על עדשים הרחבנו כאן בעבר והפעם על מרק עדשים ||| שורבט עדס הוא מאכל פופולארי במחוזותינו והפעם גם שני מתכונים ||| מתכון למרק עדשים ירדני שנבדל מעט בתיבול, מהמתכון של מרק העדשים המצרי ||| מנזיד העדשים של יעקב ועד מרק העדשים המזרח תיכוני ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…
מרק עדשים כבר רבבת שנים
עדשים נחשפו בממצאים מלפני 10,000 שנה במערת פרנת'י Franchthi Cave ביוון וגם במוּרֵייְבֶּת ובתל אַבּוּ הוּרֵיירָה تل أبو هريرة שבסוריה, ואתרים באזור יריחו. אריסטופנס כינה את מרק העדשים: "….מרק העדשים, המתוק מכל המעדנים". היפוקרטס המליץ על אכילת עדשים כסגולה לבריאות הכבד. מרק עדשים מוזכר בתנ"ך: בסיפור יעקב ועשיו, בבראשית כ"ה: "וְיַעֲקֹב נָתַן לְעֵשָׂו, לֶחֶם וּנְזִיד עֲדָשִׁים" – עשיו מוכן לוותר על זכות הבכורה שלו תמורת סיר מרק עדשים אדומות שמבשל אחיו יעקב. במסורת היהודית מגישים מרק עדשים כשיושבים שבעה ובארוחת סיום השבעה, וזאת כסמל למחזוריות החיים תודות לצורתם העגולה של העדשים.
מזינים ובריאים
מרק עדשים הוא אחד המאכלים החשובים לצמחונים תודות לערכים התזונתיים שלו. זה אחד המרקים הפופולריים בעולם הערבי גם כן תודות ליתרונות שהוא נותן לסועד: הוא מכיל ברזל (בצלחת מרק עדשים יש שליש מהצריכה היומית המומלצת של ברזל), חומצה פולית, מגנזיום אשלגן, סיבים תזונתיים, 36% מהעדשים הם חלבון צמחי, העדשים עשירות בפוליפנולים (נוגדני חמצון)
מתכון: מרק עדשים מצרי
מצרכים
- 1 כוס עדשים
- 4 כוסות מים
- 2 תפוח אדמה בינוניים שטופים היטב
- 2 גזר שטופים היטב
- 3-4 שיני שום, פרוסים או שלמים קלופים
- 1 בצל קצוץ גס
- מלח
- פלפל
- 2 כפות שמן זית
אופן הכנה
- משרים את העדשים במים לפחות שעתיים או אפילו למשך הלילה
- ממלאים סיר ב-2 ליטר מים ומוסיפים את העדשים
- מבשלים להרתחה ומוסיפים בצל, תפוחי אדמה, שום וגזר
- כשהסיר רותח, מנמיכים את הלהבה וממשיכים לבשל עד ריכוך הגזר ותפוחי האדמה
- מכבים את הלהבה ונותנים מעט להתקרר
- טוחנים את תכולת הסיר עם בלנדר מוט או בתוך מערבל מזון
- מחזירים את המרק לסיר (אם השתמשתם במעבד מזון) ומפעילים להבה בינונית
- מוסיפים שמן זית, מלח ופלפל וממשיכים עד שהמרק ירתח
- שמים את המרק בצלחות הגשה
- הערה: אם המרק סמיך, מוסיפים מעט מים
מתכון: שורבט עדס ירדני شوربة عدس
מצרכים (8 מנות)
- 3 כפות שמן זית
- 1 בצל קצוץ
- 3 שיני שום, כתושות
- 1.5 כפית כמון טחון
- 1.5 כפית כוסברה טחונה
- 1/2 כפית אבקת כורכום
- קורט פפריקה
- 1.75 כוסות עדשים אדומות מפוצלות, שטופות
- 1 צרור עלי סלרי (לפחות 2 גבעולים סלרי) קצוץ
- 1 גזר, קלוף וקצוץ גס
- 2 תפוח אדמה
- 8 כוסות מרק ירקות
- מלח
- פלפל
להגשה
אופן הכנה
- בעזרת מסננת דקה, שטפו העדשים האדומות עד שהמים צלולים
- הניחו את המסננת על מגבת לייבוש בזמן שאתם ממשיכים עם המרק
- בסיר גדול על להבה בינונית, מחממים שמן הזית
- מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים את הבצל עד שקיפות
- מערבבים פנימה את השום, כמון, כוסברה, כורכום ופפריקה ומערבבים לאיחוד
- מערבבים פנימה את העדשים האדומות השטופות ומוסיפים את עלי הסלרי, גזר, מרק, מלח ופלפל ומערבבים לאיחוד
- מכסים את המחבת ומבשלים כ- 30 דקות
- מכבים הלהבה ומרסקים תוכן המרק עם בלנדר מוט עד קבלת מרק סמיך וללא גושים
- מגישים עם מיץ לימון טרי, מעט שמן זית ופטרוזיליה מעל
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון بالصحه والعافيه