חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

שלוש עשרה דברי מזון שלא כדאי להקפיא ואיך להקפיא את מה שאפשר

יש כמה דברי מזון שאסור לכם להכניס למקפיא ||| מאכלים שבשל התוספת שנותנים להם ההקפאה משפיעה על המרקם או הטעם שלהם ||| יש מספר פריטי מזון שפשוט לא קופאים טוב וכדאי וחשוב לדעת זאת ||| בנוסף יש חשיבות גם לאופן שבו מאחסן מזון במקפיא ||| בהמשך שלושת השלבים שיבטיחו שאתם מקפיאים מזון בבטחה ||| כל הפרטים וההמלצות בהמשך…

פטרוזיליה טריה (צילום דני בר)

חסה ורקות עליים אחרים

מאכלים מסוימים עם תכולת מים גבוהה, כמו חסה וירוקים רכים, אינם שומרים על צורתם והמרקם לאחר הקפאה והפשרה, וזו הסיבה שלא מומלץ להקפיא את הירוקים העליים הללו. למרות זאת, אם אתם מתכוונים להשתמש בפֶּטְרוֹזִילְיָה, כוסברה (גַּד או כֻּסְבָּר) או כְּרֵישָׁה (פּראסה) במרק או שייק, אין בעיה להקפיא אותם.

פירות וירקות טריים

מלפפונים טריים (צילום דני בר)

הימנעו מהקפאת כל ירק או פרי שתרצו לאכול אחר כך כסלט טרי, כגון מלפפונים ועגבניות, כי לאחר הפשרה, המרקם שלהם אף פעם לא יתאים לסלט שלכם. יוצאים מן הכלל הם אפונה ותירס קפואים, שלאחר הפשרה שומרים על צורתם ויהיה תוספת נהדרת לכל תבשיל וגם לסלט.

ביצים

תבנית ביצים (צילום פיקסביי Pixabay )

אם אתם מתעקשים לאכול ביצים מבושלות, מטוגנות או אפויות לארוחת הבוקר ורוצים לחסוך זמן, לעולם אל תכינו את הביצים מראש בערב ותקפיאו. ביצים יש להקפיד להכין ממש לפני שאתם רוצים לאכול אותם. מספרים על נהגים משכימי קום שאוהבים לקחת לעבודה כריך ביצייה שהקפיאו מבעוד מועד, והם מחממים מאוחר יותר בבוקר, במכשיר המיקרוגל. אז ממש לא מומלץ. גם ביצים טריות או מבושלות בקליפתן לא יעברו טוב במקפיא. לאחר הקפאה, החלמון הפנימי מתרחב וגורם לקליפה להיסדק – אל תנסו.

אבוקדו

אבוקדו מזן אטינגר (צילום דני בר)

בדיוק כמו שתפוח-עץ הופכים חומים לאחר ישיבה ארוכה מדי, כך גם אבוקדו פשוט טוב ביותר טרי, לעולם לא קפוא. אבוקדו שלם או סלט אבוקדו, מופשר הופך לחום עם ההפשרה. אם אתם חייבים להקפיא מנה עם אבוקדו? קלפו את האבוקדו לפני ההקפאה וחתכו פרוסות טריות לקישוט עם הגשת האבוקדו המופשר.

קפה

פולי קפה קלויים בשוק עכו (צילום דני בר)

טעות נפוצה של אנשים רבים שחושבים שהקפאת שקיות של קפה טחון או פולי קפה שלמים עוזרת להם להישאר טריים יותר זמן, אבל זה לא נכון. הקפאת הקפה שלכם למעשה פוגעת בחלק מהטעם והניחוחות. לשמור אותו במקרר או פשוט בטמפרטורת החדר היא האפשרות הנכונה והעדיפה.

אוכל מטוגן בציפוי פירורים

שניצל וינאי עם סלט תפו"א (צילום דני בר)

עד כמה שהמאכלים האלה טעימים כשהם טריים, בהקפאה, מזון מטוגן או מאכלים עם ציפוי פירורים כמו שניצל, מאבדים את כל הפריכות המיוחדת שלהם, שהיא הדבר שאנחנו כל כך אוהבים בהם מלכתחילה. לאחר הפשרה, מזון מטוגן ותוספות פירורים הופכים לבלגן ספוג בשמן. דרך חכמה יותר תהיה לטגן או להוסיף את תוספת הפירורים, טריים ממש לפני הבישול וההגשה של כל מנה מוכנה מראש.

מוצרי החלב

יוגורט ופרי (צילום Pixabay)

כשזה מגיע למוצרי חלב, אפשר להקפיא רק גבינות קשות – וגם אז המקרר הוא אופציה הרבה יותר טובה, אפילו לפרקי זמן ארוכים יותר. ידוע שגבינות קשות רבות יכולות להישמר היטב במשך חודשים רבים במקרר. לעומת זאת: חלב, יוגורט, שמנת מתוקה, שמנת חמוצה, חמאה וגבינות רכות הופכים כולם לבלתי אכילים ברגע שנקפיא אותם, מכיוון שהם נפרדים מהמים וכאשר מפשירים אותם, הם משנים לחלוטין את המרקם שלהם כך שהחלב מתפרק לבלגן מימי, יוגורט יהפוך לגרגרי, וייפרד בעת הפשרה.

תפוחי-אדמה

תפוחי אדמה בתפזורת (צילום יובל לוטרינגר)

תפוחי אדמה טריים לא מקפיאים כי הם נעשים רכים ומקבלים מרקם מעט גרגירי עם הפשרה. לעומת זאת תפוחי אדמה מבושלים, יתאימו בהחלט להקפאה וחימום מחדש.

פסטה ואורז מבושלים

פסטה מאזה מניקה (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

למרות שזה מפתה להקפיא את שאריות הפסטה או האורז המבושל, זה לא יהיה שווה את הזמן שלכם. עם ההפשרה, רוב הפסטות והאורז המבושלים הופכים לדייסתיים וחסרי טעם. יוצא דופן אחד הוא לזניה אפויה מראש, שמאחסנים בכלי אטום היטב במקפיא ואופים אותם מחדש ממש לפני ההגשה, ללא הפשרה שתפגום במרקם.

סלטים על בסיס מיונז

סלט רוסי (צילום דני בר)

מיונז, כמו גם קטשופ, עלולים להפוך לגושים כשהם קפואים, ולכן אף פעם לא כדאי לאחסן במקפיא סלטים על בסיס מיונז כמו סלט ביצים, סלט טונה, סלט תפוחי אדמה ודומיהם. כדי להכין סלטים כאלה מראש, אפשר להכין מראש וערבב את כל המצרכים של הסלט למעט המיונז, ורק לאחר ההפשרה ולפני ההגשה, להוסיף את המיונז, לערבב ולהגיש.

מרקים ורטבים על בסיס קשיו

מרק טבעוני של זוקיני, ריחן וקשיו (דימוי DALL·E ע"י דני בר)

כידוע, אגוזי קשיו מוסיפים קרמיות מיידית לכל מתכון וזו אחת הסיבות שקשיו אהוב כמרכיב במנות טבעוניות. אבל יש לדעת שהמקפיא לא עושה עם אגוזי הקשיו צדק. לאחר הפשרה המרקם של הקשיו הופך פחות קרמי ויותר גרגירי, וכמובן גורע מהמאכל ולא מוסיף.

משקאות בפחית או בקבוק

מבצע יינות ביתן בירה סטלה-ארטואה (צילם ארז בן)

אולי עשיתם את הטעות הזו בעבר: הכנסת פחית למקפיא כדי לקרר את המשקה במהירות, ואז שכחתם אותם במקפיא עד שהפחית או בקבוק התפוצצו תוך שנשאר לכם בלגן גדול בתוך המקפיא. כאשר מזון משומר או משקאות בבקבוקים קופאים, הנוזלים שבתוכם מתרחבים, מפעילים לחץ רב מדי על המיכלים שלהם וגורמים להם להתפוצץ.

תבלינים מסוימים

פקעות שום טרי ישראלי (צילום דני בר)

חלק מהתבלינים, כמו ציפורן, פִּלְפֵּל ושום, עלולים לאבד את העוצמה והטעם שלהם כשהם קפואים. לעומת זאת כן מומלץ לאחסן עשבי תיבול טריים במקפיא, כמו רוזמרין ותימין ששומרים על הארומה והטעם היטב גם בהקפאה ומומלץ בחום להחזיק בהישג יד לאורך כל החורף למרקים ותבשילים.

שלושה צעדים על מנת להקפיא מזון בבטחה

  1. בדקו את הטמפרטורה של המקפיא שלכם: ראשית, יש לוודא שהמקפיא שלכם בטמפרטורה הנכונה. על פי המכון לחקלאות ומשאבי טבע באוניברסיטת נברסקה-לינקולן, ארה"ב, כלל האצבע, אם הגלידה שלכם לא קשה, טמפרטורת המקפיא שלכם חמה מדי.
  2. יש להשתמש במכלי אחסון אטומים שמתאימים למקפיא: צריך להחליט על אופן האחסון שלכם במקפיא. שימוש בכלי אחסון אטומים, עשויים זכוכית או פלסטיק, הוא ההימור הבטוח ביותר שלכם. עם זאת, אתם יכולים גם להשתמש ביעילות בשקיות רוכסן או ברדיד אלומיניום צמוד ואיכותי. ואל תשכחו שמזונות מתרחבים בעת ההקפאה, וזו הסיבה שאתם תמיד צריכים להשאיר קצת מקום נוסף במכלי האחסון למקפיא שלכם כדי לתת לאוכל להתרחב בכלי.
  3. עקבו אחר תאריכי האחסון: אתם צריכים להיות מודעים לכמה זמן אתם מאחסנים מזון במקפיא. ברור שרישום שם המאכל עם תאריך על כל שקית או כלי, יעזרו לכם לשמור על האוכל טוב ובאיכות המיטבית.

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *