מה הקשר בין גרנולה, מוזלי וקורנפלקס ||| מי היה ראשון להעלות על מדפי החנויות את ארוחת הבוקר התעשייתית בארה"ב ||| איך הפכה ארוחת בריאות שוויצרית לסמל לארוחה בריאה ומאוזנת אפילו אם היא תעשייתית ||| איזו ארוחת בוקר תעדיפו ועם מה תצאו לטיול ||| מתכון המוזלי המקורי משוויץ לבריאות והנאה ||| כל הפרטים וסיפורים עם מתכון בהמשך…
מהם דגני בוקר Breakfest cereal
דגני הבוקר הם מאכל תעשייתי המיוצר מפתיתי דגנים אפויים ומיובשים. מיצרים אותם מתירס, אורז, שיבולת שועל וכמובן חיטה שהם מרכבים עתירי ויטמינים וסיבים תזונתיים. את דגני הבוקר אוכלים עם חלב, יוגורט או מיץ פירות טבעי. אפשר לאכול אותם גם כך סתם כחטיפים. יש כאלה המכילים תוספות של פירות יבשים, או אגוזים.
דגני בוקר אחרים מצופים בשוֹקוֹלד או ממולאים בקרם שוקולד או קרם וניל אלא הם פחות בריאים אבל הרבה יותר מתוקים ועל כן גם מסחריים! הם נמכרים בעזרתם האדיבה של דמויות מתוך סרטים מצוירים, משחקי מחשב ומפורסתמים. כולם אוהבים אותם קטנים וגדולים, לארוחת הבוקר שלהם בכל רחבי העולם. אין בית שלא תמצאו בו לפחות שני סוגי דגני בוקר.
איך הכול התחיל?
לפני כמאה חמישים שנה נהגו לאכול בארה"ב ארוחת בוקר אנגלית English breakfest שהיא ארוחה כבדה מורכבת בעיקר מבייקון וביצים Bacon & Egg – טעימה אמנם, אך לגמרי לא בריאה. כתגובת נגד קמה תנועה לשיפור ערכי התזונה בארוחה האמריקאית שקראה להכניס לאוכל יותר סיבים ופחות שומן (אין חדש תחת השמש). בראש התנועה התייצב אחד סילבסטר גרהם Sylvester Graham. דמותו מופיעה עד עצם היום הזה על מיני קרקרים בריאותיים בארה"ב. הצמחונות הפכה להיות הדבר החם בקרב בעלי האמצעים והעשירים. הבייקון יצא מהאופנה ויחד אתו גם הקפה והתה.
בשנת 1863 רופא בשם ג´יימס כיילב ג´קסון James Caleb Jakson הכין את דגני הבוקר בגרסתם הראשונית והוא קרא להם גרנולה Granula – הם לא היו מאד טעימים וגם לא מאד נוחים לשימוש: היה צריך להשרות אותם לילה שלם לפני הגשתם בבוקר שלמחרת.
במקביל בעיירה קטנה במישיגן, ארה"ב שני אחים במשפחת קלוג Kellogg שהצטרפו לתנועה הבריאותית שהזהירה את החולים מפני אכילה לא נכונה, המליצו על דיאטה המבוססת על אכילת ירקות, דגנים וסיבים. הם פתחו מרפאה קטנה אך אקסקלוסיבית תחת השם Jackson Sanitarium לטיפול בבעיות גופניות ונפשיות. האח האחדJohn Harvey Kellogg היה אחראי על הצד רפואי והוא עסק בפיתוח התזונתי ובטיפול בלקוחות. אחד הדברים עליהם נתן דעתו היא ארוחת הבוקר שתהיה בריאה ולעיסה. בשנת 1894 הגיש קלוג ללקוחותיו, לראשונה, את הגרסה שלו לדגני הבוקר שבסיסם הוא שבבי חיטה שנקראו בפיו גרנוס .Granus שבבי החיטה אלו כמו הרבה המצאות גאוניות נוצרו בטעות: בחיפושיו אחר הנוסחה האולטימטיבית לתחליף לחם, הוא בישל גרעיני חיטה, שכח את הסיר על האש עד שהדגנים התרככו יתר על המידה. הוא השאיר אותם להתייבש, ובזמן הזה גרגרי החיטה תפחו והם קיבלו צורה של פתיתים שהתגלו כטעימים למדי. מכאן והלאה סיפור דגני הבוקר הופך לטלנובלה אמיתית.
שני האחים לא היו בדיוק אנשי עסקים מוצלחים, מי שכן זיהה את הפוטנציאל הגלום בדגני הבוקר היה,Charles William Post אחד מלקוחות המרפאה של האחים. פוסט פתח מרפאה מתחרה בדיוק מול המרפאה של אחים קלוגס ופיתח סוג של דגני בוקר מתחרים והחל להפיץ אותם ברחבי ארה"ב. בשנת 1902 כבר היו יותר מ – 30 סוגי דגנים לארוחת בוקר. רק לאחר ההצלחה המטורפת של דגני הבוקר של פוסט, הבינו האחים קלוג שהם יושבים על מכרה זהב ופיתחו את שבבי התירס Corn flackes הפופולריים כל כך עד היום. המערכה קלוגס נגד פוסט נמשכת על מדפי המרכולים עד לעצם היום הזה, בארה"ב וגם במחוזותינו.
גְּרָנוֹלָה ranola מול גְּרָנוּלָה Granula
גְּרָנוֹלָה היא מאכל שמורכב משיבולת שועל מגולגלת בתוספת אגוזים, זרעים, דבש או ממתיק אחר כמו סוכר חום, ולפעמים אורז תופח, הנאפים בדרך כלל עד שהם פריכים, קלויים וזהובים. את התערובת מערבבים בזמן האפייה כדי למנוע שריפה וכדי לשמור על מרקם דגני בוקר פריך. לפעמים מוסיפים פירות יבשים כמו צימוקים ותמרים וממתקים כמו שוֹקוֹלד. גרנולה נאכלת לרוב בשילוב עם יוגורט, דבש, פירות טריים (כגון בננה, תּוּת שָׂדֶה (או תּוּת גִּנָּה) או אוכמניות), חלב או צורות אחרות של דגנים. הוא משמש גם כתוספת למאפים שונים, קינוחים או גלידה.
גְּרָנוּלָה הומצאה בדנסוויל Dansville, ניו יורק,New York על ידי ד"ר ג'יימס קיילב ג'קסון בסניטריום של ג'קסון ב-1863. גרנולה הורכבה מקמח והייתה דומה בצורתה לשבבי בצק מועשרים. מוצר דומה פותח על ידי ג'ון הארווי קלוג. גם זה היה ידוע בתחילה בשם גְּרָנוּלָה, אבל השם שונה לגְּרָנוֹלָה כדי למנוע בעיות של זכויות יוצרים עם ג'קסון. שנים רבות המאכל לא זכה להצלחה מסחרית כמו דגני הבוקר של אותם ממציאים.
המזון והשם גְּרָנוֹלָה זכו לתחייה בשנות ה-60, ונוספו לו פירות יבשים ואגוזים כדי להפוך אותו למזון בריאות שהיה פופולרי בקרב תנועת ההיפית מכוונת הבריאות והטבע והשאר כבר היסטוריה.
מוזלי Müesli
מאכל דומה לגרנולה שמקורו מהמטבח הגרמני-שווצרי. המאכל פותח בתחילת המאה ה-20 על ידי הרופא השוויצרי מקסימיליאן ביכר-בנר Maximilian Bircher-Benner עבור מטופלים בבית החולים שלו. מוזלי מוגש כיום כמנת ארוחת בוקר סטנדרטית, כמו דגני בוקר, ובשווייץ גם לארוחת ערב שנקראת Birchermüesli complet שכוללת קפה עם חלב, לחם, חמאה וריבה. המוזלי עשוי שיבולת שועל דחוסה עם תערובת פירות יבשים, שקדים מסוכרים, אגוזים (או בוטנים).
בשנת 1969, במהלך פסטיבל וודסטוק Woodstock האייקוני, ביקשה אחת ממארגנות הפסטיבל – ליסה לאו, תקציב של 3,000 דולר כדי לקנות שיבולת שועל, חיטה, נבטי חיטה, מִשְׁמֵשׁ מיובש, דומדמניות, שקדים, רוטב סויה ודבש להכנת מוזלי למשתתפי הפסטיבל ההמוני. מתנדבים האכילו כ-130,000 אנשים במוזלי משביע ובריא במחיר של 2.5 סנט לארוחה.
מסוף המאה שעברה, התחילו להיות חטיפי גרנולה או חטיפי מוזלי מוצרים פופולריים כחטיף לטיול, קמפינג, יום עבודה ובכלל כיוון שזה מזין, קל משקל, עשיר בקלוריות וקל לאחסון.
המתכון המקורי של מוזלי Bircher-Benner
מצרכים
- 2-3 תפוחי-עץ קטנים (או אחד גדול) – התפוח כולו (כולל קליפה, ליבה וגרעינים)
- 1 כף אגוזים, או אגוזי מלך, שקדים או אגוזי לוז
- 1 כף שיבולת שועל שהושרתה ב-3 כפות מים למשך 12 שעות
- 1/2 לימון – המיץ בלבד
- 1 כף שמנת ודבש (או חלב מרוכז מומתק)
אופן הכנה
המנה הוכנה על ידי
- בקערה מערבבים את השמנת ודבש (או החלב המרוכז) עם מיץ הלימון ושיבולת השועל שהושרתה לילה
- תוך כדי ערבוב, מגרדים את תפוחי העץ כולו לתוך התערובת. הערה: שיטה זו מנעה את השחמת עיסת התפוחים
- מגישים את המנה טרייה, מיד לפני כל מנות אחרות בארוחה
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Guten Appetit
רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…