עוגת סולת מתוקה שתמצאו בכל אגן הים התיכון ||| בסבוסה או נמאורה ואולי הריסה אבל כולן עם מי סוכר ועוד ||| ויש גם גרסאות חדשניות מהמפרץ הפרסי ||| מתכון לבסבוסה סורית, אלג'יראית, דבש או לעניים ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…
בסבוסה מזרח תיכונית
לקינוח או עוגת סולת הזאת יש שמות רבים. תלוי איפה שואלים וגם את מי שואלים לשם המתוק מתוק הזה אבל כולם מתכוונים לעוגת סולת עם מי סוכר ו/או ורדים ושקד או אגוז מעל.
הכל התחיל עם בסבוסה מצרית או כפי שהיא נקראת באלכסנדריה Alexandria הריסה Hareseh هريسة . ראוי לציין שרק באזור הדלתא של הנילוס ואלכסנדריה עוגת הסולת המתוקה הזו נקראת הריסה ושאר חלקי מצרים ואצל המיעוט הנוצרי הקופטי השם של המנה המתוקה והמזינה הוא בסבוסה והם אוכלים אותה בעיקר בימי תענית וצום דתיים (ויש להם הרבה כאלה). הריסה עושים מסולת ושופכים מי זְהֵר שהם מיץ פרחי תפוזים, או מי ורדים או סתם מי סוכר. המצרים נוהגים להגיש את ההריסה שלהם חתוכה לצורת מעוין שבמרכז כל מעוין נעוץ שקד או אגוז או שבב אגוז.
בימי האימפריה העות'מנית, העוגה המתוקה הזו התפשטה לכל רחבי האימפריה וכך נטמעה במטבחים של כל אגן הים התיכון המזרחי ואף באזרבייז'ן, ארמניה וצפון אפריקה. שמות נוספים הם נמאורה Namoura نمورة , או סמלי Samali σάμαλι (יוון), שמאלי Shamali Շամալի (ארמניה) ועוד. פסטושה או פסטוצ'ה Pastūsha / Pastūçha היא הגרסה המקומית בכווית ושם משתמשים להמתיק את העוגה במי סוכר ומפזרים מעל פסטוקים ומי זהר.
הפרסים אוהבים את הראבאני Revani שלהם כמובן עם פיסטוק ובתורכיה עוגת הסולת המתוקה גם נקראת ראבאני.
מתכון: בסבוסה Basbousa
מצרכים
לעוגה
- 2 כוסות סולת
- 1 כוס שבבי קוקוס
- 1 כוס מיץ תפוזים (או בטעם תפוזים)
- 1 כוס סוכר
- 1 כוס שמן זית עדין
- 1/2 כף אבקת אפיה
לסירופ
- 2 כוסות סוכר
- 1 כוס מיץ תפוזים (או בטעם תפוז)
- 1 כוס מי ברז
- גרידת קליפת תפוז
לקישוט
- גרידת קליפת תפוז ו/או שבבי קוקוס
אופן הכנה
- בקערת זכוכית מכניסים את כל המצרכים היבשים יחד ומערבבים היטב עד לקבלת מרקם אחיד
- בקערה אחרת מערבבים את המצרכים הנוזליים יחד עד להמסה מלאה
- מוסיפים את המצרכים הנוזלים למצרכים היבשים, תוך כדי ערבוב טוב, עד שהם מעורבבים היטב וללא גושים
- חממו תנור ל- 180 מעלות
- יוצקים את התערובת לתבנית אפיה
- מכניסים לתנור חם לאפיה של כ-25-30 דקות עד השחמה
- לסירופ: הכניסו לסיר את כל מצרכי הסירופ ובשלו על להבה נמוכה
- לאחר רתיחה המשיכו לבחוש על להבה נמוכה עד שנהייה נוזל סמיך ודביק
- מוציאים את התבנית ומשקים אותה בסירופ שהתקרר מעט (סירופ קריר ועוגה חמה)
- משאירים להתקרר ואז חותכים למעוינים או ריבועים
- לקישוט: לפזר על פני הבסבוסה גרידת קליפת תפוז כדי להוסיף טעם מובהק לבסבוסה ואפשר להסתפק בקוקוס או כלום
מתכון: בסבוסה סורית Syrian Basbousa
מצרכים
- 1 כוס קמח
- 1 כוס סוכר
- 1 כוס שבבי קוקוס
- 1 כוס סולת
- 2 ביצים L
- 1 כוס חלב
- 1/2 כף אבקת אפיה
- 1/4 כוס שמן זית עדין
- 2 כפות תמצית וניל
לקישוט
- שברי אגוזים, שקדים או פיסטוק חלבי
להגשה
- שמנת או גלידה
אופן הכנה
- ערבבו בקערת מיקסר עם וו גיטרה את הקמח, סוכר, סולת, אבקת אפייה, תמצית וניל ושבבי הקוקוס עד לקבלת תערובת אחידה
- לאחר מכן הוסיפו את הביצים בהדרגה, תוך כדי ערבוב והקצפה טובה
- מוסיפים את השמן והחלב ומערבבים היטב עד שכל החומרים הומוגניים, והבצק הופך חלק ואחיד
- חממו תנור ל- 180 מעלות
- שמנו תבנית אפיה ושפכו את תערובת הבצק והחליקו היטב בתוך התבנית
- פזרו שבבי אגוזים או פיסטוק או שקדים או מעורבב באופן אחיד על פני הבצק
- הכניסו את התבנית לתנור לאפייה של כ-30 דקות עד הזהבה ושקיסם עץ יוצא יבש
- אחרי שהבסבוסה התקררה אפשר להגיש
להגשה
ריבוע או מעוין של העוגה עם שבב אגוז אחד לפחות ולצידה כפית שמנת או גלידה
מתכון: בסבוסה דבש
מצרכים
- 1/2 ק"ג סולת
- 1/4 ק"ג סוכר
- 100 גרם דבש
- 250 סמ"ק חלב
- 100 גרם שמן זית (או 150 גרם חמאה מומסת)
- שבבי קוקוס
לסירופ
- 1 כוס סוכר
- 2 כוסות מי ברז
- מעט תמצית וניל
- כפית דבש
- 1/2 למון
אופן הכנה
- להכנת הסירופ: מערבבים את כל מרכיביו יחד בסיר
- מביאים אותו לרתיחה על להבה נמוכה
- לאחר שהסירופ נעשה סמיך מדי, הסירו אותו מהכירים
- לעוגה: בסיר על להבה נמוכה מערבבים חלב ודבש עד להמסה
- מוסיפים את הסוכר והשמן זית (או חמאה), מערבבים עד קבלת בלילה אחידה
- מוסיפים את הקוקוס לבלילה, ואז את הסולת ומערבבים בעדינות כדי לערבב את כל המצרכים יחד
- חממו תנור ל-180 מעלות
- שמנו תבנית אפיה ושפכו הבלילה
- הכניסו לאפיה של 30 דקות או עד השחמה
- הוציאו התבנית ושפכו על העוגה החמה את הסירופ שכבר התקרר מעט
מתכון: בסבוסה אלג'יראית
מצרכים
- 4 ביצים L
- 1 כוס סוכר
- 1 לימון ירוק בוסר
- 1/2 כפית אבקת וניל
- 1 כוס שמן זית עדין
- 1 גביע יוגורט תות או פטל
- 2 כוסות סולת
- כפית שמרים יבשים
לסירופ
- 1 כוס מי ברז
- 5 כוסות סוכר
- פרוסות מ-1 לימון
לקישוט
- שבבי קוקוס
אופן הכנה
- לחמם תנור לטמפרטורה של 180 מעלות
- מערבבים את כל המצרכים כפי שהם כתובים לפי הסדר לקבלת בלילה אחידה
- שופכים הבלילה לתבנית התנור ומכניסים למשך כ-30 דקות או עד הזהבה
- מערבבים את מצרכי הסירופ בכלי נפרד ומכניסים את הכלי לתנור מתחת לתבנית העוגה כך שחלק מהסירופ יתאדה לתוך עוגת הסולת שלנו
- נשאיר קערת הסירופ עד שרבע מכמות המים מתאדה ואז נוציא
- כשאנחנו מוציאים את הבסבוסה מהתנור נשפוך את שאר הסירופ שהספיק כבר להתקרר מעט
הגשה
נפזר מעל את הקוקוס ונגיש קר.
טיפ: רצוי לחתוך את הבסבוסה אחרי שפיכת הסירופ והקוקוס ולהשאיר למשך שעתיים ומעלה למנוחה
מתכון: נמאורה Namoura نمورة טבעונית
מצרכים (תבנית 30X33 ס"מ)
לבסבוסה
- 150 גרם שמן זית עדין (או200 גרם חמאה
- 4 כוסות סולת
- 50 גרם קמח
- 5 כפות אבקת אפייה
- 2 כפות שבבי קוקוס
- 2/3 כוסות סוכר
- 1 ביצה L
- 1 חלמון ביצה
- 260 גרם יוגורט 1.5% שומן (או קרם קוקוס לטבעונים)
- 1 כף דבש
לשימון התבנית
- 2-3 כפות טחינה גולמית
לסירופ
- 1/2 ק"ג סוכר
- 3 כוסות מים
- 15 סמ"ק מיץ לימון
- 15 סמ"ק מי זאהר
לקישוט
- פיסטוקים טבעיים שלמים / שקדים שלמים / אגוזי פקאן
אופן הכנה
- סירופ: מערבבים בסיר סוכר, מים ומיץ לימון ומחממים עד לרתיחה
- מבשלים עוד 7-8 דקות ברתיחה ומכבים את הלהבה
- מצננים מעט לטמפרטורת החדר ומוסיפים את מי הזאהר ומערבבים
- הבסבוסה: משמנים את התבנית בשכבה אחידה ולא עבה מדי של טחינה גולמית
- בקערה מערבבים יחד סוכר, סולת, קמח, אבקת אפייה וקוקוס לתערובת אחידה
- מוסיפים פנימה את שמן הזית (או ממיסים את החמאה ומצננים כמה דקות בטמפרטורת החדר ומוסיפים לתערובת היבשה) בהדרגה ומעבדים בידיים בעדינות לאיוורור תערובת ופיזור אחיד של השמן זית (או חמאה מומסת)
- הערה: התערובת צריכה להיות גרגרית כך שהגרגירים צריכים להיות מצופים בשכבה דקיקה של שמן זית (או חמאה) והתערובת תהיה דומה לקוסקוס
- בקערה נפרדת טורפים יחד ביצה, חלמון, יוגורט ודבש לבלילה אחידה
- מוסיפים את הבלילה לתוך תערובת הסולת ומקפלים בעדינות בעזרת לקקן עד שמתקבל מרקם אחיד ומעט בצקי
- מעבירים את התערובת לתבנית ומשטחים לשכבה אחידה בעזרת ידיים מעט רטובות
- מחממים תנור ל-190 מעלות
- מסמנים חתיכות בעזרת סכין ונועצים פיסטוקים או שקדים באמצע כל יחידה, לקישוט
- אופים את הבסבוסה במשך 20-25 דקות או עד הזהבה יפה
- מוציאים מהתנור ויוצקים את הסירופ על גבי העוגה החמה
- הערה: חשוב ליצוק אותו ולוודא שהעוגה "שותה" את כול הסירופ
- מצננים כחצי שעה לפחות בטמפרטורת החדר להתייצבות, חותכים
הגשה
מגישים אותה חמימה ו….טעימה
מתכון: בסבוסה חלבית
מצרכים
- 4 כוסות סולת
- 3/4 כוס סוכר
- 1 כוס קוקוס
- 2 שקיות סוכר וניל
- 5 שקיות אבקת אפייה
- 150 שמן זית עדין (או 200 גרם חמאה מומסת)
- 25 כוסות רוויון
- קורט מלח
- 1/2 כוס צימוקים
לסירופ
- 1 כוס סוכר
- 1 כוס מים
- 1 כף מיץ לימון טרי
אופן הכנה
- מערבבים יחד את כל המצרכים היבשים
- מוסיפים את הרוויון ואת שמן הזית (או חמאה) ומערבבים היטב
- שופכים את התערובת לתבנית משומנת ומשהים בחוץ למשך 10 דקות
- מחממים תנור ל- 160 מעלות
- אופים במשך כ-40 דקות עד הזהבה
- מרתיחים את חומרי הסירופ במשך כ-15 דקות
- מוציאים העוגה ושופכים את הסירופ על העוגה
- שדרוג: אפשר גם לפזר שקדים לקישוט.
בתיאבון