כל מה שרציתם לדעת על אבטיח וגם מתכון

מה ירוק בחוץ ואדום בפנים וכולם אוהבים במחוזותינו? ||| לכבוד יום האבטיח הבינלאומי International Watermelon Day בחל כל שנה ב-3 לאוגוסט ||| כתבנו בעבר על אבטיח מול מלון ומה המיוחד בכל אחד מהם ||| עובדות מרתקות, טיפים לבחירת האבטיח המושלם ואפילו מתכון סביצ'ה אבטיח שיפתיע את האורחים שלכם ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

מגוון סוגי אבטיח (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

אבטיח – סמל הקיץ הישראלי

הוא מתוק, מרענן, קריספי ומתאים לימים החמים. האבטיח הוא לא רק פרי אהוב, אלא גם חלק בלתי נפרד מהתרבות הישראלית. הוא מככב בשירים, בפרסומות, ובפיקניקים משפחתיים בחופי הים. יום האבטיח הבינלאומי, שנחגג ב-3 באוגוסט, הוא הזדמנות מצוינת לחגוג את הפרי האהוב הזה ולגלות עליו עוד. לרגל היום המיוחד הזה, ריכזנו לכם עובדות ונתונים מעניינים על הפרי שכולם אוהבים.

כמה באמת ישראליים אוהבים אבטיח?

התשובה היא שישראלים אוהבים מאוד את האבטיח האדום ומתוק. עפ"י נתוני משרד החקלאות הישראלים צורכים בממוצע 25 ק"ג אבטיחים בשנה. בשביל לענות על הצורך הזה החקלאים הישראליים מגדלים בממוצע לא פחות מ-100 אלף טון אבטיחים בשנה.

מלך הפירות כבר מעל 4,000 שנה

מקור האבטיח הוא מיבשת באפריקה ובציורי קיר שנתגלו במצרים בשנת 2021, ציור אחד תפס את עיני החוקרים כי נראה כמו האבטיח שאנו מכירים. הציור הקדמוני שככל הנראה צויר לפני 4,000 שנה, מהווה עדות לכך שהמצרים הקדמונים אכלו גם הם את מלך הפירות הקיצי שאנו אוכלים גם היום.

הקשר בין אבטיח ומלפפון

האבטיח הוא פרי ממשפחת הדלועים וחולק את אותו שם משפחה עם הדלעת, המלפפון וגם המלון. משפחה זו כוללת יותר מ-125 סוגים ו-1,600 מינים שונים, שגדלים שבאזורים חמים.

פרי שהוא יותר מ-90% מים

הסיבה לכך שהפרי כל כך מרענן אותנו היא כמות המים האדירה שהוא מכיל אך לא רק. הוא מלא במגוון מינרלים וויטמינים שיחזקו את גופכם כמו ויטמין  C שעוזר בייצור קולגן ומחזק את המערכת החיסונית, וויטמין A ששומר על בריאות העיניים. כמו כן, באבטיח ישנה גם חומצת אמינו בשם ציטרולין שמסייעת בהורדת לחץ הדם ובריאות הלב .

תאכלו אבטיח ובטוח תהיו שבעים

כפי שצוין באבטיח ישנה כמות מים גדולה ויש לכך המון גם יתרונות תזונתיים. מעבר לזה שהפרי משביע אותנו בקלות הוא גם מרווה ומשלים לנו באופן מעולה את כמות הנוזלים שאנחנו צריכים לצרוך בכל יום.

מה עושים בשביל למצוא את האבטיח המושלם

  1. הכתם המיוחל – על האבטיח צריך להיות כתם שדה צהוב כמה שיותר וזה מעיד שהאבטיח קיבל את מכת השמש הרצויה
  2. משקל – כמה שיותר כבד, יותר איכותי, כיוון שהאבטיח מכיל כמות גדולה של מים מתוקים (92% לערך)
  3. טאץ' – האבטיח צריך להיות קשיח ולא גמיש. גמישות הפרי מעידה על תהליך ריקבון שמתחיל בפרי
  4. Pitch Perfect – בכמה דפיקות שומעים את הצליל העמוק והחלול, אתם תדעו שמצאתם את האחד
אבטיחים במיקשה בעמק החולה (צילום פייסל הייב- ג"ג, החברה לפיתוח הגליל)

האבטיח הישראלי

"אבטיחים אוהבים חום ושמש, וישראל, כמדינה חמה, היא המקום המושלם לגידול אבטיח. למרות השנה המאתגרת, החקלאים הישראליים הצליחו לגדל את האבטיחים הכי טעימים ומתוקים." מספרת ענת רשף גלעד, פירותנית, ובעלים ומנכ"לית משותפת של 'הענתיות', פלטפורמה לרכישה ישירה של פירות וירקות הישר מהחקלאי לצרכן, העובדת בשיתוף עם מאות חקלאים מכל רחבי הארץ.

לכבוד יום האבטיח הבינלאומי, זו הזדמנות מצוינת להדגיש את חשיבותו של האבטיח בתזונה הישראלית ובתרבות שלנו. האבטיח הוא לא רק סמל של הקיץ הישראלי, אלא גם פרי מושלם לתזונה בריאה. הוא עשיר בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, ובזכות תכולת המים הגבוהה שלו, הוא אידיאלי להתמודדות עם החום הישראלי. יתרה מזאת, האבטיח הוא פרי ורסטילי שמשתלב נהדר במגוון מתכונים – מסלטים ועד קינוחים. ביום האבטיח, אני מזמינה את כולם לחגוג את הפרי המדהים הזה ולתמוך בחקלאות המקומית." אומרת ענת.

טריוויה אבטיח

  • בסין מגדלים הכי הרבה אבטיחים 79 מיליון טון בשנה. מגדלות אבטיחים גדולות בעולם, בסדר יורד, הן תורכיה, אירן, ברזיל, אוזבקיסטאן, אלג'יריה, ארה"ב, רוסיה, מצרים ומקסיקו
  • בכל ארוחה בסין, יוגש גם אבטיח
  • אבטיח بطيخ הוא סמל ההתנגדות הפלסטינית בגלל צבעו: ירוק ואדום
  • בעוד שאנו נוטים להתמקד בבשר האדום העסיסי של האבטיח, קליפות אבטיח גם אכילות – כמו גם מלאות בחומרים מזינים. בסין, הקליפות לרוב מוקפצות או מבושלות, בעוד שבדרום אמריקה ומזרח אירופה אוהבים להחמיץ אותן. במזרח התיכון ואסיה, הזרעים מיובשים ואח"כ קולים אותם בדומה לזרעי דלעת (גרעינים לבנים)
  • בניגוד לדעה הרווחת, אבטיחים ללא גרעינים אינם מהונדסים גנטית. אבטיחים חסרי גרעינים הם תוצאה של הכלאה טבעית לחלוטין. היום אבטיחים ללא גלעינים מהווים כ-85% מאלה הנמכרים במחוזותינו ובעולם המערבי. הזרעים הלבנים שאתם עדיין מוצאים באבטיח "ללא גרעינים" הם למעשה שכבות זרעים ריקות ובטוחות לחלוטין לאכילה
  • אבטיחים יכולים להגיע לגודל ממש ענק. האבטיח הכבד ביותר עד כה גודל על ידי מחזיק השיא העולמי של גינס כריסטופר קנט Christopher Kent מסביירוויל Sevierville, טנסי Tennessee, בשנת 2013. אבטיח מזן קרולינה קרוס Carolina Cross  שהוא גידל הגיע למשקל 159 ק"ג
  • חקלאים ביפן שיכללו את אומנות גידול האבטיחים המרובעים. ביפן, חקלאים מגדלים אבטיחים בצורת קובייה ב-40 השנים האחרונות, ומכריחים אותם לצורתם הריבועית על ידי טיפוחם בפלטה דמוית קופסה. כשהאבטיח ממלא את הקובייה ונקטף, הוא בדרך כלל עדיין לא בשל, כלומר האבטיח הבלתי אכיל נמכר במחירים של למעלה מ-100 דולר – כפריטים חידושים ומתנות. לאחרונה, חקלאים גידלו אבטיח בצורת לבבות, פירמידות ופנים אנושיות

  • אבטיחים הם הירק הלאומי של מדינת אוקלהומה Oklahoma, ארה"ב. בשנת 2007, הסנאט של מדינת אוקלהומה החליט על הכרה באבטיח כירק של מדינת אוקלהומה. למה לא פרי? הפרי הלאומי של אוקלהומה הוכר קודם לכן והוא תות שדה
  • העיירה Rush Springs שבאוקלהומה מציינת כל סוף שבוע שני של חודש אוגוסט, את פסטיבל האבטיח השנתי שכולל גם תחרות… יריקת גרעיני אבטיח למרחק

  • אבטיחים גדלים במשך כ-90 ימים עד לבשלותם לשיווק. הם מעדיפים לגדול במזג אוויר חם עם הרבה שמש ישירה. בישראל מגדלים אבטיחים כל ימות השנה בערבה ואילו בקיץ בשאר חלקי הארץ

מתכון: סביצ'ה אבטיח

סלט אבטיח (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

מצרכים

שלבי הכנה

  1. בקערה גדולה מערבבים את קוביות האבטיח, פלפל חלפיניו, בצל סגול, קוביות אבוקדו ונענע
  2. מתבלים במיץ ליים, שמן זית ומלח
  3. מערבבים ומגישים

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite

רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *