קולקנון Cál Ceannann הוא מאכל אירי מסורתי של פירה עם כרוב ||| מנה פשוטה ומשביעה שיכולה להיות גם חגיגית בליל כל הקדושים או מנה לפיות בחג סוף הקיץ האירי ||| יש שחושבים שזה פירה תפוחי אדמה משודרג אבל באי האיר זה הרבה יותר מכך ||| מנה שהפכה גם לשיר אירי פופולארי ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
מה הוא קולקנון
מנה אירית מסורתית שמורכבת לרוב ארבעה מרכיבים בלבד: תפוחי אדמה, חמאה, חלב וכרוב. לעיתים מוסיפים גם בצל ירוק, כרישה, לחם לבנה, בצל יבש ועירית. חלק מהמתכונים מחליפים כרוב לבן ב- Kale כרוב עלים קייל. ישנן וריאציות אזוריות רבות של מנה בסיסית זו. זה היה אוכל זול לכל חודשי השנה. לעתים קרובות אוכלים אותו עם בשר חזיר מבושל, חזיר מומלח או בייקון אירי או כתוספת למנת קורנביף וכרוב כבוש.
מקור המילה אינו ברור. סביר להניח שההברה הראשונה קול נגזרת מ-cál האירי שפירושו כרוב. ההברה השנייה עשויה לנבוע מ- ceann-fhionn שמשמעותה ראש לבן (כלומר ראש כרוב לבן).
מסורת ליל כל הקדושים
מסורת אירית לליל כל הקדושים Halloween היא להגיש קולקנון עם טבעת ואצבעון שמחביאים במנה. בתוך כלי ההגשה של קולקונן, הוסתרו גם פרסים כמו מטבעות קטנים של שלוש או שישה פני, או פריטים אחרים סמליים כמו מקל שמציין נישואים אומללים, סמרטוט המציין חיי עוני ועוד.
מנה אירית דומה היא צ'מפ Champ או באירית Brúitín שהיא גרסה ללא הכרוב, שמגישים בחג סוף הקציר האירי Samhain שנחגג ב-1 לנובמבר. אחת המנהגים הוא להניח צלחת עם צ'מפ וכפית, ליד שיח של עֻזְרָר חַד-גַּלְעִינִי one-seed hawthorn כמתנת מזון לפיות.
מנות דומות בעולם
במטבח הסקוטי מוכרת מנה דומה שנקראת רמבלדטראמפס Rumbledethumps ובאנגליה מוכרת המנה בבל אנד סקוויק Bubble and squeak שהיא קציצות עשויות מתערובת תפוחי אדמה וכרוב.
טיפים להכנת קולקנון
- לקבלת הקולקנון המושלם, בחרו ב תפוחי אדמה עמילניים, שיש בהם יותר עמילן ופחות מים והם מייצרים מחית אוורירית יותר. זנים כמו רוזמונדה, דזירה, מלודי, בלו קונגו, קינג אדוארד, מאריס פייפר, או פוריטן מוקדם הם תפוחי אדמה מצוינים למנה זו. כמובן, תפוח האדמה האדום הזמין והאמין עובד מצוין.
- תפוחי אדמה יבשים יביאו לתוצאה של קולקנון טוב יותר. תנו לתפוחי האדמה המבושלים לעמוד במסננת במשך 5 דקות כדי לתת לאדים להתפזר ולתפוחי האדמה להתייבש. ככל שתפוחי האדמה צמאים יותר, כך ניתן להוסיף יותר חמאה!
- התחילו את בישול תפוחי האדמה עם מים קרים, כך הם יתבשלו בצורה אחידה יותר בצורה זו.
- תפוחי אדמה אוהבים מלח – תפוחי אדמה יכולים לספוג הרבה מלח, לכן חשוב להמליח את המים ואז להוסיף מלח נוסף לפי הטעם לאחר השלמת המנה.
- אפשר ורצוי לשדרג את המנה עם ירוקים שיש לכם – ברוח האמיתית של המנה הזו, השתמשו בכל הירוקים שיש לכם בהישג יד. אפילו ירק כמו תרד, חלמית (חובייזה), או עלים ירוקים אחרים, מבטיחים קולקנון נהדר.
- מצננים שאריות חשופות במקרר עד להתקררות מלאה. מכסים ומאחסנים במקרר עד 5 ימים. מחממים במיקרוגל או מבשלים במחבת טפלון על להבה בינונית, תוך ערבוב תכוף בעזרת מרית גומי, עד שהקולקנון חם. אם הקולקנון יבש מידי, מוסיפים מעט מאד חלב.
השיר Colcannon
שיר הנקרא גם The Skillet Pot, הוא שיר אירי מסורתי שהוקלט על ידי אמנים רבים, ביניהם מרי בלק. זה מתחיל: אכלת פעם קולקנון, עשוי משמנת חמוצה מקסימה? | עם הירוקים והבצל ירוק התערבבו כמו תמונה בחלום | האם אי פעם עשית חור מלמעלה כדי להחזיק את הפתית הנמס | מהחמאה הקרמית והטעימה שאמא שלך הייתה מכינה?
מתכון: קולקנון
מצרכים (4-6 מנות)
- 1 ק"ג תפוחי אדמה גדולים מזן יוקון גולד, קלופים וחתוכים לרבעים
- 2 כפיות מלח, עוד לפי הטעם
- 6 כפות חמאה ללא מלח, בטמפרטורת החדר, מחולקת או 4 כפות שמן זית
- 3 כוסות קייל קצוץ גס, או ירוקים אחרים (עלים בלבד)
- 4 בצלים ירוקים בינוניים, פרוסים דק, חלקים לבנים וירוקים מחולקים
- 1 עלה דפנה יבש או טרי
- 300 מ"ל חלב
- 1 כפית אבקת חרדל יבשה
- פִּלְפֵּל שחור גרוס טרי, לפי הטעם
אופן הכנה
- בסיר גדול (4 ליטר לפחות) הכניסו את תפוחי האדמה למים קרים שיכסו את התפודים לפחות 2 ס"מ. הוסיפו מלח
- מביאים לרתיחה על להבה גבוהה וממשיכים אח"כ לבשל 12 דקות עד שנועצים מזלג הם מתפרקים
- מסננים במסננת שהנחנו בכיור ומשאירים להתייבשות תפוחי האדמה המבושלים
- במחבת בינונית על להבה בינונית ממיסים 2 כפות חמאה או מחממים שמן זית
- מוסיפים את עלי הקייל, החלקים הלבנים של הבצל הירוק ואת עלה הדפנה ומטגנים כ-5 דקות תוך כדי ערבוב מדי פעם עד שהקייל רך
- מוסיפים למחבת את החלב ואבקת החרדל וממשיכים לבשל עד שהחלב רותח. מנמיכים את הלהבה לנמוכה כדי לשמור על חום המצרכים במחבת
- מחזירים את תפוחי האדמה החמים ויבשים לסיר הגדול
- מוסיפים לסיר את שאר החמאה (או שמן הזית), ואת החלקים הירוקים של הבצל הירוק
- מועכים את הכול עם מועך תפוחי אדמה עד קבלת מרקם של פירה כמעט חלק
- מוסיפים את תערובת הקייל-חלב לסיר ללא עלה הדפנה
- מערבבים לאיחוד. התערובת תיראה מעט נוזלית מדי בהתחלה, אך תסמיך כאשר עמילן תפוחי האדמה סופג את הלחות
- מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם ומגישים.
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite
רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…