חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סיפורו של מתכון: מסאמן Msemen مسمن

מסאמן הוא מאכל צפון אפריקאי וכשמו כן הוא – משומן ||| בצקיות שהן בסיס לארוחת בוקר מתוקה עם דבש, כל ימות השנה ||| יש כמובן, איך לא, גרסאות נוספות למסאמן, כולל חריפות או ממולאות ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

מהו מסאמן مسمن או רג'הייף  Rghaifرغايف

מסאמן עם חמאה וריבה (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

זהו לחם שטוח או פיתה מסורתי שמקורה ממצרים, אבל נפוצה יותר בארצות המגרב: אלג'יריה, מרוקו ותוניסיה. המראה של המסאמן כמו פנקייק מרובע עם שכבות פנימיות מרובות ואופעם אותו על מחבת פסים. בדרך כלל מוגש עם דבש לצד כוס תה נענע ארומטי של בוקר או קפה.

מקור השם הוא מהמונח שמן, כי המאפה הזה, להבדיל מפיתה, שמן ומכאן שמו – משומן = משאמן.

M'semen הוא לחם שטוח העשוי משילוב של קמח, סולת, סוכר, מלח, שמרים, מים חמים, שמן וחמאה. את הבצק לשים עד שהוא הופך חלק, ולאחר מכן משטחים חתיכות ממנו ומעצבים ריבועים.

לאחר קיפול ועיצוב הבצק, הוא נאפה על מחבת פסים או מטוגן במחבת עד שהוא הופך לפריך מבחוץ ולעיס מבפנים. אמנם כאמור, מסאמן נצרך באופן מסורתי בפני עצמו כמלווה לקפה או תה, אך ניתן למלא אותו גם בבשר וירקות כמו עגבניות ובצל ועוד.

במרוקו נהוג גם להגיש גרסה חריפה יותר שקוראים לה רג'הייף  Rghaifرغايف. בתוניסיה, הלחם השטוח מבוסס לרוב על קמח סולת וללא שמרים, בצורת פיתה עגולה ונקרא שם מלווי Mlewi الملاوي.

מצרכים

להכנה ולטיגון

  • 100 מ"ל שמן צמחי
  • סולת
  • ½ כפית אבקת אפייה

אופן הכנה

  1. בקערת מְעַרְבֵּל (מיקסר) מערבבים את הקמח, סולת, שמרים, מלח וסוכר לקבלת תערובת אחידה
  2. יוצרים גומה במרכז ויוצקים בהדרגה כ-250 מ"ל מהמים תוך כדי ערבוב הקמח
  3. מוסיפים עוד מעט מים, מעט מאוד בכל פעם, תוך כדי המשך ערבוב
  4. הערה: אפשר לעשות הכול גם רק בידיים אבל אז להיות זהירים עם תוספת המים
  5. מערבבים עד שהבצק מרגיש יבש ולא דביק בכלל. אם הוספתם יותר מדי מים והבצק נדבק לידיים, פשוט הוסיפו עוד מעט קמח
  6. מקמחים קלות משטח עבודה ומעבירים עליו את הבצק
  7. מקמחים את הידיים ולשים את הבצק 5 דקות טובות עד שכל הבצק חלק
  8. הערה: אם המשכתם רק עם מיקסר – דקה אחת במיקסר תספיק. אם הבצק מעט דביק, פשוט תוסיפו מעט קמח
  9. משמנים תבנית אפיה בנדיבות, ובידיים משומנות היטב מחלקים את הבצק ל-12 כדורים ומניחים על התבנית
  10. מכסים את כדורי הבצק במגבת לחה ומשאירים בצד למשך 30 דקות למנוחה ותפיחה ולכן תקפידו לתת קצת רווח בין כדורי בבצק
  11. הכנת המסאמן: מערבבים מעט סולת ואבקת אפייה
  12. משמנים את הידיים ואת משטח העבודה בנדיבות ומתחילים לשטח כל כדור בצק בנפרד לקבלת צורה עגולה ושטוחה כמו פיתה, בעזרת כף היד או האצבעות
  13. מורחים מעט חמאה, אם משתמשים, ומפזרים על פני הבצק את תערובת הסולת ואבקת האפייה
  14. מקפלים צד אחד פנימה (קיפול ראשון)
  15. מפזרים תערובת סולת ומקפלים את הצד השני פנימה
  16. מפזרים תערובת סולת ומקפלים את שני הקצוות הארוכים יותר פנימה
  17. מפזרים שוב סולת לפני הקיפול הסופי
  18. מניחים בחזרה על תבנית האפייה המשומנת, ועושים אותו הדבר עם שאר כדורי הבצק
  19. בסיום מכסים שוב במגבת לחה ומניחים לנוח עוד 10 דקות
  20. לוקחים חתיכה מרובעת ומניחים אותה על משטח העבודה המשומן שלכם
  21. בידיים משומנות, טופחים כלפי מטה והחוצה כדי להגדיל את הריבוע לכדי פי 2 בערך מהגודל הקודם שלו
  22. הערה: אם אתם מתקדמים מהר, תעשו 2-3 יחידות ותעברו לשלב הבא
  23. מחממים כף שמן במחבת קרפ, מחבת פסים שטוחה או במחבת רגילה על להבה בינונית
  24. מניחים ריבוע בצק אחד על המחבת ומטגנים כ-2-3 דקות מכל צד. הופכים לפחות פעמיים מכל צד. אל תדאג לגבי כל התנפחות
  25. טיפ: כדי להבטיח השחמה אחידה, קחו מגבת לחה נקייה, ולחצו על המסאמן למשך כמה שניות כדי להצמיד הבצק למחבת או פשוט תשתמשו במרית שלכם כדי ללחוץ על המסאמן
  26. במידת הצורך, יוצקים עוד כף שמן מסביב למסאמן
  27. לסיום, הופכים על צלחת מרופדת בנייר מגבת כדי לספוג עודפי שמן ולשמור על חום המסאמן בזמן שאתם מסיימים את השאר
  28. מגישים עם קצת חמאה, דבש וגבינת שמנת

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון بالصحه والعافيه

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *