מרק טוסקני מסורתי, עשיר ועמוק בטעמים, שנולד מתוך מטבח האיכרים של אזור טוסקנה שבאיטליה ||| השם ריבוליטה פירושו באיטלקית מבושל מחדש, שכן נהוג לבשל את המרק שוב ביום למחרת, מה שמעצים את טעמו והופך אותו לסמיך ומנחם עוד יותר ||| מרק הריבוליטה מבוסס על מרכיבים פשוטים וזמינים, אך יחד יוצרים טעם עשיר ומורכב ||| לחם ישן שהוא לרוב לחם כפרי יבש, חתוך לקוביות, המשמש להסמכת המרק ||| שעועית שמוסיפה חלבון ומרקם קרמי ||| כרוב שחור Cavolo Nero הוא ירק עלים טוסקני טיפוסי, מעניק עומק טעם ||| ירקות שורש כמו גזר, סלרי, בצל, לעיתים גם תפוחי אדמה ||| עגבניות טריות או מרוסקות, מוסיפות חמיצות טבעית ||| שום, שמן זית, עשבי תיבול כמו טימין, מרווה או רוזמרין ||| המרק מבושל לאט, לעיתים במשך שעות, ולאחר מכן מקורר ומבושל מחדש ביום שלמחרת – מה שמעניק לו את שמו ואת טעמו הייחודי ||| ריבוליטה מוגש חם, לרוב עם זילוף נדיב של שמן זית איכותי מעל, ולעיתים גם עם גבינת פרמז'ן מגורדת ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

מצרכים (6 מנות)
ירקות
- 2 כפות שמן זית
- 1 בצל גדול, קצוץ
- 2 גזר, קלופים וחתוכים לקוביות
- 2 גבעולי סלרי (כַּרְפַּס), פרוסים
- 3 שיני שום, כתושות
- 2 עגבניות טריות מגורדות
- ½ כפית רסק עגבניות (לא חובה, אבל מוסיף עומק)
- 1 תפוח-אדמה קטן, קלוף וחתוך (לא חובה)
- 6 עלי כרוב שחור (או מנגולד / קייל), קצוצים גס
- ¼ כרוב לבן קטן, פרוס
- מלח
- פִּלְפֵּל שחור
קטניות ותוספות
- ½1 כוסות שעועית קנליני מבושלת (אפשר גם משימורים, מסוננת ושטופה)
- 3-4 כוסות מים או ציר-ירקות
- 4 פרוסות לחם כפרי יבש (עדיף מחמצת או לחם שיפון), חתוך לקוביות גסות
להגשה
שלבי הכנה
- מחממים שמן זית בסיר גדול, הוסף את הבצל, הסלרי והגזר ומטגנים כ-10 דקות עד לריכוך והזהבה קלה
- מוסיפים את השום ומטגנים עוד דקה עד שהוא מפיץ ריח
- מוסיפים את העגבניות המגורדות (או המרוסקות), רסק העגבניות וממשיכים לבשל כמה דקות עד שהתערובת מסמיכה
- מוסיפים את הכרוב השחור (או התחליפים שלו), כרוב לבן ותפוח אדמה (אם אתם מוסיפים אותו), ומערבבים
- מוסיפים את השעועית ואת המים/ציר ומתבלים במלח ופלפל
- מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה, ואז מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-45 דקות על להבה נמוכה
- מוסיפים את קוביות הלחם ומערבבים. הלחם יספוג את הנוזלים ויעניק למרק מרקם עשיר וסמיך
- ממשיכים לבשל עוד 15 דקות עד שהכול רך ומתמזג
- משאירים את המרק להצטנן ומכניסים למקרר עד למחרת
- יום למחרת מחממים את המרק שוב. זה הריבוליטה, כלומר: בישול מחדש
טיפ: אפשר לרסק חלק מהמרק בעזרת בלנדר מוט לקבלת מרקם יותר חלק
להגשה
מחלקים לצלחות הגשה ומזלפים בנדיבות שמן זית איכותי, מפזרים מעל גבינת פרמז'ן מגורדת, מעט פלפל שחור גרוס.
הערה: אפשר להגיש לצד טוסט קטן, ניתן להקפיא את המרק. אפשר לשלב גם תרד, זוקיני או כל ירק אחר שיש בבית.
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Buon Appetito
רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…