מאפה צרפתי בעל שם מקורי שהוא נעלי בית במילוי תפוחי עץ ||| מאפה שתמצאו בכל פטיסרי Patisserie צרפתי לצד קרואסון, בריוש ומאפים אחרים יותר מוכרים אבל השוסון או פום לא פחות טעים מהם ||| בצק עלים במילוי רסק תפוחי עץ עם הרבה היסטוריה וגם פסטיבל ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
איך הכול התחיל
האגדה מספרת שאחרי מגפת הדבר שהרגה חלק מאוכלוסיית סן-קאלה Saint-Calais, שמדרום מערב לפריז של סוף המאה ה- 16. פרנסי העיר נהגו להציע מעין עוגת תפוחים לניצולים ששרדו את המגיפה.
לאחר סיום המגפה בסן-קאלה, שנחשב בעיני רבים לנס, אורגנה תהלוכה על מנת לציין ולחגוג את האירוע בכל יום ראשון הראשון של ספטמבר, ולכבוד המחווה של פרנסי העיר שנתנו למבריאים מאפה התפוחי עץ, כלל האירוע מכירה של מאפה התפוחים.
מאז המאה ה-18, המאפה נקרא chausson aux pommes על שם הטכניקה שבה השתמשו למילוי הבצק ברסק תפוחים, ממש כמו שנועלים נעלי בית.
הנצחת המסורת
בשנת 1992 הוקם האיגוד המקצועי של אופי שוסון או פום L'association Confrérie of Chausson aux Pommes והמאפה הפך למאפה הרשמי של סן-קאלה.
העיר סן-קאלה חוגגת את כל שנה בסופ"ש הראשון של ספטמבר את פסטיבל שוסון או פום Fête du Chausson aux Pommes ובקרוב חגיגות 400 שנה לפסטיבל.
מתכון: שוסון או פום Chausson aux pommes
מצרכים (8 מאפים)
- 500 גרם בצק עלים
למלית תפוחי עץ
לשטיפת הביצים
לסירופ
- 2 כפות סוכר
- ¼ כוס מים
שלבי הכנה
- חותכים את התפוחים לקוביות קטנות ומניחים אותם בסיר בגודל בינוני
- מוסיפים את מיץ הלימון והמים ומבשלים על להבה קטנה
- לאחר מספר דקות מוסיפים את הסוכר וקינמון וממשיכים לבשל על להבה קטנה עד שהתפוחים מתבשלים אך עדיין בעלי מרקם יציב
- מועכים את תפוחי העץ שבסיר עם מזלג עד שהמרקם דומה למחית, אבל עדיין עם נתחים בתוכו
- מסירים את הסיר מהלהבה ומניחים להצטנן לטמפרטורת החדר
- מכסים ומקררים במקרר כשעה
- הכנת הכיסונים: מרדדים את בצק העלים על משטח מקומח לעובי 3-4 מ"מ
- חותכים דיסקים בקוטר 12 ס"מ בעזרת חותכן בצק או צלחת / קְעָרָה
- מתחו את עיגול בצק לקבלת אליפסה של 13×17 ס"מ, תוך שמירה על עובי הקצוות כך שניתן יהיה לאטום אותם כראוי. לשם כך, השתמשו במערוך כדי להאריך את הבצק, התחילו תמיד מהמרכז וגלגלו את המערוך כמה ס"מ לכיוון החלק העליון של התחתון עד שהדיסק הוא 13×17 ס"מ
- בקערית מקציפים את הביצה ומים לקבלת שטיפת ביצים. מוסיפים קורט מלח
- מניחים בחצי הקרוב של אליפסת הבצק, מנה של כ- ¼ כוס תבשיל תפוחי עץ (כ-60 גרם)
- מקפלים את החצי השני ואוטמים את הקצוות על ידי לחיצה קלה כלפי מטה עם האצבעות או בעזרת מזלג. הערה: היזהרו לא למלא יתר על המידה את ביסונים כי הם עלולים להיפתח במהלך האפייה והלפתן ישפך החוצה!
- מחממים תנור ל-200 מעלות ומרפדים תבנית אפייה בנייר אפייה
- מניחים את כיסוני התפוחים בתבנית האפייה המרופדת
- מורחים עם מברשת, על פני כיסוני הבצק את שטיפת הביצים
- מניחים את התבנית במקפיא למשך 15-20 דקות לפחות
- חוזרים על הפעולה ומורחים שוב פעם, עם מברשת, על פני כיסוני הבצק את שטיפת הביצים
- בעזרת סכין חדה או מזלג, צרו חריצים על פני הבצק בקווים מרובים (כמו בתמונה) כדי ליצור עיצוב אופייני (שימו לב, לא לחתוך עד הסוף את הבצק, אתם רק רוצים ליצור אפקט של חריטה)
- דקרו את הכיסונים עם הסכין עד הסוף ב-2-3 מקומות כדי ליצור פתחי יציאת אדים ממחית התפוחים
- אופים 20-25 דקות, עד להזהבה ותפיחה יפה של הכיסונים. המאפה מוכן כשהחלק התחתון זהוב. אפשר להרים אותם כדי לבדוק!
- בזמן האפייה, מכינים את הסירופ לזיגוג על ידי הבאת המים והסוכר לרתיחה בסיר קטן
- מיד כשמוציאים את השוסונים מהתנור, מברישים אותם בסירופ
- מצננים על רשת ומגישים
טיפ: אפשר להכין את הכיסונים האלה מראש עד שלב 19, להקפיא אותם למשך 3-9 חודשים, לאפייה והגשה טרי וחם בעת הצורך או החשק.
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite
רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…