נסיעת מבחן עם קיה נירו בין צפת לדלתון

נסיעת מבחן עם קיה נירו פלאג-אין היברידית ומלון וילה גליליי ||| ביקור בצפת של היסטוריה ואמנות, של קולינריה ואומנות ||| שמן זית סבא חביב, יקב דלתא, גבינה צפתית של קדוש, מסעדת בּאַשֶׁערְט וגם בולנז'רי ||| מגדל השעון של צפת ומוזיאון היהדות דוברת הונגרית, רובע האומנים עם פרנקל וקסטל ||| כל הפרטים, הרשמים והחוויות בהמשך

קיה נירו בחזית הסאריה ומגדל השעון של צפת (צילום דני בר)

עם קיה Kia לצְפַת

נסיעת המבחן הפעם היא עם קיה נירו היברידית פלאג-אין לצפת והר כנען המתנוסס לגובה 950 מטר מעל פני הים. נסיעה לעיר הגבוהה בישראל שצופנת בחיבה גם היסטוריה, גם אמנות והרבה אווירה מיוחדת ואוכל טוב.

יצאנו מהמרכז ועלינו על הכביש לנסיעה הארוכה צפונה. קיה נירו שלנו נחשב לרכב פנאי קומפקטי בקטגוריה C-SUV כלומר רכב משפחתי גבוה ונוח למדי עם סביבת נהג ידידותית תוך הנדסת אנוש משופרת לטובת הנהג.ת וגם ליושב.ת לצידו, עם איכות חומרים משופרת וטובה.

הנירו שלנו האיצה יפה אם כי מעט איטי ומרעיש למה שהתרגלתי לו בקטגוריה דומה, אבל כשמגיעים למהירות הרצויה לנו, הנסיעה הופכת לשקטה ונעימה לאורך כל הדרך המטפסת להרי הגליל.

תחנה ראשונה – סבא חביב, פרוד

מגוון סבונים עבודת יד – משמן זית סבא חביב, פרוד (צילום דני בר)

עצרנו במרכז המבקרים המוכר וחביב – כשמו כן הוא, בכניסה לפרוד. בבית הבד הצמוד למרכז המבקרים, ניתן ללמוד על מסורת הפקת שמן הזית, ובעונת המסיק שלא מכבר הסתיימה, ניתן לחזות בעצירת שמן הזית. בעת כל ביקור במקום, מומלץ ללמוד ולהכיר את סיפורו של מנהם ג'השאן, שסבו חביב היה מחלוצי ענף שמן הזית ובעל בית בד במר'אר, שם עצר שמן זית מאז שנת 1913. ראוי לציין שג'השאן היה בין המייסדים של הכפר הדרוזי מג'אר, שבימים אלה הוכרז כעיר הדרוזית הראשונה בעולם. בביקור בסבא חביב, מומלץ לשמוע את הסיפורים שמאחורי שמן הזית, הזיתים וגם הטחינה.

לאחר טעימות מגוון סוגי טחינה ושמן זית כולל ראשון המסיק, קיבלנו הסבר על מוצרים נוספים כמו סבונים משמן זעת ועוד, שקשורים לרפואה העממית על הגליל. שמענו גם על השינויים שחלו לאחרונה בסבא חביב, שללא ספק ימנפו את החברה ויעשירו את מרכז המבקרים במגוון מוצרים נוסף של שמשום ובניו כמו עראק גלילי ועוד. הביקור במרכז המבקרים הוא ללא תשלום הן למשפחות ופרטיים והן לקבוצות. פתוח כל יום 9-17 כולל שבת וחג. פרטים בדף הפייסבוק… ובטל': 04-6991888

שמן זית סבא חביב, פרוד (צילום דני בר)

עולים עם נירו לצפת

חזרנו לדרך המטפסת מפרוד ועד צפת, הפרש גובה של כ-500 מטרים בדרך מתפתלת היא בהחלט דרך מצוינת לבחינת יכולתו של קיה נירו היברידית פלאג-אין. הנירו פלאג אין מצויד במנוע 1.6 ליטר GDi (הזרקת דלק ישירה) יעיל, ומנוע חשמלי המשודך למערך סוללות ליתיום-יון פולימר 8.9 קווט"ש, שמפיק 141 כ"ס שלאורך 20 ק"מ של עליות וכביש מפותל, הוכיח את כוחו, אחיזת כביש מצוינת והגעה מהר, זריז ובטוח, למחוז חפצנו במרכז העיר צפת.

בּאַשֶׁערְט בצפת

נתח אסדו בעישון איטי – באשערט, צפת (צילום דני בר)

תחנתנו הבאה נקראת באשערט שפירוש המילה באידיש הוא מָכְּתוּבּ או זיווג משמים. למי שיותר רוצה לדעת אז משמעות השם היא המיועד או מיועדת או הזיווג המושלם. על פי התלמוד, כ- 40 יום לפני לידתנו, יוצאת בת קול מהשמים ומכריזה מי הנפש התאומה שלנו. אז מה למסעדה ולשם כל כך יומרני? באנו לבדוק.

ברחוב הראשי של צפת הוא רחוב ירושלים, נמצא בית מנדיס, שהוא מתחם קולינארי ענק של 700 מ"ר הכולל אולם אירועים בוטיק, מתחם יריד אוכל מוכן לשבת שפועל החל מיום חמשי בערב ובמהלך יום ששי מהבוקר עד שעתיים לפני כניסת השבת. ביריד מוצע תפריט מגוון ועשיר הכולל את כל מטעמי השבת: צ'ולנט, כבד קצוץ, הרינג, קוגל תפו"א ואטריות, גפילטע פיש וכל מאכלי השבת. בנוסף מגוון רחב של סלטים – ניתן להזמין את כל סעודות השבת והציוד הנלווה עד אחרון הפריטים היישר עד אליכם לצימר לחוויית שבת קודש. גולת הכותרת במבנה החדש זו מסעדת באשערט.

פגשנו במקום את שף משה שיחד עם המנות, היה חייב לספר לנו, לבקשתי, מה הקשר בין השם למסעדה. תשובתו היא שהמסעדה היא זיווג משמיים בין המטבח היהודי המזרח אירופאי ומזרח תיכוני, בין אוכל יהודי לבין מעשנה בה שוקדים להכין את מנות הדגל של המסעדה – זה הבאשערט הלא מובן מאליו בין הבישול הארוך במעשנה המיוחדת במקום, לבין הבישול היהודי המסורתי.

התחלנו עם לחם הבית ומטבלים (19 שקלים) – פרעצל חם לצד 3 מטבלי הבית (שום קונפי ועגבניות, טפנד זיתים קלמטה וטחינת פלפלים מעושנת) שהגיעו ממש בזמן להשקיט מעט את הרעב ולקראת התקרובת שתעלה על שולחננו. בנוסף קיבלנו עבור הקרניבורית פטה כבד (46 שקלים) – פטה מכבד טרי ושומן טלה לצד ריבת עגבניות שרי, קורנישונים וצנימים ועבורי באשערט חומוס (39 שקלים) – שידוך של חומוס ושעועית עם תבשיל גריסים וחלה בצועה צרובה על הגריל. שתי המנות פתיחה היו התקדים למה שמתבשל ויעלה מייד על שולחננו, כלומר אוכל יהודי מסורתי עם טוויסט ושדרוג עדכני.

אחרי שעשינו סיבוב היכרות עם 3 הקומות של בית מנדי'ס על מגוון הפעילויות שבו, התפנינו למנה העיקרית שיצאה הישר מהמעשנה: אסאדו בעישון איטי (172 שקלים) – נתח אסאדו עסיסי בעישון איטי בשבבי חבית אלון צרפתי ברוטב בנוסח דרום אמריקה עם 2 תוספות לבחירה. זהו נתח שגם זוג קרניבורים יתקשה לעכל וזוגתי אמנם אכלה ממנו רק במעט אבל לא הפסיקה ללקק את האצבעות או יותר נכון את השפתיים, מהנאה צרופה. אני קיבלתי נתח פילה סלמון טרי (98 שקלים) – נתח פילה סלמון נורווגי טרי בתיבול עדין לצד שתי תוספות. הדג מוגש כשהוא חתוך בצורת דג קלסי – בהחלט מראה משובב שמוסיף להנאה מהמנה העסיסית שהוכנה היטב.

למרות מחאתנו שאנחנו כבר לא יכולים לאכול יותר, משה התעקש שלפחות נטעם מנת קינוח אחת והוגש לנו מאפה תפוחי עץ פריך (41 שקלים) – ריבת תפוחים וצימוקים במעטפת עלי פילו פריכים, עם גלידת וניל ושברי מקרון. יאמי. באשערט, רחוב ירושלים 35, צפת. פרטים באתר… ובטל': 050-3609333

סלמון – באשערט, צפת (צילום דני בר)

נסיעה חשמלית בצפת

הספק משולב של 141 כ"ס מעניק לרכב ביצועים טובים ומספקים בנסיעות של יום-יום, כאשר בנסיעה החשמלית מלאה מקבלים 60 כ"ס עם ביצועים מפתיעים לטובה לנסיעה במהירויות עירוניות. טווח פעולה חשמלי לחלוטין של עד 65 ק"מ בנסיעה עירונית תודות למערך סוללות הנירו היברידית פלאג-אין, מאפשר טווח זה. בחרנו בנסיעות בעיר ההררית באופציה החשמלית על מלא. נסענו בשקט וברוגע חשמלי לראות ולטעות מעט מהגבינה הצפתית שמקורה בצפת.

מחלבת גבינות קדוש

גבינה צפתית בחדר ההבחלה – גבינות קדוש, צפת (צילום דני בר)

נסענו ללב העיר העתיקה שם נמצאת כבר מאז שנת 1818, מגבנה שבה מכינים את הגבינה הצפתית המלוחה ועוד גבינות, בני משפחת קדוש במתכון משפחתי סודי העובר מדור לדור כבר 7 דורות. כמובן שגבינת הבית של המחלבה היא גבינת הצאן הצפתית הקשה, בסלסלות קש שמבחילה מספר ימים במערה הצמודה למגבנה והחנות של קדוש. הצטערתי לשמוע שהמתחרה המיתולוגי לייצור גבינה צפתית מקורית, המגבנה של משפחת המאירי, למעשה סגורה כי הדור הנוכחי של בני המשפחה עייף מהעבודה הסיזיפית של הכנת גבינה צפתית מסורתית ומה שמקשה עוד יותר היא צוואתו של מאיר, מייסד המחלבה שאין למכור את מבנה המגבנה או להשכירו. טעמנו משלל הגבינות המיוחדות של קדוש ויצאנו עם השקיעה שעל הרי הגליל והר מירון, למקום הלינה שלנו. גבינות קדוש, רח' י"א 34, צפת. פרטים בדף הפייסבוק… בטל': 050-7299798

מלון וילה גליליי – צפת (צילום דני בר)

מלון עדן הופך לווילה גליליי

בשנת 1923 הוקם מלון על כנען ע"י חלוצי צפת שרכשו קרקעות על הר כנען וביניהם בן ציון ברוכשטיין ויואל ברשד. המלון הוקם שיהיה מקור פרנסה לבן, שלמה ברוכשטיין ובני משפחתו. קומת המרתף של המלון שימשה כסדנא לעבודות העץ של ברוכשטיין שהיה גם נגר-אמן והוא יצר שם להנאתו חלק ניכר מהרהיטים שנמצאים עד היום, 100 שנים לאחר מכן, ברחבי המלון. בור מים שנחפר לאיסוף מי הגשמים ושימש את המלון בתחילת המאה ה- 20, הפך להיות אולם כנסים ואירועים במלון שהפך בתחילת המילניום למלון וילה גליליי. סיפורי מורשת מההיסטוריה של המלון: בקיץ, ברוכשטיין נהג לצנן את האבטיחים שהוגשו לאורחי מלון עדן, כך סתם באוויר הקריר על הר כנען. בין אורחי המלון הקבועים במדינה הצעירה היו משה סנה, משפחת רקנאטי ועוד, שאהבו את המקום על הר כנען ולא פחות מכך את התבשילים של ברכה ברוכשטיין, שהייתה ידוע בכך שהייתה מאיצה בסועדים לסיים מהר את הארוחה שלה ולא להשאיר אוכל בצלחת….

מרפסת הסוויטה עם ג'קוזי לעת שקיעה לעבר הרי הגליל – וילה גליליי, צפת (צילום דני בר)

מלון הבוטיק וילה גליליי

חנינו בחנית מלון וילה גליליי על צלע הר כנען, ועלינו לקבלה של המלון שם התקבלנו בסבר פנים וחום לעומת צינת הלילה שבמרומי הר כנען. עלינו לחדרינו שהוא לא חדר כי אם סוויטה גדולה ומפנקת, וכשפותחים את הדלת הפונה מערבה, מתגלית מרפסת ענק עם ג'קוזי ונוף מהמם לעבר המצודה של צפת, הר מירון ועוד פסגות גלילות ובזמן שהגיענו ראינו את דמדומי השקיעה.

חיממנו מיד את החדר מהצינה הגלילית, והצטערנו שלא יכולנו לשבת במרפסת הענק או להשתכשך בג'קוזי כי היה קררררר, כי ככה זה בינואר במרומי הר כנען, אבל יכולנו לדמיין עצמנו בקיץ נהנים שבעתיים מסוויטה זו בווילה גליליי – עם המרפסת והג'קוזי מול הנוף הפתוח..

לפני שירדנו למסעדה לארוחת ערב מפנקת, ערכנו סיור קצר במלון הקטן והמוקפד. בכל פינה בחלל הציבורי ניכרת ההקפדה לשמור על האוטנטיות של מלון עם כל כך הרבה היסטוריה – שידות עץ, כונניות ספרים, שולחנות ועוד. בקומת הספא פועלת הסאונה והחמאם הטורקי המודרני כמו גם הג'קוזי המקורה שמשם האמיצים יכולים לצאת לבריכה שבחוץ. בחדר ההתרגעות בין טיפולים יש פינת קפה או תה ופירות כך שבהחלט ניתן להתרחק מהכל ולשקוע ברוגע כאן למטה.

סומאק עם השף אולשנסקי

במלון וילה גליליי נמצאת גם מסעדת השף סומאק Sumac בניצוחו של השף גדי אולשנסקי. המסעדה מתבססת על חומרי גלם מהגליל החל משמן הזית ועד גבינות הבוטיק, טחינה על בסיס שומשום מקומי, עשבי התיבול, חיטת פריקה ועוד.

התחלנו עם המֶזֶה Mezze הכוללת 6 מנות ראשונות (90 שקלים): פוקאצ'ה עם שמן זית אורגנו טרי וצ'ימיצ'ורי | סיגר קריספי ממולא בפרגית בליווי טחינה גלילית | סלט טאבולה בתוספת עשבי תיבול, משמש אוזבקי ופיסטוק | פילה ברבוניה מטוגן בליווי איולי פלפלים שרופים ושום קונפי | סביצ'ה דג בליווי סלסלת פירות העונה, סומאק ושמן זית | קרפצ׳ו בקר בסירופ דבש ענבים, שמן זית ושום קונפי. חלקנו ביננו את הצד הקרניבורי לזוגתי והצד הימי לי וכל אחד התענג על מטעמי המקום.

מֶזֶה Mezze מסעדת סומאק צפת (צילום דני בר)

בחרנו להמשיך עם סלט ״הסולטן״ של וילה גליליי (52 שקלים): לבבות חסה קריספים, עגבניות שרי ובצל סגול, נתחי עוף צלויים במרינדת עשבי תבלין בזיליקום טרי ואיולי מיץ לימון, צלפים וזעתר טרי. לבקשתנו העוף הוגש לצד הסלט כך שיכולנו לחלוק מנה צמחונית טרייה ועסיסית בכיף.

לעיקריות החלטת הקרניבורית היתה לוותר על הבשר בשעת ערב זו, וחלקנו פטוצ׳יני תוצרת בית (66 שקלים) עם שמן זית ברנע, עגבניות שרי, פטריות יער, ארטישוק, שום קונפי ועשבים שהיה נהדר. פסטה כהלכתה. וגם דג אפוי (88 שקלים): עשוי עם רוזמרין ולימון כבוש על מג׳דרה עדשים ובורגול. פשוט מוש…לם.

קטאיף קשטה ואגוזים – סומאק, צפת (צילום דני בר)

לקינוח בחרנו בקטאייף קשטה ואגוזים (32 שקלים): 3 יחידות ממולאות בקרם קשטה ומי ורדים, אגוזים, סירופ סילאן ורימונים. טעם מתוק לסיומו של היום הראשון בטיול.

במסעדה מקומות ישיבה בחלל הממוזג וגם מרפסת שבקיץ ממש כיף להשקיף על הנוף ועל חצר המתחם של המלון והמסעדה. חשוב וראוי לציין את השירות של המלצריות המקצועיות ואדיבות.

סומאק Sumac, הגדוד השלישי 106, צפת. כשר. פרטים והזמנות באתר… ובטל': 04-6999563

בוקר טוב וילה גליליי

 
- פרסומת -

 
קיש חצילים – וילה גליליי, צפת (צילום דני בר)

התעוררנו אחרי שינה ערבה ועמוקה, ויצאנו לשאוף אוויר הרים צלול ולפנינו נפרש הנוף מהכנרת בדרום מזרח ועד הר מירון ושרשרת פסגות גליליות שנפרש מהמרפסת המדהימה של הסוויטה. ירדנו לארוחת הבוקר שמוגשת במתחם של סומאק, ולמרות שמדובר במלון בוטיק עם רק 24 חדרים, המגוון העשיר של לחמים, גבינות, סוגי ביצים שונים, פשטידות, סלטים וכל טוב היה הנעה לקראת הצפוי לנו בהמשך היום שלפנינו. הכל טרי ומוגש בטוב טעם, וטעים.

ראוי לציין שמלון וילה גליליי מזמין זוגות (על מנת לשמור על האווירה השלווה המלון מארח רק ילדים מעל גיל 12). מלון וילה גליליי, הגדוד השלישי 106 צפת. פרטים והזמנות באתר… ובטל': 073-3746163

עוגת גבינה ואוריאו – וילה גליליי, צפת (צילום דני בר)

מרחב פנימי ונוחות

קיה נירו פלאג-אין היברידית בעלת תא מטען של 324 ליטר – קטן יחסית ל-SUV אבל בהחלט מספיק לנסיעה משפחתית ולחיי היום יום. מרחב הישיבה ליושבים מאחור נאה, בין היתר בזכות רצפה כמעט שטוחה שבאה על חשבון תא המטען. הרכב עם מתלים בכיול נוקשה וזה בא לידי ביטוי בנוחות נסיעה בינונית בכביש עם פסי האטה או דרך משובשת. יש לציין שבדרכי הגליל כלל לא מורגשת הנוקשות וליושבים ברכב מובטחת נוחות ורוגע. יש לציין שבידוד הרעשים לא מספק וחבל – ביחוד בקטעים בהם הרכב מתאמץ בעליות לצפת והר כנען אבל לרוב הרכב לא מתאמץ ולכן לא מורגשת הלקונה.

קיה נירו על רקע הרי הגליל ממצודת ביריה והר כנען (צילום דני בר)

הר כנען ומצודת ביריה

סיימנו את שהותנו הכיפית במלון הכמעט הכי גבוהה בישראל והמשכנו במעלה הדרך ליער ביריה ומצודת ביריה על פסגת הר כנען. סיפורו של המקום שזור בסיפורה של ראש פינה עלייה סיפרנו בטיול אחר שלנו. בשנת 1908 רכש הברון אדמונד דה רוטשילד את אדמות ביריה לטובת איכרי ראש פינה. קבוצת מתיישבים עלו בשנת 1922 למקום אך הניסיון נכשל, והאדמות הועברו לחזקת קרן קיימת לישראל שכבר באותם ימים החלה נטיעת העצים הראשונים ביער ביריה. בשלהי מלחמת העולם השנייה, בינואר 1945 הושלמה בניית מצודה בלב היער שהפלוגה הדתית של הפלמ"ח עלתה והתיישבה במצודה. אנשי הפלוגה עבדו בשירות קק"ל ועסקו בהכשרת קרקע ובנטיעת יערות אבל מטרת ההתיישבות האמיתית הייתה פעילות הברחת יהודים מסוריה לפלסטינה-א"י.

יער ביריה, משתרע על פני 20 אלף דונם, אבל בעת רכישת הקרקעות היה הר חשוף טרשים. הבריטים ניסו למנוע את ההתיישבות העברית בביריה, למרות שזו היתה אדמה פרטית של קק"ל. אהבנו במיוחד את החלקה בה נטועים עצי ארז עם נוף הענפים האפייני לארזים.

ארון הקודש המשוחזר שהובא מטוקאי, הונגריה – מוזיאון מורשת יהדות דוברת הונגרית, סאריה, צפת (צילום דני בר)

בית הסאריה ומגדל השעון

חזרנו למרכז העיר צפת, למתחם המחודש בו נמצא מבנה הסאריה שהיה מרכז השלטון העות'מאני בצפת. הסאריה נבנה בשלבים כאשר המבנה הראשון מיוחס לעלי, בנו הבכור של דאהר אל-עמר, מושל הגליל במאה ה-18 אשר בנה את המגדלים הפינתיים ששמשו כמקום מגוריו של מושל העיר וכמרכז השלטון המקומי. חלק מהמבנה המקורי נהרס ברעידת האדמה של שנת 1837, ולאחר מכן שיפצו אותו העות'מנים והפכו אותו למבנה בצורתו המוכרת לנו כיום, כאשר חלק מהחדרים היו קישלה – חדרי מעצר. במהלך השנים נוספה למבנה קומה שנייה ובשנת 1900 גם מגדל שעון לכבודו של הסולטן הטורקי האחרון. מגדל השעון הוא אחד מחמישה הבנויים במרחבי פלסטינה העות'מנית: צפת, עכו, שכם, חיפה ויפו.

נכנסנו למתחם שמשמש היום כמתנ"ס עירוני ומצאנו בחלקה האחורי של החצר נערכת חפירה ארכאולוגית עם ממצעים מעניינים של מבנים קדומים אבל יותר מזה, מצאנו מוזיאון לא מוכר של יהדות הונגריה – והרי אני הונגרי (עם דרכון) ובן להונגרי בן בודפשט.

המוזיאון למורשת היהדות הדוברת הונגרית

​פגשנו במקום את מייסדת המוזיאון ובנה רון לוסטיג, שמנהל את המקום הקטן וצנוע, העשיר בממצאים שהובאו ונתרמו למען הדורות הבאים. בחדר אחד צפינו בסרט על תולדות יהדות הדוברת הונגרית בעלת ההיסטוריה של כאלף שנים. אח"כ עברנו בשלושת החדרים האחרים העמוסים במוצגים מקהילות משגשגות בהונגריה וסביבתה – מחוזות שהיום הם בסלובקיה או רומניה אבל בעבר היו שייכים להונגריה. שמענו מרון – מנהל המוזיאון, על המוזג המרכזי במבנה סמוך ובו יש את ארון הקודש ששוחזר משרידי ארון הקודש בבית הכנסת בטוקאי, הונגריה.

לדבריו, המוזיאון הוקם מתוך מחויבות להנחיל לדורות הבאים את מורשתה של היהדות הדוברת הונגרית, להציג היבטים שונים בחיי הקהילה, לשמר מסמכים ועדויות ולשמש כמרכז מידע ועיון לחוקרים ולציבור הרחב.

מוזיאון למורשת היהדות הדוברת הונגרית, מתחם הסראייה, רח' הפלמ"ח צפת. פרטים באתר… ובטל': 04-6925881

סמטאות צפת (צילום דני בר)

קריית האומנים – צפת

מהסאריה ירדנו לאזור העיר העתיקה בו התרכזו אמנים רבים לאחר קום המדינה, והקימו את רובע האומנים, בבתים הרוסים של העיר התחתית של צפת – בתים נטושים תוצאה של מלחמת תש"ח. אמנים יידועי שם כמו משה קסטל, יצחק פרֶנקל (פְרֵנֵל), מנחם שמי, אריה וחנה לרנר ועוד, רכשו בית נטוש מהאפוטרופוס הכללי המופקד על נכסי נפקדים, שיפצו ובנו את ביתם והסטודיו שלהם וכך חיו ופעלו במקום. במשך כ-30 שנים קריית האומנים היתה אבן שואבת לתיירות ולשוחרי אמנות. לאט לאט המקום דעך עם מותם של רבים מהאומנים וכניסה של אוכלוסייה חרדית לגור בצפת בכלל ובאזור האמנותי גם כן. בימים אלה מנסים להחזיר עטרה ליושנה אולם אין הרבה אמנים יידועי שם שמגיעים לגור ולפעול בצפת, וחבל.

בשיטות בין הסמטאות, נכנסנו לגלריה של משה קסטל ופגשנו את אריה חדד, שלדבריו היה בן טיפוחיו של קסטל, ובערוב ימיו רכש מקסטל את הגלריה והבית ובימים אלה הוא שוקד על שיפוץ והתאמת המקום לביקורי תיירים ושוחרי אמנות. בסמוך נמצא מוזיאון פרנקל המציג את יצירותיו של האמן אולם המקום היה סגור לצערנו.

קיה נירו פלאג-אין מפנקת ובטוחה

הרכב מצויד בשלל מערכות עזר לנהג שעושים את הנהיגה בו לנעימה וקלה יותר ואף בטוחה ומפנקת. בין המערכות תמצאו בלם יד חשמלי | פגוש קדמי מתאפיין בתאורת יום LED מתחת לפנסים הראשיים שהם בעלי עיצוב ייחודי בצורת חץ כפול | מאחור פנסי LED בעלי עיצוב חדש מעניקים לנירו חתימת אור ייחודית | לוח המכשירים ולוח המחוונים בגימור שחור מבריק ואלגנטי עם דגשים בצבע כסף | בצג TFT 7 אינץ' בלוח המחוונים | מערכת מולטימדיה עם צג מגע "8 הכוללת אפליקציות WAZE, פנגו רדיו אינטרנטי ועוד | קישוריות Apple CarPlay ו Android Auto | בקרת שיוט אדפטיבית מלאה כוללת Stop & Go (מאפשרת עקיבה אחרי המכונית שלפניו, ואף להביא את הרכב לעצירה מוחלטת והחזרתו למהירות השיוט – בהתאם לנסיעת הרכב שלפניו) | התראת התנגשות קדמית | מערכת אקטיבית למניעת סטייה מנתיב הנסיעה | התראת ערנות הנהג | סיוע לאלומה גבוהה כשיש רכב ממול.

צפת לובשת חג כלי זמר (צילום דני בר)

יצאנו מהעיר ועברנו להר ולתחנתנו האחרונה בצפת אבל לא האחרונה בטיול זה – פנינו לבולונז'רי שלצפת.

בולנז'רי Boulangerie

הבולנז'רי היא מסעדה ובית מאפה אבל התדמית של המקום בעיני המקומיים היא של בית מאפה, כי הם לא נחשפו לכך שזו למעשה מסעדת שף חלבית וכשרה, המשלבת טעמים צרפתיים ואיטלקיים יחד עם חומרי גלם מקומיים וטריים. פגשנו את השף נועם בכר האמון על האפייה והבישול של המקום, שסיפר על המקום וגם המליץ לנו על מנות שיהיו לטעמנו. נועם גם סיפר לנו שאת לחמי הבוקר שאכלנו בארוחת הבוקר בווילה גליליי, הוא אפה הבוקר וסיפר למלון, כמו כל בוקר. בולונז'רי היא מסוג המקומות שקל להרגיש בהם בבית, מעיין הרגשה חמימה ושירות עם חיוך. בהמלצתו של נועם אכלנו את מנת סלמון טריאקי (80 שקלים): קוביות סלמון בזיגוג טריאקי מוגש על מצע של פירה חלבי עם פטריות ובצל מוקפצים ובלווי סלט עלים קטן. סלמון בטוויסט לא שיגרתי שהיה עסיסי ועדין. וגם שווארמה דגים (80 שקלים): רצועות אמנון ובצל מוקפצים ומוגשים על מצע סלט טבולה וטחינה מעל. מנה עם מעט חריפות שאהבתי מאד.

מנות שף מרעננות – בולנז'רי, צפת (צילום דני בר)

לסיום לקחנו לדרך מעט מהמבחר הגדול של מאפיי המקום ויצאנו לתחילת הדרך למרכז הארץ. אם אתם מטיילים בסביבה, שווה שתכירו את ספיישל ארוחות הבוקר המוגשות לאורך כל היום ששמעו הולך לפניו.

בולנז'רי, קניון סיטי סנטר, הגדוד השלישי צפת. פרטים בדף הפייסבוק… ובטל': 053-9349049

Kia Niro Plug-In Hybrid – צריכת דלק

צריכת הדלק של הגרסה ההיברידית במבחן דרכים הייתה טובה עם יותר מ- 23 ק"מ לליטר, למרות הרגל הכבשה והרי הגליל, ומיעוט השימוש ביכולת הנסיעה החשמלית. טווח הנסיעה החשמלי של הגרסה הנטענת אפשר לנו נסיעה עירונית שקטה ולא מזהמת בצפת.

יקב דלתא – דלתון

יצאנו מצפת ונסענו לפגוש את יהודה כמיסה, ביקב החדש שהקים עם שני שותפים-חברים ממושב דלתון, בפארק תעשיות רמת דלתון שנמצא בלב אזור היין של דלתון ובין המושבים דלתון וכרם בן-זמרה. ללא הרבה ציפיות הופתענו לגלות יקב גדול, חדש ומצויד עם מרכז מבקרים מזמין ומהודר שעושה כבוד ליקב וליין.

מרכז המבקרים נמצא סמוך לאולם חביות העץ הצרפתי בהן מתבגרים יינות היקב כמו גם יינות יקבים אחרים שמיוצרים ב ואכן משהו קורה בעיר הצפונית. יקב דלתא עבור וע"י ייננים של נטופה, דדה ועוד. יקב דלתא מייצר כ- 100,000 בקבוקים בשנה, במספר סדרות של יינות לבנים, רוזה ואדומים שכל סדרה היא תחת אות לטינית אחרת. יינות דלתא מופקים מענבים אשר גדלו בכרמי היקב וטופחו ע"י צוות הכורמים הוותיק שלהם. יינות היקב מבטאים את הטרואר הייחודי של מרום גליל בגובה 950 מטרים ומעלה ואת תהליך הייצור המוקפד בציוד מהמתקדמים בעולם. במרכז המבקרים ניתן לטעום ולרכוש את יינות היקב וכן גם לשבת עם פלטת גבינות גליליות, ירקות ומספר טעימות יין כפי שתבחרו, כשמאחורי הקיר הזכוכית, תפאורה רומנטית של חביות היין שפועלות ומפעילות את קסמן על יינות השנים הבאות.

יקב דלתא, פארק תעשיות רמת דלתון. פרטים בדף הפייסבוק… ובטל': 04-6002654

קיה נירו בחזית מרכז המבקרים – יקב דלתא, דלתון (צילום דני בר)

סיכום ומחירים

יצאנו לצפון לביקור מפנק בצפת, אחרי שנים רבות שנעדרתי מהעיר. הבחירה בנירו לנסיעה זו היתה מוצלחת מכל הבחינות – רכב נוח, ירוק וידידותי לסביבה (דרגת זיהום אוויר 1 – הציון הכי טוב שניתן לקבל) וחסכוני בצריכת הדלק. רמת אבזור הבטיחות של הנירו היא מצויינת עם 6 מתוך 8 אפשריות – שאפו. מחירי 3 דגמי הנירו האפשריים: נירו פלאג אין 1.6 LX במחיר – 157,900 שקלים | נירו פלאג אין 1.6 EX במחיר – 158,900 שקלים. קיימת גם גרסה חשמלית מלאה נירו חשמלי EV במחיר 184,900 שקלים.

כתיבת תגובה