מה מקורם של המלפפונים שאין בית ללא כמה מהם ||| אילו סוגי מלפפונים תמצאו ברחבי תבל ||| איך שומרים על מלפפונים גם למשך שבועיים ||| 12 סלטי מלפפונים מדהימים ברחבי העולם ועוד שניים ממחוזותינו ||| מהי עונת המלפפונים ומקור הביטוי עונת המלפפונים Sommerloch או Silly season ||| כל הפרטים ושלל מתכונים של סלטי מלפפונים בהמשך…
מְלָפְפוֹן Cucumber
או בשמו השני קישוא הגינה הוא פרי למרות שנחשב לירק על ידי כוווולם, כי הוא מרכיב מרכזי בסלט הירקות שלנו, לצד עגבניות, פלפל ובצל. יתרונות בריאותיים של המלפפון: מכיל נוגדי חמצון | דל קלוריות ומסייעה לירידה במשקל | מוריד את רמת הסוכר בדם | מפחית כולסטרול | ללא שומן וגלוטן.
ברחבי העולם יש מספר משפחות זני מלפפונים החל מהפָֿק֫וּס, שידוע גם בשמות מלפפון מקראי או מלפפון ארמני או מלפפון ערבי, דרך מלפפון אנגלי או לימוני, פרסי ועד המלפפונים הקטנים בעלי הבליטות על פניהם שנקראים גרקין Gherkinאו פיקל Pickle, שפופולאריים בעיקר להחמצה או המלחה.
- מלפפונים ארמניים Armenian Cucumbers: ארוכים, דקים ומעט מגוונים בגוונים כהים ובהירים יותר של ירוק בהיר או ירוק צהבהב. הם פריכים להפליא והם טעימים כשהם פשוט פרוסים ונאכלים חיים. למלפפונים אלה יש זרעים רכים מאוד ועור דק. הם אינם טובים להחמצה, מכיוון שהמרקם הרך יותר שלהם אומר שהם הופכים לעיסה.
- מלפפונים אנגליים English (Or Seedless) Cucumbers: נקראים גם מלפפונים חמים ומלפפונים ללא גרעינים. זן זה ארוך במיוחד ודק עם עור ירוק כהה. לעתים קרובות תמצא את הזן הזה עטוף בניילון בסופרמרקטים, אבל אתה יכול למצוא כאלה לא עטופים בשווקי איכרים. למלפפון הזה יש טעם עדין, כמעט לא קיים. הוא מוערך בזכות עורו הדק ומינימום הזרעים. כמו מלפפונים ארמניים, גם מלפפונים אנגליים עדיף לחתוך ולאכול טרי וחי ואינם מתאימים להחמצה. עם זאת, הם עושים פלאים בקוקטיילים. נסה להוסיף פרוסה או שתיים לכוס סאקה כשהיא מוגשת או להקציף מרטיני מלפפון.
- מלפפונים גינה Garden Cucumbers: הם המלפפונים הנפוצים ביותר בצפון אמריקה. הם בעלי עור חלק יחסית וירוק כהה. מלפפונים הנמכרים בחו"ל עם ציפוי שעווה כדי לעזור להם לשמור על לחות. מסיבה זו, תרצו לקלף את המלפפונים הללו. ניתן למצוא זנים ללא שעווה (במיוחד בשווקים), אך ייתכן שתרצו לקלף אותם אם העור עבה או מריר. הזרעים הגדולים של מלפפונים גינה קלאסיים אלה הם הסיבה שבגללה מתכונים רבים כל כך דורשים הוצאת הליבה עם הזרעים מהמלפפונים לפני השימוש בהם. עם זאת, לאחר הסרת הזרעים, הם מושלמים לכל מתכון.
- גרקין Gherkins: מלפפונים קטנים מאוד, בדרך כלל באורך של 2.5 עד 12.5 ס"מ, לרוב עם קליפה גבשושית, המשמשים בדרך כלל לכבישה. המילה גרקין מקורה Augurken ההולנדי המודרני שפירושה מלפפון כבוש קטן. אם אתם מחפשים מלפפון לכבישה, זו בחירה מצוינת כי הם יכנסו בקלות לצנצנת. הם פופולריים בצרפת, שם הם מכונים קורנישונים כבושים Cornichons והם מלווה קלאסי לפטה אווז.
- מלפפוני קירבי Kirby Cucumbers: בדרך כלל קצרים והם תמיד גבשושיים. יש להם מגוון של צבעי קליפה מצהוב לירוק כהה. קירביס פריך להפליא לאכילה As Is, אבל מספיק טעים כדי להיות מושלם גם להחמצה. לפעמים, הם אפילו נמכרים תחת השם מלפפונים לכבישה.
- מלפפוני לימון Lemon Cucumbers: צהוב, עגול, בגודל של אגרוף, והמלפפונים האלה נראים כמו לימונים, מה שמסביר את שמם. מלפפוני לימון מתוקים, ללא הקצה המר שיש לרוב המלפפונים. יש להם קליפות דקות, זרעים רכים מינימליים, והם בעלי טעם. מלפפוני לימון הם טעימים גולמיים ונראים נפלאים בסלטים, אבל הם גם יוצרים חמוצים טעימים.
- מלפפונים פרסיים Persian Cucumbers: דומים מאוד למלפפונים אנגליים. כל כך דומים, למעשה, עד שהם כמעט בלתי ניתנים להבדלה ויזואלית מסלט מלפפונים אנגליים טריים שלא עטופים בפלסטיק. הבדל גדול, לעומת זאת, הוא שהפרסים מגיעים בטווח גדול יותר של אורכים – חלקם קצרים יותר, חלקם ארוכים יותר ולפעמים עם עור מעט גבשושי כמו קירבי. לסלט מלפפונים פרסיים טעם עדין וקליפת דקה. זה הופך אותם למעולים לסלטים או כפרוסות כדי להשתלב במטבל. הם גם פריכים ומוצקים מספיק כדי לעמוד בפני מעט בישול כמו בבישול מוקפץ.
גידול ומסחר בעולם
בעולם מגדלים מלפפונים בכל מקום פרט לאנטארטיקה, בין אם בגידולי שדה ולרוב בחממות והדלייה בה ניתן לקבל תנובה גדולה משמעותית לעומת שדה. מספרים במיליוני טונות בשנת 2021: סין 75.5 עם 79.74% מהגידול העולמי | טורקיה 1.9 (2.08%) | רוסיה 1.7 (1.86%) | אוקראינה 1 מיליון טון | מקסיקו 1 מיליון טון | אוזבקיסטן 0.9 מיליון טון | ספרד עם 750,000 טון | ארה"ב עם 650,000 טון | קזחסטן עם 600,000 טון | יפן עם חצי מיליון טון.
יש לציין שמעט מאד מלפפונים טריים נסחרים בין מדינות למעט באירופה. מלפפונים חמוצים הם בהחלט מוצר נסחר מאד בין מדינות, כולל ישראל, שמייבאת מלפפונים חמוצים בעיקר ממזרח אירופה.
איך הכול התחיל
מקורו של המלפפון באסיה כבר לפני 3,000 שנים, באזור שמשתרע מהודו, נפאל, בנגלדש, סין (יונאן, גוויג'ואו, גואנגשי) וצפון תאילנד, אך כיום גדל ברוב היבשות, וסוגים רבים ושונים של מלפפון גדלים באופן מסחרי ונסחרים בשוק העולמי.
המלפפונים התרבותיים Cucumis sativus טופחו ובויתו בהודו מצמחי בר והוכנסו למטבח האירופאי על ידי היוונים או הרומאים. תיעוד של גידול מלפפונים מופיע בצרפת במאה ה-9, באנגליה במאה ה-14 ובצפון אמריקה רק באמצע המאה ה-16.
לפי פליניוס הזקן, הקיסר טיבריוס Tiberius החזיק מלפפונים על שולחנו בכל ימות השנה – בקיץ ובחורף. על מנת שיהיה זמין לשולחן שלו בכל יום בשנה, הרומאים, על פי הדיווחים, השתמשו בשיטות גידול מלאכותיות (בדומה למערכת החממות), לפיה אבן מראה מתייחסת ל-lapis specularis של פליניוס, הקרינה שמש על הצמחים. הרומאים הרימו מיטות מוגבהות במסגרות על גבי גלגלים, שבאמצעותן הוזזו צמחי המלפפונים ונחשפו לחום השמש בכל מזג אוויר, בעוד שבחורף הם נסוגו והונחו תחת הגנה של מסגרות מזוגגות באבן מראה.
לקרל הגדול גידלו מלפפונים בגנים שלו במאות 8-9. לפי הדיווחים הם הוכנסו לאנגליה בתחילת המאה ה-14, אבל אין עדויות למלפפונים במאות 15-16 באנגליה. הספרדים (באמצעות כריסטופר קולומבוס האיטלקי) הביאו מלפפונים להאיטי בשנת 1494. בשנת 1535, ז'אק קרטייה Jacques Cartier, מגלה ארצות צרפתי, מצא "מלפפונים נהדרים מאוד" שגודלו במקום שבו נמצאת כיום מונטריאול, קנדה.
בשנת 1630, הכומר פרנסיס היגינסון פרסם ספר בשם New-Englands Plantation שבו, הוא מתאר גן באי קונאנט Conant's Island (היום פארק לאומי Governors Island) במפרץ בוסטון, וכך הוא מתאר: "הארץ שופעת באופן טבעי מאגר שורשים ממגוון גדול וטוב לאכילה. הלפת, החצ'ק והגזר שלנו הם כאן גדולים ומתוקים יותר ממה שרגיל למצוא באנגליה. הנה חנות של פונפונים, מלפפונים ודברים אחרים מהטבע שאני לא מכיר".
במאה ה-17 המאוחרת, התפתחה דעה קדומה נגד ירקות ופירות לא מבושלים. מספר מאמרים בפרסומי בריאות של אותה תקופה, קבעו שצמחים לא מבושלים הביאו למחלות קיץ ויש לאסור על ילדים. המלפפון שמר על המוניטין הזה במשך פרק זמן מופרז, "מתאים רק לצריכה של פרות", ויש הסבורים שבגללה הוא זכה לשם, מלפפון פרה.
על פי הסופר הבריטי בן המאה ה-18, סמואל ג'ונסון Samuel Johnson, נהוג לומר בקרב רופאים אנגלים כי מלפפון "צריך להיות פרוס היטב, ולהלביש אותו בפלפל וחומץ, ואז לזרוק אותו החוצה, ללא תמורה".
תחריט נחושת שנעשה על ידי Maddalena Bouchard בין 1772 ל-1793 מראה לצמח הזה פירות קטנים יותר, כמעט בצורת שעועית, ופרחים צהובים קטנים. צורתו הקטנה של המלפפון מופיעה בצמחי מרפא מהמאה ה-16, אולם נאמר כי "אם היה תלוי בצינור בזמן פריחתו, המלפפון יגדל לאורך מפתיע ביותר".
אחסון מלפפונים
אם תשאלו את החברים שלכם כמה זמן מלפפונים מחזיקים מעמד? לרוב התשובה תהייה במקרר: 4-6 ימים ללא עטיפה, אך לעיתים עד שבועיים כאשר ככל שעובר זמן, המלפפונים מתחילים להגיר נוזלים למין שכבה דביקה במרקם "סמרק" לא נעים. רובנו זורקים מלפפונים כאלה, אבל ניתן לשטוף ו/או לקלפם ותאכלם ללא כל בעייה אפילו עוד יום או יומיים.
השיטה שלנו קצת שונה ועובדת בהצלחה. שימו לב:
- לרכוש מלפפונים שיש להם עדיין פרח חי או נבול בקצה
- לשטוף את המלפפונים ולהסיר את הפרח הנבול
- לייבש היטב את המלפפונים לעטוף כול 2-3 מלפפונים בנייר מגבת
- להכניס את המלפפונים העטופים בנייר מגבת, לשקית ניילון אטומה
- להוסיף לתוך השקית עם המלפפונים 2-3 כפיות – נשמה מוזר? נסו ותיווכחו
בשיטה זו המלפפונים יישארו כמו טריים גם שבועיים במקרר. אם רוצים לשמרם ליותר זמן? פשוט חזרו על הפעולה מחדש וכך תרעננו את המלפפונים.
אם אתם רוצים להקפיא מלפפונים, שתוכלו להשתמש בהם בהמשך לגספאצ'ו מלפפונים, או לשייק בריאות נהגו בדרך הבאה:
- חתכו את המלפפונים לפרוסות
- סדרו אותם על תבנית מרופדת בנייר אפייה
- הניחו את התבנית במקפיא לכמה שעות
- לאחר ההקפאה, העבירו את הפרוסות לשקית או לכלי עם רוכסן המתאימים למקפיא. הערה: המלפפונים עשויים להתרחב כשהם קפואים, אז אל תארזו אותם צפוף והדוק מדי
תאום ציפיות: למלפפונים יש תכולת מים גבוהה (96% ליתר דיוק), אז אמנם זה מאפשר הקפאה קלה, אבל זה גם אומר שהם עשויים להיות מעט עיסתיים כשהם מפשירים. לא יתאימו לסלט אבל כן להשתלב בשייק או מרק בריאים.
חשוב לדעת שמלפפונים רגישים לגז אתילן שמשתחרר מפירות או ירקות אחרים בקרבתם כך שלעולם לא לאחסן במגירת הפירות או הירקות יחד עם עגבניות, תפוחי עץ או פלפלים.
השבחת סלט המלפפונים
הדרך הקלה ביותר לגרום למלפפונים להשביח את טעמם לשימוש שהוא לא סלט ירקות ישראלי, היא המלחה לפני השימוש, כמו שכולנו רגילים עם ירקות נוספים הנהנים מהמלחה מוקדמת כמו קישואים, כרוב, חצילים, דלעת קיץ, ברוקולי, כרובית ואפילו עגבניות (לפעמים). ירקות אלו מבושלים בדרך כלל לפני האכילה, והמלחה מסייעת למנוע מהם להיות עיסתיים ותפלים. המלחה של הירקות המימיים האלה שואבת מים ומולקולות טעם נוספות. אז אל תדלג על השלב הזה – זה מאפשר ליותר טעם להיספג ועוזר לירקות לעמוד בפני יותר חום ובישול ארוך יותר.
איך ממליחים מלפפונים לבישול
שוטפים את המלפפונים, קולפים אם רוצים וחותכים לצורה הרצויה. מניחים אותם בקערה ומפזרים מספיק מלח לציפוי אחיד (עד כפית לכל ק"ג).
מעבירים את המלפפונים המומלחים למסננת מעל קערה או כיור ומניחים להם למשך 30 דקות. אתם יכולים לסחוט חלק מהחתיכות כדי לשחרר עוד יותר לחות, ואז לייבש עם מגבת נקייה או נייר מגבת. אין צורך לשטוף אותם.
אם אין לכם זמן להמליח אותם ולתת להם לשבת, תמיד כדאי להוציא את רצועת הזרעים המרכזית, שמחזיקה הרבה מהלחות הלא רצויה. חותכים את המלפפון לרבעים לאורכו, ואז מעבירים את הסכין באמצע הנתח כדי להסיר את הגרעינים. הסלט, המטבל או מגש הירקות שלך יהיו יבשים יותר, פריכים וטעימים יותר ולעולם לא תרצו לעשות זאת בדרך אחרת.
עונת המלפפונים Sommerloch או Silly season
ביטוי ישראלי זה קשור לעולם התקשורת ומתאר את התקופה בה אין אירועי חדשות מרעישים וחשובים, או אז התקשורת עוסקת בזוטי דברים ובחדשות שוליות. בעיתונות הספורט נקראת התקופה של הקיץ, בה ליגות הכדורגל והכדורסל מושבתות מפעילות – עונת המלפפונים.
בברלין גרמניה, היה נהוג לכנות את הקיץ – עונת המלפפונים החמוצים Sauregurkenzeit וככול הנראה המונח הושאל לשפתנו, כמו מונחים גרמניים רבים אחרים. בהולנדית מכנים את עונת הקיץ Komkommertijd, בדנית Agurketid, בנורבגית Agurktid בפולנית Sezon ogórkowy בצ'כית Okurková sezóna ובהונגרית Uborkaszezon.
דרך אגב, בבריטניה ואוסטרליה מכונה העונה השכונה בתקשורת – העונה הטיפשית Silly season ואילו הכינוי לעונה זו בתקשורת מכונה בגרמניה חור קיץ Sommerloch ובשבדיה ופינלנד זו עונת החדשות הרקובות Rötmånadshistoria.
12 סלטי מלפפונים מדהימים ברחבי העולם ועוד שניים ממחוזותינו
סלט פטוש ערבי הוא אחד הסלטים המזרח תיכוניים המוכרים ביותר ומנה סטנדרטית על שולחן המנות הקטנות – מזה Meze. זהו סלט צבעוני עם רוטב שום לימוני שווה.
לא צריך להרחיב ולפרט כי מי לא מכיר סלט עגבניות ומלפפונים ישראלי? אפשר להעשיר את סלט העגבניות והמלפפונים גם עם פלחי הדרים, שמן זית ונענע, מה שהופך את הסלט הזה להשלמה מבריקה לבשרים עסיסיים בגריל.
מתכון 1: גורקנסלט (סלט מלפפונים גרמני) Gurkensalat
Gurkensalat הוא סלט גרמני מסורתי שגדלתי עליו כמו כל בית ייקי. המתכון הזה מהיר, קל וטעים. בבית המלפפונים היו קלופים אבל עדיף להשתמש במלפפונים לא קלופים ליותר מרקם וטעם.
מצרכים (4 מנות)
- 2 מלפפונים גדולים, פרוסים דק
- ½ בצל בינוני, פרוס דק (לא חובה)
- 1 כפית מלח
- ½ כוס שמנת חמוצה
- 2 כפות סוכר
- 2 כפות חומץ בלסמי לבן
- 1 כפית שמיר מיובש
- 1 כפית פֶּטְרוֹזִילְיָה מיובשת
לקישוט
- ¼ כפית פפריקה (פִּלְפֶּלֶת), או לפי הטעם
שלבי הכנה
- מפזרים את פרוסות המלפפונים ובצל על תבנית גדולה
- מתבלים אותם במלח משני הצדדים ונותנים להם מנוחה של 30 דקות
- מסננים אותם במסננת וסוחטים כדי להסיר עודפי לחות
- מפזרים על נייר מגבת וסופגים ומייבשים את כל פרוסות המלפפונים והבצל
- בקערה גדולה מערבבים שמנת חמוצה, סוכר, חומץ, שמיר ופטרוזיליה
- מקפלים פנימה לקערת הרוטב, בעדינות, את פרוסות המלפפון ובצל עד לציפוי
- מכסים ומקררים, 8 שעות עד לילה (לממהרים, מינימום 3 שעות)
- מקשטים בפפריקה ומגישים
מתכון 2: סלט מלפפונים פולני Mizeria
מיזריה Mizeria הוא סלט מלפפונים פולני שמוגש בכל חג ומועד פולני או נוצרי. מתאים גם לכל בית יהודי, ולכל עונות השנה.
מצרכים (12 מנות)
- ½ ק"ג מלפפונים קטנים, קלופים ופרוסים דק
- מלח לפי הטעם
- 1 צרור שמיר, קצוץ
- ½2 כפות שמנת חמוצה
- 1 כפית מיץ לימון
- קורט סוכר, או לפי הטעם
- פִּלְפֵּל שחור גרוס לפי הטעם
שלבי הכנה
- מניחים את פרוסות המלפפונים במסננת ומפזרים מלח בנדיבות
- מניחים למלפפונים כ- 5 דקות במסננת, עד לריכוך
- סוחטים נוזלים מפרוסות המלפפונים ומעבירים לקערה עם השמיר
- בקערה מערבבים את השמנת חמוצה, מיץ לימון וסוכר
- מוסיפים את המלפפונים ושמיר ומערבבים לציפוי
- מתבלים בפלפל
- מכסים ומצננים לפחות 3 שעות ועדיף יותר, לפני ההגשה.
מתכון 3: סלט מלפפונים הונגרי Magyar uborkasaláta
סלט סופר קל להכנה. מומלץ להכין אותו בבוקר על מנת לאכול אותו לארוחת ערב באותו יום, כי כך הסלט סופג את המרינדה ככל שהיא יושבת זמן רב יותר.
מצרכים (6 מנות)
- 2 מלפפונים אנגליים גדולים ללא גרעינים, פרוסים דק
- 1 בצל גדול במיוחד, פרוס דק
- ¼ כוס שמיר טרי קצוץ
- 3 כפות חומץ בלסמי לבן
- 3 כפות שמן צמחי
- 1 כפית מלח, או לפי הטעם
- ½ כפית פִּלְפֵּל שחור גרוס, או לפי הטעם
שלבי הכנה
- בקערה גדולה מניחים את פרוסות המלפפון, פרוסות בצל ושמיר קצוץ
- יוצקים חומץ על תערובת המלפפונים ומערבבים
- יוצקים שמן על תערובת המלפפונים ומערבבים
- מתבלים במלח ופלפל שחור
הערה: הסיבה שמוסיפים קודם את החומץ ואחר כך את השמן היא כי אם פרוסות המלפפונים יקבלו עליהן שמן תחילה, החומץ לא יוכל להיספג כמו שצריך. בסלט הזה יהיו גם נוזלים שיוצאים מהבצל והמלפפון.
מומלץ להכין את הסלט מבעוד מועד ולתת לו לשבת במקרר במשך הלילה ולהגיש קר.
מתכון 4: צזיקי או דזדזיקי Τζατζίκι או ג'ג'יג
קלאסיקה יוונית, המציעה שילוב קרמי מיוגורט ללא ספירת הקלוריות הכבדה של שמנת חמוצה. זה הולך כל כך טוב עם מזון מבושל על האש. מתכון בקישור…
מצרכים (4 מנות)
- 2 מלפפונים, קלופים, חתוכים לרבעים לאורך, ואז פרוסים
- 1 כוס יוגורט
- 1 כפית שמיר מיובש, או כמה כפיות שמיר טרי
- מלח
- פִּלְפֵּל שחור
שלבי הכנה
טועמים את המלפפונים:
- תחילה טועמים את המלפפונים כדי לוודא שהם לא מרירים. אתם עלולים למצוא מלפפון בעל טעם מר מובהק. אם זה קורה, יש להשרות את פרוסות המלפפון במי מלח למשך חצי שעה, או יותר, עד שהמרירות מצטמצמת, ולאחר מכן לשטוף ולנקז לפני השימוש.
- הכנת הסלט: בקערה מערבבים בעדינות את כל המצרכים
- מתקנים תיבול במלח ופלפל לפי הטעם
מתכון 5: סלט מלפפון סונומונו יפני Sunomono
הסלט היפני הזה עובר על הגבול הדק בין מתוק לטארט, ובנוסף הגרסה הזו מציעה שכבה נוספת של טעמים מתוספת של זַנְגְּבִיל (ג'ינג'ר) טחון. מרכיב עיקרי בקופסת הבנטו, הסלט הזה זורח לצד פירות ים וירקות מטוגנים בשמן עמוק, כמו גם כל מיני טריאקי עוף.
מצרכים (5 מנות)
- 2 מלפפונים גדולים, קלופים
- ⅓ כוס חומץ אורז
- 4 כפיות סוכר
- ½1 כפיות שורש זַנְגְּבִיל (ג'ינג'ר) טרי טחון
- 1 כפית מלח
שלבי הכנה
- חותכים את המלפפונים לשניים לאורכם ושולפים מהם את הגרעינים הגדולים
- פורסים לרוחב לפרוסות דקות מאוד
- בקערה מניחים את החומץ, סוכר, ג'ינג'ר ומלח ומערבבים היטב לאיחוד
- מוסיפים לרוטב את פרוסות המלפפון ומערבבים לציפוי
- מקררים לפחות שעה לפני ההגשה
מתכון 6: סלט מלפפון תאילנדי Thai cucumber salad
סלט הקיץ הזה הוא תמיד להיט בפיקניקים ובפוטלוקים מכיוון שאין צורך בקירור.
מצרכים (4 מנות)
- 3 מלפפונים גדולים, קלופים, חצויים לאורכם, ללא הזרעים וחתוכים לפרוסות של ½ ס"מ
- 1 כף מלח
- ½ כוס סוכר
- ½ כוס חומץ יין אורז
- 2 פִּלְפֵּל חלפיניו בינוניים, זרעים וקצוצים
- ¼ כוס כוסברה (גַּד או כֻּסְבָּר) קצוצה
- ½ כוס בוטנים קצוצים
שלבי הכנה
- מניחים מלפפונים עם מלח במסננת, מעל כיור להתנקז במשך 30 דקות
- שוטפים במים קרים, ואז מסננים ומייבשים בעזרת נייר סופג
- בקערת מְעַרְבֵּל (מיקסר) מקציפים סוכר וחומץ יחד עד שהסוכר נמס
- מוסיפים לקערה עם הרוטב את המלפפונים, פלפל חלפניו וכוסברה ובערבבים ביד
- מפזרים מלמעלה בוטנים קצוצים ממש לפני ההגשה
מתכון 7: סלט מלפפונים פלפל אדום קוריאני חריף
מצרכים (4 מנות)
- 1 כפית שמן צמחי
- 2 כפות שוּמשוֹם (או שֻׁמְשְׁמִין)
- 2 כפות קוצ'וג'אנג (רוטב קוריאני חריף) kochujang
- ¼ כוס חומץ בלסמי לבן
- 1 כף שמן שוּמשוֹם (או שֻׁמְשְׁמִין)
- 1 בצל ירוק, קצוץ
- 1 מלפפון, חצוי, ללא הזרעים ופרוס דק
שלבי הכנה
- מחממים את השמן הצמחי בסיר קטן על להבה בינונית
- מערבבים פנימה את השומשום ומבשלים כ- 3 דקות, עד שהם מקבלים גוון זהוב ומתחילים לקפץ
- מסירים מהלהבה ומכניסים לקערה גדולה
- מקציפים את הקוצ'וג'אנג, חומץ, שמן שומשום ובצל ירוק לתוך השומשום הקלוי
- מערבבים פנימה את המלפפון הפרוס עד שהוא מצופה היטב ברוטב
- מגישים צונן או בטמפרטורת החדר
מתכון 8: סלט מלפפונים מקסיקני Ensalada De Pepino Mexicana
סלט המלפפונים המקסיקני הזה הוא שילוב של ירקות קרירים ופריכים עם נגיעות של פלפל אדום כתוש ותבלינים אחרים. אתם יכולים כמובן להשתמש בעגבניות טריות, תירס וכוסברה אם אתם מעדיפים יותר ויטמינים ובעונה.
מצרכים (6 מנות)
- 450 גרם עגבניות מבושלות, סחוטות ופרוסות מקופסת שימורים
- 250 גרם גרעיני תירס מקופסת שימורים, ללא הנוזלים
- 1 מלפפון בינוני, קצוץ
- 1 פִּלְפֵּל ירוק, קצוץ
- 1 פִּלְפֵּל אדום, קצוץ
- 2 כפות חומץ בלסמי אדום
- 1 כף פתיתי פִּלְפֵּל אדום כתוש או לפי הטעם
- ½ כפית שום, כתוש
- ½ כפית כַּמּוֹן
- ¼ כפית כוסברה (גַּד או כֻּסְבָּר) מיובשת
- ¼ כפית מלח
- ⅛ כפית פִּלְפֵּל שחור גרוס
שלבי הכנה
- בקערה גדולה מערבבים את העגבניות, תירס, מלפפון, פלפל ירוק, פלפל אדום וחומץ בן יין אדום
- מערבבים פנימה פתיתי פלפל אדום כתוש, שום, כמון, כוסברה, מלח ופלפל שחור
- מכסים ומצננים לפחות 30 דקות לפני ההגשה
מתכון 9: סלט נמרים Lao Hu Cai
זהו סלט פופולרי מצפון סין שצובר פופולריות בארצות הברית בשם Tiger salad. התאימו את החריפות לטעמכם על ידי הוספה או הפחתה של כמות פתיתי הפלפל האדום.
להשלמת ארוחה מאוזנת אפשר לשדרג עם חלבונים כמו שרימפס (ככה הסינים עושים), טופו ו/או שברי בוטנים.
מצרכים (6 מנות)
- ½ מלפפון אנגלי
- ¼1 כפיות מלח, מחולק
- 3 בצל ירוק גדולים, חלקים ירוקים לבנים ונימוחים בלבד
- 1 פִּלְפֵּל ירוק גדול
- 1 פִּלְפֵּל אדום גדול
- 2 כפות חומץ אורז לא מתובל
- ½1 כפות שמן שוּמשוֹם (או שֻׁמְשְׁמִין) קלוי
- ¼ כפית פתיתי פִּלְפֵּל אדום כתוש
- 2 כוסות כוסברה (גַּד או כֻּסְבָּר) טרייה קצוצה, עלים וגבעולים
שדרוג
- שברי בוטנים
- שרימפס
- טופו
שלבי הכנה
- חותכים מלפפון לשניים לאורכו ומגרדים בעדינות את הגרעינים בעזרת כף
- חותכים כל חצי לרוחב לחתיכות בגודל 4-5 ס"מ
- חותכים כל חלק לאורכו לרצועות דקות ואחידות ומעבירים לקערה
- מוסיפים לקערה עם גפרורי המלפפונים וכפית מלח, מערבבים ומשרים 15 דקות
- בינתיים חותכים בצל ירוק ופלפלים לרצועות דקות ואחידות באורך של כ-2 ס"מ
- מעבירים את רצועות המלפפון למסננת צפופה, שוטפים מהמלח ומסננים היטב
- בקערה גדולה טורפים יחד את החומץ, שמן שומשום, פלפל אדום כתוש ו- ¼ כפית מלח שנותרה
- מוסיפים את רצועות המלפפון השטופות, בצל ירוק, פלפלים וכוסברה ומערבבים היטב
- שדרוג: מוסיפים את השרימפס ו/או טופו ו/או שבבי בוטנים ומערבבים
- משאירים את הסלט במקרר לפחות שעה לספיגת הטעמים
מתכון 10: עגבניות מלפפון קצ'ומבר Kachumbar
קצ'ומבר הוא סלט בסגנון הודי שמוגש על גבי קארי. עשבי תיבול טריים ולימון מוסיפים קראנץ' חריף שמבהיר אפילו את הרוטב האינטנסיבי ביותר.
מצרכים (4 מנות)
- 1 כוס עגבניות שרי חצויות
- 1 כוס מלפפון חתוך לקוביות
- ½ כוס בצל ירוק קצוץ
- ½ כוס כוסברה (גַּד או כֻּסְבָּר) טרייה קצוצה
- 1 כף מיץ לימון טרי
- 1 כף נענע טרייה קצוצה
- מלח
- פִּלְפֵּל שחור גרוס לפי הטעם
שלבי הכנה
בקערה גדולה מערבבים את כל המצרכים ומגישים.
מתכון 11: גספצ'ו מלפפונים של בריאות
אין כמו ג'ספצו חריף וקריר לריענון ביום קיץ חם. מלפפון הוא מקור מצוין לסיליקה, התורם לחיזוק רקמות החיבור בגוף (שרירים, גידים, רצועות ועוד). ולא פחות חשוב, הטעם המרענן.
מצרכים
- ½ כוס שמן זית
- ¼ כוס חומץ בלסמי אדום
- ½ לימון, המיץ בלבד
- 4 מלפפונים
- ½ בצל אדום
- ½ שומר טרי
- 1 גבעול סלרי (כַּרְפַּס)
- 1 חופן עשבי תיבול טריים כמו נענע, רֵיחָן (בזיליקום), ופֶּטְרוֹזִילְיָה
- קורט מלח
- פִּלְפֵּל שחור
שלבי הכנה
- מכניסים את כל המצרכים לבְּלֶנְדֶּר לפי הסדר הרשום מעלה תוך כדי שמעבדים ומרסקים
- מתחילים במהירות נמוכה ואחר כך מעבירים למהירות גבוהה, עד שהתערובת מגיעה למרקם הרצוי.
מתכון 12: סלט מלפפונים הודי בסגנון מהרשטרי Khamang kakdi
חמאנג קקדין הוא סלט מלפפונים של פעם בסגנון המהרשטרי – מקור המלפפונים.
מצרכים
- 2 מלפפונים
- ½ כוס שבבי קוקוס טרי
- ½ כוס כוסברה (גַּד או כֻּסְבָּר) קצוצה
- 1 כף מיץ לימון
- 1 כף סוכר
- ½ כף מלח
לרוטב
- 1 כף גאי הודי
- 1 כף זרעי חרדל
- 1 כף כַּמּוֹן
- 1 פִּלְפֵּל צ'ילי ירוק קצוץ דק
- 1 ענף עלי קארי
לקישוט
- 3 כפות שבבי בוטנים קטנים מאד, קלויים
- ¼ כוס גרעיני רימונים
שלבי הכנה
- שוטפים ומקלפים את המלפפונים
- קוצצים את המלפפונים דק לקערה גדולה
- מוסיפים למלפפון את הקוקוס, עלי כוסברה, סוכר, מלח, מיץ לימון ומערבבים הכול היטב
- במחבת או ווק מחממים גהי ומוסיפים את זרעי החרדל וכמון
- נותנים לחרדל וכמון להתפצפץ
- מוסיפים למחבת את הצ'ילי ירוק ועלי קארי ומקפיצים לקבלת תערובת אחידה
- מוסיפים את תערובת התבלינים מהמחבת לקערה עם המלפפונים וקוקוס ומערבבים היטב
- מפזרים מעל את שבבי הבוטנים וגרגרי רימון מעל ומגישים
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Guten Appetit
רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…