מתכון צמחוני הישר מהמטבח הבורמזי הפחות מוכר במחוזותינו ||| במיאנמר ובמטבח הבורמזי טופו חומוס פופולארי לא פחות מטופו סויה ||| במתכון יש גם פרק להכנת טופו חומוס למרות שבמדפי המרכולים בישראל משווקים גם טופו חומוס ||| מנה קלה וקייצית לטבעונים וצמחונים וגם לסתם אוהבי טעמים חדשים ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
המטבח הבורמזי
סלטים בורמזיים הם מוסד בארץ פגודות הזהב. ואכן, הסלטים האלה, הידועים בשם ת'וק Thoke או Thohk הם מה שרוב האוכלוסייה מכירים במיאנמר. ניתן למצוא מגוון סלטים עם פרופילי טעם שונים, לרבות עם אטריות אורז או אורז nan gyi thohk, אטריות חיטהkhauk swè thoke, תפוחי אדמה, ג'ינג'ר gyin thoke, עגבניות kha yan chin thee thoke, ליים, שעועית ארוכה, עלי תה כבושים כמו גם טופו (טופו טוק) שהוא אחד ממרכיבי היסוד הרבים של אוכל הרחוב ביאנגון Yangon (לשעבר רנגון) שהיא העיר הגדולה ביותר במיאנמר עם 6 מיליון תושבים ועד שנת 2006 בירת המדינה (הבירה משנת 2006 היא Naypyidaw).
טופו סויה במטבחים אסייתיים
טופו סויה הוא מרכיב מאוד פופולרי בבישול אסייתי כמו גם בבישול צמחוני מערבי, והוא משמש למשל במתכונים כמו חביתת הטופו האינדונזית הנקראת tahu telor, פאד תאי, ביבימבאפ קוריאני, או אפילו מרק מיסו.
טופו חומוס
המרכיב העיקרי של הסלט הבורמזי הזה הוא לא טופו הסויה שכולנו מכירים אלא טופו חומוס. למעשה, לטופו החומוס הזה אין שום קשר לטופו סטנדרטי, אבל המרקם שלו דומה לזה של טופו הסויה וניתן להשתמש בו בצורה דומה, כולל מטוגן בשמן עמוק, או טרי בסלטים.
טופו חומוס קל מאוד להכנה ובאמת דורש רק קמח חומוס ומים (עם מלח וכורכום לצבע), בדומה לסוקה או פארינטה – לחם החומוס העדין הזה מדרום צרפת וצפון איטליה. זהו אותו קמח חומוס שנקרא בהודו קמח בסן או גראם ומשמש להכנת פפאדום, פאקורה, בהאג'ים, או אפילו להכנת פלאפל – המאכל המזרח תיכוני הפופולרי כיום בכל העולם.
טופו חומוס מלא בחלבון ולכן הוא מתכון מעולה לצמחונים וטבעונים כאחד, אבל גם לאנשים שמחפשים מתכונים ללא גלוטן. תהליך הכנתו למעשה די דומה לפולנטה, שם משתמשים בקמח תירס צהוב במקום קמח חומוס.
לרוב טופו חומוס עשוי מקמח חומוס אך ניתן להכין אותו גם עם חומוס מיובש שמשרים לילה, למרות שהמתכון קצת יותר מורכב. טופו חומוס הוא מרכיב בסיס נהדר, אבל בדומה לטופו סויה, אין לו באמת הרבה טעם בפני עצמו. הוא באמת משמש למרקם וסופג את כל הניחוחות שהוא משולב איתם, וכך בדיוק אנחנו משתמשים בו בסלט טופו חומוס.
ישנן דרכים שונות להשתמש בטופו חומוס, כולל מטוגן עד hpu gyaw (צורות מלבניות ואוכלים עם מטבל חמוץ חריף), hnapyan gyaw (מילולית "טוגן פעמיים", בצורה מסורתית במדינות השאן), או hpu gyauk kyaw (קרקרים טופו מטוגנים בשמן עמוק, מוגשים בדרך כלל עם כדורי הטמין גיין או "אורז חמוץ" עם עגבנייה ודג או תפוח אדמה).
טופו חומוס יכול להיות מוגש גם בסלטים כמו בסלט hpu thouk, אבל גם hpu gyaw thouk לביבות טופו מוגשות כסלט. ל-hpu nway טופו חם או ל-hpu byaw טופו רך, הטופו הקרמי הרך והחם, לפני שהוא מתייצב, משמש גם בסלטים עם פחות רוטב, אם כי ניתן להשלים אותו על ידי לביבות טופו או אטריות אורז.
תוספת של קארי מבושל בשם hpu gyet גם פופולארית. במתכון זה, טופו חומוס פרוס מבושל בשמן בוטנים ורוטב דגים עם עגבניות טריות, בצל, שום לפני שמקשטים אותו בכוסברה וצ'ילי חריף ירוק. לסולדים מרוטב דגים, אפשר לוותר ופשוט להמליח יותר.
מקור ה- Tohu Thoke
למרות שסלט חומוס טופו ידוע כיום בכל רחבי מיאנמר, הוא במקור ממחוז שאן, במזרח המדינה. הגרסה המוצגת כאן נקראת אפוא סלט שאן טופו, וכוללת כמה מרכיבים שונים מהמתכון של יאנגון.
מתכון: סלט טוהו טוק
מצרכים (4 מנות)
- 1 כוס קמח חומוס
- 3 כוסות מים (בשני חלקים)
- קורט מלח
- קורט כורכום
- צרור גדול של כוסברה קצוץ דק
- 2 כפות שומשום קלוי
- 2 בצלי שאלוט
- 4 כפות שמן צמחי
לרוטב
אופן הכנה
- קולים את קמח החומוס במחבת על להבה בינונית-גבוהה כ-2 דקות
- מוסיפים 1.5 כוסות מים, קורט מלח וקורט כורכום, ומערבבים עד שכל הקמח נמס
- מוסיפים את שאר המים חמים
- מחזירים את המחבת לכיריים על להבה נמוכה מאוד ומקציפים כ-10 דקות. הבלילה בסופו של דבר תהפוך מבריקה וחלקה
- משמנים תבנית אפייה 20X20 ס"מ
- מורחים את הבלילה בתבנית ומניחים לה להתקרר למשך 30 דקות לפחות
- פורסים דק את בצלי השאלוט
- מחממים את השמן במחבת ומטגנים את בצלי השאלוט כ-4 דקות לשקיפות
- חותכים את הטופו לקוביות בריבועים של 1 ס"מ
- מחלקים את קוביות הטופו בין ארבע קערות רחבות
- מחלקים את הכוסברה הקצוצה בין קערות הטופו חומוס
- מפזרים את השומשום הקלוי
- בקערה קטנה מערבבים יחד את מצרכי הרוטב עם בצלצלי שאלוט מטוגנים ושמן תוך כדי טריפה עד שיתמזג היטב
- מפזרים את הרוטב על כל מנה האופן שווה
- מערבבים את כל מרכיבי המנה בכל צלחת הגשה, בעדינות כדי לצפות את הטופו ברוטב
מגישים בטמפרטורת החדר
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון अपने भोजन का आनंद लें