חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

כל מה שרצית לדעת על סויה, טופו ומתכונים

כמה זמן אוכלים כאן סויה וטופו ||| מי המציא ת הטופו ואיפה הוא הכי נפוץ ||| מה עושים הכי הרבה עם פולי סויה ותוצרי סויה ||| איפה אוכלים רק סויה מכל סוג ולכל ארוחה, וזאת מעדות אישית ||| מי מייצרת הכי הרבה סויה ומי קונה הכי הרבה סויה ||| מה הם סויה הרצליה וסויה נבות ||| שני מתכוני טופו שתאהבו גם בגלל הטעם וגם כי הם כל כך קלים להכנה ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…

פולי סויה (צילום PIXABAY)

פולי סויה Soybean

פולי סויה, המכונה מדעית Glycine max, הם קטניות שמקורן במזרח אסיה. הם מקור משמעותי לחלבון ומהווים מרכיב עיקרי בתזונה האסיאתית במשך אלפי שנים. פולי סויה עשירים בחומרים מזינים, לרבות חלבון, סיבים, ברזל, סידן וויטמינים שונים. מבין הקטניות, הסויה מוערכת ביותר בזכות תכולת החלבון הגבוהה (38-45%) וכן תכולת השמן הגבוהה (כ-20%). פולי סויה הם הייצוא החקלאי בעל הערך הכספי הרב ביותר מארצות הברית. כיום מגדלים פולי סויה ברחבי תבל כאשר היצרנים הגדולים הן ברזיל, ארצות הברית, ארגנטינה וסין. פולי סויה הם גידול חשוב בשל תכולת החלבון והשמן הגבוהה שלהם.

טוֹפוּ Tofu

מקורו בסין של המאה השנייה לפני הספירה. הטופו הפך למרכיב עיקרי במטבחי מזרח אסיה רבים וצבר פופולריות ברחבי העולם. האזכור המתועד המוקדם ביותר של טופו הוא בטקסט סיני המתוארך בסביבות 965 לספירה בתקופת שושלת סונג. המסמך מתאר את שיטת הכנת הטופו.

טכניקות הכנת טופו התפשטו למדינות אחרות במזרח אסיה, כולל יפן וקוריאה. כל אזור פיתח וריאציות משלו של טופו, תוך התאמת שיטות הייצור לטעמים והעדפות מקומיות. טופו נקשר לצמחונות בודהיסטית בסין, יפן וקוריאה. טופו נתפס כמקור רב ערך לחלבון עבור אלה שצורכים דיאטה צמחונית או טבעונית. נזירים ונזירות מילאו תפקיד בהפיכת הטופו לפופולרי, הן כמרכיב תזונתי והן כאמצעי לתמיכה באורח חיים צמחוני.

טופו הגיע ליפן עם נזירים בודהיסטים שלמדו בסין. זה הפך לחלק בלתי נפרד מהמטבח היפני. ביפן, צצו זני טופו כמו טופו משי (קינוגושי טופו) ויודופו (סיר טופו חם). בקוריאה הטופו, שמכונה דובו בקוריאנית, נמצא בשימוש נרחב במטבח הקוריאני. תבשיל טופו חריף Sundubu-jjigae, הוא מאכל קוריאני פופולרי. וייטנאם אימצא את הטופו בחום והוא מרכיב מרכזי במנות כמו bánh đậu xanh (עוגת שעועית מונג).

שיפודי טופו (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

איך מכינים טופו

ייצור חלב סויה מתחיל בשלב בו משרים וטוחנים את פולי הסויה להפקת חלב סויה. לאחר מכן מוסיפים חומרי קרישה (מלחי סידן או מגנזיום) לחלב הסויה כדי לגבש ולקרש את חלב הסויה. תהליך זה גורם להיווצרות של קצף.

בשלב הבא לוחצים את הקרם שנוצר ליצירת גושי טופו והפרדת נוזלים. מידת הלחיצה קובעת את מרקם הטופו, הנע בין רך ליציב במיוחד. בארץ מקובל טופו יציב כמו גבינה צהובה שמתאים לצלייה, אפייה או טיגון מוקפץ. בארה"ב לרוב המרקם רך הרבה יותר ומכיל יותר נוזלים. לטופו יש טעם עדין, המאפשר לו לספוג את הטעמים של המרכיבים איתם הוא מבושל.

יתרונות תזונתיים

טופו ופולי סויה מציעים יתרונות בריאותיים רבים, כולל היותם מקור חלבון מלא, עשיר בחומצות אמינו חיוניות. פולי סויה עשירים בוויטמינים כמו חומצה פולית, ויטמין K ומינרלים שונים כמו ברזל, מגנזיום וזרחן, סידן, וחומרי תזונה חיוניים אחרים. בנוסף, פולי סויה מכילים תרכובות הנקראות פיטואסטרוגנים, אשר נקשרו ליתרונות בריאותיים שונים.

פולי סויה מכילים שומנים בריאים, כאשר חלק ניכר הוא שומנים רב בלתי רוויים. שמן סויה נמצא בשימוש נרחב לבישול ובמוצרי מזון שונים.

כאמור, סויה הינה בת למשפחת הקטניות, ומהווה חלבון טהור מן הצומח, אשר מומלץ בחום לכל הצמחוניים וטבעונים. חלבון זה מכיל חומצות אמינו, איזופלבונים, חומצה פיטית, ספונינים, לציטין, כולין, ומרכיבים נוספים שמעניקים למוצרי הסויה סגולות רפואיות גבוהות ומגוונות.

  1. סויה נחשבת כאלטרנטיבה מזינה למוצרי חלב
  2. פולי סויה מהווים גורם מעכב למחלות ולהזדקנות. יש הרואים באריכות הימים של היפנים והסינים הכפריים, שאצלם הסויה מהווה יותר מ- 10% מהתפריט, הוכחה לכך.
  3. חלבון סויה מכיל סאפונין Saponin שהוכח כי הוא בעל השפעה רבה בהפחתת רמות גבוהות של כולסטרול, מניעת מחלות לב ועוד
  4. סויה מכילה כמות ניכרת של לציטין Lecithin שהוא מרכיב חיוני לניקוי מערכת כלי הדם, מסייע באיזון כולסטרול ובמניעת טרשת עורקים. הלציטין חשוב לעיכול שומנים ולהרזיה
  5. סויה מכילה ריכוז גבוה של כולין Choline ואינוזיטול Inositol שמסייעים בשיפור הזיכרון והעברת מסרים במערכת העצבים
  6. פולי סויה מכילים פִיטוֹאֶסְטְרוֹגֶן Phytoestrogen שהוא בעל השפעה על מערכת ההורמונלית הנשית. מסייע להסדרת המחזור, להקלה על תופעות גיל המעבר ולמניעת דלדול עצם – אוסטאופורוזיס. כמו כן, יש הטוענים שיש לו פעילות אנטי-סרטנית, במיוחד בסרטן השד, מעי הגס, פרוסטטה ועוד.

מומחים ממליצים על שילוב סויה עם מרכיבים נוספים, שעשויים להפחית רמת כולסטרול ולעכב את התהליכים התורמים להסתיידות העורקים. לפי הנחיות ה- FDA יש לצרוך 25 גרם חלבון סויה גם לטיפול במחלות לב, כלי דם וטרשת עורקים שזה 150 גרם פולי סויה מבושלים, או 200 גרם אדממה או 170 גרם טופו.

טופו וברוקולי עשיר (צילום מתוכן גולשים שימוש לפי סעיף 27א')

מוצרי סויה

  • חלב סויה: מיוצר על ידי השרייה, טחינה והרתחה של פולי סויה, ולאחר מכן הפרדת המוצקים מהנוזל. זהו תחליף חלב חלבי פופולרי.
  • טופו: מיוצר על ידי קרישת חלב סויה ודחיסה של הקצף שנוצר לגושים. זהו מרכיב רב תכליתי המשמש במאכלים מלוחים ומתוקים.
  • רוטב סויה: תבלין עיקרי במטבח האסייתי, המיוצר על ידי תסיסה של פולי סויה, חיטה, מלח ומים.
  • אדממה Edamame 枝豆 הם פולי סויה צעירים וירוקים שעדיין נמצאים בתרמיל. לעתים קרובות הם מבושלים או מאודים ומוגשים כחטיף או מתאבן.
  • שמן סויה: מופק מפולי סויה, שמן זה נמצא בשימוש נרחב בבישול, טיגון וכמרכיב במוצרי מזון שונים.
  • טֶמְפֶּה témpé: מאכל מהמטבח האינדונזי שעשוי מהתססת סויה (אבל יש סוגי טמפה רבים ממגוון קטניות נוספות)
  • מיסו 味噌: מוצר תיבול מהמטבח היפני המסורתי, מיוצר ע"י התססה של פולי סויה בעזרת פטריות קוג'י ומלח
  • רוטב טריאקי Teriyaki: טריאקי היא טכניקת בישול או יותר נכון צליה שנעשה בה שימוש ניכר ברטבים ושמן על בסיס סויה. בארה"ב פיתחו רוטב שיתאים לשימוש במטבח המערבי עם טוויסט יפני ועל בסיס סויה וקוראים לו רוטב טריאקי
  • מעדנים: תחליפי חלב על בסיס סויה
  • שבבי סויה TVP: פתיתים יבשים חסרי טעם שמיוצרים מקמח סויה או חלבון סויה. משחזרים אותם בהשרייה במים ומקבלים בצק שניתן לעשות עימו מגוון רחב של מאכלים
סויה להכנת חלב סויה או שמן סויה (צילום PIXABAY)

איך הכול התחיל

פולי סויה היו גידול מרכזי במזרח אסיה הרבה לפני שהחלו תיעודים כתובים. מקורו של גידול פולי סויה נותר שנוי במחלוקת מדעית. קרוב משפחתו המוכר וקרוב ביותר של פולי הסויה הוא Glycine soja, קטניה שמקורה במרכז סין שמכונה גם סויה בר. יש עדויות לביות פולי סויה בין השנים 7000 ל-6600 לפנה"ס בסין, בין 5000 ל-3000 לפנה"ס ביפן ו-1000 לפנה"ס בקוריאה.

על פי המסופר בסין, בשנת 2853 לפני הספירה, הכריז הקיסר האגדי שנונג כי חמישה צמחים הם קדושים: פולי סויה, אורז, חיטה, שעורה ודוחן. רישומים סיניים מוקדמים מזכירים שפולי סויה היו מתנת האל מאזור הדלתא של נהר היאנגצה ודרום מזרח סין.

פולי הסויה העתיקים ביותר שהשתמרו הדומים לזנים מודרניים בגודלם ובצורתם נמצאו באתרים ארכיאולוגיים בקוריאה המתוארכים לערך לשנת 1000 לפני הספירה. תיארוך פחמן רדיואקטיבי של דגימות סויה מחפירות באתר Okbang של תקופת מומון המוקדמת בקוריאה הצביע על כך שפולי סויה תורבת כגידול מזון בסביבות 1000-900 לפני הספירה. פולי סויה מתקופת ג'ומון ביפן משנת 3000 לפני הספירה גם הם גדולים משמעותית אבל אלו פולי סויה בר.

פולי הסויה הפכו לגידול חשוב על ידי שושלת ג'ואו (בערך 1046–256 לפנה"ס) בסין. עם זאת, הפרטים של היכן, מתי ובאילו נסיבות פיתחה פולי סויה מערכת יחסים קרובה עם אנשים אינם מובנים היטב. סויה לא הייתה ידועה בדרום סין לפני תקופת האן. בערך מהמאה הראשונה לספירה ועד עידן הגילוי (מאות 15-16), פולי סויה הוכנסו לרחבי דרום ודרום מזרח אסיה. התפשטות זו נבעה מהקמת נתיבי מסחר ימיים ויבשתיים. ההתייחסות הטקסטואלית היפנית המוקדמת ביותר לפולי הסויה היא בקוג'יקי הקלאסי (רשומות של עניינים עתיקים), אשר הושלמה בשנת 712 לספירה.

פולי סויה הוכנסו למדינות המערב, כולל ארצות הברית, במאה ה-18. ארצות הברית היתה הראשונה לאמץ גידול נרחב של פולי סויה כגידולי מספוא לבקר, בזכות קלות הגידול והיבול הגדול ליחידת שטח. העניין בפולי סויה גדל בעולם המערבי, בתחילת המאה ה-20, עם הגברת המודעות ליתרונות התזונתיים ולפוטנציאל שלהם כגידול זמין. הנרי פורד, מייסד חברת פורד, מילא תפקיד בפופולריות של פולי סויה בארצות הברית. הוא ראה את הפוטנציאל של פולי הסויה כמקור למוצרים תעשייתיים, כולל נפט ופלסטיק. פורד אפילו בנתה מכונית עם לוחות מרכב עשויות חומר על בסיס סויה כבר בשנות ה-40.

במהלך מלחמת העולם השנייה, הביקוש לפולי סויה גדל באופן משמעותי. פולי הסויה הפכו לגידול חיוני להפקת שמן צמחי, מזון לבעלי חיים ומוצרים אחרים הדרושים למאמץ המלחמתי. לאחר תום מלחמת העולם השנייה, גידול פולי הסויה המשיך להתרחב, עם פיתוח זני סויה חדשים, לצד צמיחת תעשיית עיבוד פולי הסויה בעיקר לשמן צמחי, בארצות הברית ובמדינות נוספות.

פולי הסויה הפכו לאחד הגידולים החשובים בעולם, עם יצרנים גדולים כולל ברזיל, ארצות הברית, ארגנטינה וסין. השימוש הרב-תכליתי בפולי סויה במוצרים שונים, ממזון ועד יישומים תעשייתיים, תרם לגידול הנרחב שלהם.

סויה וטופו בישראל

השפעת השפה והטעם היפני על השפה והתרבות העברית אינם גדולים במיוחד. עם זאת, מאז תחילת המאה ה-20 מספר הולך וגדל של מילים יפניות חדר לעברית, בתיווך

שפות המערב ובראשן האנגלית. בשנות המנדט התחלנו לצרוך בארץ ישראל סויה, תחילה כשמן בישול זול. השם סויה הוא הלחם של המילים היפניות סו שפרישה מחית ויו שפרושה שמן. השימוש בסויה בתחילה היה מוגבל לחומר גלם לשמן ומספוא לבהמות. קמח סויה נמכר בזמן שהונהג בארץ משטר צנע במלחמת העולם השנייה, אבל נעלם מהשוק המקומי בתום המלחמה. רוטב הסויה הצטרף למטבח הישראלי מאוחר יותר בשנת 1958, עם מוצר של תלמה.

הטופו הופיע בישראל בתחילת שנות ה-80. גם המילה הזאת מגיעה מיפנית, אף שהיפנים שאלו אותה מן הסינית. המילה טופו היא חיבור של המילה דואו שפרושה קטנית ופו שפרושה קרוש. לפני כ-20 שנה התחלנו לאכול בפאבים לצד בירה, פולי סויה ירוקים המכונים אֵדָמָמֶה (או על פי רוב אָדָמָמֶה). זו מילה יפנית שפרושה אֲדָה שזה ענף וּמָמֶה שזה ביפנית קטנית. כהערת אגב, בעקבות הטופו הגיעה טרנד הסושי לישראל ובשנת 1983, פתח המסעדן המיתולוגי רפי שאולי, את הסושי דיינר הישראלי הראשון ברחוב הירקון בתל אביב. השם סושי מגיע כמובן מיפנית, אף שהמילה עצמה מורה דווקא על כדור האורז המתובל שעליו מונח הדג הנא. פירוש השם ביפנית הוא חמוץ, והמילה היא שילוב של המילה סו שפירושה חומץ, וסיומת התואר היפני – שי.

חלוץ הסויה בישראל היה אליהו נבות, מהרצליה. בתחילת שנות ה-50 של המאה שעברה, חזר נבות לארץ והתחיל לפתח זנים של סויה, להם קרא נבות והרצליה ועוד. הזן נבות של אליהו נבות זכה לפופולריות רבה בעיקר בשל זמן צמיחתו המהיר 85 יום (במקום 200 יום). מכיוון שהסויה לא הייתה מוכרת בישראל החל נבות בשיווק עצמאי של המוצר, תוך שהוא מייעץ לחקלאים, משכנע פקידי ממשלה בתקופת הצנע, ביתרונות של הסויה, הגיש ארוחות על טהרת הסויה לפוליטיקאים ומקבלי החלטות, ואף הוציא חוברת מתכונים למוצרי סויה.

קהילת החווה, טנסי The Farm

בשנת 1979, בטיול הגדול שלי לאחר השרות הצבאי, נסעתי מספר חודשים בטרמפים ברחבי ארה"ב. בסוף ספטמבר הגעתי לטנסי Tennessee והטרמפ שלי הציע לי לבקר בחווה The Farm. זו קומונה גדולה שנמצאת כשעה וחצי נסיעה מנשוויל Nashville שטיפחה וגידלה סויה (שעליו עוד לא שמעתי) וכל התזונה של מאות חברי הקומונה ההיפים, על ילדיהם מכל גיל, היתה סויה ומוצרי סויה. הייתי אורח של החווה וטעמתי לראשונה מגוון מאכלים כולל פתיתי סויה במרקם דמוי בשר (באותה תקופה עוד הייתי קרניבור) שלמיטב זכרוני היו טעימים, ומזינים.

שלט מסלול הטרמפים שלי בארה"ב 1979 (צילום דני בר)

מזון בעלי חיים

אחד השימושים העיקריים של פולי סויה בעולם הוא כמזון לבעלי חיים (יותר מ- 90% מיצור הסויה בעולם), בעיקר בצורה של קמח סויה. באיחוד האירופי, למשל, קמח סויה מספקת כ-60% מהחלבון המוזן לבעלי חיים. בארצות הברית, לעומת זאת, 70 אחוז מייצור פולי הסויה משמשים להזנה לבעלי חיים, כאשר עופות הם מגזר החיות מספר אחת בצריכת פולי סויה. יש לדעת שגם פסולת הסויה לאחר תהליך מיצוי השמן או החלב, כולל קליפות הסויה, המורכבות בעיקר מהשכבות החיצוניות של הפולים שהוסרו לפני הפקת השמן, ניתנות להזנה גם לבעלי חיים ולזרעי סויה שלמים לאחר העיבוד.

טריוויה סויה

  • קמח סויה מכיל 50% חלבון ו-5% סיבים. יש לו רמות גבוהות של תיאמין, ריבופלבין, זרחן, סידן וברזל מאשר קמח חיטה והוא אינו מכיל גלוטן. כתוצאה מכך, לחם שמרים העשוי מקמח סויה יהיה בעל מרקם צפוף. בין שימושים רבים, קמח סויה מעבה רטבים, מונע התיישנות במזון אפוי ומפחית את ספיגת השמן במהלך הטיגון. אפיית מזון בקמח סויה מעניקה לו עדינות, לחות, צבע עשיר ומרקם עדין. Kinako הוא קמח סויה המשמש במטבח היפני.
  • שניצל סויה: טבעול היתה החברה הראשונה בעולם לפתח, לייצר ולשווק תחליפי בשר כמו שניצל ועוד, על בסיס סויה, לטובת הנמנעים מבשר. היום המפעל בבעלות נסטלה ותחליפי בשר נפוצים ברחבי תבל
  • תחליף קפה: פולי סויה קלויים וטחונים יכולים להוות תחליף נטול קפאין לקפה. לאחר קליה וטחון פולי הסויה, הם נראים דומים לפולי קפה רגילים או יכולים לשמש כאבקה הדומה לקפה נמס, עם ארומה וטעם של פולי סויה קלויים
  • ברזיל וארה"ב יחדיו חולקות על כ-2/3 מגידולי הסויה בעולם. ארגנטינה מגדלת כ-15% מהסויה בעולם, ואחריהן סין, הודו ופרגוואי שכל אחת מגדלות כ-3-5% מהתצרוכת העולמית.
  • 80% מיבול הסויה העולמי משמש לכוספא (כֻּסְפָּה) להאכלת בעלי חיים

מאכלים על בסיס סויה או טופו

פרסמנו בעבר מספר מתכונים על בסיס סויה או טופו, שמתאימים לצמחונים ואף לטבעונים. כמה מהם תמצאו כאן:

מנות נוספות על בסיס סויה וטופו הן: דובו קימצ'י Dubu kimchi, היאיאקו Hiyayakko, סוקיאקי Sukiyaki, טהו-גורנג Tahu goreng ואפילו קונגוקסו Kongguksu ועוד.

מתכון: טופו מלח פלפל

טעים, תכליתי ומושלם לארוחה מהירה ביום עבודה עמוס. מההתחלה ועד הסוף זה לקח בערך 20 דקות, וזה יהפוך לבחירה שלכם גם בימים נוספים בהמשך. זה גם מתכון בסיס נהדר, ואפשר להעשיר את הטעמים ע"י תוספת פפריקה (פִּלְפֶּלֶת), כורכום, פִּלְפֵּל צ'ילי מיובש ועוד, על ידי שנערבב אותו לפני או אחרי התנור.

טופו מלח פלפל (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

מצרכים

לטיגון

אופן הכנה

  1. בקערה מערבבים יחד את עמילן התירס, מלח ופלפל גרוס
  2. יוצקים מספיק שמן לסיר כדי להגיע לעומק של 3 ס"מ ומחממים לחום גובה בינוני. השמן מוכן לטיגון כאשר הוא מגיע ל- 175 מעלות או שמתחילות להיווצר בועות כאשר טובלים כלי עץ בשמן
  3. עובדים במנות קטנות, מצפים בזהירות את קוביות הטופו בשכבה דקה של תערובת עמילן התירס – כמה שיותר דקה יותר טוב
  4. מטגנים את הטופו, הופכים לאחר כדקה, עד שכל הצדדים מקבלים גוון חום זהוב חיוור
  5. מוציאים בעזרת כף מחוררת ומניחים על צלחת מרופדת נייר סופג ומגישים מיד.

מתכון: פאד תאי כרוב עם טופו אפוי

אפשר לשדרג את המנה עם תוספת ביצה לכל מנה. פשוט טורפים את הביצים ומוסיפים לתבשיל.

פאד תאי כרוב וטופו (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

מצרכים (2-3 מנות)

אופן הכנה

  1. מחממים תנור ל- 200 מעלות
  2. בקערה בינונית טורפים יחד 2 כפות רוטב סויה ו-1 כף שמן
  3. מוסיפים קוביות טופו ומערבבים בעדינות לציפוי. תנו לקוביות לשהות להשריה בזמן שהתנור מתחמם מראש – לפחות 5 דקות.
  4. משמנים תבנית אפייה
  5. מניחים את קוביות הטופו על המחבת, ובוזקים עליהם את יתרת המרינדה
  6. אופים במשך 30 דקות
  7. מוציאים את התבנית מהתנור ומניחים בצד
  8. הכנת ת רוטב הסויה: בקערה מערבבים כף רוטב סויה שנותרה עם מיץ ליים, רוטב דגים, סוכר חום, עמילן התירס ו-1/4 כוס מים, ומניחים בצד
  9. במחבת גדולה מחממים כף שמן על להבה גבוהה
  10. מוסיפים את הבצל, פטריות ופלפל חלפניו ומנמיכים את הלהבה לבינונית
  11. מטגנים ללא הפרעה במשך דקה אחת, ואז מערבבים מדי פעם ומטגנים כ-5 דקות עד שהבצל ופטריות רכים
  12. מוסיפים את השום וקורט מלח ומבשלים עוד 30 שניות
  13. מעבירים את הפטריות ושאר ירקות לקערה
  14. מוסיפים למחבת כף שמן שנותרה ואת הכרוב ומניחים לבשל ללא הפרעה במשך 1-2 דקות, ולאחר מכן ערבבו מדי פעם ובשלו כ- 5 דקות עד שהכרוב רך ופריך
  15. הגבירו את הלהבה לגבוהה, והוסיפו את בלילת רוטב הסויה, ומערבבים לאיחוד
  16. מביאים את התערובת לרתיחה ומבשלים עד שהכרוב מצופה ברוטב סמיך ומבריק
  17. מערבבים פנימה את הבצל והפטריות
  18. מסירים את המחבת מהלהבה ומערבבים פנימה את הכוסברה הטרייה והטופו האפוי
  19. מפזרים מעל את הבוטנים ומגישים

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite

רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…

עלו החודש

חמש תרופות סבתא לחורף

החורף מביא לעיתים קרובות הצטננויות, שפעת ותחושת קור כללית, ותרופות סבתא הן פתרון נפלא לחימום הגוף ולחיזוק המערכת החיסונית באופן

לקריאה...

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *