חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

כל מה שרצית לדעת על שמירה ואחסון פירות, ירקות ועוד

מחקרים בעולם מראים כי יותר משליש מסך התוצרת החקלאית הולך לאיבוד ונזרק לאחר הקטיף ||| בעולם המערבי המפותח, כמו גם בישראל, רוב איבוד המזון נובע מזריקת מזון בבית, בין השאר עקב קנייה של כמות רבה מדי ושימור בתנאים בלתי נאותים ||| ירקות ופירות שאנו קונים ושומרים בדרך כלל במקרר לעיתים מתקלקלים כי המקרר הביתי שלנו אינו אחיד, ויש בו אזורים ברמות קירור שונות ||| לפעמים שינוי בין מדף אחד לאחר יכול לעשות את כל ההבדל ||| פירות וירקות חתוכים דוגמת גזר, סלרי, עלי חסה, קולרבי וגם מלון או אבטיח אפשר לאחסן במקרר בקופסאות פלסטיק סגורות ||| החיסרון בשמירת פירות וירקות חתוכים במקרר הוא שהם יאבדו חלק ניכר מהוויטמינים ועל כן אם כבר חותכים, אז עדיף לחתיכות גדולות ||| כל הפרטים והטיפים בהמשך…

ירקות

אבוקדו

אבוקדו מזן אטינגר (צילום דני בר)

אבוקדו לא יבשיל בטמפרטורה הקרירה של המקרר. הם יהיו קשים גם שבוע אחרי שתכניסו אותם למגירת הפירות במקרר. במקום זאת, השאר אבוקדו קשה שאך זה קניתם, על השיש או במקום קריר ויבש. אנחנו נוהגים לעטוף אבוקדו קשה בנייר עיתון, ולהניח בסלסלה את כולם על השיש. בין הפירות העטופים, אנחנו מוסיפים 2-3 תפוזים או פרי הדר זמין אחר וכל יום בודקים אילו מהאבוקדו כבר רכים ומוכנים לאכילה.

הפירות הרכים עוברים ללא עטיפת הנייר, למקרר ומוכנים לאכילה. אם יש לכם הרבה פירות רכים ומוכנים לאכילה, אפשר לעטוף את הפירות בניילון נצמד ומכניסים אתם למקרר כדי להאט את הבשלה נוספת.

בצל יבש

בצל יבש אפשר אבל לא מומלץ, לשמור בקירור כי הוא ידיף ריח שישתלט על המקרר ואף עלול לגרום לכך שתפוח-העץ שבמקרר יקבל מעט נגיעות ניחוח של בצל. לבצל יש תרכובות ארומה נדיפות במיוחד, מה שאומר שהם צריכים להיות מאוחסנים הרחק ממזון טרי אחר.

מצד שני, הכנסתו למקרר למספר שעות לפני השימוש, תקטין את הדמיעה בעת חיתוך הבצל כי הסביבה הקרה והלחה שבמקרר, מושלמת להמרת העמילן שבבצל לסוכר כך שאם רוצים את טעם הבצל בסלט חי לא כדאי לצננו אבל אם אתם מתכוונים לטגן בצל קצוץ, צינון הבצל לא ישפיע על הטעם.

מומלץ לאחסן בצל יבש שלם בסביבה חשוכה, קרירה ויבשה, שם הוא יוכל להישמר היטב אפילו חודש ימים. נתח בצל שנותר אחרי שחתחתם את הסלט או התבשיל שלכם, אפשר ורצוי לשמור אותו במקרר ומומלץ לעטוף את הבצל בניילון נצמד שישמור על שאר הפירות וירקות שבמקרר, מהארומות של הבצל.

בצל באמבטיה shower onions הוא טרנד TikTok שלא בטוח למה הוא טוב אבל לבצל סביר להניח הוא למוסיף חיים.

בצל ירוק

להבדיל מבצל יבש, בצל ירוק נשמר היטב בטמפרטורה נמוכה של מקרר ואפילו בטמפרטורה קרובה לקיפאון. עלי הבצל ממשיכים לצמוח גם במקרר הודות למאגר חומרי שמירה ותזונה שבשורש ועוגת הבצל שהיא חלקו הלבן העבה של הבצל ממנו צומחים השורשים. תהליך זה גורם להתארכות עלי הבצל הירוקים, התעקמותם וגם להתפתחות הצהבה וריקבון. כל אלה מורגשים יותר כאשר הבצל ארוז בשרוול פלסטי שבתוכו מצטברת רטיבות רבה. על כן, מומלץ לאחסן את הבצל הירוק במקרר עד כשבוע, לכל היותר.

חשוב לדעת, במקרים רבים הבצל הירוק שתרכשו יכלול מעט אדמה בחלק התחתון ובשורשי הבצל. מומלץ לשטוף את החלק המלוכלך ואף לחתוך מתחת לחלק הלבן של הבצל, או אז ליבש אותו היטב ולהחזירו לאריזה. טיפ: כאשר שקית הפלסטית שהבצל ארוז בה במרכול, פתוחה מלמעלה, בטוח שקצוות העלים יכמשו ועל כן הפתרון הוא לחתוך 1-2 ס"מ מהקצוות העליונים של העלים ולסגור בעזרת גומייה את השוליים העודפים של השקית. למהדרין, אפשר להוסיף דף של נייר מגבת לתוך השקית והנייר יספוג את הרטיבות העודפת הגורמת לריקבון העלים.

ברוקולי

תפרחת הברוקולי הטרי (צילום דני בר)

הברוקולי הוא גידול חורפי מעיקרו, אולם יש כיום מגוון זנים שניתן לגדלם כמעט בכל עונות השנה. לירק זה ערך תזונתי גבוה במיוחד שכן לבד מהרכב עשיר ויטמינים A ו,C  מינרלים וסיבים תזונתיים הוא מכיל גם רמה גבוהה של נוגדי חמצון ועוד. לפיכך, יש חשיבות רבה לשמור על איכותו. הברוקולי עשוי להשתמר היטב מעל חודש אם הוא מאוחסן בטמפרטורה של מעט מעל קיפאון, אולם במקרר הביתי הוא נוטה להצהיב ולהרקיב, תוך ימים ספורים. הסיבה להצהבה היא פירוק כלורופיל, הפיגמנט הירוק, כמו גם פתיחת החפים הצהובים של פקעי הפריחה שמהווים את ראש תפרחת הברוקולי. בחלק מהמרכולים אפשר למצוא ברוקולי באיכות גבוהה בשקיות סגורות שפותחו ע"י מכון וולקני, שמכילות אוויר מותאם להארכת אורך חיי הברוקולי ע"י הצטברות של גז פחמן דו חמצני CO2 שנוצר באופן טבעי מנשימת הירק שמלווה גם בירידה של ריכוז החמצן.

גזר

גזר טרי (צילום Pixabay)

גזר הוא שורש מעובה המכיל בקודקודו גם בסיס גבעול המסוגל ללבלב. עובר תהליך של הסרת עלים והברשה, ולכן הוא נוטה לאבד נוזלים במהירות ולעבור תהליך הכספה (הגלדה של הפצעים בצבע כסוף). בשל כך נארז הגזר בשקיות עם חורים, וכך ראוי לשמור אותו. אם לא ניתן להסיר את העלים, שקית פלסטיק עם חירור גדול יכולה להוות תחליף טוב. הגזר יכול להחזיק כך כשבועיים עד חמישה שבועות במקרר.

דלעת

מגוון גדול של סוגי דלעת (צילום דני בר)

מומלץ לאחסן דלעת שלמה במקום קריר, יבש ומאוורר היטב, כמו שמאחסנים אבטיח שלם. הטמפרטורה האידיאלית לאחסון היא 10-15 מעלות. חשוב להימנע מחשיפה לאור שמש ישיר, אשר יכול לגרום לדלעת להתייבש ולהתפרק מהר יותר. דלעות נשמרות טוב יותר כאשר הן שלמות, ולכן עדיף לא לחתוך אותן לפני האחסון. דלעות שלמות יכולות להישמר במשך מספר חודשים בתנאים הנכונים.

אם כבר חתכתם את הדלעת, אחסנו את החתיכות במקרר בתוך כלי סגור או עטוף בניילון נצמד. דלעת חתוכה תחזיק במקרר 3-5 ימים.

ניתן גם להקפיא דלעת אחרי שמבשלים אותה (למשל, לאחר אפייה או אידוי). יש לארוז בכלי או שקיות המתאימות להקפאה, ולשמור במקפיא. דלעת מבושלת קפואה יכולה להחזיק למשך חודשים רבים.

חסה

חסה מסוגים שונים (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

זה הירק הנפוץ ביותר מבין ירקות העלים וניתן לקנות חסה בכל ימות השנה. יש סוגים שונים של חסה מבחינת מבנה העלה והראש Colas. סוגי החסה השכיחים ביותר:

  • חסה ערבית שנקראת גם רומית Romaine  או גם קוס Cos שהעלים שלה ירוקים, מוארכים ובשרניים שיוצרים קולס רפה
  • אמריקאית או אייסברג Iceberg שעליה בהירים ופריכים המסודרים בקולס מוצק
  • יש מינים נוספים שעליהם עדינים יותר, חלקים או מסולסלים ובגוונים שונים ארגולה או Roquette, קרס Cress, סקרול Scarole, עלי בייבי Mesclun ועוד.

חסה, כמו שאר ירקות העלים נשמרת היטב בטמפרטורה הקרובה לאפס. במקרר הביתי היא תשמר במצב סביר למשך כשבוע. לשם כך יש לארזה בשקית פלסטית מאווררת היטב – למניעת הצטברות של רטיבות יתר. עדיף שהשקית תהיה סגורה בשוליה העליונים על מנת למנוע כמישת העלים. שקית מרובת חורים זעירים, רצוי סגורה, עשויה להתאים לחילוף גזים נאות מחד, ולמניעת הצטברות מי עיבוי, מאידך. יש להקפיד שהחסה לא תאוחסן במקרר בקרבת תפוחי-עץ, שכן האתילן המופרש בכמות גדולה מפרי זה עלול לגרום להיווצרות כתמים בגוון חום לאורך העורקים הלבנים. אפשר לשמור במקרר למשך מספר ימים גם עלים נפרדים. לשם כך יש לשטפם במים זורמים, לייבש היטב ולאחסן בקופסה פלסטית המרופדת בנייר סופג. גם חסה שקוצצה בבית ניתן לשמור במקרר למשך מספר ימים מבלי שתחול השחמה. לשם כך יש לחתוך בסכין חד עלים שנשטפו ויובשו היטב. מייד לאחר הקיצוץ מכניסים את העלים לשקית פלסטית ללא חורים. מרוקנים את האוויר מתוכה על ידי לחיצה עדינה או באמצעות שאיבה, וסוגרים היטב את השוליים באמצעות גומייה או אטב. בשיטה זו ניתן למנוע תהליכי השחמה וריקבון ולשמור על הערך התזונתי.

חצילים 

חצילים סגולים, קלים ומבריקים (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

חצילים לא מגיבים טוב לקור, אבל גם לא יכולים להחזיק מעמד זמן רב מחוץ למקרר. מומלץ לקנות חצילים בסמוך לזמן בו תרצו להשתמש בהם. בעת הקניה יש לבחור פרי בינוני בגודלו וקל במשקל, בעל צבע שחור ארגמן מבריק. פרי בעל צבע מט, נוטה להיות בעל מרירות. גם פרי גדול וכבד מכיל זרעים רבים ונוטה להיות מר כיוון שהמרירות נובעת מהימצאות הזרעים. אחסנת החציל במקרר במשך יותר מארבעה ימים עלולה לגרום לנזקי צינה שיופיעו כשקעים על גבי הקליפה והשחרת הציפה. כדי לשמור על איכות החציל כיומיים שלושה נוספים במקרר, יש לעטוף את הפרי בנייר סופג ולארזו בתוך – שקית פלסטית אבל לא לאטום את השקית עם אטב או ע"י קשירה.

כרובית

כרובית טריה לבנה (צילום דני בר)

מומלץ לאחסן במקרר בתוך שקית פלסטיק עם חירור גדול, לאחר שמסירים את העלווה. באופן זה, משך זמן האחסון במקרר יהיה עד שבועיים.

מלפפונים

סוגי מלפפונים ברחבי תבל (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

למלפפונים יש תכולת לחות גבוהה. זה מה שהופך אותם למזון לחות נהדר. עם זאת, תכולת הלחות הגבוהה הזו גם גורמת להם לחיי מדף קצרים יותר. אין לאחסן מלפפונים ליד עגבניות, תפוחי-עץ, אבוקדו או סוגים אחרים של תוצרת הפולטת אתילן. גז זה יכול לגרום למלפפונים להירקב מהר יותר. האם כדאי לשטוף מלפפונים לפני האכילה? מלפפונים מקבלים בדרך כלל ציפוי שעווה (ביחוד כאלה שמיובאים לארץ) כמו פירות וירקות רבים אחרים, כדי לעזור לשמור על לחותם במהלך המשלוח. השעווה עוזרת לשמור על טריות התוצרת, מעכבת את הצמיחה של עובש ומחלות, וגורמת לתוצרת להיראות אטרקטיבית יותר. הציפוי מאושר על ידי FDA והוא בטוח לחלוטין לאכילה, אבל זה עדיין קריטי שתשטפו היטב, במים בלבד, מלפפונים שנרכשו בחנות לפני האכילה או אכסון.

שטפו אותם תחת מים קרירים וזורמים או השתמשו במברשת ירקות כדי לקרצף את פני השטח. אל תחתוך אותם עד ששטפת אותם. זה ימנע מסכין מלהפיץ חיידקים מהעור לתוך עיסת התוצרת.

איך לבחור את המלפפונים הטובים ביותר? לעתים קרובות זה מרגיש כמו רולטה כשאתם במחלקת הירקות ופירות במרכול אצל הירקן שלכם, בוחרים את המלפפונים שלכם. מלפפונים בעלי קליפה עבה יותר עשויים להישאר טריים יותר זמן רב יותר, אך מלפפונים קטנים יותר עם קליפה דקה יכולים להתחיל להתעייף מהר יותר. למלפפונים הטריים ביותר שלא אמורים להפוך לרירים כל כך מהר, חפשו מלפפון מוצק עם צבע ירוק כהה יותר ושלא יהיו לו חבורות או נקודות רכות בולטות. כמו כן מומלץ לרכוש מלפפונים בכמות שאתם יכולים לאכול בפרק זמן של שבוע. מלפפון טרי יהיה חסר ריח ואם הוא מפיץ ריחות, הוא עשוי להיות בשל מדי. מלפפונים לא צריכים להרגיש נפוחים או כבדים כאילו הם מלאים במים.

ביטוי אמריקאי מגניב: קריר כמו מלפפון Cool as a Cucumber מתייחס לעובדה שגם במזג אוויר חם, החלק הפנימי של המלפפונים קריר בכ-10 מעלות מהטמפרטורה של האוויר החיצוני. לכן, אדם שנשאר קריר, רגוע ונינוח במצב קשה ניתן להשוות למלפפון שנשאר קריר בפנים, גם במזג אוויר חם. יש לומר שהביטוי הזה עושה למלפפונים שירות דוב כי מלפפונים ממש לא אוהבים קור.

מלפפונים שלמים טריים מחזיקים מעמד זמן רב יותר כאשר הם מאוחסנים בטמפרטורת החדר ולכן המומחים ממליצים לשמור אותם במקום יבש על השיש, ולהגן עליהם מפני פגיעה או נזק אפשרי של הקליפה. ואם החלטתם לנהוג כך, דאגו של יהיו בקרבת עגבניות, בננות ומלונים. גזי האתילן שהפירות הללו פולטים כשהם מבשילים יזרזו את המלפפונים להבשיל. מהר יותר.

אבל למרות המלצות המומחים, המלצתנו מניסיון רב שנים היא לאחסן את המלפפונים במקרר. יש לדעת שנזקי הקור מהם יסבלו המלפפונים במקרר באים לידי ביטוי בהיווצרות פצעים מיקרוסקופיים על הקליפה של המלפפון. דרך אותם פצעים הפרי מאבד מים. כתוצאה מכך נוצרים שקעים על פני המלפפון והפרי מתרכך. הטיפ שלנו כיצד לשמור על מלפפון במקרר אפילו לטווח של שבועיים ויותר הוא זה:

  1. יש להסיר את שאריות הפרחים המחוברים למלפפון. מאותם פרחים, בדרך כלל מתחיל ריקבון, מכיוון ששארית הפרח מהווה מן "פתיל" דרכו הבוטריטיס מגיע למלפפון
  2. שטפו את המלפפונים במים בלבד והסירו שאריות אבק ואורגניזם שמגיע מהשדה
  3. יבשו היטב את המלפפונים מכל שאריות מים ולחות
  4. עטפו כל מלפפון במגבות נייר, לשמירת הלחות וספיגת לחות עודפת
  5. הכניסו את המלפפונים העטופים כל אחד בנייר מגבת, לשקית פלסטיק (אפשר 10-12 מלפפונים בשקית אחת, כשהם מקבילים אחד לשני)
  6. וההפתעה או הסוד שלנו – הכניס לשקית, לצד המלפפונים העטופים, 3-4 כפיות מטבח פשוטות, סגרו השקית והכניסו אותה למקרר למדף האמצעי והרחק ממגירת הירקות / פירות

נסו את הטיפ שלנו ולא תתאכזבו. המלפפונים אצלנו לא נרקבים ולא זורקים מלפפונים כבר שנים. מה עושות הכפיות לשיטת שימור זו? אין לי תשובה אבל העובדות מדברות בעד עצמן. צריך מלפפון? לוקחים אחד מהשקית ומחזירים השקית למקרר. מסירים נייר המגבת ולפניכם מלפפון קר, כמו טרי ובוהק.

נשארו לכם מלפפונים שמראים סימני עייפות, תוכלו גם להקפיא מלפפונים. למלפפונים יש תכולת מים של 96%, כך שאפשר להקפיאם אבל זה גם אומר שהם יהיו מעט עיסתיים כשתפשירו אותם. מלפפונים קפואים מופשרים הם מצויינים להכנת שייק בריאות, משקה קיץ או אפילו מרק צונן כמו גספאצ'ו או ציזיקי יווני שבהם המרקם לא משנה והטעם נשאר.

סלק ולפת

סלק טרי (צילום דן בר-דוב)

מומלץ לאחסן במגירת המקרר, ללא אריזה, לאחר שהוסרו מהם העלים, באופן זה הם צפויים להחזיק שבועיים עד חמישה שבועות במקרר.

סלרי (כַּרְפַּס)

סלרי או קרפס (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

סלרי נשמר הכי טוב במקרר, בטמפרטורה של עד 4 מעלות. יש לאחסן את הסלרי במגירת הירקות או במקום אחר במקרר שבו הטמפרטורה נמוכה ויציבה.

אם נעטוף את הסלרי ברדיד אלומיניום לפני הכנסתו למקרר נאריך את אורך החיים של הסלרי (כַּרְפַּס). רדיד האלומיניום מאפשר לסלרי "לנשום" תוך שמירה על הלחות שלו, מה שמונע ממנו להתרכך ולהתקלקל במהירות. זה גם עוזר להאריך את חיי המדף שלו במשך שבועות.

אפשרות נוספת היא לחתוך את גבעולי הסלרי (כַּרְפַּס) ולשים אותם בכלי עם מים במקרר. ככה הסלרי נשאר פריך. חשוב להחליף את המים מדי כמה ימים כדי לשמור על טריות.

אפשרות אחרת היא לאחסן את הסלרי בשקית ניילון עם חורים קטנים, שתשמור על רמת הלחות הנכונה ותאפשר לסלרי לנשום.

הימנעו מאחסון הסלרי בסמוך לפירות כמו תפוחי-העץ, עגבניות או בננות, שמפרישים אתילן שגורם להתרככות מואצת של הסלרי.

עגבניות

מגוון עגבניות שרי (צילום דני בר)

באופן כללי, עגבנייה אינה אוהבת טמפרטורות אחסנה נמוכות. כאשר היא מאוחסנת במקרר בטמפרטורות נמוכות נוצרים נזקי צינה שבאים לידי ביטוי בכתמים שחורים שקועים שמופיעים על הקליפה. טמפרטורת האחסנה האופטימאלית לעגבנייה כתומה או אדומה היא 21 מעלות צלזיוס. משך הזמן המרבי לאחסון עגבניות בשלות (אדומות) במקרר הוא שבוע.

למרות זאת, בראש ובראשונה, אני תמיד מסיר את כל הגבעולים שנותרו, שוטף ומייבש את העגבניות, לפני שהם נכנסות למגירת הירקות במקרר, לצד פלפלים בלבד. אמנם בעולם אידיאלי, לא הייתי מקרר את העגבניות, אבל במזג האוויר במחוזותינו, זו האפשרות הטובה ביותר. למרות שטמפרטורות במקרר יכולות להשפיע על מרקם העגבניות, אני מוצא שזה עדיף על כל אלטרנטיבה אחרת. עגבניות לא בשלות (שצבען נע בין כתום בהיר לאדום בהיר) אין להכניס למקרר. יש להשאירן על המדף עד שיאדימו ורק אז לאחסנן בקירור.

עֲדָשִים

עדשים שונים בשוק (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

אחסון נכון של עדשים חשוב כדי לשמור על טריותם ולמנוע חרקים או לחות שיפגעו בהן. עדשים יש לאחסן במקום קריר ויבש, כמו ארון מטבח או מזווה. יש להימנע מחשיפה לאור שמש ישיר ולחות, שעלולים לגרום לעדשים לאבד את טריותן ולהיות פגיעות להתפתחות עובש.

אחסנו את העֲדָשִים בכלי אטום, כמו קופסה מפלסטיק, זכוכית או שקית ניילון סגורה היטב. זה מונע כניסת לחות וחרקים, ושומר על העדשים יבשות וטריות. עֲדָשִים יבשים יכולים להישמר בטמפרטורת החדר למשך זמן רב, בדרך כלל עד שנה או יותר, אם הם מאוחסנים כראוי. עם הזמן, העדשים עלולים להתקשות מעט, אבל הם עדיין בטוחים לשימוש ובישול.

עשבי תיבול טריים

פטרוזיליה טריה (צילום דני בר)

סביר להניח שאתם קונים צרורות של עשבי תיבול במרכול או בשוק, אבל אל תניחו אותם ברגע שאתה מגיעים הביתה מבלי לתת להם קודם כל סיכוי לחיי מדף ארוכים יותר. עשבי תיבול זקוקים למעט לחות ולחות כדי להחזיק מעמד, אז עטפו את הגבעולים של הכוסברה (גַּד או כֻּסְבָּר), פֶּטְרוֹזִילְיָה, נענע ועשבי תיבול עליים אחרים (אבל לא רֵיחָן (בזיליקום)) במגבת נייר לחה. מניחים את עשבי התיבול והמגבת בשקית ניילון ניתנת לסגירה חוזרת, ואחסנו במגירת הפירות של המקרר. כמו כן יש להרטיב מחדש את מגבת הנייר כל יומיים.

יש חריג אחד לכלל הזה, וזה הבזיליקום. אל תשמרו רֵיחָן (בזיליקום) במקרר כי הוא ניזוק מטמפרטורות אחסון שמתחת ל- 12 מעלות, ועל כן במקרר העלים ישחימו ומחוץ למקרר העלים יירקבו. במקום זאת, יש להכניס את גבעולי הבזיליקום הריחניים בכוס מים, והניחו אותם על השיש. מכסים ביממה הראשונה בשקית עם חורים כדי למנוע כמישה. בתוך ימים יצמחו שורשים שיעניקו לבזיליקום חיות במשך יותר מחודש.

פטריות טריות

פטריות (צילום: חגית גורן)

פטריות טריות יש לאחסן במקרר, בטמפרטורה של עד 4 מעלות. זה המקום האידיאלי לשמור על הפטריות טריות לאורך זמן. הדרך הטובה ביותר לאחסן פטריות היא בתוך שקית נייר חומה. שקית הנייר סופגת את הלחות העודפת ומונעת מהפטריות להיות רטובות ורקובות. לאחר הכנסת הפטריות לשקית, ניתן לשמור אותן במגירת הירקות במקרר.

הימנע מאחסון פטריות טריות בשקית פלסטיק סגורה, מכיוון שזה עלול לגרום להן להירטב ולהתקלקל מהר יותר עקב חוסר אוורור.

אין לשטוף את הפטריות לפני האחסון. פטריות סופגות מים, ושטיפתן לפני האחסון עלולה לגרום להן להפוך לרכות ורקובות מהר יותר. עדיף לשטוף את הפטריות רק לפני השימוש.

אם אין לכם שקית נייר, אפשר גם לאחסן את פטריות טריות בקופסת פלסטיק או זכוכית עם מכסה מעט פתוח, כך שיאפשר זרימת אוויר. יש להניח נייר סופג בתחתית הקופסה כדי לספוג את הלחות העודפת. פטריות טריות לא נשמרות זמן רב, ולכן מומלץ להשתמש בהן תוך 3-5 ימים מהקנייה, כדי להבטיח שהן יהיו במיטבן.

פִּלְפֵּלים

פלפלים בצבעים -התערוכה החקלאית בערבה התיכונה (צילום רבקה אופנבך)

פלפל אוהב קור, אבל מידת אהבתו של הפרי לטמפרטורות נמוכות, תלויה במצב הבשלתו, כלומר, באיזה צבע הוא נקטף ונרכש על ידי הצרכן. כל הפלפלים עוברים שלב גדילה בו הם בצבע ירוק. הצבע משתנה לצבע אחד ממגוון רחב של צבעים במהלך ההבשלה, בהתאם לזן הפלפלים שאתם בוחרים ואוהבים. טמפרטורת האחסנה האופטימאלית לפִּלְפֵּל שנקנה בצבע אדום, צהוב או כתום הנה 7 מעלות צלזיוס. אולם, הטמפרטורה האופטימאלית לפרי ירוק (משמע, שנקטף במצב לא בשל) היא… 10-15 מעלות.

פִּלְפֵּל מוצק ללא פגמים, ניתן לאחסן במקרר במשך שבוע עד שלושה שבועות. אפשר לארוז את הפלפלים בשקית ניילון עם חורים גדולים, כאשר בתוך השקית שימו נייר מגבת לספיגת אדי המים שהפרי פולט. במידה וקליפת הפרי אדומה, אך בעלת לחי ירוקה, אפשר לאחסן את הפרי במקרר עד שבועיים. כדי לשמור על איכות הפרי אם הוא נקנה עם עוקץ שבור כלומר החלק הירוק העצי, או אז מומלץ לקצוץ את החלק הירוק של העוקץ עד לגובה כתפי הפרי.

צנון וצנונית

ארגולה, קייל ועלי צנון (צילום אליחנן מלכיור)

מומלץ להכניס למקרר כשהן ארוזות בשקיות פלסטיק עם חירור זעיר (מספר חורי מחט). במידה וקונים את המוצרים עם עלים, יש להסירם, לשטוף את הירק מהבוץ והאדמה ולאחסן בשקית מחוררת מעט, במקרר.

קישואים 

קישואים (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

מומלץ לקנות קישואים מוצקים ומבריקים. קיימת שונות גבוהה בין סוגי הקישואים ברגישותם לטמפרטורה נמוכה. קישואי הצוקיני בצבע ירוק כהה סבילים יחסית לקור – הטמפרטורה המיטבית לאחזקתם היא כ-7 מעלות והם יכולים לשרוד במקרר עד שבועיים או אפילו – יותר אם נארזו כמו המלפפונים. לעומתם, זני קישואים צהובים, הרבה יותר מפונקים וסובלים מנזקי קור כבר בטמפרטורות נמוכות מ- 20 מעלות. לא כדאי להחזיק אותם במקרר יותר משבוע, ועדיף לרכוש אותם בצמוד לזמן בו מתכוונים להשתמש בהם. יש להסיר את הפרחים המחוברים לקישואים, לפני שמכניסים אותם למקרר.

שום

פקעות שום טרי ישראלי (צילום דני בר)

ראשי שום טריים כמו תפוחי אדמה, עלולים לקמול בטמפרטורת מקרר. אם רוצים לשמור על הטעמים החריפים מקומם של ראשי שום שייך למקום קריר ויבש כמו ארון או מזווה.

אם יש לכם הרבה ראשי שום, תוכלו להקפיא אותם לטווח ארוך. דרך אחת היא להקפיא את הפקעות שלמות או אפשר לפרק לשיניים בודדות, אותן קולפים ומקפיאים בכלי אטום או עוטפים ברדיד אלומיניום. אם הקפאתם ראש שום שלם, אפשר להסיר כל פעם את כמות שיני השום שצריכים למתכון, לתת להן להגיע לטמפרטורת החדר לפני השימוש. טיפ: שיני שום קפוא קל יותר לקצוץ או לכתוש מאשר שום טרי, וגם הוא פחות צורב כל עוד הוא קפוא.

אם החלטתם לשמור שום במקרר, שיטה זו תמנע לבלוב והתרוקנות שיני השום. אפשר לאחסן שיני שום בקירור למשך מספר חודשים, בתוך שקיות סגורות אך לא אטומות, כשבשקית שמים גיליון נייר סופג.

שעועית

שעועית שחור-לבן (צילום ממקור לא ידוע שימוש לפי סעיף 27א')

מומלץ לאחסן במקרר בשקית פלסטיק סגורה, אך לא אטומה, שבתוכה נייר מגבת לספיגת הלחות.

תפוחי-אדמה ובטטה

בטטה (צילום Pixabay)

תפודים לא אוהבים את המקרר הביתי כי טמפרטורות קרות שואבות לחות מתפוחי אדמה ובטטות ומשאירות אותם מצומקים ומכווצים. יותר מכך, הקירור הופך את העמילן בתפוחי אדמה לסוכר, והתוצאה היא שתפוחי אדמה מלוחים, הופכים למתוקים, והמרקם יוצא דביק בבישול. תפוחי-אדמה מקירור מקבלים גם גוון חום בבישול. התהליכים האלה בקירור לא הופכים את התפודים לרעים או לא אכילים. אתם יכולים לאכול תפוחי אדמה או בטטות שאוכסנו מהמקרר אבל צפו למרקם וטעם שונים וגם צבע לא רגיל.

אם החלטתם למרות מה שהמלצנו, לאחסן את תפוחי האדמה שלכם במקרר, מומלץ להוציא אותם מבעוד מועד ולהניח להם להגיע לטמפרטורת החדר לפני הבישול. זה לא יעצור את המרת הסוכר, אבל זה יעזור למנוע את שינוי הצבע כשאתם מבשלים אותם.

אז איפה כן לאחסן את התפודים? בימים עברו, בבתים רבים באירופה וצפון אמריקה, היו מרתפי שורשים שהיו המקום המושלם לאחסן בו לא רק תפוחי-אדמה, אלא גם הרבה יבולים עונתיים אחרים. מרתפי שורשים היו: קרירים, יבשים וחשוכים. אלה שלושת המאפיינים החשובים ביותר הדרושים לאחסון תפוחי אדמה. בימינו תוכלו למצוא עדיין שימוש במרתפי שורשים העיקר באזורים הכפריים של מזרח אירופה כמו רומניה, פולין וכו'.

שמרו עליהם במקום קריר, חשוך ויבש, כמו מזווה או ארון. יש להקפיד לא לאחסן אותם ליד הכיריים, תנור, מדיח כלים או אפילו כיור כי מקומות אלה מאופיינים בתנודות טמפרטורה ולחות רבה שמזיקים לתפוחי האדמה.

פירות

אבטיח

מגוון סוגי אבטיח (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

אבטיח שלם יש לשמור במזווה קריר ומוצל וכך יאריך ימים. לאחר הפתיחה של האבטיח, אפשר לשמור את האבטיח מכוסה בניילון נצמד במקרר והוא יחזיק היטב 5-7 ימים. אם חותכים לקוביות מוכנות להגשה, יש לסגור כלי האחסון וכך ישמר היטב 1-3 ימים.

אגס

אגסים אמריקאים אנג'ו ובוסק (צילום דני בר)

בכדי ליהנות ממלוא הארומה והעסיסיות של האגס, יש להשאיר את האגס מחוץ למקרר עד שיתרכך מעט, ואחר כך לשמור אותם במדף התחתון או מגירת הפירות במקרר. אפשר לשמר אגסים במקרר לפחות 5 ימים.

אננס

אננס Pineapple (צילום דני בר)

אם רכשתם אננס אינו בשל לגמרי ואינו מדיף ארומה אופיינית לאננס, ניתן להשאיר אותו בטמפרטורת החדר כדי להמשיך בתהליך ההבשלה. יש לבדוק אותו מדי יום, וברגע שהוא רך מעט ונודף ריח מתוק, כדאי להעביר אותו למקרר. אם האננס בשל, יש לאחסן אותו במקרר. אננס שלם במקרר יישמר טרי במשך 3-5 ימים.

אם חתכתם את האננס לפרוסות או קוביות, יש לשים את החתיכות בכלי אטום. ניתן לאחסן את האננס החתוך במקרר. הוא יישמר טרי עד כ-3 ימים. ניתן להקפיא אננס חתוך אם רוצים לשמור אותו לתקופה ארוכה יותר. יש להניח את החתיכות על מגש במקפיא לשעה-שעתיים, ואז להעביר לשקית הקפאה אטומה. כך הוא יישמר טרי עד כ-6 חודשים.

אפרסק, נקטרינה

אפרסקים טריים הם אות המבשר את הקיץ. בילדותי, היה לנו עץ אפרסק בחצר, שאת הפרי היינו עוטפים בשקיות נייר להגנה מפני מזיקים, והפרי האורגני שגדל ללא ריסוסים וזבלים כימיים, הוא זיכרון ילדות של זלילת פצצות טעם ומיץ נוטף על הסנטר הקטן בשמש היוקדת של חום יולי אוגוסט. הבעיה הייתה שהאפרסקים הפכו לבשלים בבת אחת ואי אפשר היה לאחסן כל-כך הרבה אפרסקים במקרר אמקור 10 של שנות ה- 60 של המאה ה-20.

אפרסקים רכים ועסיסיים יאהבו קירור ויחזיקו מעמד עד שבוע אבל אפרסקים קשים מומלץ לשמור על משטח השיש עטופים בנייר שיעזור להם להבשיל מהר יותר.

אפרסקים בשלים מידי יהיו טובים להכנת ליפתן או לקלף אותם ולאחסן בהקפאה ללא הגלעין, חתוכים לנתחים קטנים או פירה.

בננות

כל הבננות היו מאותו אשכול. אחת השחירה והשאר עם ניילון נצמד נשמרו (צילום דני בר)

השלב הראשון באחסון בננות הוא קניית בננות מתאימות. אם קניתם בננות ירוקות, אל תכניסו אותם למקרר. האוויר הקר ויבש מאט את תהליך ההבשלה, כך שבננות ירוקות כנראה לא יבשילו ויהיו מוכנות לאכילה במקרר. טמפרטורת החדר היא הבחירה, אבל הרחק מאור שמש ישיר. בננות שכבר בשלות יש להכניס למקרר מיד, וכך לעצור את הריקבון שלהן ולהוציא מהן כמה ימים נוספים. לא משנה מה, הדבר הטוב ביותר לעשות כדי לשמור על בננות טריות יותר הוא לעטוף את הגבעולים בניילון נצמד. הגבעולים מייצרים את גז האתילן שמבשיל את הפרי (וכל מה שמסביבו). הפלסטיק יהווה מחסום להכיל את הגז ולהאריך את אורך חיי הפרי.

המקום הטוב ביותר לשמור בננה בבית הוא מקום קריר ומוצל. בחורף, נתקלים בבננות שנראות בשלות אך עדיין קשות, והדבר נובע מכך שבננות עוברות הבחלה שזה טיפול בגז אתילן, הגורם להצהבת הקליפה אך אינו משפיע על הציפה (החלק הנאכל בפרי). לכן כדאי להשאיר בננות אלה בחוץ למשך זמן רב יותר. חשוב לדעת שבננה רגישה לקור ולכן אין לאחסנה במקרר. הכנסת בננה למקרר תגרום להשחרת הקליפה מתוצאה מהקור, אך הציפה תישאר טעימה.

כשבננות מבשילות, הן נעשות מתוקות יותר וטעימות יותר כאשר העמילנים שלהן הופכים לסוכר, מה שהופך אותן לטעימות יותר לאכילה ביד ומעולות למתכונים מתוקים כמו לחם בננה. הם מושלמות לאפייה כשהקליפה שלהם מנומרת בצבע חום בכל הגוף ויש להם ניחוח פרותי חזק. הבננות גם נעשות רכות יותר כשהן מבשילות, ויכולת הריסוק שלהן הופכת אותן לאידיאליות לפינוקים ושייקים. נראה שכמעט כל מתכון ללחם בננה דורש בננות בשלות מאוד. כך גם עוגיות בננה, לביבות בננה, מאפינס בננה, שייק בננה ועוד הרבה מתכוני בננה טעימים, יהיו פתרון לבננה שעבר זמנה לאכילה As Is.

סימנים שהגיע הזמן לזרוק את הבננות שלכם:

  1. אם אתם מבחינים בעובש כלשהו על הבננות שלכם, זה הזמן לזרוק אותן או לתת אותן לצמחים בעציצים שלכם. הקליפה השחורה עצמה אינה עובש. עובש על בננות יהיה בצבע לבן מטושטש, אפור או ירקרק – זה נראה כמו עובש על לחם.
  2. אם לבננה יש ריח רקוב או מותסס או שהיא דולפת נוזל, זה הזמן להיפרד.
  3. אם הפרי בפנים, לא רק הקליפה, שחור, זה סימן שהבננה שלכם עברה צעד אחד רחוק מידי בכדי לאכול אותה בבטחה.

כדי למנוע מבננות השחרה מהר מדי אפשר להקפיא את הבננות שלכם לפני שהן הופכות לעיסה מוחלטת. בננות בשלות במיוחד, אפילו כאלה עם קליפה שחורה לחלוטין, סביר להניח שהן בטוחות לאכילה, כל עוד אין עובש על ובתוך הבננה. אם הבננות שלכם ממש שחורות ועיסתיות, ההימור הבטוח ביותר שלכם הוא לאפות אותן במקום לאכול אותן כמות שהן, אפילו שהן מאד מתוקות. בננות מסתדרות בצורה הטובה ביותר בטמפרטורה נוחה ונעימה ללא קיצוניות ועל כן הרחיקו אותם מחלון קר או תנור חם.

בננות מחזיקות מעמד על השיש 2-6 ימים, תלוי במידת ההבשלה בעת הקנייה. בננות בשלות במקרר יחזיקו מעמד 5-7 ימים נוספים. במקפיא אפשר לשמור בננות גם 6 חודשים, אם כי הם יהיו הטובים ביותר ב-3 החודשים הראשונים, ויישארו בטוחים מעבר ל-6 חודשים

אל תשתמש במקרר לבננות בוסר. זה יעצור לחלוטין את יכולת הבשלת הפרי, והקליפה תשחיר. יתרה מכך, בננות לא בשלות עשויות לא להחזיר את היכולת לחדש את ההבשלה לאחר הוצאתן מהמקרר. לעומת זאת, בננה שכבר חומה לא תישמר על ידי שהייה במקרר. זה פשוט יעשה עיסתי מהר יותר. אם יש לך בננות חומות, אני מקווה שאתה במצב רוח ללחם בננה, כי תצטרך להתחיל לאפות.

בכל מקרה, דעו שבננה לא שייכת לקערת הפירות באוויר הפתוח בבית. פירות אחרים המייצרים אתילן כמו תפוחי-עץ, אגסים, אפרסקים, מלונים, קיווי ואבוקדו רק יאיצו את הריקבון של הבננה, וכולנו יודעים שבננות מייצרות מספיק מהגז שמאיץ ההבשלה הזה בעצמן – הדבר האחרון שהם צריכים זה עזרה.

הקפאת בננות: הקפידו להקפיא רק בננות בשלות ומתוקות אבל שהן עדיין לא עיסתיים. קולפים ופורסים את הבננות, מניחים אותן בשכבה אחת על תבנית מרופדת בנייר אפייה, ומקפיאים אותן כך. כשטבעות הבננה קפואות, מכניסים אותן לשקית הקפאה לשימוש בהמשך.

מלון

מלון ג'סטין (צילום דני בר)

כשקונים מלון, יש משמעות לכמה סימנים שיעזרו לכם לשמור על המלון לאורך זמן. מלון עם ארומה חזקה מאד הוא מלון שיהיה לו טעם לוואי וחיי מדף קצרים. סימן נוסף הוא על ידי ניעור המלון – אם נשמע צליל מימי חלול משמעות הדבר שהפרי מוכן לאכילה מיד ולא מתאים לשמירה ואחסון, או ששרשראות הזרעים של המלון נפרדו מהפרי או אז תקבלו פרי מקולקל או תפל.

מלון עגול מזן גליה, צריך להיות עם דוגמת רשת מלאה על פני הקליפה. עדיף לבחור מלון שצבע הקליפה יהיה צהוב עם מעט ירוק, אך לא כתום. מלון אובאלי מזן אננס (נפוצים בעיקר באביב), שצבע הקליפה שלו כתום דווקא מעיד על פרי איכותי. גם בקניית מלון אננס חשוב לשים לב לרישות על פני קליפת הפרי.

מלון יש לאחסן במקרר בטמפרטורה של 5 מעלות. מלון שנרכש שצבעו צהוב עם מעט ירוק יחזיק היטב בקירור שבוע עד שלושה שבועות. אפשר לאחסן מלון חתוך לחתיכות גדולות בקופסאות פלסטיק סגורות, אך יש להקפיד לשטוף את הקליפה לפני החיתוך.

מנגו

מנגו עסיסי בשלל צורות הגשה (צילום Pixabay)

קניתם מנגו ובאתם הביתה, דבר ראשון בדקו האם המנגו שלכם קשה או רך, ריחני או ללא שום ניחוח ואז תחליטו מה עושים אתו. מומלץ לא להכניס מנגו לא בשל למקרר. כדאי להשאיר מנגו בוסרי על המדף עד שיבשיל וישנה צבע, ורק אז לאחסן אותו במקרר.

מנגו אפשר לשמור עד שבוע במקרר, והטמפרטורה האידאלית היא 12 מעלות כלומר לא במדף או המגירות התחתונות, הקרות יותר.

מִשְׁמֵשׁ

משמש (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

אם רכשתם משמשים שהם עדיין קשים ולא בשלים, ניתן להשאיר אותם על השיש בטמפרטורת החדר עד שיתרככו ויהיו רכים למגע. זה ייקח בדרך כלל יום או יומיים. לאחר שהמִשְׁמֵשים הבשילו, יש לאחסן אותם במקרר. מִשְׁמֵשׁ בשל יישמר במקרר 3-5 ימים. יש להניח אותם בשקית ניילון או בכלי אטום כדי למנוע אובדן לחות. אפשר לחתוך את המִשְׁמֵשׁ לפרוסות או חצאים, ואז יש להניח את החתיכות בכלי אטום. ניתן לשמור משמש חתוך במקרר עד כ-2-3 ימים.

ניתן להקפיא מִשְׁמֵשׁ חצוי או פרוס לשימוש מאוחר יותר. יש להניח את החתיכות בשכבה אחת על מגש במקפיא למשך שעה-שעתיים, ולאחר מכן להעביר לשקית הקפאה אטומה. משמשים קפואים יישמרו במקפיא עד 6 חודשים.

הערה: כשאוכלים מִשְׁמֵשׁ טרי, יש לשים לב שהם לא מראים סימנים של ריקבון או פטריות, במיוחד לאחר אחסון ממושך.

ענבים

יקבי כרמל אשכול ענבים בכרם (צילום איל קרן)

ככול הנראה יש סיכוי גבוה שאתם אוהבים ענבים ורוכשים את הפרי שהפך לכל כך יקר בישראל, מעת לעת. אבל איך נשמור על הענבים שלנו שלא נאלץ לזרוק ענבים רקובים ויקרים?

דבר ראשון הוא לבחור ענבים עגולים, שמנמנים, מוצקים וללא סימני עובש. כל ענב שלא עונה לכללים אלה, יהיה אכזבה וגם עלול להיות מקור להתפשטות ריקבון נוסף באשכולות הענבים שלכם.

  • שימו לב שענבים לרוב יהיו עם ציפוי שעווה טבעי ששומר עליהם זמן רב יותר מאשר אילו היו נטולי הציפוי. הציפוי נשטף בקלות ברגע שתשטפו את הענבים.
  • שימו לב שהעינב מחובר היטב לשריגי האשכול. ענבים המחוברים לגבעולים יבשים ושבירים נוטים ליפול מהאשכול בקלות רבה יותר ועלולים להתקלקל מהר יותר.
  • צבע הענבים אינו בדיוק הצבע עליו מכריז השלט בחנות ואל תתנו לשמות המבוססים על הצבע לבלבל אתכם. ענבים ירוקים צריכים להיות מעט צהובים, ענבים אדומים הם הטובים ביותר כאשר הם סגולים-אדומים (ללא סימנים של כתמים ירוקים), וענבים שחורים הם אידיאליים כאשר הם בצבע סגול-עמוק.
  • ארומה מעידה על מצבם של הענבים. כאשר ענבים מתקלקלים, לעתים קרובות הם מריחים כמו חומץ או חומצה. ענבים טריים בדרך כלל הם ללא ריח

יש לאחסן ענבים בטמפרטורה 2-4 מעלות ולחות גבוה של 90% ויותר. מומלץ לאחסן את הענבים כשהם באריזת הפלסטיק שהם נמכרים בהם או כלי פלסטי אחר, פתוח או מאוורר היטב. הזג (קליפה) של הענב רגישה לריחות ועלולה לספוג ריחות ממאכלים ארומטיים קרובים, אז נסו להרחיק אותם מכל דבר מריח במקרר.

מומלץ לשטוף את הענבים מיד ואז לייבש אותם ולאחסן אותם במקרר, אבל יש לדעת שחובה לייבשם היטב מכיוון שלחות עודפת מאיצה את הריקבון.

ענבים בקירור יכולים להחזיק מעמד עד 3 שבועות ללא כל קושי. רוצים ענבים בחורף? ענבים קפואים יכולים להחזיק מעמד עד שנה. כדי להקפיא ענבים, תחילה מפרידים את הפרי מהשריגים, ולאחר מכן שוטפים ומייבשים. מפזרים את הענבים הנקיים ויבשים על פני תבנית אפייה או צלחת הניתנת להקפאה, ואפשרו מרווח רב בין כל ענבים כדי שלא יידבקו זה לזה. מכניסים את הענבים למקפיא למשך כ-3 שעות או עד שהם קופאים. לאחר מכן העבירו את הענבים הקפואים לשקית פלסטית עם רוכסן או לכלי אטום הניתנים להקפאה והוציאו כמה שיותר אוויר עודף לפני איטום הכלי ואחסון עד 12 חודשים.

פירות יבשים

פירות יבשים (צילום פיקסביי)

יש לאחסן פירות יבשים במקום קריר, יבש ומאוורר היטב. טמפרטורת החדר היא בדרך כלל מתאימה, כל עוד החדר לא חם מדי או לח. מומלץ לאחסן את הפירות היבשים בכלי אטום, כמו קופסה מפלסטיק, זכוכית עם מכסה סגור היטב או שקית ניילון עם סגירה. כלי אטום מונע כניסת לחות וחרקים ושומר על הפירות יבשים ורעננים.

אם אתה גר באזור לח או מתכנן לאחסן את הפירות היבשים לתקופה ארוכה, כדאי לשמור אותם במקרר. פירות יבשים נשמרים היטב במקרר ויכולים להחזיק שם מספר חודשים מבלי לאבד מאיכותם.

לשמירה לטווח ארוך, אפשר להקפיא פירות יבשים. הקפאה עוזרת לשמור על הטריות ומונעת כניסת חרקים. ניתן לשמור את הפירות היבשים במקפיא למשך שנה ואף יותר. יש להימנע מחשיפת הפירות היבשים לאור שמש ישיר, שיכול לגרום לדהיית הצבע וירידה בטעם. אם אתה מאחסן פירות יבשים לזמן ארוך, מומלץ לבדוק אותם מדי פעם כדי לוודא שלא הופיעה לחות, עובש או חרקים.

פרי הדר

חטיף בריאות מקליפות תפוז (צילום דרור מילר, המכללה האקדמית תל-חי)

פירות הדר שונים מגיבים באופן שונה לקור. אשכוליות, פומלה ופומלית רגישות לקור, ולכן אין לשמור אותן – במקרר. לעומת זאת, לימונים ותפוזים הם פירות הדר עם רגישות מופחתת לקור. אם הם יוחזקו מעל לשבוע במזווה הם יצטמקו. מומלץ לאחסן אותם במגירת המקרר ללא אריזה.

תּוּת שָׂדֶה, אוכמניות ופירות יער

תות שדה לוהט וסקסי (צילום דן בר-דוב)

תות שדה יחזיק מעמד במקרר מספר ימים, תלוי בעונה. בחודשי החורף ותחילת עונת התותים הפרי בדרך כלל נרכש עם יכולת השתמרות טובה יותר כך שאפשר לשמור את תּוּת השָׂדֶה במקרר למשך 4-7 ימים ללא כל חשש. באביב, עם עליית הטמפרטורות, תות השדה סובל יותר מריקבון, ובנוסף לעובש בוטריטיס שתוקף את התות בכל תקופות העונה, מופיע גם העובש ריזופוס האופייני לעונה החמה. בתקופה זו, התות לא מחזיק מעמד במקרר יותר מיומיים שלושה. אריזת הפרי בסלסילות נמוכות, כאשר הם מסודרים בשכבה אחת או שתיים, עדיפה על אריזה בקופסאות עמוקות בשכבות, שמעודדת התפתחות והתפשטות הריקבון. התות לא סובל מנזקי קור, ולכן טמפרטורת המקרר בהחלט מטיבה ושומרת על הפרי, כל עוד נזהרים לא להגיע לטמפרטורת קיפאון.

פירות יער טריים כמו אוכמניות יש לשמור בכלי קשיח, כמו האריזה המקורית שלהם או בקערה מרופדת בנייר מגבת ומכוסה בניילון נצמד וכך הם אמורים להחזיק מעמד עד 10 ימים.

אם רוצים להשתמש בפירות היער והתותים בהכנת מקפא, גלידה, סלט או שייק, לטווח ארוך (אבל לא להגישם כמות שהם), ניתן להקפיא אותם לחודשים רבים בשקית סגורה. במקרה זה חובה לשטוף אותם וליבש לפני ההקפאה, כי אתם לא רוצים לקבל שכבת קרח אם הפרי יהיה רטוב.

תמרים

תמרים (צילום דני בר)

ניתן לאחסן תמרים במקום קריר ויבש בטמפרטורת החדר, במיוחד אם בכוונתכם לצרוך אותם בתוך כמה שבועות. יש להקפיד להרחיקם מאור שמש ישיר ומחום. אם אתם מתכוונים לשמור את התמרים לתקופה ארוכה יותר, עדיף לאחסן אותם במקרר. תמרים נשמרים היטב במקרר למשך מספר חודשים, ובכך נשמרת הלחות והטריות של התמרים.

לשמירה לטווח ארוך מאוד, אפשר להקפיא תמרים. תמרים נשמרים היטב במקפיא למשך שנה ואף יותר, תוך שמירה על טעמם ומרקמם. מומלץ לארוז את התמרים בכלי אטום או בשקיות ניילון המותאמות להקפאה. לא משנה אם אתה מאחסן את התמרים בטמפרטורת החדר, במקרר או במקפיא, תמיד מומלץ לשמור אותם בכלי אטום או בשקיות ניילון סגורות היטב. זה יעזור למנוע ייבוש וכניסת מזיקים.

תפוח-עץ

סלט תפוחים ורימונים – הצעת הגשה (צילום גיא מישלי)

תפוחי עץ אמידים לקור וכדי למנוע את התבלות והתרככות הפרי, יש לשמור את הפרי בטמפרטורה הנמוכה ביותר במקרר. אחסון נכון יביא לכם פרי רענן גם אחרי 10 ימים ויותר. יש שממליצים לארוז את תפוחי-העץ בשקית פלסטיק לא אטומה במקרר במדף התחתון. מומלץ להימנע מלהשאיר תפוח עץ חתוך במקרר, כי הוא נוטה להשחים, ואם בכל זאת רוצים לעשות זאת, רצוי להזליף עליו כמה טיפות מיץ לימון.

שונות

ביצים

תבניות ביצים (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

מוצרי חלב וביצים שייכים לחלק הקר ביותר של המקרר. זה בדרך כלל המדף המרכזי. כל דבר שמאוחסן בדלת המקרר מתמודד עם תנודות טמפרטורה מרובות מדי יום. בכל פעם שדלת המקרר נפתחת, המזון המאוחסן בדלת סובל מעלייה בטמפרטורות, זה יכול להוביל לקלקול מוקדם או, גרוע מכך, להרעלת מזון.

שנים רבות היה בכל מקרר כלי פלסטיק לסידור ה ביצים בדלת המקרר, אבל היום כבר הבינו

שדלת המקרר היא האזור החם ביותר במקרר, כך שמדף האמצע במקרר הוא בחירה הרבה יותר בטוחה. טמפרטורת האחסון המומלצת לביצים היא בסביבות4°C , כי חיידקים יכולים לגדול על ביצים המאוחסנות בטמפרטורות מעל 7°C.

האם לשמור ביצים בקרטון שלהם? מיכל הקרטון לביצים של תריסר ביצים לרוב הוא חדש ולא ממוחזר, ועל כן יש לאחסון בו כמה יתרונות כמו לשמור על הביצים והגנה מפני שינויי טמפרטורה. כמו כן זה מהווה מחסום למניעת ספיגת ריחות לא רצויים ממזונות אחרים במקרר, בנוסף, הקרטון עוזר לשמור על לחות עקבית יותר סביב הביצים, מה שחשוב לטריותן.

יש להפשיר ביצים קרות מהמקרר לטמפרטורת החדר שהיא 20-23 מעלות צלזיוס, כי הוספת ביצה בטמפרטורת החדר יוצרת אמולסיה המכילה אוויר. בעת אפייה, האוויר הכלוא מתרחב ויוצר עילוי וגובה במאפה שלכם. טמפרטורות מעט יותר חמימות גם עוזרות לשלב טוב יותר את החלמון עם החלבון.

יש לדעת כי מצרכים בטמפרטורת החדר משתלבים בקלות רבה יותר מאשר מצרכים קרים, וזה נכון גם לגבי פריטים כמו חמאה או גבינת שמנת. ואם ריככתם את החמאה שלכם לטובת הכנת עוגיות וערבלתם את החמאה עם הסוכר ואז הוספתם ביצה קרה, בסופו של דבר אתם עלולים לגרום לחמאה להיתפס בחזרה ולהעניק לבצק שלכם אפקט פחות טוב. אפשר בהחלט להשאיר ביצה קרה מהמקרר, עד כשעה על השיש, לפני שילוב הביתה במאפה שלכם. אפשרות נוספת היא לשים ביצה קרה בקערת מי ברז לתוך מספר דקות הביצה תהייה בטמפרטורה הראויה לשילוב במאפה שלכם.

בשר ודגים

אני ודג הליבוט ענק שדגתי באלסקה 1981 (צילום דני בר)

דגים, עופות ובשר אדום צריכים להיכנס לתחתית המקרר שלכם, הרחק מכל מזון שאתם צורכים ללא שטיפה לפני האכילה. בוודאי אל תאחסנו בשר טרי מעל מזונות מוכנים לאכילה. כל דליפה מהבשר עלולה להוות סיכון רציני לבטיחות מזון.

רוב המקררים מגיעים עם מגירות מובנות לבשר. מרפדים את התחתית במחצלת אנטיבקטריאלית חד פעמית שתוכלו להחליף באופן קבוע כדי למנוע הפצת חיידקים סביב פנים המקרר שלך.

לחם     

לחם אקמק טורקי (דימוי DALL·E ע"י דני בר)

לחם הוא אחד מאותם מוצרי מכולת שאתם אף פעם לא באמת יודעים מתי תצטרכו, אבל אתם פשוט יודעים שתצטרכו אותו בשלב זה או אחר של השבוע הקרוב. אין כמו אכזבה לפתוח שקית לחם ולגלות שכבת עובש על הפרוסה הראשונה – עובש לא חייב להיות גורלו של הלחם האהוב עליכם כי הקלקול תלוי כמעט לחלוטין במקום שבו אתם מאחסנים את כיכר הלחם.

מה שאנחנו אוהבים בלחם הוא הטעם הרך, המתוק והדחוס שלו, וזה בדיוק מה שמקשה על האחסון. לחם מחזיק הרבה לחות, מה שהופך אותו לרגיש לצמיחת עובשים. לכן, שמירה על לחם טרי הרחק מהאוויר החיצוני (שם נמצאים נבגי עובש), חום ולחות הם המפתח לשמירה עליו ללא עובש.

בעבר, היה נהוג בישראל, לשמור לחם בארגז לחם במטבח וכך עושים עדיין במדינות רבות אבל עם שינויי מזג האוויר וההתחממות הגלובלית שאנחנו חווים, ארגז לחם, שהוא לכאורה סביבה מבוקרת, חשוכה ויבשה שמבטיחה טריות, החום לא דואג ללחם שלכם גם בתוך ארגז הלחם.

האפשרות המועדפת לשמירה על לחם טרי היא הקפאתו פרוס בשקית אטומה ללחות כך שלא ייווצר קרח על הלחם. כל פעם שתרצו לחם תוציאו את כמות הפרוסות שרוצים ותחממו במיקרוגל ועדיף בטוסטר-אובן או אפילו טוסטר שייתנו לכם פרוסת לחם חמימה וקריספית כמו טרייה. הערה חשובה: לא מפשירים לחם ומקפיאים מחדש כי כשתפשירו אותו שנית התוצאה תהייה מאכזבת שלא לומר עצובה.

לשמירה לטווח של מספר ימים אפשר לשמור על הלחם במקרר, וגם כאן עדיף פרוס ובשקית אטומה וסגורה באטב.

טיפ: רוצים להחיות לחם אהוב שנמצא במקפיא זמן רב? תכניסו את הלחם לתנור שחומם מראש ל- 200 מעלות עם כלי עם מים בתחתית התנור. 10 דקות אפייה חוזרת יעירו את קסם הלחם וריחות המטבח יהיו מזמינים ביותר.

טיפ: איפה לחם ישמר יותר זמן? לחם עגול עדיף על מוארך, כי שפח הפנים שלו ביחס לתוכנו קטן יותר. לחם עם אחוזים גבוהים יותר של דגנים מלאים נוטים להישאר טריים לאורך זמן רב יותר ולחם מחמצת יישמר זמן רב יותר מלחם שעשוי משמרים.

שמן זית

שמן זית ארץ גשור – מרכז מבקרים (צילום דני בר)

שמן זית יש לאחסן במקום קריר וחשוך. הטמפרטורה האידיאלית היא 15-20 מעלות. טמפרטורות גבוהות מדי עלולות לגרום לשמן להתחמצן מהר יותר ולאבד מאיכותו. כמו כן, אור, במיוחד אור השמש, יגרום לחמצון השמן ולפגוע בטעם ובאיכות שלו. יש לאחסן את שמן הזית בבקבוקים כהים או במכלים שאינם מאפשרים חדירת אור. בנוסף, חשוב לשמור את הבקבוק סגור היטב כדי למנוע חשיפה ממושכת לאוויר, מה שיכול להאיץ את תהליך ההתחמצנות.

לחות עלולה להשפיע על איכות השמן אם היא חודרת לבקבוק (דרך המכסה או פקק), ועל כן יש לאחסן את שמן הזית במקום יבש. שמן זית יכול לספוג ריחות מהסביבה, לכן יש לאחסן אותו במקום שאינו ליד מוצרים בעלי ריח חזק כמו חומרי ניקוי או תבלינים בעלי ניחוח עז.

שמן זית באיכות טובה יישמר טרי עד כשנתיים אם מאוחסן בתנאים המתאימים. עם זאת, מומלץ להשתמש בשמן בתוך 6-12 חודשים מרגע הפתיחה כדי ליהנות מהטעם והריח המיטביים שלו.

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *