חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סיפורו של מתכון: רַקוֹט קְרוּמְפְּלִי Rakott Krumpli

מאכל הונגרי מסורתי שבמקור עשוי שכבות של תפוחי אדמה, ביצים קשות, ושמנת חמוצה ||| ההונגרים מוסיפים נקניקיות או בייקון כדי להעשיר את הטעם ||| מאכל דומה למאפים במדינות אחרות, כמו גרטן תפוחי אדמה בצרפת או פשטידות שונות במטבחים אחרים ||| מתכון להכנת רקוט קרומפלי צמחוני ומתאים לכולם ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

רַקוֹט קְרוּמְפְּלִי (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

מהי קדירת תפוחי אדמה  Rakott krumpli

הפירוש המילולי בהונגרית הוא קערה אחת, כי המאפה נעשה בקערה אחת ומכיל את שלושת אבות המזון. הקדירה עשויה עם תפוחי אדמה, נקניקיות, ביצים, שמנת חמוצה, אולי בייקון ונקניקיות. אפשר לשים גבינה מעל או בין השכבות, ויש רעיונות צמחוניים של תחליפי בשר.

אזכור ביתי ראשון של מתכון למנה זו נעשה בספר הבישול הלאומי ההונגרי Magyar nemzeti szakácskönyvének של איסטוון צ'יפריי Czifray István ופורסם בשנת 1840. מאכל צרפתי דומה הוא טרטיפלט Tartiflette.

מהו טרטיפלט Tartiflette

מאכל מסורתי מחבל סבויה Savoy בהרי האלפים הצרפתיים ומעמק אאוסטה Aosta האיטלקי. הוא עשוי עם תפוחי אדמה, גבינת רבלושון Reblochon, קוביות שומן חזיר ובצל. אפשר להוסיף גם שפריץ של יין לבן. המילה טרטיפלט נגזרת כנראה מהמילה תפוח אדמה tartiflâ. הטרטיפלט מוגש לעתים קרובות כארוחת אפרה סקי, ומשדר דימוי של אותנטיות אלפינית וחמימות.

כמו במאכלים מסורתיים רבים באזור, תפוח האדמה הוא מרכיב עיקרי. סבויה הייתה היסטורית חלק מהאימפריה הרומית הקדושה, והסבוירים נחשפו לפקעות תפוחי אדמה מוקדם יותר מהצרפתים. Tartiflette הוזכרה לראשונה בספר משנת 1705, Le Cuisinier Royal et Bourgeois, שנכתב על ידי פרנסואה מאסיאלוטFrançois Massialot  ועוזר הטבח שלו B. Mathieu.

בצורתו המודרנית, הטארטיפלט החלה להופיע בתפריטי המסעדות באתרי הסקי בשנות ה-80 של המאה ה-20. הפופולריות שלו היא חלקית הודות למאמץ הקידום של Le Syndicat Interprofessionnel du Reblochon – איגוד שנועד לקדם את מכירת גבינת Reblochon, כפי שאושר גם על ידי כריסטיאן מילאו (ממדריך גו-מילו) במילון הגסטרונומי שלו.

מאכלים דומים נוספים

מאכל נפוץ שנמצא בכל אזור האלפים הצרפתים הוא ה-Croziflette. הכנתו דומה לזו של המנה המקורית בכל דבר מלבד השימוש בתפוחי אדמה, שבמקומם משתמשים בריבועים זעירים של פסטה מתוצרת מקומית. הפסטה ידועה בשם Crozets de Savoie והיא עשויה בדרך כלל מכֻּסֶּמֶת (או כוסמת), אך לפעמים מקמח דורום, ומכאן שמה של המנה הזו, שהיא חיבור של קרוזט וטרטיפלט. מנה דומה נוספת היא המורביפלטה Morbiflette שמכינים עם גבינת המורבייהMorbier  במקום גבינת רבלושון Reblochon.

מתכון: רַקוֹט קְרוּמְפְּלִי צמחוני Rakott Krumpli

מצרכים (6-8 מנות)

שלבי הכנה

  1. מחממים תנור ל- 200 מעלות ומשמנים תבנית פיירקס גדולה
  2. הקערה מערבבים היטב את השמנת ושמן לקבלת בלילה אחידה
  3. פורסים את תפוחי האדמה, לפרוסות בעובי כ-1 ס"מ
  4. מסדרים שכבת פרוסות תפוחי אדמה צפופה, בתחתית התבנית ואחר כך ממליחים את תפוחי האדמה
  5. על שכבת תפוחי האדמה מפזרים כמה כפות מבלילת השמנת
  6. מעל בלילת השמנת מפזרים כף אחת של פירורי לחם ומעט גבינת קשקבל
  7. פורסים את הביצים הקשות לפרוסות של 5 מ"מ ומניחים מחצית מהכמות בשכבה על תפוחי האדמה
  8. ממליחים את הביצים ומפזרים מעט בלילת שמנת, שכבת פירורי לחם ומעט גבינה
  9. חוזרים על שלב 4-7 פעמיים נוספות. כך תקבלו שלוש שכבות של פרוסות תפוחי אדמה ושתי שכבות פרוסות ביצים
  10. מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום
  11. מכניסים לתנור ואופים 15 דקות
  12. מסירים את כיסוי רדיד האלומיניום  ואופים 10 דקות נוספות

מגישים חם לצד סלט ירקות.

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Jo it Vadjyot

רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *