חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

טיול בין גיברלטר Gibraltar לסאוטה Ceuta או עמודי הרקולס

טיול במיצר גיברלטר בין מצוק גיברלטר הבריטי מצפון לבין סאוטה הספרדית מדרום ||| טיול בפתחו המערבי של הים התיכון והמעבר המחבר את הים התיכון עם האוקיינוס ​​האטלנטי ||| מיצר גיברלטר שאורכו כ-60 ק"מ ורוחבו כ-14 ק"מ (בנקודה הצרה ביותר) הוא נתיב שיט בינלאומי מרכזי כבר משחר ההיסטוריה ועד ימינו ||| כל הפרטים וההצעות לטיול וביקור בשני עברי המיצר בהמשך…

צילום אווירי של מיצר גיברלטר (צילום ממקור לא ידוע ולפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)

מיצר גיברלטר

מיצר גיברלטר היה משחר ההיסטוריה בעל חשיבות אסטרטגית ותרבותית רבה, ושמש כגבול טבעי בין יבשות ובין תרבויות שונות. המיצר נשלט על ידי אימפריות ואומות שונות במשך מאות שנים, בשל ערכו האסטרטגי במסחר ובהגנה.

מבחינה גיאוגרפית, המיצר ידוע גם בהיותו נקודת התכנסות של מינים ימיים שונים ועופות נודדים, מה שהופך אותו למקום בעל מגוון ביולוגי גדול.

סאוטה – מראה כללי עם הר מוסא, מרוקו, ברקע (צילום דני בר)

עמודי הרקולס

בשני צדדיו של מיצר גיברלטר ניצבים מצוקים שכונו עמודי הרקולס. העמוד הצפוני Calpe Mons הוא סלע גיברלטר, ואילו זהותו של העמוד הדרומי – Abila Mons, שנויה במחלוקת לאורך ההיסטוריה, כאשר יש הטוענים שהוא מונטה האצ'ו Monte Hacho, סאוטה Ceuta ואחרים גורסים שזה ג'בל מוסא  جبل موسى שבמרוקו. פליניוס הזקן כלל את עמודי הרקולס בספריו תולדות הטבע  Naturalis Historia.

לפי המיתולוגיה היוונית שאומצה על ידי האטרוסקים והרומאים, כאשר הרקולס נאלץ לבצע שתים עשרה המשימות שיכפרו על חטאו, המשימה העשירית הייתה להביא את הפרות אדומות של גריון Geryon מהמערב הרחוק שמעבר לו השאול ואלה השערים שמסמנים את הגבול הרחוק ביותר שהגיעו אליו הרקלס.

גשר או מנהרה בין אירופה (ספרד) לאפריקה (מרוקו) ?

אחד הרעיונות למנהרה מתחת למיצר גיברלטר (צילום ממקור לא ידוע ולפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)

מיצרי גיברלטר נמצאים במיקום של פעילות סייסמית עקב האינטראקציה בין הלוחות הטקטוניים האפריקאים והאירו-אסייתים. מיקום זה מגביר את הסיכון לרעידות אדמה, ומסבך עוד יותר את היציבות והבטיחות של כל מבנה שינסו לבנות בין שני צידי המיצר.

בנוסף, בניית גשר או מנהרה בין שני צידי מיצר גיברלטר מציבה מספר אתגרים טכניים וכלכליים משמעותיים. המיצר מגיע לעומק של עד 900 מטרים באזורים מסוימים, שבהחלט מאתגרים.

בימים אלה נבחנת ייתכנות הקמת מנהרה מתחת למי המיצר, שתהיה ארוכה ועמוקה יותר לזו המוכרת ומחברת בין צרפת לבריטניה. האיחוד האירופאי, ממשלת ספרד וממשלת מרוקו הקציבו תקציב לבחינת הייתכנות שאמורה להסתיים בשנת 2025, אבל ככל הנראה תיקח זמן רב יותר. לאחרונה זוהתה האופציה לבניית שתי מנהרות המקשרות בין טנג'יר Tangir, מרוקו לאלגסיראס Puerto Algeciras, ספרד – מדובר על שתי מנהרות רכבת, שצפויות להיות באורך 60 ק"מ, כש-28 ק"מ ממנה יהיו מתחת לפני הים. אם וכאשר יתגברו על הסיכונים הסיסמיים בהקמת פרוייקט כזה, העלות המוערכת של הקמת מנהרה כזו היא כ-15 מיליארד יורו.

גיברלטר Gibraltar

טריטוריה בריטית בפתחו המזרחי של מיצר בעל אותו שם, ועיר הממוקמת בקצה הדרומי של חצי האי האיברי, במפרץ גיברלטר, במערב הים התיכון. המושבה הבריטית בעלת שטח של 6.8 קמ"ר והיא גובלת בצפון באנדלוסִיה  ,Andalucíaספרד. הנוף של גיברלטר נשלט על ידי סלע גיברלטר, שלמרגלותיו אזור עיירה צפוף, ביתם של כ-34,003 אנשים, בעיקר גיברלטרים.

גיברלטר נוסדה כמגדל שמירה קבוע על ידי האלמוהדים בשנת 1160. היא החליפה את השליטה בין הנסרידים, הקסטיליאנים והמרינידים בימי הביניים המאוחרים, ורכשה כוח אסטרטגי גדול יותר עם הרס אלגסיראס הסמוך ל-c.1375. הוא הפך שוב לחלק מכתר קסטיליה בשנת 1462. בשנת 1704 כבשו כוחות אנגלו-הולנדים את גיברלטר מספרד במהלך מלחמת הירושה הספרדית, והוא נמסר לבריטניה הגדולה לנצח במסגרת הסכם אוטרכט ב-1713. הוא הפך לבסיס חשוב עבור הצי המלכותי, במיוחד במהלך מלחמות נפוליאון ומלחמת העולם השנייה, שכן הוא שלט הכניסה והיציאה הצרים לים התיכון, מיצר גיברלטר, עם מחצית מהסחר הים העולמי עובר בו.

ריבונותה של גיברלטר היא נקודת מחלוקת ביחסים אנגלו-ספרדית, שכן ספרד תובעת תביעה על השטח. גיברלטרים דחו ברובם המכריע הצעות לריבונות ספרדית במשאל עם ב-1967, ולריבונות משותפת במשאל עם ב-2002. עם זאת, גיברלטר מקיימת קשרים כלכליים ותרבותיים הדוקים עם ספרד, כאשר גיברלטרים רבים דוברים ספרדית וכן דיאלקט מקומי המכונה Llanito.

במהלך מלחמת העולם השנייה פונתה רוב האוכלוסייה האזרחית של גיברלטר, בעיקר ללונדון, וגיברלטר נהייתה מבצר צבאי בריטי. בסיס הצי והספינות שבו מילאו תפקיד מפתח באספקה ​​​​של האי מלטה במהלך המצור הארוך עליו.

לינה במרכז היפה של גיברלטר בקישור…  או בקישור…

טיול בגיברלטר

המושבה הבריטית מציעה למבקרים שילוב מיוחד של היסטוריה, טבע מרהיב והשפעות תרבותיות בריטיות, ספרדיות ומרוקאיות. בין האתרים המרכזיים למטייל בגיברלטר:

סלע גיברלטר – מראה מסאוטה (צילום דני בר)

סלע גיברלטר Rock of Gibraltar

הסלע האייקוני, המתנשא לגובה של כ-426 מטרים מעל פני הים התיכון ומשקיף על מיצר גיברלטר והוא עמוד הרקולס הצפוני. מטיילים יכולים להגיע לפסגה ברכבל, ברכב או לבעלי כושר גופני טוב, גם ברגל. מהפסגה נשקף נוף מדהים של ספרד, מרוקו, האוקיינוס האטלנטי והים התיכון.

שמורת הטבע של גיברלטר Gibraltar Nature Reserve

השטח שמקיף את סלע גיברלטר הוכרז כשמורת טבע שבה חיים הקופים הברבריים Barbary macaques  שנחשבים לקופים יחידים שחיים חופשי בכל יבשת אירופה. יש לשים לב לשלטי ההזהרה כי הקופים לעיתים עלולים להיות תוקפניים ולגנוב מכם אוכל או אפילו מכשיר טלפון נייד או מצלמה. בשמורה תוכלו לבקר במערת סנט מייקל St. Michael’s Cave שהיא מערת נטיפים וזקיפים מרשימה ונערכים בה גם מופעים מוסיקליים תודות לאקוסטיקה המיוחדת במקום. בנוסך יש מערכת גדולה של מנהרות כמו מנהרות המצור הגדולGreat Siege Tunnels  שנחפרה עוד במאה ה-18, ומנהרות מלחמת העולם השנייה World War 2 Tunnels ששימשו את הביון הבריטי הן כמקלט והן לפעילויות חשאיות.

הנקודה הדרומית ביותר במושבה גיברלטר היא אירופה פוינט Europa Point , שממנה ניתן לראות את סאוטה ומרוקו שמעבר למצר גיברלטר. באירופה פוינט נמצא המגדלור של גיברלטר שנקרא לה פרולה La Farola ומשמש את תנועת הספינות המיצר. בסמוך הוקם מסגד איבראהים אל-איברהים Ibrahim-al-Ibrahim Mosque مسجد ابراهيم الابراهيم כתרומה של מלך ערב הסעודית בשנת 1997 ולאיזון קפלת גבירתנו אירופה Shrine of Our Lady of Europe מהמאה ה-15.

גיברלטר נהנית ממדיניות של Tax Free והרחוב הראשי של גיברלטר מיין סטריט Main Street  מלא בחנויות דיוטי-פרי, מסעדות בריטיות טיפוסיות, פאבים ואווירה ייחודית שמזכירה יותר את לונדון מאשר עיר ספרדית. אזור בילוי נוסף הוא כיכר קאסמטס Casemates Square אזור עם שלל פאבים, מסעדות וברים.

מראה מהאוויר של צוק גיברלטר, שדה התעופה והעיר (צילום ממקור לא ידוע ולפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)

אחת האטרקציות של גיברלטר היא שדרות וינסטון צ'רצ'יל Winston Churchill Ave, שחוצים את מסלול שדה התעופה של גיברלטר GIB ובכל פעם שיש המראה או נחיתה של מטוס, הכביש נחסם לטובת המטוסים החוצים את השדרות.

לבאים ברכב מספרד, עוברים את העיר הספרדית לה לינאה דה לה קונספסיון La Línea de la Concepción ויש לעבור ביקורת גבולות בין האיחוד האירופאי וספרד לבין גיברלטר ובריטניה (מומלץ להגיע עם דרכון).

בגיברלטר אפשר להשתמש במטבע המקומי פאונד גיברלטרי £GIP אבל אירו או ליש"ט יתקבלו בכל מקום תיירותי.

מה אוכלים בגיברלטר

המטבח הגיברלטרי הוא תוצאה של מערכת יחסים ארוכה בין תושבי אנדלוסיה הספרדית לאלו של בריטניה הגדולה, כמו גם הזרים הרבים שהפכו את גיברלטר לביתם מאז המאה ה-18. השפעות אלו כוללות את אלה של המסורות הקולינריות של מלטה, גנואה ופורטוגל. חיבורי הטעמים האלה יצרו בגיברלטר שילוב אקלקטי של מטבחים ים תיכוניים ובריטיים.

להלן כמה דוגמאות למנות גיברלטריות טיפוסיות:

פַּסטָה רוסטו Rosto

מנת פסטה מקומית פופולרית שמקורה כמובן איטלקי, מורכבת מפנה ברוטב עגבניות עם בשר בקר או מדי פעם בשר חזיר, פטריות וגזר (בין היתר ירקות בהתאם למסורת המשפחתית) ומעליה גרידת גבינת קסו בולה Queso bola. מקור שמו כנראה מהמילה האיטלקית "ארוסטו".

פידיוס אל הורנו Fidios al horno

מנת פסטה אפויה דומה לאימקרון Imqarrun של מלטה או הפסטיציו Pastitsio של יוון. המאפה מורכב ממקרוני, רוטב בולונז ומרכיבים שונים נוספים כולל ביצה ובייקון המשתנים בהתאם למסורת המשפחתית. את המקרוני משטחים לרוב עם שכבת גבינה מגורדת או בשמל שנמסה בתהליך האפייה ומסייעת ביצוב המאפה.

סוקה מפרובנס צרפת (צילום ממקור לא ידוע שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

קלנטיטה Calentita

זהו מאכל דמוי פנקייק אפוי, בדומה ל-farinata האיטלקית, הידועה בגנואה גם בשם fainâ ובאורוגוואי ובארגנטינה בשם fainá, ובאזור ניס בצרפת בשם Socca. הוא עשוי מקמח חומוס, מים, שמן זית, מלח ופִּלְפֵּל.

פאניסה Panisa

מנה דמוית לחם הדומה לקלנטיטה ומקורה ככל הנראה מאיטליה, ודומה למנה הגנואזית בעלת אותו השם. שלא כמו Calentita, המרכיבים מבושלים תחילה בסיר במשך יותר משעה, תוך ערבוב מתמיד, כדי ליצור עיסה שלאחר מכן משאירים להתייצב. כשהבצק דמוי הפולנטה מתייצב, הוא נחתך לרצועות קטנות ומטוגן בשמן זית.

טורטה דה אסלגאס Torta de Acelgas

פאי מנגולד דומה מאוד לספאנקופיטה היוונית, שמכינים בדרך כלל בחג הפסחא.

בולו דה הורנסו Bollo de hornasso

מאפה מתוק ויבש הדומה להורנזו Hornazo הספרדי. הוא עשוי מקמח תופח, סוכר, ביצים, חמאה או מרגרינה וזרעי אניס. Bollos de hornasso נאכלים בסביבות חג הפסחא בדיוק כמו בספרד, אבל בגיברלטר הם פופולריים גם במהלך חג המולד. בדרך כלל ניתן להבחין בין הורנאסו גיברלטרי לבין ההורנאזו הספרדי המקורי מכיוון שהם אינם נוטים להיות מעוטרים בביצים קשות (עם זאת, משפחות גיברלטריות ממוצא ספרדי עדיין עשויות לקשט אותן בצורה זו). בדרך כלל הוא מזוגג בביצה טרופה ולעיתים מעוטר בסוכריות צבעוניות קטנטנות.

פאן דולצ'ה Pan dulce

לחם פירות ואגוזים מתוקים הנאכלים בזמן חג המולד. המונח פאן דולצ'ה פירושו "לחם מתוק" בספרדית, אך מקורו עשוי להיות באיטליה עם הפנדולסה הגנואזי או הלחם המתוק הפורטוגזי. המרכיבים העיקריים שלו יכולים לכלול שומן חזיר, מרגרינה, סוכר, קמח תופח, שקדים מולבנים, צימוקים, סולטנות, צנוברים, קליפות מסוכרות, ביצים, אניס ואניסט בין היתר. לפעמים הוא מעוטר בסוכריות צבעוניות קטנטנות כמו הבולו דה הורנסו.

רוליטוס Rolitos

מנה נוספת ממוצא מלטזי, בדומה ל-braġjoli. המנה מורכבת מפרוסה דקה של בשר בקר המקיפה פירורי לחם, בייקון, ביצים, זיתים, ירקות ועשבי תיבול. ניתן לאפות, לטגן או לבשל ביין. המילה rolito מגיעה מהמילה הספרדית rollo שמשמעותה גלילה, שכן הבשר מגולגל כדי להחזיק את שאר המרכיבים בפנים.

ג'פונזה Japonesa

הג'פונסה או כפי שנקרא באנגלית: Japanese lady, היא סופגניה מטוגנת מתוקה במילוי קרם דמוי רפרפת. מגישים ג'פונסה בדרך כלל התה של אחה"צ או כחטיף. הם מצופים באופן מסורתי בסירופ או סוכר מגורען. השם הוא התייחסות לעוגות דוריאקי Dorayaki יפניות שצורתן דומה וגם בעלות מילוי מתוק.

סֶ֫אוּטָה Ceuta سبتة (סַ֫בְּתַה)

מושבה ספרדית בצידו הדרומי-מזרחי של מיצר גיברלטר שמוקפת גבול יבשתי עם מרוקו. עד 1995 סאוטה היתה עיר במחוז קדיס  Provincia de Cádizאבל בעקבות חוק ספרדי משנת 1995 הפכה לעיר אוטונומית ספרדית. גודלה של המושבה 18.5 קמ"ר והיא ביתם של 83,000 תושבים, 94% ספרדים, 5% מרוקאים עם מיעוט קטן של יהודים. ספרדית היא השפה הרשמית, בעוד ערבית היא גם שפה נפוצה. השם של המושבה ניתן לה מהיישוב שמתחת לג'בל מוסא כונה שבע הגבעות Septem Fratres עוד בימי הרומאים ועם הזמן השתבש השם Septem > Septɘ > Sebta > Ceuta.

לינה במרכז היפה של סאוטה בקישור…  או בקישור…

מנות טאפאס ספרדיות, שוק סאוטה (צילום דני בר)

טיול בסאוטה

המושבה הספרדית מקושרת לספרד במעבורת מנמל אלחסיראס Algeciras בשייט של פחות משעה. רוב התיירים המגיעים לסאוטה, הם תיירים המגיעים בשייט קרוז שאחת התחנות בו היא סאוטה. בין האתרים המרכזיים למטייל בסאוטה:

החומות המלכותיות Murallas Reales

אחד המונומנטים המרשימים ביותר בסאוטה הוא החומות המלכותיות והחפיר של סן פליפה. החומות נבנו כבר במאה ה-16, במטרה להגן על העיר וחפיר סן פליפה המשתרע על פני 300 מטר של מים מלוחים מחלק את מכלול החומות והעיר סאוטה לשני חלקים. מומלץ לטייל לאורך החומות, לחצות את התעלה היפהפייה החוצה אותן, וללמוד על ההיסטוריה הצבאית של האזור. בלילה, התאורה של החומות מעניקה למקום אווירה קסומה.

הפארק הימי הים תיכוני Parque Marítimo del Mediterráneo

הפארק הימי הים תיכוני Parque Marítimo del Mediterráneo , סאוטה (צילום דני בר)

ממש בסמוך לנמל סאוטה יש את הטיילת והפארק הימי הים תיכוני – מתחם בילוי ופנאי שמונה בריכות מים מלוחים רבים, שטחים ירוקים ענקיים, מסעדות ואמנות והכל בנוף יפהפה אחד. אם אתם לא אוהבי רחצה ובילוי בחוף ים חולי, זו בהחלט אלטרנטיבה מצוינת לבלות את ימי הקיץ בשיזוף ובילוי במים בלי החול. כאן תמצאו גם העתק של החומות המלכותיות המדהימות של Ceuta, מועדון לילה, קזינו ומסעדה.

כיכר אפריקה Plaza de África

הלב ההיסטורי של סאוטה היא פלאזה דה אפריקה, הארמון האוטונומי, קתדרלת סנטה מריה דה לה אסונסיון Catedral de Santa María de la Asunción, ארמון האספה, אנדרטת המלחמה של מלחמת אפריקה, המקדש של Nuestra señora de Africa ועוד מונומנטים ומראות ממוקמים בכיכר זו ובסביבה.

בית הדרקונים Casa de los Dragones

בית הדרקונים הוא יצירה חשובה של ארכיטקטורה אקלקטית שנמצא בכיכר המלכים Plaza de los Reyes. הבניין הוא יוזמה משנת 1900 של ראש עיריית סאוטה (שהייתה אז עיר ספרדית) והתכנון ניתן לידיו של האדריכל הוולנסיאני José M. Cortina Pérez והושלם בשנת 1905. הוא היה אמור להיקרא על שם האחים Cerni González, אך הוא ידוע בפי העם כבניין המבנה של ארבעת הדרקונים. הדרקונים המקוריים הוסרו בשנת 1925 ואבדו, אבל ארבעה דרקונים חדשים, עשויים כמעט לחלוטין משרף ופיברגלס וצבועים כדי לחקות גימור ברונזה, הותקנו בנובמבר 2006. הם שוקלים פחות מ-200 ק"ג כל אחד, ותוכננו על ידי באמן המקומי אנטוניו רומרו ואליחו. כתובת: Calle Camoens Millan Astray 1

פסל הרקולס Las dos columnas de Hércules

פסל הרקולס, סאוטה (צילום ממקור לא ידוע ולפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)

בכיכר החוקה Pl. de la Constitucion ניצב פסל לכבודו של הרקולס ועמודי הרקולס. הפסל מדמה את שני צידי המיצר כשני עמודים אותם מבקיע הרקולס. הפסל נעשה על ידי הפסל יליד סאוטה Ginés Serrán Pagán שהפך למוכר ברחבי העולם בעבודותיו המונומנטליות.

הר האצ'ו El Monte Hacho וכנסיית סן אנטוניו Ermita de San Antonio

הגבעה שמתנשאת לגובה 204 מטרים מעל פני הים, ממוקמת על חוף הים התיכון במיצר גיברלטר מול סלע גיברלטר שיחד הם נחשבים לשני עמודי הרקולס. על פסגת הר האצ'ו El Monte Hacho, נמצא כנסיה ונקודת תצפית מרשימה על המושבה, גבול מרוקו וצוק גיברלטר (ביום עם ראות סבירה) ומיצר גיברלטר אותו חוצים כבמגיעים לסאוטה. ההרמיטאז' של סן אנטוניו הוא כנסייה מהמאה ה-16 ונבנתה ע"י כובשים פורטוגזים שהקדישו אותה לאנתוניוס הקדוש מפדובה Antonio de Padua. יום אנטוניוס הקדוש מפדובה – 13 ביוני, הוא יום חג בסאוטה, ונערכת עליה לרגל להרמיטאז' סן אנטוניו.

בנוסף, ההר הוא מקום נהדר לטיולים רגליים, עם נוף עוצר נשימה ונקודות תצפית אסטרטגיות ששימשו בעבר להגנה על העיר. זמן קצר לאחר תחילת מלחמת האזרחים, ב-20 ביולי 1936, הורה הגנרל פרנסיסקו פרנקו על הקמת מחנה ריכוז במבצר מונטה חאצ'ו, בהיותו אחד ממחנות הריכוז הפרנקואיסטים הראשונים.

חוף לה ריברה Playa de la Ribera

אחד החופים הגדולים והפופולריים בסאוטה, ממוקם בסמוך למרכז העיר, עם מפרץ מים רגועים שמתאימים לשחייה. חוף נוסף ששווה ביקור הוא חוף דל צ'וריו Playa del Chorrillo המציע נוף יפהפה שנשקף אל העיר.

מעבר גבול מרוקו – אל טראגאל El Tarajal

קו הגבול בין סאוטה למרוקו חסום בחומה גבוה על מנת למנוע מעבר מהגרי עבודה שנהגו לחדור לסאוטה ומכאן ליבשת אירופה, בדרך קצרה. מטיילים המעוניינים לחצות למרוקו, יכולים להגיע לנקודת מעבר הגבול שבדרום העיר ומהווה נקודת מעבר פופולרית לטיול בטטואן Tetouan או שפשוואן Chefchaouen שבמרוקו. יש לבדוק מבעוד מועד האם יש צורך בוויזה.

סרדינים ישר מהים (צילום דני בר)

מה אוכלים בסאוטה

סאוטה מציעה שילוב מרתק של מטבח ספרדי ומטבח מרוקאי. מומלץ לנסות מאכלים מקומיים כמו פסקדו פריטו Pescado Frito שהוא דג מטוגן בסגנון אנדלוסי, פאייה עם פירות ים, קוסקוס צפון-אפריקאי, ברבוניה מטוגנת, Nadas de Padrón שהיא מנת חסילונים קטנים במיוחד, טונה וכל מיני סוגי דגים שמעלים בחכתם דייגי סאוטה.

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *