מנה בסיסית במטבח ההודי עם גרסאות שונות ורבות, בהתאם לירקות והתבלינים של האזור ||| מנה שהיא או בשרית או צמחונית, או חלבית או אפילו טבעונית ||| הרבה ירקות עפ"י העונה, ועוד יותר תבלינים הופכים את המנה מגוונת ובכל פעם תוצאה קצת שונה ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
קורמה או כורמה Korma
מנה שמקורה במטבח ההודי, שמורכבת מעוף או ירקות עם יוגורט (דהי), מים או ציר, ותבלינים לקבלת רוטב סמיך ועשיר. לקורמה שורשים במטבח המוגלאי Mughlai cuisine של תת היבשת ההודית. מאכל מוגולי אופייני, ניתן לייחס אותו למאה ה-16 ולהתפשטות המוגולית לדרום אסיה. מאכלי קורמה הוכנו לעתים קרובות במטבחי החצר המוגולית, כמו הקורמה הלבנה המפורסמת, שנאמר כי הוגשה לשאה ג'האן Shah Jahan ולאורחיו בחנוכת הטאג' מאהל Taj Mahal.
באופן קלאסי, קורמה מוגדרת כמנה שבה נצלים בשר או ירקות עם יוגורט או ציר. הטכניקה מכסה סגנונות רבים ושונים של קורמה. טעמה של קורמה מבוסס על תערובת תבלינים, כולל כוסברה וכמון טחונים, בשילוב עם יוגורט שנשמר מתחת לטמפרטורת רתיחה ומשולב באיטיות עם מיצי הבשר או ירקות. חלק ממנות הקורמה משלבות בשר וירקות כמו תרד ולפת. המונח שאהי Shahi, המשמש לכמה קורמות, מעיד על מעמדו כמאכל יוקרתי, ולא כארוחה יומיומית, ועל הקשר שלו לחצר.
גרסאות של קורמה
- בבריטניה, קורמה טיפוסית כפי שמוגשת במסעדות הודיות היא מנה מתובלת בעדינות עם רוטב סמיך. לעתים קרובות הוא כולל שקדים, קשיו או אגוזים אחרים, וחלב קוקוס או קוקוס. קורמה עוף נחשבת כמנת הקארי הפופולרית ביותר בבריטניה כיום, והחליפה את הצ'יקן טיקה מסאלה בסקרים של הרגלי אכילה ציבוריים.
- נבראטן קורמה Navratan Korma היא קורמה צמחונית העשויה מירקות או גבינת פאניר הודית, או אגוזים – או לפעמים שניהם. פירושו של Navratan הוא "תשע אבני חן", ומקובל שהמתכון כולל תשעה ירקות שונים.
- עיד קורמה היא מנה בחלקים המוסלמים של הודו, ומשמשת מנה מסורתית של עיד אל-אדחא – חג הקורבן המוסלמי. מנה זו היא לרוב בשרית עם בשר כבש, עז או פרה, שנצלה במיני תבלינים או ללא תבלינים. הטעם מגיע מהבשר והשומן של הנתחים הנבחרים.
- גולאי כורמה Gulai Kurma היא מנה פופולארית במטבח המלזי, מבושלת עם חלב קוקוס במקום יוגורט. בשרים המשמשים לכורמה כוללים עוף, בשר כבש, בקר וצבאים.
מתכון: ניגרי קורמה ירקות Nilgiri Korma
מצרכים (3-4 מנות)
- 10-12 עלי קארי
- 1/4 כוס עלי כוסברה קצוצים
- 1 כף אבקת גאראם מאסאלה
- 1 תפוח אדמה
- 1/2 כוס אפונה ירוקה קלופה
- 1/4 כרובית
- 10 תרמילי שעועית ירוקה
- 12 כפות שמן אגוזים
- 2 בצלים בינוניים
- 1 פלפל אדום
- מלח לפי הטעם
- 1 גזר
- 2 עגבניות
למשחת מסאלה
- 1 כף זנגוויל (ג'ינג'ר)
- 1 כפית זרעי כמון
- 2 כפות פרג
- 12 שיני שום
- 6 פלפל צ'ילי אדום שלמים
- 1/2 כוס שבבי קוקוס
- 2 כפות זרעי כוסברה
- 2 כפות זרעי שומר
אופן הכנה
- קוצצים את הבצל
- שוטפים ובבלנדר מרסקים את העגבניות
- שוטפים וחותכים את כל הירקות לחתיכות שוות בגדלן
- הכנת המסאלה: מחממים בסיר שתי כפות שמן ומטגנים את מצרכי המסאלה עד לקבלת צבע חום בהיר
- מצננים וטוחנים לעיסה עם תוספת של מעט מים
- שוטפים וחותכים את עלי הכוסברה
- בסיר עם מי מלח, מרתיחים את תפוחי האדמה, הכרובית והגזר עד לקבלת מרקם רך מעט ואז מוציאים ושומרים בצד
- מחממים שמן במחבת ומערבבים פנימה את הבצל ומטגנים עד להזהבה
- שוטפים ומערבבים פנימה את עלי הקארי ומשחת המסאלה
- מטגנים עד שהשמן נפרד וצף
- מערבבים פנימה את הירקות המבושלים תוך כדי המשך ערבוב
- מוסיפים את רסק העגבניות ומביאים לרתיחה
- מערבבים פנימה שתי כוסות מים ומבשלים על להבה נמוכה, עד שהירקות מבושלים והרוטב סמיך
- מפזרים את הגראם מסאלה, ומערבבים היטב
- מגישים חם לצד לחם נאן
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון अपने भोजन का आनंद लें