מסעו של מאפה פרסי לרחבי תבל ||| מאפה ששמו דומה כמעט בכל מקום והמלית משתנה מאזור לאזור ||| מאכל שתמצאו בצורת משולש, סהר או אף מרובע, מבצק קמח רגיל או תירס או בצק פילו ||| תמצאו אותם חריפים, מלוחים או מתוקים, צמחונים או עם בשר כזה או אחר, מטוגנים או אפויים ועוד ||| כל הפרטים ומתכונים בהמשך…
סמוסה Samosas
מאפה מטוגן או אפוי בדרום אסיה עם מילוי מלוח כמו תפוחי אדמה מתובלים, בצל, אפונה, עוף ובשר, עדשים ועוד. יכול להגיע בצורות שונות, כולל צורות משולשות, חרוט או סהר, בהתאם לאזור. מלווה לעתים קרובות במטבל צ'אטני חריף, ומקורו בימי הביניים וככל הנראה עוד לפני כן.
זו מנה פופולרית כמנה ראשונה או חטיף במטבחים המקומיים של דרום אסיה, מערב אסיה, דרום מזרח אסיה, המזרח התיכון ואפריקה. בשל ההגירה והתפשטות התרבותית מאזורים אלה ניתן למצוא סמוסה ברחבי תבל גם בשמות דומים, כפי שמסופר בהמשך.
מקור השם סמוסה
המילה האנגלית סמוסה מגיעה מהשם ההינדי שמקורו במילה הפרסית sanbosag سنبوسگ, שפרושה מאפה משולש. מאפים דומים מכונים סמבוסק בעולם דובר הערבית, ספרי מתכונים בערבית מימי הביניים מאייתים את המאכל סמבוסאג'. המילה סמוזהsamoosa מקובלת בדרום אפריקה.
הסמוסה הופיעה בתת היבשת ההודית, לאחר פלישת השושלות הטורקיות למרכז אסיה. שבחים על מאכל הסמוסה שמוזכר בשם sanbusaj, ניתן למצוא בשיר מהמאה התשיעית לספירה, של המשורר הפרסי ישאק אל-מאווילי Ishaq al-Mawsiliإسحاق الموصلي. כמו כן ניתן למצוא מתכונים בספרי בישול ערביים מהמאות 10-13, תחת השמות sanbusak, sanbusaq ו- sanbusaj. באיראן, המנה הייתה פופולרית עד המאה ה- 16, אך עד המאה ה- 20, נאסרה הכנת המאכל פרט למחוזות מסוימים כמו הסמבוסה של לרסטאן sambusas of Larestan. ההיסטוריון הפרסי אבולפזל ביחאצ'י Abol-fazl Beyhaqi (995-1077), מזכיר את המאכל בספרו, טאריך-אה ביהאגי Tārīkh-i Bayhaqī.
מאפה הסמסה של מדינות הסטאן (אוזבקיסטאן, קירגיסטאן וכו') של מרכז אסיה הגיע לתת היבשת ההודית במאות 13-14 על ידי סוחרים ממרכז אסיה. אמיר חוסרו Amīr Khusrau (1253–1325), חוקר ומשורר המלוכה של סולטנות דלהי, כתב בסביבות 1300 לספירה כי הנסיכים והאצילים נהנים מ"הסמוסה שמכינים מבשר, גאי, בצל ועוד". הנוסע והחוקר בן המאה ה- 14, אִבֵּן בָּטוּטָה أبو عبد الله محمد بن بطوطة, מתאר ארוחה בחצר סולטאן דלהי מֻוחַמַּד אֶבֶן טוּגְלאק محمد بن تغلق, שם הוגש בין היתר סאמושאק או הסמבוסק, אותם הוא מתאר כפשטידה קטנה ממולאת בשר טחון, שקדים, פיסטוקים, אגוזי מלך ותבלינים. הסמבוסק הוגשו בארוחה זו לפני המנה השלישית של פילאף Pilaf.
ספר בישול הודי ידוע עוד מימי הביניים – Nimatnama-i-Nasiruddin-Shahi, של השח גיית' Ghiyath Shah, שליט סולטנות מלווה Malwa במרכז הודו, מזכיר את אמנות הכנת הסמוסה. ספר החוקים המונגולי מהמאה ה- 16 Ain-i-Akbari, מזכיר את הכללים להכנת מתכון להכנת קוטאב قطابQottâb , עליו כתוב שתושבי הינדוסטאן קוראים לו סנבוסה sanbúsah.
סמבוסק או סמבוסה ברחבי תבל
בעבר פרסמנו כאן מתכון לסמבוסק… נרחיב הפעם קצת למחוזות רחוקים עם הגרסאות המקומיות של הסמבוסק.
אִינדוֹנֵזִיָה: באינדונזיה, המאפה נקרא סמוסה, והמלית היא של תפוחי אדמה, גבינה, קארי או אטריות המותאמות לטעם המקומי. בדרך כלל הוא משמש כנשנוש עם רוטב סמבל חריף. סמוסה נקראת גם פסטל אינדונזי, או אמפנאדה באינדונזיה.
איראן: הסבמסה הפרסי Sambuseh سمبوسه הוא ככל הנראה מקור המאכל אולם בימינו לא כל כך פופולארי במדינה האירנית המודרנית. עם זאת, תמצאו מאכל דומה הנקרא קוטב qottâb قطاب הממולא באגוזים טחונים (בדרך כלל, אגוזי מלך), סוכר, עשבי תיבול ריחניים או תבלינים, וכמו כן מטוגן בשמן, משמש כמאפה נפוץ. כאשר משתמשים בבשר, זה כבר לא נקרא qottab, אלא עשוי חריף בניגוד לרוב המאכלים הפרסיים.
בורמה: גם בבורמה המאפה נקרא סמבוסה בבורמזית, והם חטיף פופולרי מאוד בבורמה.
בנגלדש: ידועה גרסה של סמוסה שטוחה נקראת סומוסה Somosa או סומושה Somucha, ובדרך כלל היא עם מלית של בצל ובשר טחון.
ברזיל: חטיף בהשראת סמוסה נפוץ מאוד גם בברזיל, ונפוץ יחסית בכמה מושבות פורטוגזיות לשעבר באפריקה, כולל קייפ ורדה Cape Verde, גינאה-ביסאו Guinea-Bissau, סאו טומה ופרינסיפה São Tomé and Príncipe, אנגולה Angola ומוזמביק Mozambique, שם הן ידועות יותר בשם פסטיס pastéis (ברזיל) או אמפדה Empada (אפריקה).
גואה (הודו) ופורטוגל: הסמוסה הפורטוגזית ידועה בשם צ'מוצ'ה chamuça ובדרך כלל ממולאים בעוף, בקר, חזיר, כבש או ירקות, ובדרך כלל מוגשים חמים למדי.
דרום אפריקה: הם נקראים סמוסה samoosas בדרום אפריקה, והם קטנים יותר מאשר גרסאות הודיות, ומהווים חלק מהמטבח ההודי הדרום אפריקאי והקייפ מאליי Cape Malay.
האיים המלדיביים: הסמבוסה המקומית נקראת באג'יה Bajiyaa והלית שלה היא של דגים או טונה ובצל.
האיים המַסְקָרֶנִיים Mascarenes: הגרסה המקומית נקראת סמוסאס Samoussas הם גם חטיף פופולרי מאוד באי ראוניון Réunion ובמאוריציוס Mauritius מכיוון ששתי המדינות היו יעדי הגירה של עובדים מתת היבשת ההודית. הסמוסה שם בדרך כלל קטנה יותר וממולאת בעוף, גבינה, סרטנים או תפוחי אדמה. ישנם עם זאת גם זנים אחרים כמו שוקולד ובננה או פיצה.
הודו: סמוסה הודי מכינים מקמח שמכונה מיידה Maida וממולא במלית, לעתים קרובות תערובת של תפוח אדמה מבושלים חתוכים לקוביות ומבושלות (רצוי קוביות), בצל, אפונה ירוקה, עדשים, זנגוויל (ג'ינג'ר), תבלינים ופלפל צ'ילי ירוק. המאפה כולו מטוגן בטיגון עמוק או לעיתים רחוקות מטוגן בגהי עד להזהבה. הוא מוגש חם, לרוב עם צ'אטני ירוק טרי, כגון נענע, כוסברה או תמרינדי. אפשר להכין אותו גם בגרסה מתוקה.
במדינות מזרח הודו כמו אודישה Odisha, מערב בנגל West Bengal, ביהאר Bihar וג'ארקהאנד Jharkhand, נקראת הסמוסה שינגרה Shingara ושם הם חטיפים פופולריים הנמצאים כמעט בכל מקום. הם מעט קטנים יותר מאשר בחלקים אחרים של הודו, עם מילוי המורכב בעיקר מקוביות תפוחי אדמה מבושלות, בוטנים, ולפעמים צימוקים. כאן גם נהוג לאכול שינגרה כחטיף מתוק שמלווה את שתיית התה. שינגרה פולקופיר Fulkopir shingara היא גרסה פופולארית עם מילוי תערובת כרובית. בבנגל, יש מספר מתכונים לא צמחוניים של שינגרה כמו שינגרה מנגשר Mangasher Shingaras שהם כיסונים ממולאים בבשר כבש או שינגרה מאצ'ר Macher Shingaras שאלה כיסונים ממולאים בשר דגים. ישנן גם גרסאות מתוקות של כיסוני השינגרה נרקר אר שינגרה narkel er shingara שאלה הם כיסוני שינגרה עם קוקוס, כמו גם כיסונים הממולאים גבינת קויה Khoya וטבולות בסירופ סוכר.
בעיר היידראבאד Hyderabad, מוכרת גרסה קטנה יותר של סמוסה עם קרום בצק עבה יותר ומילוי בשר טחון, המכונה לוקהמי Lukhmi.
במדינות אנדרה פראדש Andhra Pradesh, קרנטקה Karnataka, קראלה Kerala וטמיל נאדו Tamil Nadu, הסמוסה שונה במקצת, והן מקופלות לצורה מעט שונה מהמקובל, יותר כמו צ'אמוצ'ה chamuça של פורטוגל וגם המלית שונה, ובדרך כלל כוללת פירה תפו"א עם תבלינים, בצל מטוגן, אפונה, גזר, כרוב, עלי קארי וצ'ילי ירוק, ואוכלים אותה ללא צ'אטני.
גרסה מודרנית של סמוסה בהודו היא סמוסה איטריות samosa Noodle שהמלית היא אטריות וירקות טריים או מבושלים.
טג'יקיסטן Tajikistan: כאן המאכל נקרא סמבוסה ברקי Sambusa Baraki והוא מאפה במילוי בשר, בדרך כלל בצורת משולש. את המלית אפשר להכין עם בקר טחון (כבש מעורב בשומן האַלְיָה של הכבש) ולאחר מכן בצל, תבלינים, זרעי כמון ותבלינים אחרים לפני האפייה בטבון Tandyr.
מדינות ערב וישראל: סמבוסק سمبوسك בדרך כלל מלא או בשר, בצל, צנוברים, או גבינה. הם נצרכים באופן נרחב בחודש הרמדאן. בישראל הסמבוסק עשוי להיות כיס בצק חצי עגול במילוי גרגירי חומוס, בצל מטוגן ותבלינים. זן נוסף מלא בבשר, בצל מטוגן, פטרוזיליה, תבלינים וצנוברים, שלעיתים מעורבבים עם חומוס פירה וגרסת ארוחת בוקר עם גבינת פטה או צפתית וזעתר. הסמבוסק קשור למטבח היהודי המזרחי, ומתכונים שונים הובאו לישראל על ידי מהגרים יהודים ממדינות הבלקן, טורקיה וצפון אפריקה. על פי היסטוריון המזון גיל מארקס, הסמבוסק היה חלק מסורתי בארוחת השבת הספרדית מאז המאה ה -13 בספרד.
מדינות אנגל-סקסיות: סמוסה פופולריות בבריטניה, אוסטרליה, טרינידד וטובגו Trinidad & Tobago, גיאנה Guyana, אוגנדה Uganda, דרום אפריקה, רואנדה Rwanda, קניה Kenya וטנזניה Tanzania, והן גם פופולריות בקנדה ובארצות הברית. הם יכולים להיקרא סמבוסה או סמבוסאק, אך בדרום אפריקה הם נקראים לעתים קרובות סמוסה. ניתן להשיג ברוב המרכולים סמוסה קפואה לשימוש מהיר בבית ולפעמים משתמשים בגרסאות בצק פילו או בצק טורטיות מקמח תירס וללא גלוטן.
מזרח אפריקה: סמוסה הוא גם חלק מרכזי באוכל הסוואהילי הנראה לעיתים קרובות בטנזניה, קניה ואוגנדה.
מערב אפריקה: קיימים גם במדינות מערב אפריקה כמו גאנה Ghana וניגריה Nigeria, שם הם מזון רחוב נפוץ. בניגריה, הוא מוגש בדרך כלל במסיבות יחד עם עוף או בקר, פחזנית, ספרינג רול וירקות והם מכונים צלעות קטנות Small Chopes.
נפאל: הגרסה המקומית נקראת סינגדה Singadas במזרח נפאל וגם סמוסה והיא פופולארית כמאכל רחוב ובכלל.
פקיסטן: המאכל פופולארי מאד ברחבי המדינה. באופן כללי, רוב זני הסמוסה הנמכרים במחוז סינדה Sindh הדרומי ובפנג'אב Punjab המזרחי, במיוחד העיר לאהור Lahore, מתובלים יותר ובעיקר מכילים מלית על בסיס ירקות או תפוחי אדמה. עם זאת, הסמוסות הנמכרות במערב ובצפון המדינה מכילות ברובן מילוי על בסיס בשר טחון והן חריפות יחסית. בפקיסטן, הסמוסות של קראצ'י Karachi מפורסמות בטעם החריף שלהן, ואילו הסמוסות מפייסלבד Faisalabad ידועות כגדולות במיוחד. גרסה נוספת של סמוסה תמצאו בקראצ'י, ונקרא קגאזי סמוסה kaghazi Samosa کاغذی سموسہ שפירוש השם הוא סמוסה נייר תודות לבצק הדק כנייר ופריך של הסמבוסה הזו. גרסה נוספת, הפופולרית בפנג'אב, מורכבת מסמוסה במילוי גרגירי חומוס מתובלים, בצל ועלי כוסברה קצוצים, כמו גם צ'אטני שונים ללווי המאכל. סמוסות מתוקות נמכרות גם בערים בפקיסטן כולל פשוואר Peshawar והן אינן מכילות כלל מילוי והן טבולות בסירופ סוכר סמיך. בפקיסטן, נהוג לאכול סמוסה בתחילת ארוחת האִפְטַאר של שבירת יום צום הרמדאן.
קרן אפריקה: סמבוסה היא מרכיב עיקרי של המטבח המקומי במדינות קרן אפריקה בכלל ובג'יבוטי Djibouti, סומליה Somalia וסומליה Somaliland, שם הן ידועות בשם סמבוס Sambuus. סמבוסה מוכרת גם באתיופיה ובאריתריאה שם הסמבוסה בדרך כלל עשויה עדשים ומעורבבת עם תבלינים מסורתיים. הם מיוצרים באופן מסורתי עם בצק דק יותר, בדומה לאגרול, וממולאים בבשר טחון. למרות שניתן לאכול אותם בכל עת של השנה, הם בדרך כלל שמורים לאירועים מיוחדים.
מתכון: סמוסה יהודית הודית
מצרכים
לבצק
- 200 גרם קמח לבן
- 2 כפות קמח עדשים
- 1 כפית מלח
- 4 כפות שמן זית
- 1/2 כפית זרעי קימל
- 8 כפיות מים קרים
- 1/4 כפית אבקת סודה לשתייה
למלית
- 1 כף שמן
- 1/2 כפית זרעי כמון
- 1 בצל בינוני קצוץ דק
- 1/2 כפית זנגוויל (ג'ינג'ר) טרי, קצוץ דק
- 2 תפוח אדמה מבושלים במים, קלופים וחתוכים לקוביות בגודל 5X5 ס"מ
- 1/4 כוס אפונה ירוקה, מבושלת
- 1/4 כוס גזר, חתוך לקוביות קטנות ומבושל
- 1/2 כפית כורכום
- 1/2 כפית מלח
- 1 כף אגוזי קשיו, קלויים וקצוצים
- 1 כף צמוקים כהים
- 1/2 כפית פלפל ירוק חריף קצוץ דק (לאוהבי החריף אפשר עוד)
- 1 כפית מיץ לימון סחוט טרי
- 1/4 כוס עלי כוסברה טריים, קצוצים דק
לטיגון
- 2 כוסות שמן
אופן הכנה
- הכנת הבצק: מכניסים את שני סוגי הקמח לתוך קערה גדולה ומוסיפים מלח, סודה לשתייה, שמן זית, קימל ומעט מים קרים ולשים עד לקבלת בצק אחיד ומעט נוקשה
- טיפ: אפשר לגוון את צבע הבצק ע"י הוספת כורכום או פפריקה
- מכסים את הקערה בניילון נצמד ומעבירים למקרר למשך שעה-שעתיים
- הכנת המלית: מחממים שמן במחבת ומוסיפים זרעי כמון ומטגנים כמה שניות תוך ערבוב
- מוסיפים ג'ינג'ר ובצל ומטגנים תוך ערבוב כ-5 דקות, עד שהתערובת משחימה קלות ומתייבשת מעט
- מוסיפים למחבת אפונה, גזר, תפוחי אדמה, צ'ילי, מלח, כורכום, אגוזי קשיו וצימוקים
- ממשיכים לערבב 2-3 דקות על להבה בינונית
- מוסיפים את מיץ הלימון ואת הכוסברה ומערבבים היטב
- מורידים מהכיריים ומניחים לתערובת להצטנן
- הכנת הסמוסות: מוציאים את הבצק מהמקרר ומניחים על משטח מקומח
- מחלקים ל-12 כדורים שווים בגודלם
- משטחים את הכדורים לעיגולים דקים וחוצים באמצע בעזרת סכין, לקבלת חצאי עיגול
- מעצבים קונוס, ממלאים במלית
- מהדקים בקצוות לסגירת הסהר
- מחממים שמן לטיגון עמוק במחבת
- מטגנים את הסמוסות בשמן החם כ-5 דקות, עד שהבצק הופך פריך
- מוציאים מהמחבת ומעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג
מגישים חם
הערות: ניתן להקפיא את הסמוסות לפני הטיגון, ולטגן כשרוצים להגיש (אין צורך להפשיר את הסמוסות לפני הטיגון).
מתכון: סמבוסק חומוס עירקי
מצרכים
למילוי
לתערובת הבצל
- 4 בצל בינוני חתוכים לקוביות בגודל 1X1 ס"מ
- 1/4 כוס שמן זית
- 1 כפיות פפריקה מתוקה
- 1 כפיות כורכום
- 1 כפיות כמון
- 1-2 כפיות של פפריקה חריפה (תלוי במה שאוהבים)
- 1 כפיות מלח
לבצק
אופן הכנה
- שמים את גרגרי החומוס בקערה, מכסים במים ומשרים לילה
- למחרת שוטפים את החומוס פעמיים, מעבירים לסיר גדול, ומכסים אותו במים
- מבשלים במשך 1.5 שעות על להבה גדולה ומיד פעם מקפים את הקצף שמצטבר
- טיפ: אפשר לבשל החומוס בסיר לחץ 2-3 הרתחות
- לקראת סוף הבישול בודקים שהחומוס רך ומוסיפים המלח ואבקת מרק
- מסננים את החומוס ושומרים את הנוזלים בהם התבשל, לשימוש בהכנת הבצק
- מחכים שהחומוס יתקרר מעט וטוחנים את החומוס דק במעבד מזון
- מחממים סיר בינוני ומטגנים את הבצל במשך 45 דקות על להבה נמוכה עד שהופך לשקוף ולא זהוב
- לקראת סוף טיגון הבצל, מוסיפים את התבלינים, מערבבים ומבשלים עוד 5 דקות
- מצננים מעט את תערובת הבצל ומעבירים לקערה עם החומוס הטחון
- מערבבים היטב עד קבלת תערובת אחידה. טועמים ומתקנים תיבול. הערה: המילוי שהתקבל עשיר בגוון אדום זהוב
- מעבירים את הקמח לקערה גדולה ומוסיפים את השמן, מלח ואת הנוזלים בהדרגתיות תוך כדי שלשים עם הידיים ותוך כדי זה שדואגים לאסוף את הקמח שהצטבר בתחתית הקערה
- ללוש 5-7 דקות עד קבלת בצק חלק, אחיד ולא דביק. אם צריך אפשר להוסיף קמח ונוזלים לפי מרקם הבצק
- מקמחים את משטח העבודה, לוקחים חתיכה מהבצק
- מתחילים לרדד לעובי דק מאוד
- קורצים עיגולים ומניחים במרכז כף מילוי ומקפלים לחצי סהר
- הערה: גודל העיגול תלוי בכם.ן. ככל העיגול קטן יותר כך יהיו לכם יותר סמבוסקים להגיש. כמות המילוי גם תלויה כמובן, בגודל העיגול. רצוי שיהיה סמבוסק עם כמות נדיבה של מילוי ומעטפת של בצק דק ופריך
- מניחים הסמבוסק המוכנים על תבנית משומנת מעט (כך יהיה קל להרים אותם לטיגון)
- מחממים מחבת גדולה עם עומק של 1 ס"מ שמן ומטגנים את הסמבוסק כאשר צד אחד מקבל גוון זהוב הופכים
- טיפ: אם נוצרות בועות בבצק פשוט לנקב אותן עם חוד הסכין.
מתכון: סמוסה הודית
מצרכים
לבצק
- 500 גרם קמח
- 4 כפות גאהי הודי או שמן זית
- ¾ כוס מים
- 2 כפות לאסי (או יוגורט)
- 1 כפית גרעיני הל טחונים
- ½ כפית סודה לשתייה
- 1 כפית מלח
למלית
- 5 תפוח אדמה מבושלים ומעוכים
- 1 בצל, חתוך לקוביות דקות
- 2 שיני שום, כתושות
- 1 גזר, חתוך לקוביות (לא חובה)
- 250 גרם אפונה (קפואה או מקופסת שימורים)
- 1 פלפל חריף ירוק חתוך לרצועות דקות
- 2.5 ס"מ זנגוויל (ג'ינג'ר) טרי מגורד
- 1 כפית כמון
- 1 כפית גאראם מאסאלה
- ½ כפית כוסברה טחונה
- ½ כפית זרעי הל טחונים
- ½ כפית כורכום
- ½ צרור כוסברה, קצוץ דק
- 3 כפות שמן חמניות
- מלח
- פלפל שחור
בשביל הדבקת הסמוסות
- 3 כפות קמח
- 3 כפות מים חמים
לטיגון
- שמן
אופן הכנה
- הכנת הבצק: בקערה של מיקסר, מערבבים את הקמח, הל, סודה לשתייה ומלח ומוסיפים את הגהי והלאסי ומערבבים עד שהבצק הופך לחולי
- יוצקים חצי כוס מים ובעזרת וו הגיטרה מערבבים במשך 4 דקות נוספות ומוסיפים את שאר המים בהדרגה במידת הצורך
- הערה: הבצק צריך להפוך במהירות לרך, חלק וגמיש
- יוצרים כדור בצק, מצפים מעט את כל פני הבצק בשכבת שמן, מכסים במגבת ומניחים את כדור הבצק בצד בטמפרטורת החדר למשך שעה לערך
- הכנת המלית: מחממים שמן במחבת על להבה בינונית ויוצקים את הבצל והג'ינג'ר
- מטגנים במשך 2 דקות עד שהבצל רך, ואז מוסיפים את השום
- מאדים במשך כדקה
- מוסיפים אפונה, פלפל חריף וגזר ומבשלים על להבה נמוכה במשך 5 דקות
- לבסוף מוסיפים את הפירה ושאר המצרכים
- מערבבים היטב ומבשלים על להבה נמוכה, מכוסה במשך 5 דקות
- הכנת דֶבֶק הבצק: מערבבים במרץ את הקמח והמים עד לקבלת מרקם של שמנת סמיכה
- הַרכָּבָת הסמבוסה: מחלקים את הבצק ל- 8 חתיכות שוות
- לוקחים כל נתח בצק ומרדדים אותו בין כפות הידיים ליצירת עיגול חלק
- מרדדים את הבצק דק וחותכים אותו לשניים עד לקבלת שני עיגולים
- השתמש במברשת או באצבעות כדי למרוח מעט דבק על שולי הבצק
- יוצרים חרוט מכל עיגול בצק
- מקפלים וממלאים את החרוט בתערובת של פירה, גזר ואפונה
- מחממים שמן במחבת גדולה
- מחליקים בזהירות את הסמוסות בשמן ומטגנים עד להזהבה
- מגישים חם או חם עם רוטב כוסברה או מטבל צ'אטני חריף
טיפ: אם לא מגישים את הסמוסות באופן מיידי, מומלץ לטגן אותן שוב עמוק במשך דקה לפני ההגשה. אפשר גם להקפיא לשימוש מאוחר יותר.
בתיאבון अपने भोजन का आनंद लें
תגובה אחת
Muy rico!! אהבתי מאוד