אוהבי היין והפודי'ס מכירים ודאי את אזורי היין הפופולאריים של ארץ המגף ||| מי לא מכיר את טוסקנה Toscana עם הקיאנטי Chianti או ברונלו Brunello di Montalcino ||| ומה עם פיימונטה Piedmont עם יינות בארולו Barolo, אסטי Asti או ברברה Barbera |||אבל רוב חובבי היין לא מכירים את יינות אומבריה Umbria עם יינות אדומים מרתקים כמו Sagrantino di Montefalco ||| מה עם יינות סיציליה Sicilia או נאפולי Napoli ||| כל הפרטים ואזורי היין המעניינים בהמשך…
הר וזוב Mount Vesuvius
הר הגעש שמתנשא מעל מפרץ נאפולי, ידוע בעיקר בשל ההרס שזרע בשנת 79 לספירה, כאשר התפרצות אדירה קברה את הערים פומפייPompeii והרקולנאום Herculaneum באפר וולקני לוהט ועטפה את מדרונות ההר עצמו באפר. כיום, אדמה וולקנית פורייה זו מעניקה חיים לשורות שופעות של ענבים לבנים ואדומים המשמשים לייצור יינות מקומיים של Lacryma Christi או דמעות ישו. עצרו באחד היקבים הזעירים למרגלות הר וזוב לטעימה מהיינות ההיפר-מקומיים הללו, הפסקה מבורכת במהלך יום של סיור באתרים ההיסטוריים הסמוכים או עצירת ביניים בדרככם בין נאפולי Napoly לחוף אמלפי Amalfi.
הר אתנה Mt. Etna, סיציליה
הר הגעש הפעיל במזרח סיציליה, גם הר אטנה Etna נהנה משכבות האפר הוולקני שכיסו את מדרונותיו במשך אלפי השנים, ויצרו שכבה של אדמה פורייה שהיא אידיאלית להזנת כרמים. רוב יינות הר אטנה מיוצרים על המדרונות המזרחיים הנמוכים יותר, מה שהופך את מרתפי היין נגישים יותר למגיעים מטאורמינה Taormina וקטניה Catania או כחלק מטיול יום לשדות הלבה המכסים את הפסגה. נסו יינות DOC כמו אטנה רוסו Etna Rosso, העשויים בעיקר מענבי נרלו מסקלסה Nerello Mascalese ונרלו קפוצ'יו Nerello Cappuccio, או יין לבן אטנה ביאנקו Etna Bianco העשוי מענבי קאריקאנטה Carricante וקטארטו Catarratto. טיפ: בזמן שאתם מטיילים באזור, אל תחמיצו את הגידולים המפורסמים האחרים על מורדות הר הגעש, כמו דבש, שקדים, פיסטוק, תות שדה וגם תפוח-עץ.
מונטפלקו Montefalco
מונטפלקו, השוכנת כשעתיים נסיעה מצפון לרומא, באזור הגבעות הכפריות של מרכז אומבריה, ידועה בספינת הדגל שלה: Sagrantino di Montefalco, יין אדום העשוי מענב סגרנטינו Sagrantino המקומי שנמצא רק במרחב הכפרי המשתרע בין העיירות מונטפלקו ובוונה Bevagna. בטיול בין גבעות מונטפלקו, הממוקמות פחות מחצי שעה מאסיזי Assisi ומפרוג'יה Ferugia, תמצאו יקבי בוטיק בראשות ארנלדו קפראי Arnaldo Caprai – היקב שהציג לראשונה את יינות סגרנטינו די מונטפלקו לשוק הבינלאומי. אם הטאנינים האגרסיביים של יין סגרנטינו חזקים מדי לחיך שלכם, נסו את היין בעל הליטוף העדין יותר של Rosso di Montefalco מענבי סנג'ובזה Sangiovese.
ואלפוליצ'לה Valpolicella
היינות האדומים המדהימים של האזור עשויים מענבי ונטו Veneto. חבל היין ואלפוליצ'לה, ממוקם מצפון לעיר ורונה Verona ומזרחית לאגם גארדה Lago di Garda, הוא מקום הולדתו של יין אמרונה Amarone שנחשב לאחד האדומים הטובים ביותר של איטליה. יין בעל גוף מלא זה יכול להתמודד בכבוד מול יינות מוכרים יותר כמו ברונלו Brunello וברולו Barolo. עשוי כמעט אך ורק מענבי ונטו מקומיים, אבל מכיל גם מעט ענבי קורבינה Corvinaאו ענבי קורבינונה Corvinone או רונדינלה Rondinella שעוברים תהליך יבוש קצר להפחית את המים בענבים לפני כניסתם לתהליך הכנת היין. יינות האמרונה ידועים כיינות עוצמתיים עם תכולת אלכוהול של כ- 15%, ויש לדעת שהם יינות ללא עבר והיסטוריה. אלו יינות חדשים יחסית – רק משנות ה-50 של המאה שעברה. מומלץ לבקר באחד יקבים כמו וילה נובארה Villa Novara או בשמה העכשווי וילה מוסקוני-ברטני Villa Mosconi-Bertani.
מודנה ורג'יו אמיליה Modena and Reggio Emilia
יין הלמברוסקו Lambruscoהאהוב מימים ימימה הוא רק אחד צימי רבים אחרים וטובים. הגבעות בין מודנה Modena לרג'יו אמיליה Reggio Emilia הן המוקד של עמק האוכל של איטליה, ביתם של יצרנים של גבינת פרמיג'אנו רג'יאנו אותנטית Parmigiano Reggiano, פרושוטו די פארמה Prosciutto di Parma, חומץ בלסמי Balsami, וכמובן יין למברוסקו. האדום המבעבע הזה עשה לאחרונה קאמבק מנקודת השפל שלו בשנות ה-80, כאשר מותגים מסחריים מתוקים ותוססים אחרים הציפו את השוק. זני הלמברוסקו של היום יבשים ומתוחכמים יותר, והופכים במהירות לסוד היין השמור ביותר של איטליה. שלבו ביקור ביקב מקומי או כחלק מסיור אוכל גדול יותר כדי לטעום את היינות הקלים והמהנים של המאה ה-21.
סלנטו Salento
העקב של המגף האיטלקי, חצי האי סלנטו Salento בחבל פוליה Puglia כבר מזמן ידוע בשמן זית האיכותי המופק מהכרמים המונומנטליים המכסים חלק גדול מהאזור הכפרי של החבל. אבל אזור זה הוא גם אזור יין פחות מוכר עם יינות אדומים, לבנים ורוזה מעולים. יינות. צאו מלצ'ה Lecce לסיור ביקבים הפזורים במישור עם כרמי הענבים לכיוון החוף וצפונה לאזור ואל דה איטליה Val d'Itria ולטעום את היינות האדומים העוצמתיים העשויים מענבי פרימיטיבו Primitivo, מלבסיה נרה Malvasia Nera ונגרואמארו Negroamaro והיינות הלבנים הארומטיים מענבי מלבסיה ביאנקה Malvasia Bianca, ורדקה Verdeca כמו גם לבנים מענבי שרדונה Chardonnay וענבי פיאנו Fiano יוצאים ממרתפי היקבים הלא ידועים האלה.
פראסקטי Frascati
אולי תופתעו לגלות שאחד מאזורי היין המובילים באיטליה הוא בסה"כ טיול יום קל מרומא. גבעות פראסקטי שוכנות במחוז קסטלי רומני Castelli Romani רק כחצי שעה דרומית מזרחית לרומא הבירה. גבעות פראסקטי היו ביתם של כרמים במשך אלפי שנים והיינות הלבנים שיוצרו כאן היו אהובים על כולם ברומא, מפשוטי העם ועד בני הטובים שהגיעו לרומא במסגרת הגראנד טור Grand Tour. כיום, יינות Frascati DOC ו-DOCG שעשויים בעיקר מענבי מאלבסיה Malvasia, גרצ'טו Grechetto וטרביאנו Trebbiano מושכים חובבי יין לקחת הפסקה מהחום וההמולה של העיר הגדולה.
אברוצו Abruzzo
מפסגות הרים נישאות ועד רצועות ארוכות של קו חוף חולי, באברוצו Abruzzo שמזרחית לרומא, יש הכל. אזור זה כולל גם כרמים ציוריים המייצרים את יינות הטרביאנו Trebbiano הלבנים והמונטפולצ'יאנו Montepulciano האדומים שלו, כמו גם יינות פחות נחשבים מענבי פקורינו Pecorino, פסרינה Passerina וסרסואולו Cerasuolo. עזבו את הטיול בהרים או את חופי הים האדריאטי כדי לחקור את אזור היין סביב קייטיChieti ופסקארה Pescara, תוך הימנעות מביקור ביקבים הקואופרטיבים הגדולים והמסורתיים של האזור. פשוט כנסו ליקבי בוטיק עצמאיים שמתחילים להעלות את רמת היינות עם הטכניקות החדשניות והיינות עטורי הפרסים שלהם.