עוגת המלכים La Galette des Rois ברחבי העולם וגם מתכון

עוגה שהיא גם משחק מזל דתי ||| עוגה שמקובל להגיש ולאכול בתחילת השנה החדשה וסמוך לחג המולד ||| איך העוגה מתקשרת לנהר הירדן ולשלושת האמגושים ||| איך נקראת העוגה בניו-אורלינס או בספרד ומקסיקו ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

La Gallette des Rois עוגת המלכים (צילום ממקור לא ידוע שימוש לפי סעיף 27א')

מהי עוגת המלכים

עוגת מלך היא עוגה הקשורה במדינות רבות לחג ההתגלות Epiphany שחל מיד אחרי חג המולד האורתודוקסי. חג ההתגלות או ביוונית אפיפניהεπιφάνεια  נקרא גם יום המלכים – הם האמגושים, או חג ביקור המלכים וגם חג שלושת המלכים. אחד משיאיו של החג הוא טבילה באתר קאסר-אל-יהוד, בו עפ"י האמונה חצו שלושת האמגושים את הירדן בדרכם לראות את ישוע. כיום, רוב החוגגים מסתפקים שאכילת פרוסת עוגת המלכים  La Galette des Roisהמסורתית.

מקורותיה של עוגת המלכים

מספרים שהמקור הוא בפסטיבל הרומי העתיק של סטורנליה Saturnalia שבמהלכו נהגו הרומאים להטמין פול אחד בעוגה ענקית, לחלק אותה לעבדים ולהכתיר כ"מלך" את העבד שזכה בו. המנהג אומץ אל חיק הנצרות, והעוגה הפכה לעוגה הרשמית של חג ההתגלות. מי שזוכה בפול (שהוחלף בהמשך לפסלונים שנאפים בעוגה) נחשב לבר מזל לקראת השנה החדשה, ולכן נאלץ לקנות משקאות לכל הנוכחים, או לכבדם בעוגה משלו. זה שקיבל את פרוסת הגאלט עם השעועית בתוכה שנקראת Fève, הוכתר כמלך היום. העוגה פופולרית לא רק בחג עצמו אלא זמן רב לפניו: מהמחצית השנייה של דצמבר ועד סוף פברואר.

סקר שנערך בצרפת בשנת 2014 מצא כי 85% מהצרפתים ציינו שהם חוגגים את ארוחת האפיפניה עם עוגת המלכים ורובם מטמינים בה את המטמון באופן שיתגלה ע"י אחד הילדים סביב השולחן (מזכיר במשהו את האפיקומן?).

עוגת המלכים בתרבויות שונות

גרמניה, אוסטריה ושוויץ: העוגה נקראת עוגת 3 המלכים Dreikönigskuchen והיא מעוצבת בצורת זר או עוגה עגולה כאשר המטמון הוא שקד המוטמן בעוגה.

פּוֹרטוּגָל: נקראת בולו-ריי Bolo-rei והגיע לפורטוגל מצרפת רק בשנת 1829 כאשר פתחו את בית המאפה המלכותי Confeitaria Nacional לטובת בית המלוכה הפורטוגזי. בולו-ריי היא עוגה עגולה עם חור גדול במרכזה, דומה לכתר ומצופה בפירות מסוכרים ופירות יבשים. הבצק עשיר בצימוקים, אגוזים שונים ופירות מסוכרים. כמו כן מוטמנת שעועית בעוגה ועל פי המסורת בפורטוגל, מי שמוצא את הפאווה Fava צריך לשלם עבור העוגה בשנה הבאה.

ספרד ודרום אמריקה: במדינות דוברות ספרדית העוגה נקראת רוסקון דה רייס Roscón de reyes . העוגה תהיה לרוב בצורה אובלית כדי להיות גדולה מספיק להאכיל את המשפחות הגדולות. קישוט העוגה נעשה עם תאנים, חבושים, דובדבנים או פירות יבשים ומסוכרים לעתים קרובות. הסתרת המטמון נהוגה אבל לעיתים יטמינו בובה קטנה בצורת תינוק שמסמל את ישו. מי שמצא המטמון, נחשב למבורך ועליו להביא את הפסלון לכנסייה הקרובה בחג קנדלמאס Candlemas ב-2 לפברואר.

ארה"ב: באזור דרום-מזרח ארה"ב עוגת המלך קשורה למרדי גרא Mardi Gras ומוגשת במהלך הקרנבל של ניו אורלינס והסביבה. המנהג הגיע לאזור שפך המיסיסיפי ע"י מתיישבים באסקים כבר בשנת 1718, ועל ידי המתיישבים הצרפתים בשנת 1870 וכך יש מספר סוגי עוגות חגיגיות אלה. העוגה הנפוצה ביותר לחג היא בדמות שבלולי קינמון שמצופים בציפוי סוכר צבעוני של צבעי המרדי גרא המסורתיים: סוכר סגול מסמל את הצדק, סוכר ירוק מסמל את האמונה וצבע זהב מסמל כוח. יש גרסאות רבות נוספות עם מילוי קרם, פרלין שוקולד, תות שדה וגם עוגת קינג זולו Zulu King Cake שמוגשת עם ציפוי שוקולד ועם מילוי קוקוס.

 
- פרסומת -

 

באופן מסורתי, מוטמנת בובת חרסינה קטנה של תינוק המסמל את ישו. בובת התינוק מסמלת מזל ושגשוג למי שמוצא אותה בעוגה. אותו אדם אחראי גם לרכישת העוגה בשנה הבאה או לערוך את מסיבת מארדי גרא של השנה הבאה. בשנים האחרונות נמנעים בתי מאפה לטמון הבובה ומניחים אותה על פני העוגה (מחשש לתביעות על סכנת חנק).

בריטניה: כאן שכללו את המטמון כך שמטמינים שעועית לבן שימצא והוא יקרא מלך הערב ואילו אפונה שמוטמנת בעוגה מיועדת לבת שתהיה מלכת החג. לעיתים הם נקראים  Lord or Lady of Misrule ע"ש הדמויות מהמחזה השייקספירי הלילה ה-12

עוגת המלכים La Gallette des Rois (צילום ממקור לא ידוע שימוש לפי סעיף 27א')

מתכון: עוגת המלכים La Galette des Rois

מצרכים (תבנית 23-25 ס"מ)

  • 500 גרם בצק עלים, מופשר
  • 3 כפות גדושות ריבת תפוזים או פרי הדר אחר שאוהבים

למלית

  • 200 גרם שקדים טחונים
  • 150 גרם סוכר
  • 1 לימון – קליפה מגורדת
  • 1 תפוז – קליפה מגורדת
  • 1 ביצה XL
  • 3-4 כפות קמח
  • 80 מ"ל מיץ תפוזים (או מיץ אשכוליות)

להברשה

  • 1 כף חלב (או שמנת להקצפה)

לקישוט

  • אבקת סוכר

אופן הכנה

  1. מחממים תנור ל־200 מעלות
  2. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה
  3. הכנת המלית: שמים בקערה את כל מצרכי המלית וטורפים לקבלת עיסה סמיכה (אם העיסה, מוסיפים עוד כף קמח אחת)
  4. מקמחים קלות את משטח העבודה ופורסים עליו את הבצק
  5. קורצים מהבצק שני עיגולים זהים בקוטר התבנית העגולה שלנו
  6. שמים עיגול אחד בתבנית
  7. מורחים עליו את הריבה ומשאירים שוליים נקיים ברוחב כ־2 ס"מ
  8. מורחים עם כף מעל הריבה את המלית, תוך השארת השוליים נקיים
  9. מברישים את השוליים במעט מים
  10. מניחים על הקרם את עיגול הבצק השני
  11. מצמידים את שולי העיגולים זה לזה
  12. הערה: מרכז העוגה יהיה גבוה יותר. אל דאגה, העוגה תתיישר לאחר האפייה
  13. קורצים במרכז העוגה חור בקוטר 3-2 ס"מ (לשחרור האדים)
  14. שדרוג: חורטים עם סכין על עלה הבצק העליון, בעדינות דוגמאות של פסים, עיגולים או ספירלה – מה שאוהבים
  15. שמים בקערית את הביצה והחלב (או השמנת) וטורפים לבלילת אגווש אחידה
  16. מברישים את עלה הבצק העליון
  17. אופים 40-35 דקות, עד שפני הגאלט מזהיבים
  18. מוציאים ומגישים חם או בטמפרטורת החדר

שדרוג: אפשר לפזר אבקת סוכר מעל

טיפ: אפשר לשמור עד שבועיים במקפיא. שעה לפני ההגשה מפשירים לטמפרטורת החדר, ואז מחממים בתנור חם 10 דקות

בתיאבון Bon appétit

כתיבת תגובה

אולי יעניין אותך: