חום יולי אוגוסט כבר כאן ואיתו הרצון לארוחות קלות, טעימות ומזינות, כמעט ללא בישול ובלי מאמץ ||| טרנד חדש פלש למחוזותינו – בודהה בול לצמחונים או פוקי בול לכולם ||| חקלאי גרנות מציע מתכון למנה קלילה וטעימה, המורכבת מאבוקדו טרי, דג לברק ושפע ירקות – פוקי בול ||| מנה קלה להכנה, מזינה ומתאימה כארוחה עיקרית או כארוחת ביניים בתפריט יומי מאוזן ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
קערת בודהה Buddha bowl
היא ארוחה צמחונית, המוגשת בקערה בודדת או על צלחת בעלת דופן גבוהה, המורכבת ממנות קטנות של מספר מזונות, המוגשות קרות יחד. אלה עשויים לכלול דגנים מלאים כגון קינואה או אורז חום, חלבונים צמחיים כגון חומוס או טופו, וירקות. את המנות לא מערבבים בצלחת או בקערה, אלא מסדרים בצורה אסתטית נקייה. הקונספט הופיע לראשונה בשנת 2013 בבר מסעדה (שכבר לא קיימת) Juice for Life, בטורונטו Toronto, אונטריו Ontario, קנדה שהציעה את הבודהה בול בתפריט שלהם לפני 2013, ומתכון לקערת בודהה נמצא בספר הבישול שלהם משנת 2000, הכולל מתכונים משנות ה-90. קערות בודהה הושוו ל-Nourish Bowls (גרסה לא צמחונית) ול-Poké Bowls (מנת דג נא מהוואי).
ישנם מספר הסברים מדוע שם המנה מתייחס לבודהה. ייתכן שמקורו בהצגת ארוחה מאוזנת, שבה איזון הוא מושג מפתח בודהיסטי, מסיפורו של בודהה הנושא את קערת האוכל שלו כדי למלא אותה בכל מזון שהכפריים יציעו לו. ההסבר החביב עלי, הוא שקערת הבודהה מלאה מעל גדותיה כמו בטנו או כרסו של בוּדאי או פּוּטאי 布袋 – נזיר סיני מהמאה ה-10 שלעתים קרובות דמותו נחשבה לזו של בודהה ועל כן דבק בו הכינוי המבדל מהבודהה הדתי, בודהה הצוחק Laughing Buddha 笑佛.
בודהה הצוחק Laughing Buddha
לפני שנים רבות הייתי מבקר בסין מספר פעמים בשנה, כמדריך טיולים שכבר הכירו אותי היטב במקומות בהם ביקרנו כל פעם ונוצרה קירבה בין יושבי השווקים או האתרים לביני והמדריך הסיני שנלווה אלי.
בכל מקום היו ניגשים אלי אלה שהרגישו חופשיים יותר והיו מסובבים את כף ידם על הכרס ה"מפוארת" שלי וצוחקים ואומרים למדריך שאני בודהה צוחק. בפעמים הראשונות לא הבנתי מה המחווה הזה, שיש לומר שעלול להיות מעליב, אבל המדריך שלי הסביר לי שזו סגולה למזל, ללטף את כרסו של בודהה הצוחק Laughing Buddha 笑佛. וכך בודהה הצוחק ובודהה בול תמיד מעלים חיוך על פני.
פוקי בול Poké Bowls
מנת פוקיבול הינה מנת אוכל רחוב מהוואי, טעימה ונפוצה שמוגשת בצלחת עמוקה, שבה הלקוח בוחר בעצמו ממה המנה שלו תורכב. משמעות המילה Poké היא לחתוך או לחתוך לרוחב לחתיכות. המנה יכולה לשמש גם כמנה ראשונה וגם כעיקרית ולרוב היא כוללת דג נא, אורז וירקות.
עפ"י חוקי החיים של הוואי העתיקה – קאפו Kapu, אכילת Poke התחיל כאוכל חתוך שמוגש כחטיף. הכללים של קאפו בהוואי, קבעו שיש לאכול דגים לצריכה מיידית, נא עם מלח ים, רוטב אינמונה Inamona, ולפעמים מתובל בדם מהזימים של הדג. עפ"י אותם כללים, הפוקי לווה במחית לימו Limu שעשויה מעשבי ים ואצות ים.
ג'יימס קוק והפוקי בול
כאשר קפטן ג'יימס קוק James Cook הגיע לאיי הווי בשנת 1778 הוא הביא אתו זרעי בצל. אחריו בשנות ה-90 של המאה ה-17, הספרדי פרנסיסקו דה פאולה מרין De Paula Marin, שהיה הראשון שטיפח וגידל עגבניות בהוואי. דה פאולה מארין יוסיף לפופולאריות את שתילת הבצל שהפכה לליווי פופולרי. המשך ההשפעה המערבית הובילה בסופו של דבר לביטול חוקי הקאפו ואיתם האיסור על אכילת סוגים מסוימים של דגים שהוסר בשנת 1819. עד שנת 1839 פתחה ממלכת Kamehameha III של הוואי, שטחי דיג מעבר לשוניות הקרובות לחוף. בשלב זה, תושבי הוואי התוודעו לראשונה לדגי הסלמון, כעובדי קבלן שנשלחו לצפון-מערב האוקיינוס השקט בתעשיות המסחר בפרווה ובעץ, והסלמון תפס מקום מרכזי בפוקי בול.
טרנד הפוקי בול
צורת הפוקי בול הנוכחית הפכה פופולרית בסביבות שנות ה-70, עם זאת, פוקי שנעשו בבית או שנמצאו בדלפקי פירות ים הוגבלו רק לטעם אחד או שניים, בצל ו/או לימו. בתחילת שנות ה-90, קבוצה של שפים מקומיים בהוואי, דגלו בסגנון פיוז'ן הוואי מובהק, מטבח ששאב מחומרי גלם מקומיים ומיזוג של השפעות קולינריות אתניות.
המאסטר שף סם צ'וי Sam Choy, היה השף המייסד של התנועה הזו, כשפתח בשנת 1992 פסטיבל פוקי שכלל תחרות מתכוני פוקי לשפים מקצועיים ולטבחים חובבים. התחרות הראשונית הציעה יותר מ-$15,000 במזומן ופרסים. שפים הציגו הרבה שילובים חדשים של טעמים, והפכו את המנה הנפוצה למדי לפריט יוקרתי במסעדות.
מתכון: פוקי בול אבוקדו ודג לברק
מצרכים (2 מנות)
לפוקי
- ½ אבוקדו חקלאי גרנות קלוף ופרוס
- 1 נתח פילה דג לברק
- 100 גרם אטריות שעועית מושרות במים רותחים
- 2 כפות גרעיני תירס
- 2 צנוניות פרוסות דק
- 1 גזר פרוס דק בעזרת קולפן
- ⅛ כרוב סגול פרוס דק
- חופן אדממה קלוף ומבושל
- 1 כף שמן זית
לרוטב
- 1 ס"מ זַנְגְּבִיל (ג'ינג'ר), מגורד דק
- 4 כפות סויה
- 2 כפות סוכר חום
- 2 כפות רוטב צ'ילי
- 3 כפות שמן זית
- ½ כפית שמן שוּמשוֹם (או שֻׁמְשְׁמִין)
- 1 שן שום כתושה
שלבי הכנה
- במחבת חמה עם שמן זית מניחים את פילה הדג עם העור כלפי מטה
- מתבלים במלח ופלפל ומכסים את המחבת
- מטגנים עד שהדג מוכן
- מעבירים את נתח הדג לצלחת ומפוררים את הדג לחתיכות גדולות
- בקערה מערבבים את גרידת הג'ינג'ר, סויה, סוכר חום, רוטב צ'ילי, שמן זית, שמן שומשום ושום לקבלת רוטב אחיד
- מסדרים בקערת הגשה את כל מרכיבי הפוקי זה לצד זה
- מוזגים מעל את הרוטב ומגישים
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite
רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…