חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סיפורו של מתכון: פסטה בגבינה Mac & Cheese

מקרוני וגבינה או בקיצור מק-צ'יס כבר כיכב אצלנו בעבר ||| פסטה או לרוב מקרוני וגבינה נקראת גם מק אנד צ'יז בקנדה ובארצות הברית ואילו בבריטניה נקראת Macaroni cheese ||| האמריקאים מתנחמים במנת מקצ'יס אבל כולם אוהבים מנה עשירה עם פחמימות וחלבונים שכל כך קלה להכנה ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

פסטה בגבינה Mac & Cheese (צילום דני בר)

איך הכל התחיל

תבשילי גבינה ופסטה תועדו כבר במאה ה- 14 בספר הבישול האיטלקי Liber de Coquina, שהציג מנה של גבינת פרמז'ן ופסטה. תבשיל גבינה ופסטה המכונה makerouns תועד בספר הבישול האנגלי של ימי הביניים במאה ה-14, Forme of Cury. הוא הוכן עם פסטה טרייה, חתוכה ביד, שנכרכה בין תערובת של חמאה מומסת וגבינה.

המתכון הראשון שדומה למה שאנחנו מכירים בימינו, של מקרוני וגבינה, נכלל בספרה של אליזבת רפאלד Elizabeth Raffald Whitaker משנת 1769, עקרת הבית האנגלית המנוסה. המתכון של רפאלד הוא לרוטב בשמל עם גבינת צ'דר שהוא רוטב מורניי Sauce Mornay המוכר בבישול הצרפתי, שמעורבב עם מקרוני, ומעליו בוזקים פרמז'ן, ואופים עד להזהבה.

מתכון אחר משנת 1784 קבע שיש להרתיח את הגלילים הקטנים של המקרוני, ואז לנקז אותן במסננת לפני שמעבירים אותן למחבת. לאחר מכן מוסיפים למקרוני שמנת כבדה יחד עם "כף חמאה" מגולגלת בקמח, ויש לבשל אותה חמש דקות לפני שמעבירים אותה לכלי ומעליה פרמז'ן ופלפל. ספר הבישול הבריטי הוויקטוריאני המפורסם: Mrs. Beeton's Book of Household Management, כלל שני מתכוני מקרוני עם גבינה.

בממלכה המאוחדת, במהלך שנות העשרה של המאה ה- 21, המנה זכתה לתהילה ופופולאריות גואים, עד לכדי להיות נפוצה כארוחה וכהזמנה לוואי גם במזון מהיר וגם במסעדות יוקרה.

מקרוני וגבינה בארצות הברית

נשיא ארה"ב תומס ג'פרסון נתקל במקרוני בפריז והביא עימו את המתכון כשחזר לאחוזת מונטיצ'לו ליד הבירה וושינגטון. גם המשרת שלו ג'יימס המינגס James Hemings, שהיה האמריקאי הראשון שעבר הכשרה כשף צרפתי, סייע בהבאת המתכון לארצות הברית. ג'פרסון צייר שרטוט של הפסטה וכתב הערות מפורטות על תהליך הכנת הפסטה. בשנת 1793, הוא הזמין את שגריר ארה"ב בצרפת ויליאם שורט לרכוש מכונה לייצור פסטה. ברור שהמכונה לא התאימה, שכן מאוחר יותר ייבא ג'פרסון גם גבינת מקרוני וגם גבינת פרמז'ן לשימושו במונטיצ'לו. בשנת 1802, ג'פרסון הגיש "פשטידה בשם מקרוני a pie called macaroni" בארוחת ערב נשיאותית. על התפריט של ארוחת הערב דיווח הכומר מנשה קאטלר, שככל הנראה לא אהב את תבשיל המקרונים וגבינה. עם זאת, מאז אותה תקופה, מקרוני וגבינה אפויים נותרו פופולריים בארצות הברית.

מקרוני וגבינה אפויים

מתכון בשם "מקרוני וגבינה" הופיע בספר הבישול "The Virginia House-Wife" משנת 1824 שנכתב על ידי מרי רנדולף Mary Randolph. במתכון של רנדולף היו שלושה מרכיבים: מקרוני, גבינה וחמאה, שכבות יחד ונאפו בתנור חם. ספר הבישול היה ספר הבישול המשפיע ביותר במאה ה-19, לפי ההיסטוריונית הקולינרית קארן הס. מתכונים דומים למקרוני וגבינה מופיעים ב-1852 Hand-book of Useful Arts, וב-Goody's Lady's Book משנת 1861.

כאשר החל ייצור תעשייתי של המצרכים העיקריים הפך את המנה לזולה וזמינה, אך לא פופולרית במיוחד.

מקרוני וגבינה בקנדה

מקרוני וגבינה הובאו לקנדה על ידי מהגרים בריטים, שהגיעו מחלקים אחרים של האימפריה הבריטית. מתכוני מקרוני וגבינה מוכרים בקנדה לפחות מאז שנת 1845, במתכון שכולל ריפוד של בצק עלים, רוטב שמנת, חלמוני ביצים, קורנפלור וחרדל כאשר מעל גבינת פרמז'ן או צ'דר מגורדת. יש לציין שגבינת צ'דר קנדית הפכה לפופולרית בתקופה זו וכנראה שימשה זרז לפופולאריות של המנה באותה תקופה ועד ימינו.

פסטה או מקרוני

לעתים קרובות נעשה שימוש בפסטה בכל סוג ולא רק מקרוני. כמעט כל פסטה שנחתכה לפיסות קצרות, התאימו ובמיוחד אלה עם קפלים וכיסים כדי להחזיק את הגבינה. גם פסטה אחרת מעניקה למנה את השם מקרוני וגבינה, מק אנד צ'יז או מק גבינה. ניתן לשלב שתי סוגי גבינות או יותר. ניתן להשתמש בגבינות אחרות כמו גבינת Gruyere, Gouda, Havarti ו- Jarlsberg. ניתן להכין מקרוני וגבינה פשוט על ידי שכבת פרוסות גבינה ופסטה (לעיתים קרובות עם חמאה או חלב מאודה) ואז אופים בתנור או כתבשיל קדירה או סיר, במקום להכין כרוטב גבינה. כמו כן, יש שאוהבים לכלול תוספת פריכה למקרוני והגבינה האפויה שלהם על ידי הוספה עם פירורי לחם או קרקרים מרוסקים, מה שגם מונע מהאטריות מלמעלה להתייבש בעת האפייה.

מקרוני וגבינה גרסת המאה ה- 21

טרנד חדש יחסית הוא מנת מקרוני וגבינה מטוגנים בשמן עמוק שפופולארית בפסטיבלים וירידי אוכל ובעגלות מזון ופודטראקס.

בסקוטלנד, ניתן למצוא לעתים קרובות מקרוני וגבינה בפשטידה המכונה פאי מקרוני Macaroni pie.

מאכל מסורתי דומה בשוויץ, מהמאה ה-19, נקרא אלפלרמגרונן Älplermagronen כלומר מקרוני רועים אלפינים. Älplermagronen עשויים ממקרוני, שמנת, גבינה, בצל קלוי, ובמתכונים מסוימים, תפוחי אדמה. בקנטון אורי המנה לא כוללת תפוחי אדמה, ובאזורים מסוימים מוסיפים בייקון או קותלי חזיר. הגבינה היא לרוב גבינת אמנטל או גבינת אפנצלר שבדרך כלל מלווה ברוטב תפוחים.

מתכון: פסטה בגבינה Mac & Cheese

מצרכים (4 מנות)

אופן הכנה

  1. חממים תנור ל- 220 מעלות
  2. מבשלים את המקרוני לפי הוראות היצרן, מינוס דקה אחת כך שהמקרוני קשים מעט
  3. מסננים את המקרוני ומעבירים לקערה
  4. חותכים את הגבינה לקוביות
  5. במעבד מזון מרסקים את הגבינה, חלב ושמנת עד שנוצרת בלילה אחידה
  6. מוסיפים לבלילה את הביצים ומערבבים היטב
  7. מוסיפים חרדל, דבש, מלח, פלפל ואגוז מוסקט לקבלת בלילה אחידה
  8. יוצקים את בלילת הביצים על המקרוני ומערבבים היטב כך שעל המקרוני מצופים בבלילה
  9. מעבירים לתבנית בקוטר 26 ס"מ או מרובעת
  10. אופים 20 דקות, או עד שהגבינה מבעבעת, שחומה מעט ולוהטת

שדרוגים

*** משמנים את תחתית התבנית שבחרתם ומפזרים עליה 2 כפיות של סוכר חום ורק אז יוצקים את המקרוני לתבנית (לפני שלב 9).

*** לפני האפייה, אפשר לפזר בנדיבות שומשום או קצח

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite

עלו החודש

חמש תרופות סבתא לחורף

החורף מביא לעיתים קרובות הצטננויות, שפעת ותחושת קור כללית, ותרופות סבתא הן פתרון נפלא לחימום הגוף ולחיזוק המערכת החיסונית באופן

לקריאה...

נושאים פופולריים

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *