עוגת אינגליש קייק היא עוגה קלה להכנה ושווה לכל אירוע וסתם לאירוח ||| בסיס העוגה ניתן להעשרה אם כל מה שאוהבים אבל פירות יבשים קצוצים הם הקלסיקה ||| אפשר גם בתבנית עגולה או בתבנית ארוכה יותר ובהתאם גם הכמויות של המצרכים ||| מה מקור העוגה ומה מקור שמה שאצלנו ובעוד כמה מקומות קוראים לה עוגה אנגלית ||| איך האנגלים קוראים לעוגה ולמה? מתי אוכלים את העוגה ברוב המקומות בעולם ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
מהי עוגה אנגלית או אינגליש-קייק Englischer Kuchen
באנגליה לא מכירים עוגה בשם English Cake כי היא נקראת שם עוגת פירות Fruitcake אבל דוברי גרמנית מכנים את העוגה האייקונית הזו, אנגליש קוכן Englischer Kuchen וכך גם השתרש השם בקרבנו תודות לטמפלרים שהביאו את רזי המטבח שלהם לפלסטינה-א"י.
זו עוגת פירות שעשויה ממסת בצק צפוף במיוחד ובעלת שיעור גבוה של פירות יבשים. בדרך כלל העוגה נאפת בתבנית אופיינית מלבנית ארוכה (שקיבלה את הכינוי תבנית אינגליש קייק), אך נפוצות גם תבניות אפייה עגולות. אינגליש קייק תועדה בספרי בישול בשפה הגרמנית מאז המאה ה-18, כולל כעוגת חמאה אנגלית, וכבר אז נאפתה בכלי אפייה שונים.
על פי ההנחיות של קוד המזון הגרמני, נדרשים לפחות 30% צימוקים, דובדבנים ופירות מסוכרים. לפעמים העוגה כוללת שוקולד צ'יפס ו/או מצופה בשוקולד. עוגת פירות לשעת התה המסורתית בבריטניה נאפית גם בתבנית אפייה מרובעת במאפיות מסחריות וחתוכה לחתיכות מרובעות להבדיל מהעוגה המסורתית הביתית. באופן מסורתי, רק חלבון ביצה טרופה שימש כחומר תפיחה, אבל מאז סוף המאה ה-19, העוגה כוללת גם אבקת אפייה ובמידת הצורך מוסיפים גם אלכוהול.
במחוזותינו, עוגת פירות או אינגליש-קייק עשויה להכיל שילוב של מצרכים ים תיכוניים כמו תמרים, תאנים ואגוזים אפילו וריאציות מסוימות משלבות טעמי המזרח התיכון כגון הל ודבש.
איך הכול התחיל
המתכון המוקדם ביותר שמוכר הוא מימי רומא העתיקה שמפרט זרעי רימון, צנוברים וצימוקים שעורבבו לתוך מחית שעורה. בימי הביניים נוספו דבש, תבלינים ופירות משומרים. עד מהרה התרבו עוגות פירות בכל רחבי אירופה. המתכונים היו מגוונים מאוד במדינות שונות לאורך הדורות, בהתאם למרכיבים הזמינים וכן (במקרים מסוימים) תקנות הכנסייה האוסרות על שימוש בחמאה. האפיפיור אינוקנטיוס השמיני (1432–1492) נתן לבסוף אישור לשימוש בחמאה, בהרשאה בכתב המכונה מכתב החמאה Butterbrief בשנת 1490, והעניק רשות למדינת סקסוניה להשתמש בחלב ובחמאה בעוגות הפירות של סטולן.
החל מהמאה ה-16, עם הגעת הסוכר לעולם הישן והגילוי שריכוז גבוה של סוכר יכול לשמר פירות, נוצר עודף של פירות מסוכרים, ובכך הפכו עוגות הפירות לזולות ופופולריות יותר. עוגת הפירות האנגלית מהמאה ה-17 הייתה במקור מחמצת שמרים, והרום והפירות היבשים עזרו להאריך את חיי המדף של העוגה.
מסמכים מהמאה ה-17 מצביעים על המסורת הארוכה של עוגות פירות אנגליות – מאפים עשירים עם כמויות גדולות של פירות יבשים. המתכון שלהם השתנה במהלך מאות השנים מלחם פירות כבד לעוגת פירות קלה יותר. לפני המאה ה-19, עוגות פירות היו ידועות גם בתור עוגות שזיפים. כיום בבריטניה, עוגת שזיפים Plum Cake נחשבת לרוב כעוגת פירות עם שזיפים טריים. בצרפתית, עוגות פירות נקראות le plum cake או Gâteau anglais. המונח Plumcake הפך נפוץ גם באיטלקית, אך בדרך כלל מתייחס לעוגות בתבנית אנגליש-קייק.
אינגליש קייק ברחבי תבל
אַנְגלִיָה
בבריטניה, עוגות פירות עשויות בסוגים הנעים בין קלות במיוחד לעשירות ולחות. עוגת חג המולד המסורתית היא עוגת פירות עגולה מכוסה במרציפן ולאחר מכן זיגוג לבן. לעתים קרובות הוא מעוטר עוד בסצנות שלג, פסלי חג ופירות יער, או דמויות דקורטיביות זעירות או אנשי שלג. זו גם המסורת שעוגה מסוג דומה מוגשת בחתונות.
ביורקשייר Yorkshire, עוגת פירות מוגשת לרוב בליווי גבינה. עוגות פירות בבריטניה מכילות לרוב דומדמניות ודובדבנים, דוגמה לסוג זה היא עוגת גנואה Genoa Cake שמקורה בגנואה, איטליה, שם היא נקראת פנדולצ'ה Pandolceאו עוגת פירות שמקורה בסקוטלנד, שנקראת עוגת דנדי Dundee Cake, שמכילה ריבה ומעוטרת בשקדים.
איי בהאמה
באיי בהאמה, לא רק שעוגת הפירות ספוגה ברום, אלא גם המצרכים שמרכיבים אותה. כל הפירות יבשים, אגוזים וצימוקים מסוכרים מונחים במיכל סגור ומושרים ברום מהסוג הכהה ביותר, בין שבועיים ל-3 חודשים מראש. לאחר תום אפיית העוגה, יוצקים עליה רום כשהיא עדיין חמה.
ארצות הברית
עוגות פירות אמריקאיות טיפוסיות עשירות בפירות ואגוזים. נהוג להזמין עוגת פירות בהזמנה בדואר באמריקה כבר יותר ממאה שנים. מאפיות תעשייתיות רבות מוכרות את העוגה כל ימות השנה, עם הרבה אגוזים ומכאן הביטוי Nutty as a fruitcake כלומר טיפש כמו עוגת פירות (בארה"ב נאט Nut הוא כינוי לטיפש).
עוגות פירות מיוצרות ונמכרות גם על ידי מנזרים נוצריים, כאמצעי לגיוס כסף ותמיכה בנזירים והנזירות המתגוררים שם. עוגת הפירות של מנזר גטסמני Abbey of Gethsemani בעיירה טרפיסט, קנטקי Trappist, Kentucky זכתה בתואר עוגת הפירות הטובה בתבל best overall fruitcake מהעיתון וול סטריט ג'ורנל.
בארצות הברית, עוגת הפירות הפכה לקינוח מגוחך, בין היתר בשל העוגות הזולות בייצור המוני וחוסר הטריות שלהן. מייחסים לג'וני קרסון Johnny Carson מנחה תכנית ה-TV הפופולארית The Tonight Show, שנהג להתלוצץ שיש רק עוגת פירות אחת בעולם, שעוברת ממשפחה למשפחה (בדומה לבדיחת הבונבוניירה אצלנו).
אִיטַלִיָה
ישנם סוגים שונים של עוגות פירות מאזור אמיליה-רומאניה, רובן כהות ומתובלות בשפע של פירות מסוכרים ואגוזים. הצ'רטוזינו Certosino של בולוניה Bologna היא עוגה עגולה עשירה בתבלינים ומגוון פירות מסוכרים המקשטים את החלק העליון, ולעתים מוסיפים שוקולד מריר לבצק לקבלת טעם עשיר יותר. הצ'רטוזינו נמוך ודחוס מאוד. הפאנונה Panone, המיוצר בחלק גדול מאמיליה, דומה לצ'רטוזינו, אך עם בצק בהיר יותר ונימוח יותר ופירות מסוכרים בתוך העוגה במקום לשמש כקישוט. לפנפפטו Panpepato מפררה Ferrara יש בצק עם תכולת ג'ינג'ר גבוהה יותר, מה שמעניק לו כמעט טעם של ג'ינג'ר. פירות מסוכרים לא נמצאים לעתים קרובות ובמקום זה יש ריכוז גבוה של אגוזים בתוך הבצק והעוגה כולה מצופה לרוב בשוקולד מריר.
גובאנה Gubana היא עוגת חג המולד/חג מאזור פריולי ונציה ג'וליה Friuli-Venezia Giulia, במיוחד מהאזור שמסביב ל-Cividale del Friuli שבצפון מזרח איטליה. זוהי עוגת בצק מוחמצת עם מילוי של אגוזים, פירות יבשים, סוכר וגראפה אשר מגולגלת לצינור מלא בספירלה אשר לאחר מכן מסובבת לצורת ורד או שריון של שבלול. גובאנה נאכלת לעתים קרובות עם אלכוהול (סליבוביץ או גראפה) בסביבות תקופת החגים. הוא משלב טעמים וסגנונות בישול איטלקי-סלובני כדי ליצור טעם מתוק ייחודי.
פנטונה Panettone הוא כיכר לחם מתוק שמוצאה במילאנו, אבל נפוצה בכל איטליה ואף בעולם. העוגה מוגשת בסביבות חג המולד, אשר מלא באופן מסורתי בפירות יבשים ומסוכרים, עם מרקם הדומה משהו לכיכר לחם.
בולגריה
בבולגריה, עוגת הפירות הנפוצה מכונה קקס кекс, היא תוצרת בית ונצרכת לאורך כל השנה. מתכונים לקקס משתנים, אבל בדרך כלל הוא מכיל קמח, חמאה ו/או שמן בישול, חלב, שמרים, יוגורט, ביצים, קקאו, אגוזי מלך וצימוקים. בדרך כלל אופים קקס בולגרי בתבנית באנט Bundt או קוגלהוף. ישנו גם סוג ספציפי נוסף של עוגת פירות שהבולגרים מכינים לחג הפסחא, המכונה קוזונאקкозунак .
גֶרמָנִיָה
לגרמניה יש גרסה משלה לעוגת פירות הידועה בשם שטולן Stollen, שהיא פופולרית במיוחד בתקופת חג המולד. סטולן הוא לחם עשיר ומתוק מלא בפירות יבשים, אגוזים ולפעמים מרציפן. לעתים קרובות השטולן מגיע עם אבקת סוכר מעל, כדי לסמל את הטוהר של ישו המשיח.
קריסטשטולן Christstollen היא סוג ספציפי של Stollen, וזה מונח מוגן בגרמניה ועליו לעמוד בתקני איכות מסוימים. דרזדן מפורסמת במיוחד בזכות עוגת Christstollen שלה שנקראת Dresdner Stollen, והעיר מארחת אפילו פסטיבל Stollen בחלק מרכזי באירועי Striezelmarkt. ה- Stollen הרשמי של דרזדן, מיוצר ע"י 150 אופים מאושרים לכך ומותר להם לשאת את חותם האלקטור אוגוסטוס השני August II. der Starke.
בברמן Bremen, עוגת הפירות המקומית שמכונה Bremer Klaben נמכרת ונאכלת באופן מסורתי בעונת חג המולד. ברמר קלבן הוא סוג של סטולן שלא זורים עליה אבקת סוכר לאחר האפייה. הן דרזדנר סטולן והן ברמן קלבן הן עוגות מוגנות וניתן לרכוש אותן בערים שלהן בחודשים נובמבר-דצמבר.
בדרום גרמניה ואזור האלפים מוכר לחם פירות פרוכטברוט Früchtebrot שנקרא בשמות רבים נוספים כמו Berewcke Birnenbrot, Hutzenbrot, Hutzelbrot, Kletzenbrot, Schnitzbrot, או Zelten. זה לחם מתוק וכהה שנאפה עם אגוזים ופירות יבשים כמו משמשים, תאנים, תמרים, שזיפים וכו'.
הקאריביים
עוגה שחורה Black cake, היא חלק מסורתי מחגיגת חג המולד בקריביים האנגליים. העוגה משלבת כמות גדולה של פירות מעורבים ורום/יין והופכת לפינוק חג המולד יקר הנצרך וניתן בין עונת חג המולד לשנה החדשה. הפירות מושרים ביין ו/או רום שבועות ולפעמים חודשים מראש. עוגה עשירה בפרי ואלכוהול, ושונה מאוד מעוגת פירות צפון אמריקאית.
ניו זילנד ואוסטרליה
עוגות פירות הגיעו לניו זילנד עם מתיישבים בריטים במאה ה-19. עד שנות ה-60 של המאה ה-20, עוגת הפירות הייתה בדרך כלל מאפה ביתי, אך מאז הפכה לזמינה מסחרית במגוון סגנונות. עוגת פירות בהירה נמכרת לרוב כעוגת טניס (צפוי ירוק ועצוב של אלמנטים מעולם הטניס) או עוגת פירות בהירה כל השנה.
רוב עוגות החתונה של ניו זילנד הן עוגות פירות קפואות ומעוצבות, לרוב בגובה של כמה קומות. רוב עוגות הפירות נאכלות בתקופת חג המולד ואז היא כהה, עשירה ועשויה מפירות יבשים מרובים. בעוגות תוצרת בית נהוג להשתמש בברנדי או שרי כדי לשפר את הטעם ולא כחומר משמר. הם עשויים להיות מרובעים או עגולים, עם או בלי ציפוי. עוגת חג המולד מעוטרת בדרך כלל בפשטות בסצנת חג המולד או במילים: חג שמח.
באוסטרליה ניתן לרכוש עוגת פירות כל ימות השנה ונהוג לאכול אותה עם חמאה וללא ציפוי כלשהו.
פּוֹלִין
קקס Keks היא עוגת פירות מסורתית הנאכלת בעונת חג המולד. זו עוגת ספוג בצורת כיכר עם תכולה משמעותית של אגוזים, צימוקים, תאנים ופירות מסוכרים.
פּוֹרטוּגָל
בולו ריי Bolo rei היא הקינוח העיקרי בכל בית פורטוגלי במהלך החגים. עפ"י המסורת הפורטוגלית, טומנים בעוגה גרגר שעועית, ומי שמוצא את השעועית כשכול אוכלים מהעוגה, צריך לשלם על העוגה של השנה שלאחר מכן.
צ'ילה
לחם פסח או פאן דה פסקואה Pan de Pascua היא עוגת פירות שאוכלים באופן מסורתי בסביבות חג המולד וחג ההתגלות.
שוויץ
בירנברוט Birnenbrot היא עוגת פירות שוויצרית מתוקה ודחוסה עם פירות מסוכרים ואגוזים.
עוגה בת 150 שנים
כאשר עוגת פירות מכילה הרבה אלכוהול, היא יכולה להישמר לשנים רבות. לדוגמה, עוגת פירות שנאפתה בשנת 1878 נשמרה כמורשת משפחתית של מאפייה בעיירה Tecumseh, מישיגן. מי ששומר על אותה עוגה החל משנת 2019, היא נינתו של האופה המקורי, והיא האפוטרופוס של העוגה. שיטת האחסון של המאפייה בה היא עטופה בפשתן ספוג אלכוהול לפני האחסון.
עוגת פירות בת 106 שנה שהתגלתה ב-2017 על ידי הקרן למורשת אנטארקטיקה, ניו-זילנד, תוארה כ"במצב מצוין" וכמעט ניתנת לאכילה.
מתכון: אינגליש קייק Fruitcake של ברק
מצרכים (תבנית אינגליש קייק)
- 125גרם חמאה לא מלוחה, רכה, בטמפרטורת החדר
- 120 גרם סוכר (אפשר גם תחליף סוכר שמתאים לאפיה)
- 2 ביצים XL טרופות קלות, בטמפרטורת חדר
- 200 גרם שמנת חמוצה
- 1/2 כפית תמצית וניל
- 210 גרם קמח תופח
- 1 קורט חלב
- 100 גרם (אפשר גם יותר, לפי הטעם) קליפות הדרים מסוכרת וקצוצה לקוביות קטנות
לזיגוג (לא חובה)
אופן הכנה
- מרפדים תבנית אינגליש קייק בנייר אפיה כששוליו תלויים מעל הדפנות הארוכות
- מחממים תנור ל- 170 מעלות, ושמים את הרשת בשליש התחתון של התנור
- בקערה יבשה מערבבים את הקמח תופח ומלח
- בקערת מְעַרְבֵּל (מיקסר) מקציפים יחד חמאה וסוכר במשך 4-5 דקות, עד קבלת קציפה בהירה ואוורירית
- מוסיפים התמצית וניל ואחר מוסיפים את הביצים אחת אחת ומקציפים אחרי כל אחת עד להיטמעות
- מפסיקים להקציף במיקסר. מוסיפים לתערובת את השמנת החמוצה ומערבבים עם מרית
- מקפלים עם מרית חצי של תערובת הקמח לתוך תערובת הביצים
- מערבבים את הקליפות המסוכרות עם חצי מקמח שנותרה לאחידות
- מקפלים לתוך התערובת, בעדינות, את תערובת הקמח והקליפות המסוכרות
- מעבירים את תערובת הבצק לתבנית המרופדת ומיישרים
- אופים 40-50 דקות עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא יבש
- מצננים על רשת ומחלצים מהתבנית לצלחת הגשה
- למשדרגים: מערבבים היטב את מצרכי הזיגוג שבחרנו
- שופכים על פני העוגה החמה ונותנים להתקשות
- הערה: אפשרות נוספת היא לפזר אבקת סוכר במקום זיגוג
מתכון: עוגת פירות אנגלית
מצרכים
- 170 גרם חמאה (בטמפרטורת החדר)
- 150 גרם אבקת סוכר
- 3 ביצים XL (בטמפרטורת החדר)
- 150 גרם קמח
- 1 כפית אבקת אפייה
- 3 כפות מיץ תפוזים
- 2 כפיות תמצית וניל
- 1 כפית גרידת קליפת תפוז או לימון
- 120 גרם פירות יבשים מסוכרים (מאובקים ב-1 כף קמח)
לפיזור
אופן הכנה
- בקערת מְעַרְבֵּל (מיקסר) הקציפו את החמאה ואבקת סוכר עד קבלת קציפה אחידה והמשיכו לערבב במהירות גבוהה למשך כ-2 דקות
- מוסיפים את הביצים אחת בכל פעם ומערבבים היטב במהירות גבוהה עד קבלת בלילה אחידה
- מוסיפים תמצית וניל וקמח ומערבבים היטב לקבלת בצק אחיד
- מוסיפים את הפירות יבשים, מיץ תפוזים וגרידת קליפת תפוז או לימון ומערבבים היטב עם מרית
- מחממים תנור ל- 170 מעלות ומשמנים תבנית אינגליש קייק
- מעבירים את מסת העוגה לתבנית המשומנת
- אופים במשך 40-50 דקות עד שקיסם שנינעץ במרכז יצא יבש
- נשאיר את העוגה על רשת צינון
- נפזר אבקת סוכר מעל
- נשאיר את העוגה להתקרר ואז נפרוס
מתכון: אינגליש קייק של ז'נט
ספר המתכונים של אביבה
בסוכות 2006, ערכנו פרויקט משפחתי והכנו ספר מתכונים משפחתי עם כ-200 מתכונים והעלינו אותו במצגת לרווחת כוווולם. קראנו לפרויקט ספר המתכונים של אביבה בר. באתר אנחנו מעלים מעת לעת מתכונים מספר המתכונים הזה. לחלק מהמתכונים יש גם סיפור ולחלק מהמתכונים יש שם קוד המצביע על מקום המתכון (חברים וחברות, שכנות ועוד).
המטבח של ז'נט
ז'נט, אימי ז"ל, הייתה ידוע בקרב כל השכנים בשכון עממי, רמתיים (היום חלק מהוד השרון), כאופת עוגות מיוחדות וטעימות. מתכוני העוגות של ז'נט היו שם דבר בקרב השכנות ללא קשר למוצא העדתי (והיו בשכונה מכל התפוצות: פולין, אוסטריה, צ'כוסלובקיה, תימן, עירק, פרס ועוד). חלק מהמתכונים נמצאים כאן באתר, כמו מתכון זה. המתכון היה קל ובילדותי אימי הרשתה לי להכין את הבצק במיקסר כדי שהיא תוכל להמשיך בעבודות הבית של יום חמישי. וכך זו היתה המיומנות שלי להכנת האינגליש קייק של הסופ"ש.
מצרכים
- 300 גרם חמאה
- 300 גרם סוכר
- 6 ביצים L
- 1 ק"ג קמח תופח
- תמצית רוּם
- 100 גרם צמוקים
- 100 גרם פירות יבשים מסוכרים
- 50 גרם שוֹקוֹלד צ'יפס
- 50 גרם אגוזים קצוצים
לפיזור
אופן הכנה
- בקערת מְעַרְבֵּל (מיקסר) בוחשים את החמאה וסוכר עד אחידות
- להוסיף את הביצים כל פעם אחת עד הטמעה
- מוסיפים תוך כדי בחישה, את הקמח ושאר המצרכים, כל פעם קצת מכל רכיב
- מחממים תנור ל- 180 מעלות ומרפדים בנייר אפייה או משמנים 2 תבניות מוארכות
- שופכים לשתי התבניות את הבצק
- אופים 35-45 דקות או עד שקיסם שננעץ במרכז, יוצא נקי
- נוציא לצינון ונפזר מעל אבקת סוכר
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite
רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…