ארבע עשרה סוגים שונים של בתי אוכל ומסעדות שתמצאו באיטליה

בעבר הרחבנו מעט על כל מה שרציתם לדעת על אוכל ואכילה באיטליה בקישור… ||| בנוסף, סיפרנו על כללי התנהגות כשאוכלים באיטליה בקישור… ||| הפעם מילון להכרת סוגי האוכל השונים שתמצאו באיטליה – כל מושג מסתיר מאחוריו מסורת וכללים של מה, מתי ואיך אוכלים במקום זה ||| 14 סוגי מסעדות מהטרטוריה Trattoria דרך בית הקפה ועד הפורנו Forno ועוד ||| כל הפרטים וההסברים ודוגמאות בהמשך…

פורטופינו, איטליה (צילום PIXABAY)

ישראל Vs. איטליה

במחוזותינו תוכלו למצוא מגוון עשיר של סוגי מסעדות מכל תרבות ומכל מטבח. כך תמצאו מסעדות עפ"י:

  • סוג המטבח – תימני, מרוקאי, אמריקאי, תאילנדי, ויאטמני, סיני, איטלקי, אתיופי, בוכרי, אוזבקי, בולגרי, גרוזיני, הודי, ארגנטינאי, ברזילאי, הונגרי, טוניסאי / טריפוליטאי, טורקית, יווני, יפני, כורדי / עירקי, לבנוני, סורי, מזרח אירופאי / רומני / פולני, מקסיקני, ספרדי / פורטוגלי, צרפתי, אירי, פרסי, צ'רקסי, דרוזי, רוסי ועוד
  • עפ"י צורת ההגשה – Take Away, אוכל מוכן, אירוח ביתי, אספרסו בר, ביסטרו, בית קפה, בר, פאב, בר יין, Fast Food ועוד
  • עפ"י העדפות קולינריות – צמחוני, אורגני, בריאות, בשר, גבינות, גריל / על האש, חלבי, ללא גלוטן ועוד
  • עפ"י סוגי האוכל – חומוס, בורקס, בייגלה, בר סלטים, דגים, דים-סאם, המבורגר, כשר, סושי, יקב, טאפאס, סטייק, סנדוויץ', עוף, פיצה, פלאפל, פירות ים, פסטה, מאפים, שווארמה, תבשילים ועוד

מתכננים טיול לאיטליה? כשתטיילו ברחבי איטליה, תגלו סוגים רבים ושונים של מסעדות, וההבחנות ביניהם לא תמיד ברורות.

ריסטורנטה איטלקית תציע לכם שולחנות עם מפה לבנה, כיסאות עץ ורהיטי וינטג' כשעל השולחן מסודרים גם גביעי יין, שמן זית וחומץ בלסמי. בית קפה יציע לכם ארוחת ערב בשולחנות הפרושים לאורך הרחוב. ומה עם כל השאר?

פסטה בוזיאטה עם רוטב בשמל (צילום דני בר)

מתי אוכלים ארוחת צוהריים

שעות פתיחת וסגירת המסעדות ברורות מאוד באיטליה. בין השעות 15:00-19:00 אין באיטליה מסעדות מקומיות פתוחות. ארוחת צוהריים אוכלים בשעות 12:00-14:30 (ניתן להישאר לאכול עד השעה 15:00 אך המטבח נסגר ב- 14:30). רוצים לאכול ארוחה בשעה 15:00 או קצת מאוחר יותר? בערים הגדולות תמצאו רשתות מזון מהיר או מסעדות תיירותיות ולא מסעדה איטלקית אמיתית, שכן יהיו פתוחים.

מה עם ארוחת ערב

באיטליה ארוחת ערב נחשבת בילוי פופולארי משפחתי, לכן תמצאו במסעדות רבות משפחות יושבות יחד או חבורות של צעירים או אנשי עסקים. המסעדות מתמלאות מהר ולא תמיד מתפנות מהר, כי הארוחה היא כאמור, אירוע משפחתי וחברתי. רוצים להבטיח מקום במסעדה, תגיעו בשעה 19:30-20:00 ומובטח לכם מקום פנוי.

מה אוכלים ואיפה אוכלים פסטה, פיצה או בשר

כשמגיע שעת הצהרים נשאלת השאלה איפה אוכלים פיצה ואיפה אוכלים פסטה? איך נדע שזו מסעדה עממית ושווה לכל כיס ומתי נדע שזו מסעדה שצריך משכנתא לשלם החשבון? מילון מושגים קל ושימושי.

טרטוריה איטלקית (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

טרטוריה Trattoria

הגרסה האיטלקית למסעדת פועלים. מסעדה עממית שבעיקר מגישה ארוחות צהרים במחיר שווה לכל נפש. אין תפריט ויש אוכל טרי כל יום עפ"י מה שיש בשוק.

לפי האנציקלופדיה האיטלקית Treccani, טרטוריה היא בדרך כלל צנועה יותר מריסטורנטה והיא תמיד אוטונומית (כלומר לא מחוברת למלון, תחנת רכבת, ספינה וכו'). מי שמחפש אוכל איטלקי מקומי אוטנטי איכותי ובמחיר טוב, מומלץ לחפש טרטוריות כי זה המקום שבו תמצאו גרסאות קלאסיות של מנות מקומיות מסורתיות במחירים צנועים המוגשות בסביבה נינוחה, ולרוב בניהול משפחתי.

אוסטריה Osteria 

אוסטריה איטלקית (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

אוסטריה היא הסוג הכי נפוץ של מוסד קולינרי באיטליה. מבחינה היסטורית, אוסטריה הייתה מוסד ספרטני ללא גינונים, שבו אנשים היו הולכים לשתות וגם לאכול. האוסטריות המקוריות מתוארכות כבר בתקופת האימפריה הרומית. אוסטריה בימי הרומאים היתה מקום לאכול ארוחת צהריים עם חדרים שאפשר היה לשכור, שהיו מעל חדר האוכל, ובהם אנשים יכלו להאזין למוזיקה ושעשועים. בעבר, לאוסטריות לא בהכרח היה מטבח, כך שאנשים יכלו אפילו להביא אוכל משלהם. עם הזמן, ההגדרה של אוסטריה התפתחה ונפוצה גם למסעדות קצת יותר איכותיות כולל כוכבי מישלן.

ריסטורנטה Ristorante

ריסטורנטה נחשבת למסעדה אלגנטית יותר שעיקר פעילותה אחרי השעה 6 בערב. לרוב מקום מכובד ביחס לסביבה (מרכז העיר יקר ויוקרתי לעומת פרבר מעמד הביניים) ובהתאם גם המחיר. יהיה תמיד גם יין מכמה סוגים ותפריט מגוון מאד. כשהאיטלקים מדברים על ללכת למסעדה, הרעיון הוא שהם מצפים לסוג של מקום עם מפות לבנות, מחירים גבוהים יותר ושירות גבוה, כולל נוכחות של סומלייה שיעזור לבחור בקבוק יין שיתאים לארוחה. בעבר היה אלמנט של ראווה, שעדיין אפשר למצוא במקומות מסוימים, כמו מסעדת Ristorante Diana ההיסטורית בבולוניה, שם מלצרים עם ז'קט לבן מגישים טורטליני על שולחן ברודו מתוך טרינה כסופה.

אנוטקה Enoteca

אנוטקה הוא בר יין, אבל גם אלה נעים בטווחים רחבים ממקומות פשוטים עם חלון הגשה קטן בקיר עם מבחר רחב של יינות ואולי כמה מנות קטנות להשלים את השתייה, ועד לעסקים אלגנטיים עם תפריטים מחושבים היטב. האיטלקים עשויים לעצור ליד אנוטקה לשתות משהו לפני שהם הולכים לאוסטריה או טרטוריה לארוחת ערב אבל ביקור באנוטקה יכול להיות בילוי של ביס קל יחד עם קצת יין במקום לאכול ארוחת ערב רשמית.

אפרול ספריץ (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

בַּר Bar

אולי תופתעו לשמוע איטלקים מזמינים אתכם לפגוש אותם בבר לארוחת בוקר, אבל באיטליה למונח בר אין אותה משמעות כמו במחוזותינו או בארה"ב. באיטליה, הברים פתוחים בדרך כלל מהבוקר עד הערב, ונסגרים ממש לפני שעת ארוחת הערב, והם מגישים קפה וגם משקאות אלכוהוליים. למעשה, אתם יכולים ללכת לאותו בר לשתות קפוצ'ינו לצד קורנטו Cornetto בבוקר, כריך מהיר לארוחת צוהריים, ושפריץ אפרול Aperol Spritz בערב.

חלון הראוה של בית קפה קלאסי (צילום דני בר)

קפה Caffè

כפי שהייתם מצפים, בית קפה או קפטריה מתמקדים בקפה. כיום, המקומות האלה מוחלפים בברים, אבל עדיין אפשר למצוא כמה בתי קפה מסורתיים כמו Tazza d'Oro ו-Caffè Sant'Eustachio ברומא, Caffè Florian בוונציה, ו-Gran Caffè Gambrinus בנאפולי. בתי קפה אלה לרוב קולים ומוכרים את פולי הקפה ותערובות האספרסו משלהם.

טאבולה קאלדה Tavola Calda

אם אי פעם מצאתם את עצמכם נעשים רעבים בזמן שאתם מטיילים באיטליה בין שעות הארוחות (כאשר מסעדות סגורות), אולי תרצו לחפש טבולה קלדה. הפירוש המילולי של בית אוכל מסוג זה הוא שולחן חם. זו סוג של מעדנייה שבה מגישים גם אוכל חם לקחת לדרך והמחיר הוא עפ"י המשקל. בניגוד לדלפקי בר, שבדרך כלל מציגים רק כריכים ומאפים, טבולה קלדה מגישה מגוון מנות חמות, כולל פסטה, אורז, בשר, דגים וירקות. אלו מקומות שבהם אפשר לקבל ביס בזול ומהיר ולשבת לאכול אותו.

פריגיטוריה Friggitoria

פריגיטוריה היא מקום שמתמחה במזונות מטוגנים כמו supplì (כדורי אורז מטוגנים רומיים) וארנצ'יני Arancini (כדורי אורז מטוגנים סיציליאניים). "האיטלקים יכולים להסכים שמקורותיה של הפריגיטוריה בנאפולי, אבל תמצאו אותם ברחבי איטליה", כותבת הסופרת הרומאית מריה פסקואלה Maria Pasquale בספרה העיר הנצחית: מתכונים וסיפורים מרומא The Eternal City: Recipes and Stories from Rome. היא מביאה דוגמאות כמו פילה בקלה  ,Filetti di baccalàסופלי supplì (בקלה מטוגן חבוט), פיורי די זוקה Fiori di zucca  (פרחי קישואים מטוגנים ממולאים במוצרלה ואנשובי), קרוקטים Croquettes, מוצרלין Mozzarelline (כדורי מוצרלה מטוגנים) ואסקולן זיתיםOlive ascolane  (זיתים מטוגנים במילוי בשר).

בית מאפה איטלקי – Forno (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

פורנו Forno

בשפה האיטלקית, יש שתי מילים שונות ששתיהן אומרות מאפייה. פורנו (כלומר תנור) מתמקד בדרך כלל בלחם, אם כי הם עשויים גם להכין ביסקוויטים או טארטים. "הרעיון של קניית לחם במאפייה (ולא לאפות אותו בעצמך בבית) מקורו ברומא אי שם בסביבות שנת 280 לפנה"ס ועד לתקופת הקיסר אוגוסטוס (27 לפנה"ס). במאה 14 לספירה היו ברומא יותר מ-250 מאפיות ואפילו גילדת אופים. ידוע ומסופר על תורים של אנשים ברומא, שעומדים בתור ללחם ופיצה, אם כי היו מוכרים בהם גם פינוקים מתוקים, כולל פאנטונה Panettone לחג המולד.

פסטיקריה Pasticceria

פסטיקריה היא סוג של מאפייה המתמקדת בעוגיות וממתקים. לכאן הולכים האיטלקים לקנות עוגות, עוגיות ומאפים. למשל, אם תרצו לנסות מריטוצי Maritozzi אותנטי (לחמנייה מתוקה מחולקת לשניים וממולאת בקצפת) ברומא, כדאי לגשת ל-Pasticceria Regoli, שמוכרת גם טארטים של פירות, פחזניות שמנת ועוד עוגות ומאפים.

פיצרייה Pizzeria

מסעדות בהן מכינים במקום ומוכרים רק פיצות. לא מדובר על דוכני פיצה בהם קונים משולש פיצה וממשיכים לדרככם. כאן אל תאכלו פיצה עם הידיים כי באיטליה אוכלים פיצה עם סכין ומזלג כי פיצה היא אוכל רציני.

פיצריה על יד נפולי (צילום דני בר)

אלימנטרי Alimentary

אפשרות נוספת היא חנות מכולת שכונתית שמוכרת גם סנדוויצ'ים ואפשר להרכיב במקום ארוחה ולקחת לדרך. כמובן שהמחירים בהתאם ונוחים לכל כיס.

סאלומריה  Salumeria

מעדניה שעיקר המוצרים שנמכרים בה הם סוגי נקניק ממגוון רחב. ואפשר לקנות כאן מצרכים ולהכין סנדוויץ' עשיר או שיכינו לכם כזה במקום.

רוסטיצ'ריה La Rosticceria

מעדנייה שבה גם מכינים סוגי בשר מוכן לאכילה וגם מוכרים מנות לקחת הביתה.

כתיבת תגובה