בארה"ב זה אחד המצרכים שתמצאו בכל בית באחד השמות כמו Cling film או Saran wrap ועוד או אפילו Film étirable ||| ניילון נצמד לצד רדיד אלומיניום עושים את החיים במטבח להרבה יותר קלים, נוחים ונקיים ||| יש לדעת שיש לניילון נצמד השלכות סביבתיות ארוכות טווח ||| איך הכל התחיל ומה היתרונות והחסרונות בהמשך…
שימוש בניילון נצמד
השימוש החשוב ביותר של עטיפת הניילון באריזת מזון הוא הגנה ושימור. ניילון נצמד יכול למנוע ממזון להתכלות, להאריך את חיי המדף שלו ולשמור על איכות המזון. ניילון נצמד מספקת בדרך כלל הגנה למזון משלושה היבטים: כימיים (גזים, לחות ואור), ביולוגי (מיקרואורגניזמים, חרקים ובעלי חיים) ופיזי (נזק מכני). בנוסף להגנה על מזון ושימור, ניילון נצמד יכול גם להפחית בזבוז מזון, לתייג מידע על מזון, להקל על תהליכי ההפצה ולהגדיל את נראות המוצר ולהרחיב את השימוש המושכל במיקרוגל.
ניילון נצמד, הנמכר בדרך כלל על גלילים בקופסאות עם קצה חיתוך, נצמד למשטחים חלקים רבים ובכך יכול להישאר הדוקה על פתח המיכל ללא דבק. עובי הניילון הנצמד הנפוץ לשימוש ביתי הוא בערך 8-10 מיקרומטר.
איך הכול התחיל
בדיוק כמו מוצרי קורנינג Corning למטבח, עטיפת הפלסטיק או ניילון נצמד בשפתנו, היא תוצר לוואי של ניסוי שהשתבש. בשנת 1933, ראלף וויילי, עובד מעבדת דאו כימיקל Dow Chemical שם לב שהוא מתקשה לשטוף את הכוסות המשמשות לפיתוח מוצר ניקוי יבש שירוסס על מטוסי קרב כדי להגן עליהם מפני רסס מי ים מלוח. הכימיקל החדש היה פוליווינילידן כלוריד (PVCD), או סראן, והמולקולות שלו היו קשורות זה לזה בחוזקה שהמים והחמצן לא יכלו לעבור.
16 שנים מאוחר יותר, חברת דאו עיבדו מחדש את התרסיס ויצאו עם פיתוח של ניילון נצמד בשנת 1949 לשימוש מסחרי. Saran Wrap כפי שאנו מכירים אותו במטבחים שלנו היום היה הניילון הנצמד הראשון שנועד לשימוש ביתי, ויצא לשוק בשנת 1953.
האם שימוש בניילון נצמד במיקרוגל בטוח
האם הניילון בטוח לשימוש במיקרוגל?
יודעי דבר גורסים שניילון נצמד בהחלט עמיד לשימוש גם בחימום במיקרוגל, תחת כמה כללי עבודה.
- כדי לאוורר עודפי אדים, הפכו לאחור פינה אחת של עטיפת הניילון לתת לאדים להתנדף
- עטפו את המזון בכלי גדול מספיק כך שהניילון הנצמד לא ידבק במזון אלה יישאר רווח קטן
- כדי למנוע מהניילון להימס, דאגו שמזון עתיר שומן או סוכר, כמו בשר או מאפים, לא יהיה במגע ישיר עם הניילון
- נהג תמיד בזהירות בעת הסרת עטיפת הניילון הנצמד ממזון מחומם
הקפאה
ניתן להשתמש בניילון נצמד גם לעטוף מזון להקפאה, אם כי חשוב להבטיח אטימה הדוקה כדי למנוע צריבת המזון במקפיא.
דאגה לבריאות
בעת שימוש בניילון נצמד, יש חשש בריאותי בגלל האפשרות לשחרור כימיקלים לא רצויים מחומרים פלסטיים לתוך מוצרי המזון. בנוסף, בתהליך הייצור של ניילון נצמד מוסיפים חומרים כמו חומרי סיכה, בולמי קרינת UV, חומרי צבע ונוגדי חמצון וזאת על מנת לשפר את איכות ותכונות הפלסטיק.
עם זאת, ב-FDA Consumer Magazine כבר בגיליון נובמבר 2002, נכתב ששימוש נכון בניילון נצמד תקני, גם בהכנת מזון אינו מהווה סכנה לבריאות האדם.
יתרונות
שימור: על ידי יצירת מחסום מפני אוויר ולחות, Saran Wrap עוזר להאריך את חיי המדף של המזון.
נוחות: קל לשימוש וניתן ליישם אותו במהירות על מגוון מיכלים ומשטחים.
נראות: בהיותו שקוף, הוא מאפשר לראות את תכולת הפריט העטוף מבלי לפתוח אותו.
תחליפים ידידותיים לסביבה
עקב היות המוצר פלסטי שעמיד לזמן ארוך מאד, התכלותו איטית והוא הופך למפגע בטבע, עת חיות ים ויבשה נתקלים בפיסות ניילון דקות ואוכלים אותם. רובם נחנקים ומתים מסתימת מערכת העיכול או הנשימה. על כן יש תחליפים שווים ויקרים יותר, אבל לא מזהמים את הסביבה.
עטיפות שעוות דבורים: עטיפות שעוות דבורים ניתנות לשימוש חוזר ומתכלות ביולוגיות הן חלופה פופולרית ידידותית לסביבה.
כיסויי סיליקון: ניתן להשתמש במכסים ובעטיפות סיליקון לשימוש חוזר לאותן מטרות והם ידידותיים יותר לסביבה.
מכלי זכוכית ופלסטיק: שימוש במכלים אטומים יכול גם להפחית את הצורך בעטיפות חד פעמיות.