עוגיות חמאה של המזרח התיכון, נימוחות וטעימות שזכו לשמות רבים נוספים ||| גְרֵיבָּה Gribe או קוריבה Ghoriba ועוד ||| עוגייה שמלווה בארצות המגרב ובמצרים את התה או קפה ||| מאפה אהוב גם בסוריה, לבנון, עיראק מאז ימי קדם והוא דומה לפולבורון polvorón מאנדלוסיה ספרד ||| כל הפרטים וגם מתכון בהמשך…
איך הכול התחיל
מתכון לעוגייה אפויה שדומה לגרייבה אך ללא שימוש בשקדים, נקרא עוגייה אקזוטית khushkanānaj gharib, ופורסם בספר הבישול הערבי מהמאה ה-10 כיתאב אל-טביח שנכתב על ידי אבן סיאר אל-ווראק. מאפה קורבייה Kurabiye מופיע במטבח העות'מאני במאה ה-15. יש ויכוח על מקור השמות, ויש הסבורים שהמקור הוא טורקי ואחרים סבורים שהמקור מערבית או מהגולאביה הפרסית, שהיא עוגית חמאה העשויה עם מי ורדים ושמה מהמונח הפרסי מגולאב כלומר קשורה לפרחים.
אלג'יריה
נקראת גריביה Ghribia غريبية. באלג'יריה תמצאו את העוגיה גריביה עם שקדים, עם בוטנים, עם אגוזי מלך או גם גריביה עם פיסטוקים.
אַרְמֶנִיָה
ח'ורביה Khourabia Ղուրաբիա היא הגרסה הארמנית המכונה לעיתים באנגלית Armenian butter cookie או עוגית חמאה ארמנית. ח'וראביה נוצרה באופן מסורתי משלושה מרכיבים: חמאה, סוכר וקמח ובדרך כלל בצורת כיכר לחם, גרעין חיטה או פרסה המסמלים בריאות, עושר ושגשוג. הוא נאכל בעיקר במהלך חגיגות הפסחא, חג המולד וראש השנה. מאוחר יותר, נוספו מרכיבים נוספים, כמו ביצים, קינמון ואגוזי מלך.
בולגריה
קוראבי בולגרי Kurabi זו עוגית חמאה מתוקה פופולרית מאד, במיוחד בתקופת החגים, ומגוון ריבות המיוצרות במהלך השנה החדשה עם עוגיות אבקת סוכר מעוטרות בצורות חמודות נקראות maslenki.
יָוָן
ביוון נקראת Kourabiedes או Kourabiethes κουραμπιέδες ובלשון רבים kourabies Kουραμπιές מזכירה לחמניה, עשויה בדרך כלל עם שקדים. קוראבידס מיוצרים לפעמים עם ברנדי, בדרך כלל Metaxa, לטעם, אם כי וניל, מסטיקה או מי ורדים הם גם פופולריים. באזורים מסוימים של יוון, קורבידי חג המולד מעוטרים בציפורן אחת המוטבעת בכל עוגיה. Kourabiedes מעוצבים או לסהרונים או כדורים, ואז אופים עד להזהבה קלה. בדרך כלל מגלגלים אותם באבקת סוכר בעודם חמים, ויוצרים ציפוי חמאה-סוכר עשיר. Kourabiedes פופולריים במיוחד עבור אירועים מיוחדים, כגון חג המולד או טבילה. למרות שהם פופולריים כל השנה.
איראן
קורבייה איראנית מגיעה מהעיר תבריז Tabriz שבצפון מערב אירן, עשויים מקמח שקדים, סוכר, חלבון ביצה, וניל, חמאה ופיסטוק. מגישים קורבייה עם כוס תה, ונהוג להניח את העוגייה על גבי כוס התה כדי שהעוגייה תתרכך לפני האכילה.
כווית
גרסאות העוגייה כוללות: גוריבה עם הל, גוריבה עם פיסטוק או גוריבה עם זעפרן.
מזרח התיכון
במדינות המזרח התיכון נמצא גוריבה עם פיסטוק או גוריבה עם מי ורדים
לוב
גרביה לובית غربية מכינים במספר אופנים: גוריבה עם בוטנים, גוריבה עם שקדים או גוריבה עם אגוזי מלך
מָרוֹקוֹ
גוריבה Ghoriba ובערבית מרוקנית غريبة נפוצה במרוקו וחלקים אחרים של המגרב. לרוב משתמשים להכנת העוגיות הפופולאריות האלה בקמח סולת במקום קמח לבן, נותנים לעוגייה מרקם קרנצ'י. יש גם גרסאות נוספות כמו מויזה Mlouwza – עשויה עם שקדים וסוכר בטעם מי פרחי תפוז, גוריבה בהלה ע Ghoriba bahlaעם הל, ג'וריבא דיאל זיט Ghoriba dyal zite מלוחה עם זיתים, גוריבה מרמלה Ghoriba mramla ועוד.
טורקיה
המילה kurabiye משמשת להתייחסות למגוון ביסקוויטים בטורקיה, לאו דווקא מקומיים, אם כי מכינים סוגים שונים של כוראביה מקומיים. Acıbadem kurabiyesi שבטורקית משמעות השם היא ביסקוויט שקדים מריר, הוא ביסקוויט טורקי מסורתי העשוי משקדים, סוכר וחלבוני ביצה. המתכונים המסורתיים כוללים כמות קטנה של שקדים מרים, מה שנותן לעוגייה הזו את שמה. עם זאת, מכיוון ששקדים מרים אינם זמינים כל השנה ובכלל, תמצית שקדים משמשת בדרך כלל כתחליף. הביסקוויטים הללו הם חלק מהמלאי של כמעט כל מאפייה בטורקיה, והם מיוצרים רק לעתים רחוקות בבית. לביסקוויטים האלה יש מרקם רק. הם מוגשים בדרך כלל עם קפה או גלידה. הם דומים מאוד לעוגיית האמרטו האיטלקית המסורתית, שגם קוראת לשקדים מרים ונגזרת משמה.
תוניסיה
גרייבה Ghraïba غريبة נפוצה בתוניסיה ויש גם כמה גרסאות נוספות לעוגייה. גרייבה בידהא Bidha Ghraïba עשויה מקמח חיטה, גרייבה דרואו Ghraïba droô עשויה מקמח סורגום, גרייבה חומס Ghraïba homs עשויה מקמח חומוס.
מצרכים (30 עוגיות קטנות)
- 2 כוסות קמח
- 1כוס סולת או שקדים מולבנים טחונים דק
- ¾ כוס סוכר
- ½ כפית אבקת אפייה
- 0 1גרם סוכר וניל
- 100גרם חמאה
- 3-4 כפות שמן
- 1ביצה
- 3כפיות גרידת קליפת לימון
לעיטור
- ¾ כוס בוטנים או שקדים קלויים וחצויים
אופן הכנה
- בקערה רחבה שמים כל המצרכים ולשים לקבלת בצק אחיד וחלק
- נוטלים מעט מהבצק וצרים בכפות הידיים כדורי בצק בגודל פינג-פונג (קוטר 2-3 ס"מ)
- מניחים את כדורי הבצק ברווחים זה מזה בתבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה
- נועצים חצי בוטן או חצי שקד במרכז כל עוגייה
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- אופים במשך 20-25 דקות
- מצננים ושומרים בכלי סגור הרמטית
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון
6 תגובות
שלום דני, תודה רבה על המאמר המקיף והמעניין.
האם אתה כתבת אותו ?
אני חושדת בך, שיש לך נגיעה אישית לעוגיות האלה. אולי גדלת עליהן או שאתה אוהב אותן מאד. כמוני למשל.
אציין שבאלג׳יריה, לפחות בתקופה הצרפתית, קראו לעוגיות האלה מונטקאו, Montecaos וגם כיום יוצאי אלג׳יריה בצרפת ובישראל קוראים להן כך ויש להן גם גירסה מלוחה. השם הזה הוא כנראה, תולדה של שם העוגיות שנקראות בספרדית מונטקדוס, Mantecados. בתקופת השלטון הצרפתי הגיעו לאלג׳יריה המוני מהגרים ספרדים, במיוחד לעיר הנמל אוראן.
גם לפני כן, ידעה העיר תקופה של שלטון ספרדי.
.
התגובה נכתבה ע"י רות שביקשה להיות בעילום שם ואנחנו מכבדים את רצונה
הי
אני אמנם כתבתי את הפוסט ואין לי קשר דם למאכל או לאלג'יריה אבל אוהב אוכל בכלל ומתוק בפרט 🙂
אפשר עם מרגרינה במקום חמאה?
מרגרינה היא תחליף סינטטי ופרווה לחמאה אבל התוצאה פחות בריאה. המלצתנו היא שמן זית עדין בכמות 2/3 מכמות החמאה. בריאה, פרווה ופחות קלוריות וכולסטרול (שיש בחמאה)
אפשר להשמיט את הביצה לטבעונים?
הבצק לא יחזיק ללא הביצה. יש תחליפים לטבעונים שעושים את העבודה במקום הביצה