מנה קלאסית ואהובה שמקורה באיטליה, אך כמו כל מנה קלאסית, היא זכתה לפרשנויות רבות בהתאם למטבחים המקומיים ||| הגרסה שלנו מתבססת על ירקות טריים ורוטב עגבניות עשיר לצד רוטב בשמל קרמי שמעניק למנה שכבות של טעם ומרקם ||| רוטב העגבניות הביתי נותן בסיס עמוק, עם שילוב של עגבניות טריות, רסק עגבניות ותיבול שמאזן בין מתוק ומלוח ||| מהצד השני, הבשמל – קרמי, עדין ומחוזק במעט אגוז מוסקט – מעניק תחושת חמימות ומעטפת חלקה לשכבות הפסטה ||| השילוב בין פריכות עלי הלזניה והרכות של הרטבים יוצר הרמוניה במנה שהיא גם חגיגה לעין וגם לתיאבון ||| זו מנה שמציעה מרחב יצירתי עצום – אפשר להוסיף גבינות נוספות, לשחק עם סוגי הירקות או אפילו לשלב טעמים חריפים ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

מצרכים
לרוטב
- 6 עגבניות בשלות, חתוכות לקוביות
- 1 בצל קצוץ
- 2 כפות רסק עגבניות
- 2 שיני שום כתוש
- 4 כפות שמן זית
- 1 כפית מלח
- 1 כפית סוכר
- פִּלְפֵּל שחור (או פִּלְפֵּל חריף לאוהבי החריף)
- ½ כוס מים רותחים
לבשמל
- 80 גרם חמאה
- ½ כוס קמח
- 3 כוסות חלב
- אגוז מוסקט
- מלח
- פִּלְפֵּל לבן
- ½ כוס גרידת גבינת פרמז'ן
שלבי הכנה
- הכנת הירקות: חותכים את החציל, קישוא ופטריות לפרוסות בעובי של ½ ס"מ
- מפזרים את הירקות על תבנית אפייה ובוזקים שמן זית ומלח מעל
- מחממים תנור ל- 180 מעלות ואופים עד שהירקות משחימים ומתרככים
- הכנת הרוטב: מחממים מחבת עם שמן על להבה בינונית ומטגנים את הבצל הקצוץ עד השחמה קלה
- מוסיפים את העגבניות החתוכות, שום כתוש ורסק עגבניות ומבשלים על להבה בינונית-נמוכה, עד שהעגבניות מתרככות והופכות לרוטב
- מוסיפים את התבלינים ומערבבים היטב. טועמים ומתקנים תיבול עם סוכר ומלח. מכבים את הלהבה ומניחים בצד. טיפ: אם הרוטב סמיך אפשר להוסיף מים רותחים ולערבב
- הכנת הבשמל: בסיר קטן מרתיחים את החלב
- בסיר אחר ממיסים את החמאה על להבה נמוכה ואחר מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב תוך המשך חימום הסיר
- תוך כדי בחישת החמאה והקמח מוסיפים בערבוב, את החלב החם
- כשהתערובת אחידה ומבעבעת מוסיפים את התבלינים וממשיכים לבשל על להבה נמוכה מספר דקות נוספות עד שהרוטב הופך סמיך ואחיד. כבו את הלהבה והניחו הבשמל בצד
- הרכבת הלזניה: מחממים תנור ל- 180 מעלות
- בתחתית תבנית אפיה מפזרים שכבה דקה של רוטב עגבניות ששמרנו בצד (שלב 6)
- מסדרים על הרוטב שכבה של עלי לזניה לקבלת כיסוי מלא של פני התבנית
- על עלי הלזניה שופתים הרבה רוטב עגבניות, שיכסה את פני הלזניה בשכבה נדיבה
- על שכבת רוטב העגבניות מסדרים את הירקות האפויים ששמרנו (שלב 3)
- מכסים את שכבת הירקות ברוטב בשמל
- מפזרים על שכבת הבשמל מעט פרמז'ן
- מעל הפרמז'ן מסדרים שכבת עלי לזניה ומעליהם שכבת רוטב עגבניות וכך הלאה עם שאר הירקות ועלי הלזניה
- מסיימים עם שכבה של רוטב בשמל ומעל הרוטב שכבה נדיבה של גרידת פרמז'ן
- מכניסים לתנור למשך שעה עד שבקצוות רואים סימני חריכה והכל אפוי היטב
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Buon Appetito
רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…