מאכל ים-תיכוני בכלל ומזרח תיכוני קלאסי בפרט, פופולרי במיוחד ביוון, טורקיה, לבנון ומדינות נוספות ||| המנה נקראת בשמות שונים בהתאם למטבח – כמו דולמה בטורקית, דולמדס ביוונית ויַאבְּרַאק يبرق בכמה ממדינות ערב ||| העלים עצמם הם עלי גפן צעירים, שמוחמצים או חלוטים לפני השימוש ||| העלים עטופים סביב מילוי של אורז מתובל, בדרך כלל עם עשבי תיבול כמו פטרוזיליה, נענע, שמיר או כוסברה ||| עלי גפן מוצעות בגרסה צמחונית, בשרית ואף טבעונית כמו הפעם, ושיטות הבישול מגוונות כך שעלי הגפן מבושלים בסיר עם מים, או בציר מרק ירקות או עוף או ברוטב לימוני עם פרוסות לימון מעל, כדי לתת להם חמצמצות עדינה ||| במטבח היווני מגישים את עלי הגפן לעיתים עם רוטב יוגורט או רוטב ביצה-לימון שנקרא אבגולמונו Αυγολέμονο, בעוד שבמטבחים אחרים מגישים אותם עם שמן זית ולימון ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

מצרכים (40 יחידות)
- 40 עלי גפן טריים, שטופים היטב (או עלי גפן משומרים איכותיים)
למלית
- ½ ק"ג אורז לבן שטוף ומסונן
- 2 מקלות סלרי (כַּרְפַּס) קצוצים דק
- צרור פֶּטְרוֹזִילְיָה קצוצה דק
- 2 גזר מגורד
- ½ כפית כַּמּוֹן
- מלח
- פִּלְפֵּל
- 2 עגבניות בשלות
לבישול העלים הממולאים
- 3 תפוחי-אדמה קלופים, פרוסים לפרוסות של 1 ס"מ
- מים קרים לפי הצורך
- 1 לימון – המיץ בלבד
- 1 כפית מלח
- 3 כפות שמן זית
- 2 לימונים חתוכים לפרוסות
- 1 עגבנייה בשלה
שלבי הכנה
- הכנת המלית: שמים בקערה את האורז, סלרי, פטרוזיליה, גזר, כמון, מלח ופלפל ומערבבים
- סוחטים פנימה ביד את מיץ העגבניות ומערבבים היטב
- מילוי עלי הגפן: על משטח עבודה פורסים כל עלה בנפרד. מניחים מעט מילוי במרכז העלה
- מקפלים את צדי העלה ומגלגלים לקבלת גליל מהודק וסגור
- בישול עלי הגפן: מרפדים סיר בשכבה של פרוסות תפוחי אדמה
- מניחים את עלי הגפן על שכבת תפוחי האדמה, בצורה מעגלית בשכבות
- יוצקים מים קרים עד לגובה עלי הגפן
- מוסיפים מיץ לימון, כפית מלח ושמן זית ומכסים את עלי הגפן בפרוסות לימון
- סוחטים ביד מעל הכול, את מיץ העגבנייה הבשלה
- מניחים מעל צלחת חסינת אש הפוכה, כך שתשמש משקולת על עלי הגפן
- מביאים את הסיר לרתיחה
- ממשיכים לבשל על להבה נמוכה ½ שעות עד שעתיים, עד שהעלים מתרככים
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite
רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…