כיסונים מטוסקנה ושמם מגיע מהמילה עירום באיטלקית ||| נודי באיטלקית אף על פי שכותבים גנודי Gnudi ||| המתחרה הקלה של הניוקי המוכר כל כך ||| מאכל טיפוסי למחוז טוסקנה שהתפשט לקצוות תבל תודות לקלות ההכנה שלו ||| כל הפרטים ושני מתכונים בהמשך…
מהו הנודי הטוסקני
מאכל איטלקי מסורתי שמקורו במחוזות גרוסטו Grosseto וסיינה Siena, שבטוסקנה Tuscana. המנה המסורתית מורכבת מכדורים קטנים של ריקוטה, גבינת פרמז'ן, סולת ותרד. כשמגישים את כדורי הנודי הקטנים, מתבלים בחמאה וברוטב מרווה או בשר, ומעל מפזרים לבסוף גבינת פקורינו Peccorino טוסקנית. המונח נודי Gnudi בניב הטוסקני פירושו עירום שמדגיש את היות הנודי ערום לעומת רביולי, שמכוסים בשכבת בצק חיצונית.
יש להדגיש שלעומת ניוקי העשויים מתפוח אדמה הנודי עשוי כאמור, מריקוטה וסולת וכך כדורי הנודי קלים וקטיפתיים למגע, אולי אפילו יותר מאחיהם הבכור – הניוקי, והרבה יותר קל להכין אותם.
באיטליה, מחוץ לטוסקנה, הם נקראים לפעמים גם חונקי הכומר strangolapreti או מאכל שעשוי בצורה גרועה malfatti ולפעמים גם ניוקי ריקוטה ותרד gnocchi di ricotta e spinaci.
הטריק של הנודי
לאחר הכנת הכדורים מהגבינה, מגלגלים אותם בסולת או בסמולינה ואחר כך משהים אותם לילה במקרר. הסולת סופגת את הלחות החיצונית ונוצר מעין קרום שמחזיק את כדור הגבינה הזה. מבחוץ הוא מוצק ובפנים גבינה רכה וטעימה.
מתכון: נודי טוסקני קלסי
מצרכים
- 1 כוס גבינת ריקוטה
- 1 כוס גבינת גרנו פדנה מגורדת
- 2 ביצים XL
- 1 חלמון ביצה XL
- ½ כפית אגוז מוסקט מגורד
- 1/3 כוס קמח
- 2 כוסות קמח דורום גס או סולת
- ½ כפית מלח
לרוטב
- 50 גרם חמאה
- 8 עלי מרווה
- 5 כפות יין לבן יבש
- מלח
- פלפל שחור גרוס
אופן הכנה
- שמים בקערה את הגבינות, ביצים ותבלינים
- בוחשים פנימה את הקמח, עד שנוצר בצק רך אך לא דביק מדי. ניתן להוסיף מעט קמח במקרה הצורך.
- מגלגלים בידיים רטובות קלות כדורים קטנים
- מניחים את הכדורים בתבנית מרופדת היטב בקמח דורום או סולת
- מכסים בניילון נצמד בזהירות שלא למעוך את הכדורים
- מאחסנים לילה במקרר
- מרתיחים מים בסיר רחב. ממליחים היטב את המים
- מוציאים את כדורי הגבינה מהמקרר ומניחים לתוך המים את הכופתאות ומבשלים כל פעם 10-12 יחידות על להבה בינונית, עד שהם צפים
- שולים את הכופתאות בעזרת כף מחוררת ומעבירים לרוטב
- הכנת הרוטב: מחממים מחבת ומוסיפים את החמאה כאשר נותנים לחמאה להשחים מעט במחבת
- מוסיפים את היין הלבן ונותנים לו מהתבשל מעט ולהגיע לרתיחה ומצמצמים אותו במעט
- מוסיפים את עלי המרווה ומערבבים מעט
- מוסיפים את הנודי שיספוג הרוטב
מתכון: נודי קל להכנה
מצרכים
- 500 גרם גבינת ריקוטה
- 3/4 כוס גבינת פרמז'ן מגורדת
- 1 ביצה XL
- 1 חלמון ביצה
- 1.5 כוסות קמח
- מלח
- פלפל
לרוטב
- 70 גרם שמן זית
- 8 עלי מרווה
לפיזור
- גרידת גבינת פרמז'ן
אופן הכנה
- בקערה, מערבבים את מצרכי הבצק לקבלת תערובת אחידה
- מכסים את הקערה בניילון נצמד ומכניסים למקרר ל-30 דקות לערך
- מקמחים מעט משטח עבודה
- לוקחים חופן מהתערובת ביד מקומחת מעט ומגלגלים לגליל בקוטר של 1 ס"מ או מעט יותר
- מגלגלים בתנועות ידיים רכות וקלות, בלי למעוך את נקניק הבצק
- חותכים עם סכין את גליל הבצק לחתיכות של כ-2 ס"מ ומניחים על מגש מקומח
- מרתיחים סיר רחב עם מים מומלחים
- מכניסים את חתיכות הנודי לסיר כל פעם 10-12 יחידות לא צפופות
- מבשלים כ-3 דקות, עד שהן צפות
- ממשיכים לבשל עוד 1/2 דקה
- הכנת הרוטב: בזמן שהנודי מתבשל מחממים את שמן הזית במחבת גדולה על להבה אחרת
- מוסיפים את עלי המרווה ומנמיכים את הלהבה
- מוסיפים לרוטב את הנודי המוכנים שיספגו טעמים
- מעבירים לכלי הגשה עם נייר סופג
- מגישים עם גרידת פרמז'ן מעל
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Buon Appetito