גלגולו של מתכון מהמטבח היווני של לפני 2500 דרך שלום עליכם עד לימינו ||| אותה חביתית עם שלל שמות אבל כולם מתכון כמעט זהה ||| מתכון שחלק חשוב בהצלחתו הוא המלית או ממרח שמצורף לבצק לאחר הטיגון ||| האמריקאים אוהבים את סירופ המייפל אבל במחוזותינו גבינה היא הפופולארית יותר וכך הפכה למנת שבועות מועדפת ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
קרפ Crêpe או פנקייק Pancake או בְּלִינְצֶ'ס וגם חמיטה
החביתיות מוכרות בשמות שונים ברחבי תבל אבל רובן הן אותו בצק ואותה תוצאה בנראות ואף בטעם, כבר יותר מ-2500 שנים. המתכון הראשון שמוכר לנו הוא מיוון של המאה ה-5 לפני הספירה שם נקראו tēganitēs ואף הוזכרו בשירה היוונית של העת העתיקה. גם אצלנו החביתיות בגרסאות שונות (ועם הרבה בלבול שמות).
שלום עליכם מקרפלך לחביצות
בסיפור מטעמים של חלב אותו כתב שלום עליכם ותרגם מאידיש ברקוביץ' כתוב:" …והמאכלים הנעשים מחמאה וגבינה כלום יספרו מרוב. הגע בעצמך: כיסנים, ופשטידות, וחביצות, וחליטות, וחמיטות, ורביכות, וכופתאות של צרות, ולביבות של גבינה, ולביבות של דייסה, ולביבות של כוסמים, ולביבות מורבכות, ולביבות מבושלות, ולביבות מטוגנות, ולביבות סתם!"
כך תרגמו את שלום עליכם והפכו את המילה טייגאכץ (שימו לב לדמיון לשם המקורי היווני) לחליטות בצק ואילו מאנה תורגם לחביצות. עגנון וטשרניחובסקי קראו להן לביבות, בעוד שבעברית החדשה לביבות הן בכלל מה שאנחנו מכירים בשם לטקעס שאותם נוהגים לאכול בחנוכה.
חביתיות ברחבי תבל
בצרפת הם קרפ ואם מגישים את הקרפ במספר שכבות זה כבר Mille crêpe כלומר אלף חביתיות. נהוג להגיש עם תוספת מתוקה של ריבה או שוקולד.
בבריטניה וארה"ב זה פנקייק Pancake אבל בסקוטלנד קוראים לו Scotch pancake ובוולס הם נקראות Crempog. האיטלקים מטגנים Crespelle, הגרמנים מעדיפים לקרוא להן פְּפָאנקוכן Pfannkuchen וההולנדים פּאנֶקוּק Pannenkoek בשוודיה הן פלטר Plättar והפולנים מעדיפים נַלֵשְׁנִיקִי Naleśniki ואילו ההונגרים אוהבים פלצ'ינטה Palacsinta. היוונים מכינים טיגַאניטֵס τηγανίτες והספרדים frixuelos או filloas ואילו באוסטרליה וניו-זילנד הן קטנות מאד ונקראות pikelets.
מתכון: חֲבִיתִית כוסמין
מצרכים (10 יחידות)
לבצק
למלית או ממרח
- שוקולד למריחה מהסוג שאוהבים
- ריבה שאוהבים
- גבינה 5% עם מעט צימוקים
- סירופ מייפל
הגשה
- גלידה וניל
אופן הכנה
- בקערה מערבבים את כל מצרכי הבצק כאשר טורפים היטב עד שמתקבלת בלילה חלקה
- משמנים מחבת טפלון במעט חמאה ומנגבים בנייר מגבת לקבלת שימון דקיק ואחיד
- יוצקים כ־1/4 כוס בלילה למחבת החמה ומייד מטים אותה בתנועת סיבוב, לפיזור אחיד של הבלילה ולקבלת קרפ דק ככל האפשר
- מניחים המחבת בחזרה על להבה בינונית
- מטגנים עד שצבעו של הקרפ הופך חום-בז' אטום לגמרי
- מפרידים את הקרפ מהמחבת בעדינות ומעבירים לצלחת
- ממשיכים כך בשאר הבלילה ועורמים את הקרפים זה על זה
- הכנת מילוי הגבינה: מערבבים גבינה 5% עם מעט צימוקים ומעט סירוף מייפל (או סוכר) לפי הטעם
- מורחים על כל חביתית קרפ את הממרח שרוצים ומקפלים (סגנון צרפת/בלגיה) או מגלגלים (סגנון הונגריה/אוסטריה)
- מגישים לצד כדור גלידה וניל
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון