מי לא מכיר את המַלַאוַוח ملوح שמקורו בצפון תימן אבל בדרום תימן ובקהילות סומאליה, ג'יבוטי ועוד מוכר מאפה דומה שנקרא סבאיה או Sabayad ||| מאפה דומה בצפון אפריקה והמגרב נקרא מסאמן Msemmen مسمن או רג'איף Rghaif رغايف ||| הסבאיה היה מאכל מוכר במעט קהילות יהודיות ובכלל, ונחשב למאכל חגיגי הנשמר לחג או שבת ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
מצרכים
לבצק
- 1 ק״ג קמח
- ½ כפית שמרים יבשים (או 5 גרם שמרים טריים)
- 1 כף סוכר
- 780 מ״ל מים
- 1 כף מלח
לשימון
- ¼ כוס שמן
למתיחת הבצק
- 200 גרם חמאה רכה בטמפרטורת החדר חתוכה לקוביות
לציפוי
- 1 ביצה L עם 1 כף מים
- חופן שוּמשוֹם (או שֻׁמְשְׁמִין)
שלבי הכנה
- הכנת הבצק: בקערת מְעַרְבֵּל (מיקסר) מערבבים ביד את השמרים, סוכר ומעט מים ונותנים לשמרים להתעורר ומתחילים לראות בועות על פני המים
- מוסיפים את הקמח ושאר המים ולשים עם וו לישה במהירות איטית כדקה עד שמתחיל להתגבש בצק
- מוסיפים את המלח, ומגבירים את מהירות המיקסר ולשים במשך 7 דקות לקבלת בצק רך וגמיש
- מכסים את הקערה במגבת או בניילון נצמד, ונותנים לבצק לנוח 10 דקות
- משמנים בנדיבות, תבנית אפייה
- מחלקים את הבצק ל-20 כדורים בגודל ביצה, במשקל 80 גרם כל אחד ומניחים את כדורי הבצק על מגש משומן
- מגלגלים קלות את כדורי הבצק בשמן לשמירה על הלחות
- מכסים את המגש במגבת או בניילון נצמד ומניחים בצד למשך שעה
- משמנים את התבנית ואת משטח העבודה בקוביית חמאה
- משטחים ומותחים בידיים כל כדור בצק ליריעה דקה וכמעט שקופה בגודל התבנית
- מרימים את הבצק מהמרכז ומותחים בכל פעם קצת כלפי חוץ. הערה: ככל הנראה השכבה הראשונה וגם השנייה יקרעו לכם, וזה לא נורא
- מורחים בתנועות טפיחה קלות (לא בניגוב כי אז הבצק עלול להיקרע) קוביית חמאה רכה מאוד על יריעת הבצק שמתחנו
- מגלגלים את יריעת הבצק על מערוך ומעבירים לתבנית
- מותחים את יריעת הבצק ומשטחים אותה בתבנית עד שהיא מגיעה לדפנות
- מותחים את כל כדורי הבצק באותה שיטה ודרך, ומסדרים את יריעות הבצק בתבנית זו על גבי זו כאשר מורחים חמאה בין יריעה ליריעה.
- טיפ: אם הבצק קצת מתנגד למתיחה נותנים לו לנוח כמה דקות
- הערה חשובה: מקפידים להשאיר את כדורי הבצק מכוסים כדי שלא יתייבשו
- כשמגיעים ליריעת הבצק האחרונה לא מורחים אותה בחמאה
- עוטפים את התבנית בניילון נצמד ומעבירים למקרר למשך 20 דקות
- מחממים תנור ל-180 מעלות
- מוציאים את בצק הסבאייה מהמקרר ומותחים שוב את קצות הבצק עד שיגעו בדפנות התבנית
- מברישים את פני הבצק בבלילת הביצה טרופה ומפזרים מעל שומשום
- אופים 30-25 דקות עד שפני המאפה זהובים
- מגישים לצד רסק עגבניות, סחוג וביצים קשות
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון بالصحه والعافيه
רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…