מאפה מסורתי בטעם מלוח שנחשב למאכל הלאומי של תושבי ואורחי האי מלטה לרוב במילוי ריקוטה pastizzi tal-irkotta ||| הפסטיץ המסורתי ממולא גם במחית אפונה pastizzi tal-piżelli ||| פסטיצי הם המאפה הלאומי של מלטה ||| בנוסף, מאפה קאסטאט Qassatat לא פחות פופולארי וטעים אבל הבצק ואופן ההכנה מעט שונים ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
מהו פסטיץ או פסטיצי
פסטיץ או פסטיצי ברבים, הם בדרך כלל בצורת יהלום או עגולים ודומה מאוד למאפה הפילו היווני (אם כי יש גם גרסת בצק עלים). המאפה מקופל בדרכים שונות לפי המילוי, כאמצעי זיהוי (בדומה לבורקס הישראלי שמשולש זה גבינה, מרובע זה תפוחי אדמה, עגול זה תרד ועוד). באופן מסורתי, פסטיצי ריקוטה pastizzi tal-irkotta מקופלים באמצע, ואילו פסטיצי אפונה pastizzi tal-piżelli מקופלים בצד. בשנים האחרונות צצו יוזמות מודרניות למילוי אלטרנטיבי לפסטיצי, ובעיקר פסטיצי במילוי בשר עוף, שניתן למצוא כיום כמעט בכל בתי המאפה האופייניים שנקראים במלטה pastizzeriji. יש המגדילים לעשות וממלאים את המאפה בריקוטה וכמהין, או נקניק מלטזי ואפילו ממרח נוטלה מתוק. פסטיצי נמכרים גם בברים, בתי קפה וגם ע"י רוכלי רחוב, והם מהווים ארוחת בוקר פופולרית בכפרים ברחבי האי הים תיכוני.
Pastizzi מוכרים גם בקרב קהילות מהגרים מלטזיות באוסטרליה, קנדה, בריטניה וארה"ב. קיימים טעמים נוספים כולל תפוח-אדמה, אנשובי, קורנביף ועוד רבים.
Pastizz בשפה המלטזית
למילה pastizz יש משמעויות מרובות במלטזית. בסלנג המקומי במלטה, נהוג לכנות את איבר המין הנשי, בשל הדמיון בצורתו. הביטוי המלטזי jinbiegħu bħall-pastizzi שמשמעותו מוצר שנמכר כמו פסטיזי חמים וטריים, כדי לתאר מוצר שנראה שיש לו ביקוש בלתי נדלה – נמכר כמו לחמניות טריות.
קאסטאט Qassatat
לצד הפסטיץ, החטיף המלוח המפורסם ביותר במלטה הוא קסטאט qassatat. הוא דומה לפסטיץ אבל הבצק שלו הוא בצק פריך והתוצאה מאפה לא כל כך אוורירי אלא רך יותר, והחלק הפנימי גדוש יותר במלית. הקאסטאט הפופולרי ביותר הוא עם ריקוטה מלוחה או ריקוטה ותרד. גם את הקאסטאט כמו את הפסטיץ, תוכלו לקנות במאפיות, בתי קפה ובשווקי רחוב קטנים שמגישים מאפים וממתקים. בסרטון מתכון להכנת קאסטאט.
מתכון: פסטיץ מלטזי Pastizz
מצרכים (20-25 יחידות)
למילוי הגבינה
- 500 גרם גבינת ריקוטה טרייה (במקור gbejniet גבינה מלטזית)
- 1 ביצה L
- 4 כפות גבינת צ'דר מגורדת
- 2 כפות מגורדות גבינת פרמז'ן
- 2 כפות פֶּטְרוֹזִילְיָה קצוצה דק
- מלח
- פִּלְפֵּל
למילוי מחית אפונה
- 500 גרם אפונה קפואה או מקופסת שימורים, ללא נוזלים, מרוסקת למחית
- 1 שן שום קצוצה
- 1 בצל חתוך לקוביות קטנות
- 1 כף גדולה אבקת קארי
- מלח
- פִּלְפֵּל
לשימון
שלבי הכנה
- בקערת מְעַרְבֵּל (מיקסר) מוסיפים את הקמח ומלח ומתחילים לאט להוסיף מים ולערבב
- המשיכו להוסיף את המים עד לקבלת כדור בצק. ייתכן שתעדיפו לסיים וללוש ביד ליצירת כדור הבצק
- יש ללוש את הכדור כ- 15 דקות עד קבלת בצק די נוקשה אך לא יבש מדי
- עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר למשך לילה או לפחות 6 שעות
- על משטח עבודה משומן מרדדים את הבצק דק ככל האפשר ליצירת חתיכה גדולה של בצק פחוס
- מורחים את הבצק במחצית החמאה ומגלגלים את הבצק לצורת גליל תוך שמותחים את הבצק למקסימום בלי שיקרע
- לאחר שסיימתם לגלגל ביד מותחים את גליל הבצק ומגלגלים לצורת שבלול
- עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לשעה
- מכינים משטח עבודה משומן ומרדדים את שבלול הבצק לקבלת משטח בצק גדול ככל האפשר
- מורחים את שאר החמאה על הבצק המרודד ומגלגלים שוב לצורת גליל
- מותחים את גליל הבצק ויוצרים צורת שבלול
- עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר פעם אחרונה לשעתיים נוספות
- הכנת תערובת הגבינה: בקערה מערבבים בעדינות את גבינת הריקוטה, ביצה, פטרוזיליה וגבינה מגורדת לאחידות
- מתבלים בפלפל ומלח, טועמים ומתקנים תיבול
- שומרים במקרר
- הכנת תערובת האפונה: במחבת מטגנים בצל ושום במשך 5 דקות
- מוסיפים אבקת קארי ומטגנים עוד דקה
- מוסיפים פנימה את מחית האפונה ומערבבים בעדינות כדי לחמם את האפונה
- טועמים ומתבלים בפלפל ומלח. ניתן להוסיף אבקת קארי במידת הצורך
- מחממים תנור ל- 200 מעלות. מרפדים תבנית עם נייר אפייה
- מוציאים את הבצק מהמקרר ופותחים את השבלול ליצירת גליל בצק
- מושחים את הבצק במעט שמן זית וחותכים לחתיכות באורך 3 ס"מ
- לוקחים נתח בצק ומשטחים לאורכו עם האצבעות
- מניחים כף קטנה של מילוי (גבינה או אפונה) על הבצק וסוגרים.
- הערה: באופן מסורתי, פסטיצי גבינה מקפלים את הבצק ולאחר מכן מכסים בחתיכה בצק נוספת ואז צובטים הצדדים. להכנת פסטיצי אפונה מקפלים צד אחד של הבצק לצורת חצי עיגול וסוגרים ע"י צביטות של הצדדים
- מניחים את כיסון הפסטיצי על תבנית אפייה המרופדת
- מנמיכים את טמפרטורת התנור ל- 180 מעלות ואופים 20 דקות או עד להזהבה מכל הצדדים
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite
רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…