חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סיפורו של מתכון: עוגת תפוזים יוונית Portokalópita Πορτοκαλόπιτα

עוגה יוונית עסיסית ומיוחדת במרכיבים שלה ובאופן הכנתה ||| עוגה ללא קמח אבל דפי פילו עושים את העבודה לקבלת תוצאה עסיסית ואוורירית ||| מה הקסם היווני ואיך מכינים אותו נכון והכי טעים שאפשר ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

עוגת תפוזים יוונית (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

מה היא פורטוקלופיטה Portokalópita

עוגה יוונית טיפוסית שהמרכיב העיקרי שלה הוא תפוז מתוק. העוגה פופולארית מאוד ביוון והיא נצרכת בדרך כלל כקינוח לצד קפה. בתוך המאפים היווניים העוגה שייכת למשפחת העוגות הנקראות סירופיאסטה – ממתקים שטופים בסירופ כמו בקלאווה. השם פורטוקלופיטה Portokalopita הוא חיבור ביוונית בין המילה פורטוקאלי, שפירושה תפוזים, ופיתה, שמתייחסת למאפה.

מה מיוחד בעוגה

למרות שיש לעוגה מראה של עוגת ספוג, הבצק של העוגה למעשה עשוי מנתחי בצק פילו φύλλο phyllo, אליו מוסיפים תערובת של יוגורט יווני, ביצה ומיץ תפוזים. מעל הכול העוגה נשטף מלמעלה בסירופ (סוכר נוזלי) שעבר רתיחה בתפוזים ולעיתים בטעם וניל ו/או קינמון. באופן אידיאלי, עדיף לאכול את העוגה למחרת האפייה או אפילו יומיים אח"כ, כך הסירופ נספג במלואו וכל טעמי העוגה שולבו. תחושת הפה צריכה להיות אוורירית ועסיסית, ולמנוע ממנו להיות דחוס.

טיפים לעוגת תפוזים יוונית

תפוזים הוא מרכיב חשוב במטבח היווני. ביוון מגדלים תפוזים בעיקר בדרום חצי האי פֶּלוֹפּוֹנֶסוֹס Peloponnese Πελοπόννησος ובמיוחד באזורי לאקוניה Laconia וארגוליס Argolis שבחצי האי. בנוסף מגדלים הרבה תפוזים גם חבל אפירוס Epirus Ήπειρος שבצפון מערב יוון וגם האי כיוס Chios Χίος שקרוב לחופי תורכיה, ומפורסם באיכות התפוזים שמגדלים בו.

מכיוון שלפורטוקלופיטה המסורתית אין קמח, חשוב מאוד שדפי הפילו יוכנו נכון כי הם משמשים כקמח של העוגה, ועל כן עליהם להיות יבשים לגמרי שיוכלו לספוג את נוזלי העוגה.

אפשר לשמור את העוגה במקרר עד 5 ימים.

עוגת תפוזים זו לא מיועדת להקפאה מכיוון שדפי הפילו הופכים רטובים ויאבדו מהמרקם והטעם המיוחד שלהם.

מתכון: עוגת תפוזים יוונית – פורטוקלופיטה

מצרכים (תבנית 22X30)

לסירופ

  • 375 מ"ל מים
  • 300 גרם סוכר
  • 80 מ"ל מיץ תפוזים
  • 1 מקל קִנָּמוֹן
  • 1/4 כפית מי פריחת תפוז (אופציונלי)

לעוגה

לקישוט

  • פרוסות דקות של תפוזים (התפוזים שעשינו מהם את גרידת הקליפה)

אופן הכנה

  1. אם משתמשים בדפי פילו קפואים, הפשירו את הפילו במקרר למשך הלילה. הקפידו להפשיר את הפילו במקרר שכן הפשרה על השיש תגרום לדפי פילו רטובים
  2. הכנת הסירופ: בסיר מחממים ומערבבים את המים, סוכר, מיץ תפוזים, מקל קינמון (ומי פריחת תפוזים, אם אתם משתמשים) ומביאים את הסיר לרתיחה
  3. ברגע שהסיר מתחיל לרתוח, מנמיכים את הלהבה ומבשלים ללא כיסוי במשך 15 דקות
  4. מסירים מהכיריים ומניחים להתקרר לחלוטין
  5. יבוש את דפי הפילו: מחממים תנור ל- 100 מעלות (כן, חום נמוך מאד) ומרפדים את תבניות האפייה בנייר אפייה
  6. פתחו את דפי הפילו שלכם, ואחד אחד, קווצו אותם, החל מהצד הצר. לאחר קמצוץ דף, מניחים אותו על תבנית אפייה וממשיכים עד שהשתמשת בכל חבילת הפילו
  7. אופים בחלק האמצעי והתחתון של התנור במשך 10 דקות
  8. הופכים כל דף פילו ואופים 8 דקות נוספות, הפעם תוך שינוי המיקום של כל תבנית אפייה. כבו את התנור והשאירו את הפילו בתנור כאשר דלת התנור פתוחה מעט כדי לייבש עוד יותר את הפילו
  9. לאחר התייבשות מלאה של דפי הפילו, השתמשו בידיים שלכם כדי לפורר את הפילו לחתיכות קטנות, והניחו אותן בצד
  10. מחממים את התנור ל- 180 מעלות ומשמנים את התבנית 22X30 (עדיף תבנית זכוכית חסינת אש)
  11. בקערת מְעַרְבֵּל (מיקסר) מערבבים את הביצים וסוכר ומקציפים במשך 3-4 דקות, עד לקבלת קציפה בצבע צהוב בהיר. מוסיפים את גרידת התפוז, יוגורט, תמצית וניל, אבקת אפייה, סודה לשתייה ומלח ומערבבים עד לאיחוד
  12. מוסיפים לקערה את השמן ומיץ תפוזים ומערבבים לאיחוד טוב עם שאר המרכיבים
  13. בעזרת מרית גומי התחילו לשלב את שבבי הפילו המיובש לתוך בלילת העוגה, קצת בכל פעם. הערה: אם תכניסו את כל שבבי הפילו בבת אחת, הם יתגבשו יחד
  14. לאחר ששילבתם את כל הפילו בבלילה, יוצקים את התערובת לתבנית אפייה משומנת
  15. מסדרים את פרוסות התפוזים על פני העוגה
  16. אופים במשך 50-60 דקות באמצע התנור עד קבלת צבע זהוב יפה
  17. הוציאו את העוגה האפויה מהתנור וחוררו אותה מיד בכמה מקומות עם שיפוד ארוך ונקי
  18. יוצקים את הסירופ המצונן על העוגה החמה, מצקת אחת בכל פעם. הערה: מניחים לכל מצקת להיספג בעוגה לפני שמוסיפים את הבאה. חזור על הפעולה עד שנגמר לכם הסירופ
  19. הניחו לעוגה להתקרר לפני החיתוך, כדי לאפשר לסירופ להיספג במלואו
  20. מומלץ להגיש למחרת היום, לצד גלידה וניל או קצת יוגורט, קרה מהמקרר או לחמם לפני הגשה

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון καλή όρεξη

עלו החודש

חמש תרופות סבתא לחורף

החורף מביא לעיתים קרובות הצטננויות, שפעת ותחושת קור כללית, ותרופות סבתא הן פתרון נפלא לחימום הגוף ולחיזוק המערכת החיסונית באופן

לקריאה...

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *