חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סיפורו של מתכון: שבירונים Brittle

ממתק נפוץ בתרבויות רבות ובגרסאות שונות שהמכנה המשותף לכולן הוא שבבי אגוזים, ו/או בוטנים ו/או שקדים עם סוכר או דבש ||| בגאורגיה תמצאו את הגּוֹזִינָאקִי  გოზინაყი Gozinaqi, באירן סוהאן אסלי سوهان عسلی, בצרפת קרוקאנט, במקסיקו  palanquetaובברזיל ,pé-de-moleque בפיליפינים מספר גרסאות מקומיות שנקראות panocha mani או panutsa mani ||| המתכון שלנו הפעם הוא של הגּוֹזִינָאקִי  Gozinaqiהגיאורגי ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

שבירוני גוזינאקי (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

מהו גוזינאקי გოზინაყი gozinaq'i

ממתק גאורגי מסורתי העשוי מאגוזים מקורמלים, לרוב אגוזי מלך, ומטוגנים בדבש. בפרובינציות האימרטי Imerati וראצ'ה Racha שבצפון מערב גאורגיה, היא כונתה לפעמים צ'רצ'חהלה, למרות שהצ'ורצ'חלה הנפוצה יותר עשויה משרשרת אגוזי מלך שנתפרו על חוט, טבולים במיץ ענבים לבן מעובה ומיובשים בשמש. בכמה מהאזורים הכפריים של גאורגיה, גם לאגוזים וגם לדבש היו בעבר אסוציאציות מקודשות. על פי מסורת ותיקה, גוזינאקי מוגש באירועים מיוחדים, ומהווה מרכיב חובה בחגיגות ערב השנה החדשה וחג המולד

מנהג המקלאובה Mekleoba

חלוקת ואכילת גוזינאקי היא גם אחת מהמסורות הגיאורגיות של חג המולד וראש השנה. הגיאורגים לא רק אוהבים את גוזינאקי אלא גם את הסיפור שמתלווה אליו. מסורת זו נקראת המקלאובה או מסורת קסם המזל.

הגיאורגים מאמינים שהאדם הראשון שיעבור את סף ביתם לאחר השנה החדשה יביא אושר גדול. המנהג לברך את המשפחה ולערוך טקסים מסוימים על ידי המקוולה  მეკვლე meḳvle- אחד מבני הבית שנבחר לתפקיד, לרוב אם המשפחה או זקן המשפחה.

בבוקר היום האחרון של השנה מכינים גוזינאקי וממתקים אחרים בכל בית, וממלאים סלסלה במטעמים האלה, שאליהם מוסיפים ביצים טריות, מנדרינות ואגסים.

בבוקרו של 1 לינואר, המקאוצ'חורי הוא המקוולה הנבחר, נדחק אל מחוץ לבית. לאחר מכן הוא חוזר לדלת ודופק בדלת וזה הדיאלוג בין בני הבית למקוולה: מי שם? שואלים בני הבית.

אני המקאוצ'חורי! משיב המברך או מברכת שבחוץ.

מה אתה מביא? שואלים בני הבית

ה-makoutchkhouri חוזר 3 פעמים: אני מביא לכם אושר, בריאות ושגשוג!

או אז הדלת נפתחת והמקאוצ'חורי מוזמן ונכנס הביתה.

לאחר מכן כולם צריכים לאמת את תוכן הסל: גוזינאקי וכל המטעמים המובטחים לפתיחת שנה מאושרת צריכים להיות נוכחים. לבסוף, המקאוצ'חורי זורק את תכולת הסל שלו על הרצפה כדי לברך את הבית.

באזורים החקלאיים אחת התפקידים העיקריים של המקוולה, שדורך ראשון על מפתן הדלת בשנה החדשה, היה לעשות חריש וזריעה טכסיים לברכה לשנה פורייה.

מתכון: גוזינאקי

מצרכים (20 יחידות)

לגוזינאקי אגוזי מלך

לגוזינאקי אגוזים-שקדים-בוטנים וזרעי פשתן

לפיזור

שלבי הכנה

  1. להכנת גוזינאקי אגוזי מלך: קולים את האגוזים
  2. שוברים את האגוזים לשבבים קטנים בעזרת סכין או פטיש בשר
  3. במחבת טפלון, מבשלים את הדבש על להבה נמוכה ומביאים לרתיחה
  4. כשהדבש מתחיל לבעבע, מסירים מהלהבה ומצננים
  5. מחזירים את המחבת עם הדבש לכיריים וחוזרים על הליך זה פעמיים כדי לאפשר לדבש להתעבות ולהיות סמיך מאד
  6. מוסיפים לדבש על הכיריים את אבקת הסוכר ומערבבים עד שמגיעים שוב לסף רתיחה
  7. מוסיפים את האגוזים ומערבבים היטב
  8. כשהאגוזי מלך מתחילים לשנות צבע, בדר"כ לאחר כ-3 דקות, מסירים מהלהבה
  9. להכנת גוזינאקי אגוזים-שקדים-בוטנים: קולים בנפרד את כל האגוזים-שקדים-בוטנים וזרעי הפשתן
  10. שוברים את האגוזים בוטנים וזרעי פשטן לשבבים קטנים בעזרת פטיש בשר
  11. במחבת טפלון, מבשלים את הדבש על להבה נמוכה ומביאים לרתיחה
  12. כשהדבש מתחיל לבעבע, מסירים מהלהבה ומצננים
  13. מחזירים את המחבת עם הדבש לכיריים וחוזרים על הליך זה פעמיים כדי לאפשר לדבש להתעבות ולהיות סמיך מאד
  14. מוסיפים לדבש על הכיריים את אבקת הסוכר ומערבבים עד שמגיעים שוב לסף רתיחה
  15. מוסיפים את תערובת הגוזים-שקדים-בוטנים וזרעי פשתן ומערבבים היטב
  16. כשהאגוזים מתחילים לשנות צבע, בדר"כ לאחר כ- 4 דקות, מסירים מהלהבה
  17. הכנת הגוזינאקי – שיטת הפיצה: כשהתערובת דבש ואגוזים אחיד ומוכנה, יוצקים מיד את התערובת על קרש עץ רטוב ומשומן
  18. מורחים את תערובת הדבש-אגוזים בצורה אחידה על הלוח, ביד רטובה או בעזרת גב של כף מתכת משומנת
  19. מיישרים לקבלת שכבה עבה אחידה, בעזרת מערוך משומן
  20. בעזרת סכין חדה ולא משוננת, חותכים את ה"יציקה" לקבלת ריבוע או עגול או מעוין בעובי של 1 ס"מ
  21. הכנת הגוזינאקי – שיטת הרולדה: יוצקים מיד את התערובת על קרש עץ רטוב ומשומן
  22. יוצרים גליל בקוטר של כ- 4 ס"מ ומניחים לגליל הדבש-אגוזים להתקרר במשך 10 דקות
  23. בעזרת להב סכין מחומם ומשומן חותכים פרוסות שוות בעובי 1 ס"מ לערך

לפיזור והגשה

מפזרים זרעי פשתן (או שוּמשוֹם (או שֻׁמְשְׁמִין) על פני הגוזינאקי וממתינים מספר שעות להתקשות

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite

רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…

עלו החודש

חמש תרופות סבתא לחורף

החורף מביא לעיתים קרובות הצטננויות, שפעת ותחושת קור כללית, ותרופות סבתא הן פתרון נפלא לחימום הגוף ולחיזוק המערכת החיסונית באופן

לקריאה...

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *