ביקור באיטליה: כללי עשה ואל תעשה

איך מתנהגים באיטליה ומשתלבים בחיי האיטלקים בלי לעורר הרמות גבה או הערות ||| איך להתארח בבית איטלקי בלי להעליב את המארחים ||| איך להתנהג במסעדה מבלי להעליב את הטבח – שהוא לפעמים גם הבעלים, וכמה טיפ להשאיר ||| המלצות לינה באזור הכי טוב ברומא או מילנו ||| כל הפרטים והקישורים בהמשך…

פורטופינו, איטליה (צילום דני בר)

ללמוד כמה מילים באיטלקית בסיסית

על אף שבמקומות תיירים רבים באיטליה מדברים אנגלית, השקעת מאמץ קטן בלמידת מספר מילים איטלקיות בסיסיות תהיה מחווה נושאת תוצאות. שימוש במילים או מושגים רגילים פשוטים כמו בוקר טוב – Buon giorno (שאומרים עד אחר הצוהריים המוקדמות) או ערב טוב – Buona sera, תודה – Grazie, יועילו אצל המקומיים ואפילו עשויים להביא לחווית טיול עשירה יותר.

קוד לבוש והנעלה

נכון, אתם באיטליה ובמיוחד בערים הגדולות זה כיף להרגיש קוסמופוליטי, אבל שימו לב שעדיף שיהיה לכם נוח מאשר שתיראו שיקי וקחו בחשבון שהאיטלקים תמיד יראו יותר טוב מכם. אז אל תנסו אפילו.

יש ללבוש ביגוד אתלטי רק בחדר הכושר. לבישת מכנסי כושר ונעלי ספורט מחוץ לחדר הכושר אינם מתאימים. כמו כן, לא לובשים בגדי ים במרחק של יותר מ-100 מטרים מחוף הים או הבריכה, ובוודאי לא כשאתם יוצאים לארוחת ערב, לא משנה כמה חם לכם.

כפכפים מקובלים רק בחוף הים, או בדרך לחוף. הנעלה מתאימה צפויה וזהירה. בעיני האיטלקים זה נחשב גסות לחלוץ את הנעליים מולם.

כובע

חבישת כובע בתוך הבית נחשבת לגסות רוח אם היא נעשית על ידי גברים. זה פחות גס לנשים. זה גם לא מקובל כשהולכים לכנסייה לחבוש כובע בתוך הכנסייה.

נשיקה או לחיצת ידיים

כפי שראיתם בכל סרט, צפוי שחברים ובני משפחה איטלקים מתנשקים על הלחי כשהם נפגשים, ללא קשר למינם.

עמידה בזמנים

באיטליה, לא מקפידים על דייקנות במפגשים חברתיים. להיות בזמן באיטליה יכול להיות גם איחור של 20-30 דקות ואפילו 45 דקות איחור יהיו בסדר. מצד שני, זה נחשב לגסות רוח להופיע בדיוק בזמן או חלילה מוקדם משעת ההזמנה.

רעש ודיבור בקול רם

האיטלקים בדרך כלל לא רועשים או סוערים במרחב הציבורי והם לא מושכים תשומת לב לעצמם, אלא אם כן זה הכרחי, אפילו ברומא או מילנו. לעומת זאת, במפגשים משפחתיים סגורים, הם מאד קולניים, שמחים ורעשנים.

עמידה בתור

כשזה מגיע לכבד את התור, או לא, האיטלקים רואים תורים, והמתנה לתורכם כמכשול שיש להתגבר עליו. צפו לראות ולהרגיש נשים מבוגרות שמנסות להיות ראשונות בתור לאוטובוס ואנשים אחרים יקפצו בתור כי יש להם רק "שאלה קטנה".

המלצות לינה במיקום הכי שווה ברומא Roma בקישור… או בקישור…

אוכל ומסעדות

אל תצפו לקבל ארוחת בוקר גדולה

האיטלקים לא עושים עניין גדול מארוחת בוקר, במיוחד לא במלונות קטנים או בתי הארחה. רוב הסיכויים שתקבלו קפה ועוגייה קטנה, או מאפה או פרוסת לחם וחמאה

אל תצפו לשתות קפוצ'ינו אחרי השעה 11 בבוקר

אספרסו קפה איטלקי (צילום דן בר דב)

לאיטלקים יש דרך ספציפית של שתיית קפה. הכנת והגשת קפוצ'ינו בבוקר היא דרך מקובלת להתחיל את היום, אך להזמין קפוצ'ינו אחרי השעה 11 בבוקר זה אינו מקובל ונכון. לאיטלקים יש אמון כי שתיית תרכובות קפה מתאימה ומקשיבה למערכת העיכול והם מעדיפים לשתות את הקפה שלהם אך ורק בבוקר. אז אם יש לכם צימאון לקפה, בחרו באספרסו או קפה לאטה במקום. בכלל, חלב שותים בכל עת מלבד ארוחת הבוקר.

מתי אוכלים ארוחת צוהריים

שעות פתיחת וסגירת המסעדות ברורות מאוד באיטליה. בין השעות 15:00-19:00 אין באיטליה מסעדות מקומיות פתוחות. ארוחת צוהריים אוכלים בשעות 12:00-14:30 (ניתן להישאר לאכול עד השעה 15:00 אך המטבח נסגר ב- 14:30). הפתרון הוא רשתות מזון מהיר תעשייתי או מסעדות תיירותיות ולא מסעדה איטלקית.

המועד הבא בו תוכלו להיכנס למסעדה יהיה 19:00. אם אתם מגיעים בשעה 18:30 ורואים סועדים במסעדה? אלו העובדים שאוכלים עד 7 לפני פתיחת המסעדה לקהל הרחב.

ארוחת ערב במסעדה

באיטליה ארוחת ערב נחשבת בילוי עממי, לכן תמצאו במסעדות הרבה חבורות של משפחה, חבר'ה או אפילו מפגש עסקים. המסעדות מתמלאות מהר ולא תמיד מתפנות מהר, כי הארוחה היא כאמור, אירוע חברתי. רוצים להבטיח מקום במסעדה, תגיעו בשעה 19:30-20:00 ומובטח לכם מקום פנוי.

יום סגור במסעדה

לכל מסעדה באיטליה יש יום בו המסעדה סגורה לשרות בארוחת צוהריים ו/או ארוחת ערב. אם אתם מתכננים על מסעדה מסוימת, תתקשרו לבדוק מבעוד מועד, שהיא פתוחה במועד שעליו אתם מתכננים (עדכוני גוגל לא אמינים ברמה כזו). חבל להתאכזב להגיע לדלתות סגורות במסעדה שקראתם או הפנו אותכם אליה, כי שם יש את הריזוטו הטוב בעולם או הסטייק הטוב באיטליה.

אל תאכלו פיצה עם הידיים

כן, מה ששמעתם. אנחנו לא מדברים על דוכני פיצה בהם קונים משולש פיצה וממשיכים בדרככם, אלא על פיצריות בהן יושבים ואוכלים כמו שצריך. איטלקים אוכלים פיצה עם סכין ומזלג כמו בני אדם, כי הם לוקחים את האוכל שלהם ברצינות. גם את הפיצה.

אל תזמינו מנות איטלו-אמריקאיות

פסטה עם כדורי בשר? ספגטי בולונז? אלו דברים שתוכלו לראות בארצות אחרות (ובעיקר בארצות הברית) אבל לא תמצאו באיטליה. אתם יכולים להזמין פסטה ואתם יכולים להזמין כדורי בשר. אבל לא ביחד, כי פסטה היא מנה ראשונה וכדורי בשר נמצאים במנות העיקריות בתפריט. כמו כן, ספגטי בולונז זה שילוב כמעט לא אפשרי באיטליה, מאחר וספגטי היא צורת הפסטה הלא נכונה לרוטב הזה. הצורה הנכונה היא פסטה רחבה וארוכה, כמו טליאטלה, שתתפוס את הרוטב העשיר והכבד.

פיצה אננס

פיצה הוואית Hawaiian pizza אולי מתאימה לארה"ב בכלל והוואי בפרט, אבל לא לאיטליה. אל תעזו לבקש אננס על הפיצה שלכם כי התגובה שתקבלו תהיה כמו בסרט הזה מטה.

גבינה ופירות ים

לעולם אל תבקשי גבינה עם פירות הים שלכם, גם אם הגבינה היא על פסטה. יש מעט מאוד יוצאי דופן, ואלה נדירים ביותר באיטליה. זה פשע מזון באיטליה, לערבב דגים וגבינה.

מתארחים אצל איטלקים בבית

אל תשברו את הפסטה

סלמון ספגטי (צילום דני בר)

כלל נפוץ שהאיטלקים שומרים עליו בעת בישול פסטה הוא לעולם לא לשבור אותה כך שהיא תתאים לסיר. פסטה מיוצרת בגודל מסוים מסיבה מסוימת. כששמים את הפסטה במים רותחים, דוחפים אותן בעדינות כלפי מטה, כדי שהיא לא תישבר. השתמשו בצורת הפסטה הנכונה לרוטב הנכון. הדבר חשוב עם ספגטי Spaghetti, לינגואיני Linguine, פטוצ'יני Fettuccine, טגליאטלה Tagliatelle, בוקאטיני Bucatini, פפרדלה Pappardelle, קפליני Capellini ועוד.

בנוסף, אל תחתכו את הפסטה המוכנה עם סכין ו/או מזלג כשאוכלים אותה. ספגטי אוכלים באיטליה יותר מבכל מקום אחר בעולם ויש חוקים! אתה צריך לבשל אותו בשלמותו ולאכול אותו על ידי כריכתו סביב המזלג.

מלח ופלפל

לא תמצאו מלח ופִּלְפֵּל על השולחן במסעדה באיטליה, כי הציפייה היא שהטבח הכין אוכל בצורה מושלמת. ניסיון לתבל מזון לאחר שמישהו הכין אותו, על ידי הוספת מלח או הנחת קטשופ, אינו מקובל, ואף מעליב את המקום ואת הטבח. התוספת היחידה המקובלת היא שבבי פרמז'ן למנות המתאימות.

יושבים ליד השולחן

האיטלקים, כשאוכלים בבית, יחכו שהמארח שלהם ישב ורק אז יגיע הזמן לאכול. כשכולם ישובים סביב השולחן, בהיות איטליה אומה קתולית, אל תתחילו לאכול עד שניתנה לאנשים הזדמנות לומר תפילה לפני הארוחה. בתום הארוחה, אורחי הבית לא צפויים לעזור באיסוף הכלים לאחר הארוחה.

לחם בארוחה

רק ילדים אוכלים לחם ואף מתמלאים בלחם לפני תחילת הארוחה. הלחם המוגש בשולחן, אמור לשמש במהלך המנות המאוחרות יותר, כמו לנגב את הרוטב בסוף המנה הראשונה Aperitivo או השנייה.

שתייה לפני ובזמן הארוחה

משקאות תוססים בארוחה פחות שכיחה אצל מבוגרים, אבל שכיח יותר ויותר עם ילדים. מבוגרים בדרך כלל שותים רק מים, יין ובירה, עד הקפה בסוף הארוחה.

האיטלקים בדרך כלל שותים קוקטיילים או ליקר Aperitivo לפני זמן הארוחה ויין במהלך הארוחה, אך רק בכמויות קטנות. שכרות ציבורית אינה מקובלת באיטליה והיא נחשבת תוצאה של חינוך לקוי Maleducato.

שטרות אירו בארנק (צילום PIXABAY)

אל תתנו טיפ

אנחנו לא מכירים אף אחד שיתלונן אם תתנו לו טיפ שלא לצורך, אבל באיטליה דמי השירות כבר כלולים במחיר הארוחה. ולא רק במסעדות, גם במוניות אין צורך לתת עוד כמה אירו. כלל אצבע הוא לעגל את החשבון ואם השרות היה יוצא דופן לטובה, להשאיר כמה אירו על השולחן. שימו לב, כי קופרטו Coperto, שפירושם דמי כיסוי, לרוב יתווספו לחשבון שלכם במסעדות, כסכום קבוע לסועד. עוד פרטים על טיפים בקישור…

התנהלות ונהיגה באוֹטוֹסְטְרָדָה L'autostrada

שער כניסה טיפוסי לאוטוסטרדה באיטליה (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

האיטליה יש מעל 7000 ק"מ של כבישים מהירים בתשלום – אוטוסטרדה (לעומת כביש 6 עם 200 ק"מ בלבד). חלק מהכבישים בעלי תחנת תשלום אחת ויש כאלה עם מספר תחנות תשלום לאורכם.

  1. כשמגיעים לכניסה לאוטוסטראדה צריך לבחור את המסלול והתור בו מתקדמים לעמדת התשלום. המסלול הקצר והמהיר ביותר יהיה מסלול למנויים (שלט גדול TELEPASS על רקע צהוב – מסומן V בצד שמאל בתמונה) אבל כתייר אין לכם מנוי ועליכם להצטייד במזומן – עדיף מטבעות. חשוב לזהות את הציור של המטבעות שמיועד לתשלום במזומן (מסומן | בימין עמדת עם קופאי לתשלום, מסומן || בימין עמדה לתשלום אוטומטי במטבעות בלבד)
  2. חל איסור מוחלט על העלאת והורדת טרמפיסטים במהלך הנסיעה באוטוסטרדה
  3. מחיר הנסיעה הממוצע באוטוסטרדה באיטליה הוא 7-8 אירו-סנט לק"מ (7-8 אירו ל- 100 ק"מ לערך)
  4. לא בכל כניסה או יציאה ניתן לשלם בכרטיס אשראי. שימו לב למסלול עם שלט ובו ציור כרטיסי אשראי על רקע כחול והמילה CARTE (מסומן ||| בתמונה)
  5. במידה ואין נקודת תשלום בכניסה לאוטוסטרדה, יש להנפיק כרטיס (כמו בחניונים שמחוזותינו) שחייב להיות איתכם עד היציאה. איבדתם את הכרטיס? היו צפויים לקנס כואב ולא פרופורציונאלי למחיר הנסיעה המקסימאלי בכביש
  6. יש מעט כבישים בשיטה הנהוגה בכביש 6 במחוזותינו. הכניסה לכביש כזה (כמו 35A ע"י מילנו) והיציאה ממנו היא ללא מחסומים, אלא רק בצילום מספר רישוי הרכב. חובה עליכם לדאוג לתשלום תוך 15 ימים. לכל כביש כזה יש אתר לתשלום והחובה עליכם לדאוג לכך. המלצתנו, להימנע מכבישים כאלה ולנסוע בכביש המקומיים היפים ובחינם
  7. שימו לב שאחרי התשלום או לקיחת כרטיס הכניסה לאוטוסטרדה, יופיעו שלטי הכוונה ליעד הנסיעה שלכם. לרוב, שלט אחד יורה אמנם ליעדכם אבל יהיה גם שלט וכביש שיחזיר אותכם חזרה למקום ממנו באתם. סעו פשוט לאט והקפידו לקרוא ולבדוק לאן אתם צריכים מבלי להתבלבל.

תחבורה ציבורית

חנות טבק באיטליה Tabacchi (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

החובה מוטלת עליכם לרכוש ולתקף את כרטיס הנסיעה שלכם באוטובוס או רכבת קלה. לרוב מומלץ לרכוש כרטיסי נסיעה בחנויות המסומנות ב- T גדול בהם מוכרים עוד הרבה דברים לנוחיות המקומיים והתיירים.

לאחר הרכישה, ולפני שעולים על האוטובוס, חובה לתקף את הכרטיס במכשיר שיחתים את שעת תחילת הנסיעה ואת התחנה על מנת שהכרטיס יהיה בתוקף. נסיעה ללא כרטיס או ללא כרטיס מתוקף, עלולה לגרור קנס כבד…וחבל.

המלצות לינה במיקום הכי שווה במילנו Milano בקישור… או בקישור…

כתיבת תגובה