרגיה עזרו רבות בקידום מהלך זה.
  1. פרק פסולת ימית וחופית:
  • 90%-60% מהפסולת החופית היא פלסטיק: בחופים הדרומיים פלסטיק מהווה כ-60% מהפסולת, ואילו במרכז ובצפון כ-90%. הפריט השני בשכיחותו הוא בדלי סיגריות. בחופי הדרום אחוז ניכר מהפסולת הם מתכת, בעיקר שאריות תחמושת וציוד דיג.
  • שאריות פסולת מתקופת הקורונה: במהלך שנת 2022, עדיין נמצאו בחופים פסולת הקשורה למגפת הקורונה כדוגמת כפפות, מסכות חד פעמיות וכו'.
  • מקור הפסולת: בבחינת פריטי הפסולת שניתן לקבוע את ארץ הייצור שלהם (אריזות ושקיות בעיקר), פסולת פלסטיק שיוצרה בישראל היוותה בין 50% ל-90% בחופי המרכז והצפון. אך ככל שנעים דרומה עולה אחוז הפסולת מתוצרת חוץ בחופים, כאשר מקורה בספינות ובזרמים המגיעים מדרום מערב.
  • הצטברות פסולת פלסטיק ברצועת עומק קרקעית של 200 מטר: מאז תחילת הניטור בשנת 2017 נצפית תופעה שחוזרת על עצמה של הצטברות פסולת פלסטיק ברצועת עומק קרקעית של 200 מטר. ריכוז הפלסטיק בעומק זה גבוה בסדר גודל מהריכוז הנמדד בעומקים רדודים יותר על מדף היבשת. ריכוז גבוה של פלסטיק נמצא גם בעומקים של 1,100 ו-1,300 מטר מעבר למדף. כלומר, פסולת הפלסטיק מגיעה למקומות בהם בני אדם עדיין לא ביקרו, כמו הקרקעית העמוקה של הים. בשנים 2020 ו-2021 לא נמצאה פסולת שניתן היה לזהות כתוצרת ישראלית במים העמוקים (200-1,300 מטר), לעומת זאת בשנת 2022, היוותה פסולת הפלסטיק מתוצרת ישראל כ- 20% מהפסולת שנוטרה במים העמוקים.
  • ריכוז המיקרו-פלסטיק גבוה לעומת מערב הים התיכון: ריכוז המיקרו-פלסטיק הצף שנמדד בתחנות הרדודות היה גבוה מריכוזים שנמדדו במערב הים התיכון (1.2 פריטים למ"ר בישראל לעומת כ-0.7 באיטליה). בחיפה נמצא שככל שמתרחקים מהחוף, ריכוז המיקרו-פלסטיק הצף במי הים יורד. ריכוז המיקרו-פלסטיק בקרקעית הים נמוך מאוד, אך בקו הגאות והשפל ישנה הצטברות משמעותית של אלפי חלקיקים למטר מרובע. בקרקעית הרדודה במפרץ חיפה נמצאו אף כדורי פלסטיק תעשייתיים שמקורם בתעשיית הפלסטיק. מיקרו-פלסטיק הוא בעייתי בשל הדמיון שלו למזון הטבעי של בעלי חיים ימיים, מה שגורם להם לבלוע אותו. מעבר לכך שאינם יכולים לעכל פלסטיק, תוספים רעילים של תעשיית הפלסטיק מצטברים ברקמות של בעלי החיים הבולעים את הפלסטיק ומגיעים בהמשך, במקרה של דגי מאכל, אל הצלחת של אלו האוכלים דגים.
  • ירידה בכמות הפסולת בקרקעית הים: בשנת 2022 נצפתה באילת התחלה של מגמת ירידה בפסולת בקרקעית. יש מספר הסברים אפשריים לכך, לרבות מבצעי ניקוי הקרקעית הנעשים במימון הקרן למניעת זיהום ים, וכן כיסוי הפסולת על ידי חול לאחר סערת החורף החריגה שארעה בחורף 2020.
  • ריכוז פסולת גבוה בקרקעית מפרץ אילת לעומת קרקעית הים התיכון: בעוד חופי מפרץ אילת נקיים, ריכוז הפסולת בקרקעית המפרץ גבוה בסדרי גודל מריכוזה במימי הים התיכון. כמות הפסולת בקרקעית באילת גדולה משמעותית ממקבילתה בים התיכון: כ-150 אלף פריטים לקמ"ר לעומת כ-100 פריטים בעומקים דומים ים התיכון.
  • כ-90% מסך הפסולת הגדולה בקרקעית באילת היא פסולת שיט ודיג: בניגוד לפסולת בים התיכון, המורכבת בעיקר מאריזות ושקיות פלסטיק, באילת מרבית הפסולת היא פסולת שיט ודיג: חבלים, מבניי מתכת וסינקרים מבטון. נמצאו גם כיסאות נוח וכסאות פלסטיק בין האלמוגים.

לסיכום, ממצאי הדוחות מצביעים על השינויים שעוברת המערכת הימית בשל שינויי האקלים והפעילות האנושית בים, אשר התרחבה משמעותית בעשור האחרון עם הרחבת הנמלים וקידום סקטור הגז. הממצאים מצביעים על השפעות מתמשכות של אירועי זיהום ופגיעה בחי הימי, כולל התבססות מינים פולשים, ועל הקושי להשתקם מהם בתנאי הים המשתנים בשל שינויי האקלים והתחממות הים. עם זאת, הממצאים מצביעים גם על הצלחת הרגולציה בהפחתת הלחצים האנושיים על הסביבה הימית, בין אם בצמצום עומס המזהמים המוזרם לים ובין אם בניהול מסודר יותר של הדיג.

בית המשפט העליון מאשר הסכם הגישור המחייב את רותם וכי"ל ב- 115 מיליון שקלים

כזכור, לבית המשפט העליון הוגש ערעור על הסכם הגישור שנחתם על ידי פרקליטות מחוז דרום (פלילי) בשיתוף היחידה לאכיפה אזרחית בפרקליטות המדינה, בשם המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים וקבוצות תובעים פרטיים נוספות, אל מול חברת רותם אמפרט נגב בע"מ וחברת כימיקלים לישראל בע"מ, בעקבות אירוע הזיהום בנחל אשלים בשנת 2017. בעתירה שהוגשה לבית המשפט העליון ביקשו העותרים "לובי 99" וחה"כ לשעבר מיקי רוזנטל לערער על הסכם הגישור בטענה כי ההסכם אינו סביר בשל כך שלא חייב באופן אישי את נושאי המשרה בחברות וכן משום שלא כלל סעדים הסדרתיים.

כאמור, בית המשפט העליון קיבל את עמדת המדינה, אשר יוצגה בידי היחידה לאכיפה אזרחית בפרקליטות המדינה, באופן מלא, דחה את הערעור שהוגש בעניין הסכם הגישור וקבע כי אין מקום להתערב ההסכם, כפי שהוסכם ונחתם בין הצדדים במהלך הליך הגישור, ייוותר על כנו.

ב-30 ביוני 2017, בעקבות קריסה של דופן בבריכת פוספוגבס שבחזקת חברת רותם אמפרט החלה גלישה מסיבית של 100-250 אלף קוב נוזלים חומציים מהבריכה לנחל אשלים ולסביבה למשך כ-48 שעות ולאורך יותר מ-20 ק"מ, תוך גרימת נזק אקולוגי ונזק לחי ולצומח בנחל אשלים וסביבתו.

הנחל הוצף לכל אורכו בנוזלים חומציים, אשר הובילו לפגיעה אקולוגית קיצונית, להרג רב בחי ובצומח, פגע בזמינות המזון לבעלי-החיים לאורך הזמן ולפגיעה חמורה בתפקוד האקולוגי של הנחל. מלבד הנזק המיידי והחמור לטבע והפגיעה בצומח ובחי, נגרם נזק לטווח הארוך באופן שיכולת ההישרדות והרביה של מיני צמחים ואוכלוסיית בעלי חיים בנחל נפגעה קשות. הקרקע לאורך מקטעי הנחל השונים זוהמה באופן נרחב ואף מעבר לגדותיו, באופן אשר חייב את סגירת האזור לכניסת מטיילים, והוא נותר סגור עד ליוני 2020.

הנחל נפתח הנחל מחדש למטיילים בתום בדיקות ולאחר השלמת סקר סיכונים מקיף, שנערך בהתאם להנחיות ולנוהלי המשרד להגנת הסביבה, ולאחר שממצאי הסקר נבחנו על ידי מומחים במשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות ורשות הטבע והגנים ונקבע כי הכניסה לנחל אינה כרוכה עוד בסיכון בלתי קביל לבני אדם.

בעקבות אירוע הזיהום החמור, במאי 2018 הגישה פרקליטות מחוז דרום (פלילי) בשיתוף היחידה לאכיפה אזרחית בשם רשות הטבע והגנים בשיתוף ובתיאום עם המשרד להגנת הסביבה בקשה לאישור תובענה ייצוגית בשם כל תושבי מדינת ישראל, על יסוד עמדתה כי היא פועלת כנאמן הציבור, על-מנת לזכות בשם הציבור בפיצוי שיושת על מי שגרם לזיהום של הסביבה, לרבות ובפרט בנוגע לשיקום נחל אשלים וסביבתו ולפיצוי בגין נזקים סביבתיים ואקולוגיים שנגרמו.

במסגרת ההליך הצדדים פנו להליך גישור שהסתיים בהסכם גישור, אשר קובע כי כי"ל תישא בעלות תוצאותיו של האירוע ותעמיד סכום כולל של כ-115 מיליון שקל עבור עלויות פעולות שיקום הנחל וסביבתו, פיצוי לטובת הציבור והקבוצות עבור הנזק האקולוגי שנגרם לכלל הציבור עקב הפגיעה בסביבה הטבעית והפגיעה בשירותי המערכת האקולוגית, וכן עבור הוצאות משפטיות.

את התיק ניהלו בשלב חתימת הסכם הגישור עורכי הדין אנטוניוס מרשי מפרקליטות מחוז דרום ועו"ד אסנת דפנה מהיחידה לאכיפה אזרחית בפרקליטות המדינה. עו"ד נועה בר צבי ייצגה את מדינת ישראל בהליך הערעור בבית המשפט העליון. זאת, יחד עם הלשכה המשפטית של רשות הטבע והגנים ונציגות הלשכה המשפטית של המשרד להגנת הסביבה במחוז דרום.

בימים אלו, משלימה המשטרה הירוקה במשרד להגנת הסביבה את חקירת אירוע הזיהום. בשל מורכבות האירוע וייחודיותו, החקירה נדרשה לעזרה משפטית ועבודה עם אנשי מקצוע רבים, אשר חלקם בחו"ל, בתיאום פרקליטות המדינה. בין היתר, חוקרי המשטרה הירוקה של המשרד ביצעו לאחרונה חקירות בארה"ב, אשר היו תלויות בגורמי אכיפה בחו"ל. עם תום השלמת תיק החקירה, תעביר המשטרה הירוקה של המשרד את התיק לפרקליטות המדינה.

תרגיל אזורי לטיפול בזיהום ים בשמן בחופי הרצליה

משט הרצליה ביום העצמאות (צילום לירון אלמוג)

לאחרונה, השתתפה היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד להגנת הסביבה, בתרגיל זיהום ים וחופים בחוף אכדיה צפון בהרצליה, במטרה להיערך לקראת אירוע שפך שמן העלול להתרחש על רקע מלחמת "חרבות ברזל" וגם בימות שגרה. בתרגיל היו נציגים מהמשרד, בהם פרד ארזואן, מנהל היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד. התרגיל נערך בניהול עיריית הרצליה כחלק מתוכנית התרגילים של התלמ"ת, ובהשתתפות עמותת "אקואושן", נציגי רשויות מקומיות נוספות ומתנדבים.

במסגרת התרגיל, תרגלו הכוחות תרחיש של תאונה ימית מול חופי ישראל בה הייתה מעורבת מכלית של נפט גולמי, שאחד המכלים בה נפרץ וכמות של כ-15 אלף טונות של נפט גולמי זרמה לים. מודל ממוחשב לחיזוי התפשטות הזיהום, חזה את הגעתו של הכתם לחופי מרכז הארץ בשעות הבוקר בעקבותיו הוכרז על אירוע זיהום ים וחופים ברמת החומרה הגבוהה ביותר – אירוע לאומי בדרגת Tier 3. מפקחי היחידה הימית במשרד להגנת הסביבה ליוו את הפעולות וביצעו הדגמה של ציוד שאיבה ייעודי.

התרגיל דימה תרחיש דומה לאירוע "זפת בסערה" שאירע בחופי ישראל לפני כשלוש שנים. באירוע זה, נפלטו גושי זפת לאורך רוב חופי הים התיכון הישראל. במסגרת האירוע, החלו פעולות תגובה לטיפול ולשיקום של החופים בהתאם לתוכנית הלאומית למוכנות ולתגובה לאירועי זיהום ים בשמן (התלמ"ת), בניהול מרכזי של היחידה הימית במשרד להגנת הסביבה, כאשר בחזית הפעולות היו הרשויות המקומיות החופיות, רשות הטבע והגנים, ובסיוע עמותות כמו אקואושן ומתנדבים רבים.

אירוע זה חידד את החשיבות הגבוהה שיש להיערכות ולמוכנות לתגובה מהירה ולטיפול באירועי זיהום הים והחופים בשמן, וניתן היה לבחון זאת בזמן אמת. האירוע גם חידד את חשיבות שיתוף הפעולה בין הרשויות החופיות לממשלה ועם גופים נוספים – כמו רשת המתנדבים הארצית "חירום ים", אשר מופעלת על ידי עמותת "אקואושן" במיזם משותף עם המשרד להגנת הסביבה, אשר זמינה ומוכנה לסיוע בהיערכות ובפעולות אמת. הלקחים מהאירוע יושמו, ולאחריו כמעט כל הרשויות החופיות הצטיידו כנדרש באמצעות הקרן למניעת זיהום ים של המשרד להגנת הסביבה, עדכנו את תוכניות החירום המקומיות וככלל, המערך הלאומי צבר ניסיון רב ערך בהתמודדות עם זיהום חופים בשמן.

אריק רוזנבלום, מנכ"ל עמותת אקואושן: "באירועי זיהום ים בשמן (נפט), רוב הזיהום מגיע לחופים, גם כאשר מופעלים כל האמצעים האפשריים לטיפול בזיהום בעודו בים. על כן ההיערכות מראש והמוכנות של הגופים האמונים על הטיפול בחופים המזוהמים, בעלי תכניות החירום, חשובות ביותר. רשויות חוף כמו עיריית הרצליה, אשר דואגות לתרגל את הנושא באופן סדיר ומקצועי, לעדכן את תכניות החירום המקומיות שלהן ולרענן את הציוד הייעודי לטיפול בזיהום חופיהן בנפט, יאפשרו להקטין את הפגיעה בתשתיות החופיות החשובות להן ולתושביהן ואף יסייעו להקטין את הפגיעה האקולוגית בבתי הגידול החופיים ובבעלי החיים המאכלסים אותם".

המשרד להגנת הסביבה ימשיך לפעול בשיתוף פעולה עם כלל הגורמים הרלוונטיים במטרה להיערך לאירועי זיהום ים וחופים בשמן, ולמנוע ולצמצם את הפגיעה בסביבה החופית והימית באירועים אלו ככל שיתרחשו.

שונות

הספארי רמת גן עם גורי קנגורו

קנגורו וגור בגן גורו (צילום מיכל אבנד)

שני גורי קנגורו אדום מתוקים נולדו בספארי וחיפשו להם שם. בספארי התקבלה הצעה מעוקבי הסושיאל של הספארי, לקרוא להם בשם אורון והדר, לכבוד ולזכרם של אורון שאול ז״ל והדר גולדין ז״ל. היו הצעות מרגשות נוספות שהזכירו לנו שכולנו כאן יחד בשותפות גורל וזה לא משהו שאפשר להתעלם ממנו.

בנוסף, בספארי בדקו מה חדש בחצר הוולאבי אדום הצוואר, שם אמא אליס המליטה גור לא מזמו, נבחר לקרוא לגור אברה, כדי לזכור שאברה מנגיסטו עדיין בשבי החמאס. והשם האחרון שבחרו בספארי ר"ג הוא לוולאבי בוגר, שלא היה לו שם. מעתה שמו בישראל עאמר, לזכרו של עאמר אבו סבילה ז״ל שנורה למוות על ידי מחבלים בזמן שניסה להציל אם ושתי בנותיה.

תיעוד נדיר מהצפון: קשת לבנה (קשת ערפל)

קשת לבנה היא קשת ערפל (צילום נדב ישראלי)

נדב ישראלי, צפר בחברה להגנת הטבע ותושב הגליל, תיעד תופעה חמקמקה, מיוחדת ונדירה – קשת ערפל, בצבע לבן. כפי ששמה מרמז, זוהי תופעה דומה מאוד לקשת הצבעונית שאנחנו מכירים אבל נוצרת בערפל ולא בגשם. בגלל הגודל הקטן מאוד של טיפות המים בערפל – פחות מ- 0.05 מילימטרים – הצבעים בקשת כזאת מאוד חלשים וניתן לראות בה בעיקר את הצבע הלבן, עם מעט אדום מבחוץ ומעט כחול מבפנים.

בקשת רגילה, טיפות המים "שוברות" את האור לצבעיו, וכל צבע מוחזר אלינו בזווית קצת שונה. בקשת ערפל טיפות המים מספיק קטנות וקרובות זו לזו כך שהצבעים "מתערבבים" בשנית וחוזרים להאיר אלינו באור לבן. אותו דבר בדיוק קורה בעננים, ולכן גם הם – לבנים.

מטייל בשמורת נחל תבור גילה קמע חותם אשורי עתיק ונדיר מסוגו

הקרוסבק 4X4 של DS בנחל תבור (צילום דני בר)

ארז אברהמוב, תושב פדואל בן 45, טייל לאחרונה בשמורת טבע נחל תבור שבגליל התחתון, ומצא קמע חרפושית המתוארך לתקופת הבית הראשון מלפני כ- 2,800 שנה. "קיבלתי חופשה של יומיים מהמילואים והחלטתי לנצל את היומיים השמשיים לטיול". מספר אברהמוב." תוך כדי הטיול ראיתי משהו מנצנץ באדמה. בהתחלה חשבתי שמדובר בחרוז או באבן כתומה. אחרי שהרמתי אותה הבחנתי שיש עליה חריטות שמזכירות חיפושית. התקשרתי ודיווחתי על הממצא המדהים לרשות העתיקות".

לדברי ניר דיסטלפלד, מפקח היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות: "קיבלתי שיחה מארז, והבנתי שהוא מצא משהו מיוחד. אמרתי לו שיסתכל טוב על הצד השני – השטוח של אותה חרפושית שמצא ויבדוק אם מופיעה עליו חריתה. מיד שמעתי בטלפון קריאות התפעלות, והוא דיווח לי שהוא מזהה שם דמות".

לדברי פרופ' אמריטוס אות'מר קיל מאוניברסיטת פריבורג בשוויץ: "על החרפושית, העשויה מאבן חצי יקרה בשם קרניאול, מתואר גריפון (חיה מיתולוגית) או סוס מכונף בזמן דהרה. חרפושיות דומות תוארכו למאה ה-8 לפנה"ס".

"אנחנו מודים לארז, שהפגין אזרחות טובה ומסר את החרפושית הנדירה לאוצרות המדינה", אומר דיסטלפלד. "הענקנו לי תעודה מטעם רשות העתיקות על הפגנת אזרחות למופת. ממצא נדיר שכזה, בוודאי יכול להרחיב את ידיעותינו על העבר". דיסטלפלד מוסיף, כי "החרפושית היפה נמצאה למרגלות תל רכש, אחד התלים החשובים בצפון הארץ. האתר המזוהה במחקר עם העיר "אנחרת"(יהושע יט ,19 ) שבתחומי נחלת שבט יששכר".

לדברי ד"ר איציק פז, ארכיאולוג רשות העתיקות שחפר בתל רכש, "אחד השרידים החשובים ביותר בתל, מתוארך לתקופת הברזל (מאות 6-7 לפנה"ס). בתקופה זו, עמדה במרומי התל מצודה גדולה, שבה נמצאו מתקני רחצה מטויחים, אולמות וחדרי טקסים, שהייתה שייכת לשלטון האשורי. שלטון זה, היה, כידוע, אחראי לחורבן ממלכת ישראל. החרפושית שנתגלתה כעת לרגל תל רכש, עשויה להיות שייכת לתקופת השלטון האשורי ואולי מעידה על נוכחות פקידות אשורית (או אולי בבלית) בתל רכש בתקופה זו. הגריפון המופיע על החותם הוא מוטיב אומנותי ידוע באומנות המזרח הקדום, והוא נפוץ על חותמות מתקופת הברזל. לאור מיעוט הממצאים שנתגלה, עד כה, בתחומי המצודה, ואם אכן ניתן לתארך את החותם – על סמך היבטים אומנותיים, לתקופת הברזל המאוחרת, תהיה אולי אפשרות לקשור בין החותם לנוכחות אשורית במצודה של תל רכש, מה שעשוי להיות גילוי בעל משמעות גדולה!".

החרפושית היא סוג של חותם שהשימוש בו היה נפוץ ברחבי העולם העתיק מהאלף ה-4 לפנה"ס ואילך.  חותמות החרפושית עוצבו בצורת חיפושית זבל, ומכאן שמם. השם במצרית נגזר מהפועל "להיווצר", או- "להיברא", וזאת משום שהמצרים ראו בחרפושית סמל להתגלמות האל הבורא.

החרפושיות עוצבו ממגוון רחב של אבנים, כולל אבנים חצי יקרות כאמטיסט וקרניאול, אך רוב החרפושיות נעשו מסטיאטיט – אבן טלק רכה, שלרוב, צופתה בזיגוג כחול-ירקרק. הזיגוג שרד רק באקלים היבש של מצרים, ולכן בחרפושיות שהתגלו בארץ, כמעט ולא ניתן למצוא שרידי זיגוג וצבען צבע האבן המקורי של רובן אפור-לבנבן. על רקע זה, בולט צבעה הכתום של החרפושית.

לדברי אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות: "כבכל חורף, עם הגיעה של עונת הגשמים, עתיקות מתחילות "לצוף" ולעלות אל מעל פני השטח. אני מפציר בציבור להישמע לחוק העתיקות, ומבקש – באם נתקלתם בממצא ארכיאולוגי דווחו על כך לרשות העתיקות עוד מהשטח. מקום המציאה המדויק של החפץ חשוב ביותר לטובת מיצוי הידע עליו. החרפושית המיוחדת תשמר באוצרות המדינה, שם נוכל לחקור וללמוד עליה עוד. רשות העתיקות ומשרד המורשת מודים לארז אברהמוב על מסירת המציאה החשובה".

27 חודשי מאסר לאדם ששיסה את כלביו בדורבנים

ניצחון גדול להגנה על חיות הבר נרשם בפרקליטות מחוז מרכז, לאחר שתושב טייבה הורשע בשורה של עבירות וקיבל עונש 27 חודשי מאסר בפועל. על פי כתב האישום, הנאשם נהג להחזיק בשטח חקלאי שבבעלותו כלבים אותם אימן לתקיפת וצייד דורבנים. הנאשם היה נוהג לצאת עם כלביו ולצוד דורבנים שלא כדין, תוך שהוא משסה את כלביו בחיות הבר המוגנות ומענה הן את הדורבנים והן את כלביו שלו. הנאשם התאכזר לחיות והתעלל בהן כשהוא גורם לסבל חמור בכוונת מכוון.

בכתב האישום שנחתם הבוקר הורשע הנאשם ב-14 אישומים בעבירות כדלקמן: 5 עבירות של התעללות בבעלי חיים תוך גרימת סבל חמור בכוונה, 8 עבירות של סיוע לציד חיית בר מוגנת ללא רישיון ציד או היתר, 8 עבירות של סיוע להתעללות בבעלי חיים תוך גרימת סבל חמור בכוונה, 3 עבירות של ציד חיית בר מוגנת ללא רישיון ציד או היתר, עבירה של ציד חיית בר מוגנת ללא רישיון ציד או היתר בצוותא חדא ועבירה של התעללות בבעלי חיים תוך גרימת סבל חמור בכוונה בצוותא חדא.

התובע הראשי ברשות הטבע והגנים, עו"ד שי פרץ: "מדובר בענישה ראויה של בית המשפט כנגד מי ששיסה והתעלל בחיות בר מוגנות באופן שיטתי ומחפיר תוך שהוא מפגין אדישות משוועת למצוקתם של אלו. בית המשפט ממשיך למעשה את ההחמרה ההדרגתית אך המשמעותית בענישה של הפוגעים ביצורים חסרי הישע ,בהתאם להלכות שנקבעו בבית המשפט העליון ולפסיקה הנוהגת, וביתר שאת, ביחס למוגנים שבהם. תקוותינו כי ענישה זו תעביר מרתיע לאותם עבריינים סביבתיים קהיי הרגש והאכזריים!"

עו"ד חן יצחקי, פרקליטות מחוז מרכז (פלילי): "נושא צער בעלי חיים לרוב לא מקבל ביטוי משמעותי במשפט הפלילי. אולם גזר הדין שניתן היום בבית משפט השלום בכפר סבא, שקיבל את עמדת הפרקליטות, מציב את הנושא במקום הראוי לו. העונש החמור שניתן לנאשם עבור מעשיו המזוויעים כלפי בעלי החיים שולח מסר ברור ומרתיע, כי פגיעה בבעלי חיים תוביל לענישה חמורה הכוללת מאסר ממושך מאחורי סורג ובריח ואף לקנס משמעותי."

הדרבן הוא חיית בר מוגנת, החוק בישראל קובע כי ציד ולכידה של חיות בר היא פעולה המותרת בישראל רק לפקחי רשות הטבע והגנים, או למי שהוסמך לכך בכתב על ידי רשות הטבע והגנים. הדרבן (Hystrix indica) הוא בעל החיים הגדול בישראל מסדרת המכרסמים. אורך גופו כ-90 ס"מ, אורך זנבו כ-15 ס"מ ומשקלו כ-13 ק"ג. גופו של הדרבן מכוסה קוצים שאורכם עד 50 ס"מ. קוצי הדרבן משמשים לו רק להגנה פסיבית מפני טורפים, והוא אינו מסוגל "לירות" אותם. כשהדרבן חש סכנה הוא מסמר את הקוצים ואלו רוטטים ומשמיעים רעש מאיים.

שני חשודים בהשלכת פסולת בניין והעסקת שוהים בלתי חוקיים ותקיפת שוטרים

הפעילות הגיעה לסיומה בתום חקירה סמויה ואיסוף ראיות על ידי יחידת מתפ״א של משטרת ישראל, פקחי רשות הטבע והגנים, הסיירת הירוקה וגופי אכיפה אזרחיים נוספים.

לוחמי יחידת מתפ"א, פרקליטות אזרחית מחוז מרכז, רכזת רישוי טייבה וגופים אזרחיים פעלו אמש כנגד תופעת שפיכת פסולת בגן הלאומי צור נתן. במסגרת פעילות האכיפה המשולבת, נעצרו שני החשודים בהשלכת הפסולת, שני שב"חים וכלי הנדסה רבים הוחרמו לאחר שהמעורבים נצפו משליכים פסולת רבה ממשאיות בגן הלאומי צור נתן.

על פי החשד, השניים השתמשו בגן הלאומי כתחנת מעבר לטיפול בפסולת והשליכו אותה שם בניגוד לחוק. תועדו עשרות מקרים בהם הגיעו משאיות מלאות בפסולת לגן הלאומי כאשר הן משליכות את הפסולת במקום. בנוסף, במהלך הפשיטה על המקום נעצרו שני שוהים בלתי חוקיים תושבי עזה שהועסקו במקום.

טל רותם, ממונה האכיפה במחוז מרכז ברשות הטבע והגנים: "היום הגיעה לסיומה פרשה סמויה שבמהלכה תיעדו פקחי הסיירת הירוקה ופקחי רשות הטבע והגנים השלכות פסולת רבות בתוך גן לאומי צור נתן. בעלי תחנה לטיפול בפסולת אשר עובדת בעיר הסמוכה ניצלו את המצב הקשה במדינה על מנת למקסם רווחים ושפכו כמויות אדירות של פסולת בתחום הגן הלאומי. אני רוצה להודות לזרוע החקירות של יחידת מתפ"א במשטרת ישראל על שיתוף הפעולה המעולה שמביא להצלחות רבות."

מפקד יחידת מתפ״א במשטרת ישראל, נצ״מ איל ראון: "יחידת מתפ"א הינה יחידה ארצית ומבצעית של משטרת ישראל. היחידה כחלק מיעדיה הרבים נכנסה בתקופה האחרונה לטיפול בתופעות הפסולת כגון: מטמנות פיראטיות, שפיכות הפסולת ועברות הכרייה. עברות אלו מהוות נזק משמעותי למדינת ישראל בהיבטים רבים לרבות נזק כלכלי, פגיעה באיכות הסביבה ואיכות החיים. תופעות אלו הפכו שכיחות בקרב מחוללי פשיעה ומהוות את המנוע הכלכלי שאל ארגוני הפשיעה. יחידת מתפ״א תשקיע את כל היכולות המבצעיות הנדרשות על מנת לאסוף ראיות כנגד העבריינים, להעמידם לדין ולמגר את התופעה ומחולליה".

גן לאומי צור נתן שוכן בשיפוליהם המערביים של הרי שומרון, בגדתו הצפונית של נחל אלכסנדר. הנחל מתחתר בסלע גיר קשה. מצפון לנחל מתרומם רכס צור נתן, בעל נוף טרשי גירני. שטח הגן הלאומי כ-1140 דונם. הגן הלאומי הוא חלק מהמסדרון האקולוגי הארצי ובעל חשיבות שימור גבוהה. בתחום הצומח בגן הלאומי שרידי חורש של אלון מצוי ואלת המסטיק, אשחר א"י, עוזרר קוצני, עצי לבנה רפואי ויער נטוע על ידי קק"ל הכולל אורנים. השטחים הלא מיוערים הם שטחי הבתה המורכבים מסירה קוצנית, זקנן שעיר, שיחי יסמין שיחני וגלונית. שטחי העשבוניים הפתוחים מהווים שטח מועדף לשיחור מזון עבור עופות דורסים המקננים בשטח הגן, שטחי מחיה לזוחלים, לציפורי שיר וליונקים בהם חזיר בר, שועל מצוי, שפני סלע, תן זהוב ועדר צבאיים החיי בגן ונמצא בסכנת הכחדה. בגן הלאומי נמצאים שרידים רבים המעידים על פעילות האדם באזור בתקופות שונות כמו גיתות, בורות מים, מערות חצובות בסלע, חורבות, קברים ועוד.

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *