כל מה שרצית לדעת על רום, Rum או Ron

כל מה שרציתם לדעת על רום ולא העזתם לשאול ||| מותגי הרום בעולם, יום הרום ועוד ||| איך עושים רום וגם קוקטיילים על בסיס רום ||| מה בין דמו של נלסון לעוגת רום פורטוריקנית ||| כל זה ועוד בהמשך <<<

San Barts Rum (צילום אולף איינרסון)

רום חזק כאן בכפר סבא

ההיכרות הראשונה שלי עם רום היתה במסעותי כמוצ'ילר, בדרום אמריקה בסוף שנות ה-70. בארץ עוד שתו מדיצינל או המהדרים שתו שטוק 84 או 777 חום ומחמם. רום? טקילה? ואפילו ויסקי, היו ממחוזות רחוקים ורק בסיפורים ובסרטים.

המפגש הבא עם רום היה עם רפי. מסתבר שקם דור חדש של אוהבי רום ישראלים. כאלה שזה המשקה מבחינתם – לא ודקה ולא ויסקי המוכרים ונמכרים יותר בישראל. לאחרונה, שמעתי שבמרתף של רוזנר, מתקיים מפגש טעימות של רום וגייסתי לצידי למשימה, את רפי. במפגש טעימות מצומצם, טעמנו מגוון מותגי רום של אל-דורדו (גויאנה) ושל דיפלומטיקו (ונצואלה).

במפגש הטעימות שמענו גם על 1.3 מיליארד ליטר רום המיוצרים כל שנה בעולם, ומשמשים גם לקוקטיילים (30% מהרום הוא לבן ומשמש לקוקטיילים בלבד) וגם לשתיה נקיה עם קובית קרח או מעט מאד מים קרים.

טעימת רום במרתף של רוזנר (צילום דני בר)

מהו רום

תזקיק שנעשה ממיץ קנה סוכר או דִּבְשָׁה Molasses שמותסס לפני הזיקוק. מסורת התססה וזיקוק מיץ קנה סוכר החלה באיים הקריביים ומשם הרום או Ron (כפי שנקרא שם בספרדית) התפשט לרחבי העולם.

אזור שפך הנהר דמררה Demerara שבגויאנה (ע"י ונצואלה בדרום אמריקה), בו גדלים קני הסוכר שמפיקים מהם את הסוכר הנחשב לאיכותי בעולם, הפך גם הוא לאזור יצור רום איכותי ומיוחד. השם רום הוא קיצור שמו של צמח קנה הסוכר בלטינית Saccharum. יש גם משקה Rhum שהוא מיוצר ממיץ קנה סוכר טרי. לרום נוספו במהלך ההיסטוריה כינויים רבים כמו דמו של נלסון, הרג-השטן, מי השדים, משקה הפיראטים, מי ברבדוס ועוד. באיי הודו המערבית נקרא המשקה טאפיה Tafia. היום מייצרים רום בכל רחבי העולם ועל כך בהמשך (גם רום סיני באמתחתנו).

דמו של נלסון

לאחר מותו של נלסון בקרב טרפלגר, החליטו לשים את גופתו בחבית רום על מנת לשמר את גופתו עד ההגעה לחוף מבטחים באנגליה, ולקבורה ממלכתית. עם הגעת הגופה ללונדון, נפתחה החבית וגופתו המרקיבה של האדמירל נלסון נמצאה בחבית ריקה. בדיקה קצרה העלתה שהמלחים ניקבו חור קטן בחבית ולגמו את כל הרום שהיה בחבית ואמור היה לשמור על גופת המצביא. מכאן כינויו של הרום – דמו של נלסון ועל כך חוברו שירי מלחים ושיכורים רבים.

סוגי רום

להבדיל מהחוקים הנוקשים קמעה של ויסקי וברנדי, רום המיוצר בארצות שונות ועומד בסטנדרטים שונים: מקור התזקיק (מולסה או מיץ קנה סוכר), זמן יישון מינימאלי (8 חודשים עד שנתיים ויותר), צבע (שקוף, בהיר או כהה) ועוד. עם זאת, מקובל לחלק את התזקיק לקטגוריות הנבדלות בצבע, בטעם וגם במחירים.

  • רום בהיר – תזקיק שקוף או עם צבע זהוב בהיר עד שקוף. רום מסוג זה משמש לשתייה כמות שהוא (או עם קרח) ולערבוב בקוקטייל כמו מוחיטו או קובה ליברה. בדר"כ מיוצר בהייטי, ג'מייקה ומרטיניק.
  • רום זהוב או ענברי Amber Rum – רום זה עובר התיישנות בחביות עץ והצבע מגיע מהחבית וגם מתוספת קרמל (שגם הוא עשוי מסוכר).
  • רום כהה או מתובל – עשיר בארומות וכבד יותר בשתיה. מתיקות מורגשת היטב. מזוהה יותר עם מותגים המגיעים מג'מייקה, ארובה, האיטי וכו'. לעיתים מתובל בפלפל, קינמון, אניס ועוד.
  • רום מחוזק Overproof – רום בצורתו המקורית של התזקיק ולא מדולל. 75-80% אלכוהול. משמש לערבוב או בישול ובלתי אפשרי לשתיה ישירה. דוגמא היא בקארדי 151 Bacardi (151 פרוף=75.5% אלכוהול)

מקור הרום

כל תזקיק המוכר לנו, נעשה מבסיס אלכוהולי עתיר סוכרים או עמילנים. תזקיק עשוי ממי סוכר שהופקו מקנה סוכר, מוכר כבר אלפי שנים בדרום סין ובתת היבשת ההודית. תזקיק כזה היה מקובל לשתות כמות שהוא או עם תוספת מים חמים. ברבות הימים, הפך הרום למשקה החביב על ימאים ומהם גם לפיראטים וסוחרי עבדים באיים הקאריביים שם גידול קנה סוכר וייצור מולסה של סוכר (שהיה המקור העיקרי להמתקת אוכל). יש הטוענים שם שרום או יותר נכון, מס בריטי שהוטל בחוק Sugar Act of 1764 הוא אחת הסיבות לפרוץ המרד ומלחמת העצמאות של אמריקה, היא ארה"ב. גרסת הרום המקורית, כנראה נוצרה במטעי הסוכר בברבדוס.

נידוי הרום

הרום יוצר ע"י ובסמיכות למטעי קני הסוכר שבהם הועסקו מיליוני עבדים שחורים. רווחי הרום שימשו לרכישת עוד עבדים מאפריקה והגדלת שטחי המטעים כי הביקוש לסוכר ולרום, תעשייה שהייתה עתירת ידיים עובדות, הלך והתעצם במאה ה-18 ועד סוף המאה ה-19 הן באירופה והן במושבות אמריקה. המשולש – רום מהקריביים, עבדים מאפריקה וצרכנים לבנים במושבות אמריקה היה ענף כלכלי ענק. עם ההתפכחות מעבדות השחורים סומן גם הרום כאם כל חטאת ונדחק לעומת תזקיקים נקיים יותר כמו ויסקי או ברנדי.

איך עושים רום

דבשת קנה סוכר או מיץ קנה סוכר מדוללים במים ומותססים ע"י שמרים לקבלת משקה בסיסי אלכוהולי. סוג השמרים ומשך התסיסה הראשונית יקבעו את סוג ואיכות הרום. משקה אלכוהולי בסיסי זה, עובר זיקוק לכ- 79% אלכוהול. לאחר התזקיק השקוף מדולל לרמת 40-50% אלכוהול ומתבגר לפחות שנה בחביות עץ שגם תורמות לצבע וגם לטעמים וארומות. משך היישון משתנה בין המותגים והמוצרים השונים. מותר להוסיף קרמל (סוכר שרוף) לרום על מנת להכהות את צבעו.

טעימות רום

קריבאנה סול מתובל  Caribana Sol Spiced

caribana sol spiced silver רום

קריבנה סול נוצר כמחווה למסורות ולחגיגות של תושבי ברבדוס, מלחיה האמיצים והפיראטים ההרפתקנים של האיזור. הבקבוק והפקק מעוצבים בהשראת התקופה בה נהוג היה לשלוח הודעות בבקבוק. זהו בלנד של מספר תזקיקי רום מברבדוס, שעברו סינון בפחם ושולבו עם רכיבים ותבלינים טבעיים. זהו רום עשיר בטעמים מתובלים של וניל וציפורן. מתאים לשתייה נקיה, לשתייה עם סודה וכרכיב בקוקטיילים. ארה"ב. 35% אלכוהול. כשר. מחיר: 89 שקלים (בק' 1 ליטר)

קריבאנה סול אוסקורו Caribana Sol Oscuro

caribana sol spiced רום

רום כהה שמיוצר בברבדוס מנוסחה ייחודית שהשתמרה במשך שנים רבות ויושן עד לשלמותו. הקריבנה סול אוסקורו עבר יישון בחביות חדשות וישנות שמעניקות לו ארומות של עץ אלון קלוי. הוא בעל ניחוחות וטעמים מתוקים של וניל וקרמל. מומלץ לשתייה בכמה דרכים: בטמפרטורת החדר בכוס שוט ללא תוספת קרח, בכוס אולד פאשן בתוספת קרח לפי הטעם, או בכוס היי בול עם קרח ומשקה קל בצד (קוקה-קולה). ארה"ב. 40% אלכוהול. כשר. מחיר: 99 שקלים (בק' 1 ליטר).

קריבאנה סול סילבר  Caribana Sol Silver

rum caribana sol

רום לבן קלאסי ואקזוטי מבברבדוס השוכנת באיים הקאריביים. הרום התיישן 3 שנים בחביות עץ ועבר 5 תהליכי זיקוק ובנוסף עבר סינון בפחם פעיל כדי להסיר ממנו חלקיקי צבע, הודות לכך הוא נהנה מצבע צלול ורכות מעודנת. הבקבוק עוצב בהשראת המסורת והחגיגות של תושבי ברבדוס והפיראטים ההרפתקניים שפקדו את האזור. קריבנה סול סילבר מומלץ להגשה בכמה דרכים: נקי, בתוספת קרח, בתוספת מים מינרלים או כבסיס לקוקטיילים אקזוטיים. ארה"ב. 40% אלכוהול. כשר. מחיר: 89 שקלים (בק' 1 ליטר).

סן בארטס San Barts

שוק הרום בסין נמצא בחיתוליו. ידידי, אולף אינרסון, עבר לסין עם הידע שצבר בעולם יצור האלכוהול, בשבדיה ושם הקים את המזקקה שמלמדת את הסינים של דרום סין, איך לשתות רום. אחד ממוצרי הרום היותר מעניינים שבנמצא אבל טרם הגיע לישראל.

אל דוראדו 5 El Dorado Rum 

אל דורדו El Dorado היא מזקקה באזור דמררה, גויאנה – Demerara, Guyana. אחד מאזורי הסוכר ומכך הרום, המוערכים ביותר בעולם. רום אל דוראדו 5 שנים נעים לשתיה עם קוביית קרח או בקוקטייל. בטעימה נקיה מעט וניל ופירות יבשים מתקתקים עולים ונעלמים.

לשתיה כשלעצמו. מחיר: 120 שקלים (בק' 0.7 ליטר)

 

National Rum Day 

לחובבי הרום, מציינים האמריקאים את יום הרום הלאומי, כל שנה ב-16 לאוגוסט. פרטים באתר <<< 

ספר הרום האמריקאי

למתעניינים, פרטים באתר <<<

5 מותגי הרום הפופולאריים בעולם

  • בקארדי Bacardi: מותג הרום מפורטו-ריקו מציין בימים אלה 150 שנות ייצור. עדיין במקום הראשון אבל לא לזמן רב. בשנת 2016 נמכרו 155 מיליון ליטר של רום בקארדי.
  • טנדואי Tanduay: מהפיליפינים מגיע הרום טנדואי שרק לאחרונה הגיע לארה"ב – צרכנית הרום הגדולה בעולם, לעת עתה. בשנת 2016 נמכרו 150 מיליון ליטר מהיצרן האנונימי שבפיליפינים.

  • מקדואל מס' 1 רום חגיגי McDowell’s No.1 Celebration Rum: מותג הרום ההודי, עם השם הארוך, שולט בשוק ההודי הענקי ומכאן עוצמתו. בשנת 2016 נמכרו 135 מיליון ליטר של מותג זה.
  • קפטיין מורגאן Captain Morgan: הרחק מאחור נמצא המותג במקום הרביעי עם 96 מיליון ליטר רום.
  • הוונה קלאב Havana Club: במקום החמישי נמצאת הוונה קלאב עם 38 מיליון ליטר רום שנמכרו תחת מותג זה בשנת 2016.

קוקטיילים

  • רום וקולה – Cuba Libre

קוקטייל הרום הפופולארי ביותר, הרבה בזכות השיר המפורסם של האחיות אנדרוס.

הצעה: פשוט מנת רום זהוב או לבן (30 מ"ל), עם 120 מ"ל משקה קולה או דיאט קולה ונגיעת לימון. כמה קוביות קרב ביום חם יעשו אתהעבודה יותר טוב.

  • גרוג מלחים Navy Grog

נחשב לקוקטייל העתיק בעולם, שנועד לשמור על איכות המים במסעות הים הארוכים.

הצעה: 30 מ"ל רום לבן, 30 מ"ל רום כהה, 20 מ"ל מיץ לימון טרי, 20 מ"ל מיץ אשכוליות טרי, 15 מ"ל דבש, מי סודה. לערבב הכל וקצת קרח.

  • דקירי Daiquiri

דקירי הוא חוף ומכרה ברזל בסמוך לסנטיאגו דה קובה. מהנדסי המכרה נהגו לשתות משקה זה בבר המקומי Venus. הקוקטייל הגיע עם המהנדסים האמריקאים, ליבשת והפך לפופולארי. היה הקוקטייל המועדף ע"י הנשיא קנדי והסופר המינגווי.

הצעה: 60 מ"ל רום לבן, מיץ מלימון טרי אחד, 2 כפיות סוכר או דבש. לקרר כוס. לערבב מיץ הלימון והסוכר או דבש עד שמקבלים מיץ אחיד. לשפוך הרום ולהוסיף שבבי קרח. לנער היטב כחצי דקה.

  • מוחיטו Mojito

מקורו של המוחיטו, עוד בימי העבדות של קובה בתחילת המאה ה-19. העבדים הקובנים נהגו לסיים את יום העבודה של מטעי קנה הסוכר, בשתיית מים מהולים במיץ קנה סוכר עם תזקיק שייצרו ממי הסוכר שהפיקו מחתרתית. הגרסה המודרנית קיימת כבר כמאה שנים בחופי פלורידה. עוד קוקטייל אהוב על המינגווי שתרם לפירסומו בעולם.

  • זומבי Zombie

שם הקוקטייל ניתן לו כי זו תהייה התוצאה אחרי שתיית משקה כל כך עתיר אלכוהול.

הצעה: 15 מ"ל רום לבן, 30 מ"ל רום כהה, 45 מ"ל רום זהוב, 30 מ"ל מיץ לימון טרי, 15 מ"ל מיץ אננס, מיץ מחצי תפוז, 1 כפית דבש או ממתיק אחר. לערבב הכל בכוס ולקשט בפלח תפוז או אננס.

  • פיניה קולדה Piña Colada

אחד מהקוקטיילים היותר פופולאריים מבין קוקטיל הרום. קוקטייל קייצי לחוף ים טרופי. מספרים כי באחד ממלונות הקריביים, אזל מלאי הקוקוסים שממי הקוקוס היו מכינים משקה לקבלת פני האורחים. במקום זאת, היה להם הרבה אננס והשאר כבר היסטוריה.

הצעה: 30 מ"ל רום לבן, 15 מ"ל חלב קוקוס איכותי, 15 מ"ל שמנת, 60 מ"ל מיץ אננס. לערבב הכל ולעגיש עם קישוט צבעוני מתאים לאווירה.

קינוחים עם רום

עוגת רום פורטריקנית

פורטו ריקו, ייצרנית רום אבל יש לה גם עוגה מקומית עם רום. נקראת ע"י המקומיים Bizcocho de Ron.

עוגת גאטו ננטה Gâteau Nantais 

עוגה שמקורה בעיר נַאנְט שעל שפך הלואר. בעוגה זו, בנוסף למרכיבים שמקורם מהקריביים, נהוג להוסיף רום לקרם הציפוי.

בתיאבון ולרוויה

הוספת תגובה

שינוי גודל גופנים
ניגודיות