סוג של לחמניית שמרים, שבמרכזה שקע ומכוסה באופן מסורתי בבצל קצוץ ופרג מפוזר מעל ||| הביאלי היה חלק מהמטבח האשכנזי המסורתי של האוכלוסייה היהודית בעיר בִּיַאלִיסְטוֹק Białystok בצפון מזרח פולין עד לחורבן הקהילה בשואה, ומכאן שם המאפה ||| מהגרים יהודים פולנים בסוף המאה ה-19 הביאו את הביאלי לניו יורק, שם הוא נותר פופולרי כחלופה פשוטה יותר לבייגל עליו סיפרנו כאן ||| הביאלי בקוטר של עד 15 סנטימטרים ושלא כמו בייגל, שמבושל לפני האפייה, ביאלי פשוט נאפה, ובמקום חור באמצע יש בו שקע ||| בדרך כלל הוא מכוסה גם בפתיתי בצל, שום, פרג או פירורי לחם ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
מצרכים (8 ביאלי)
למילוי
- 1 בצל גדול קצוץ דק
- 1 כף שמן זית
- ⅓ כפית מלח
- 1 כף פָּרָג (או פֶּרֶג)
- פִּלְפֵּל שחור לאוהבי החריפות
שלבי הכנה
- הכנת הבצק: בקערת מְעַרְבֵּל (מיקסר) מערבבים את הקמח, שמרים, סוכר ומלח לאחידות
- מוסיפים לאט את המים החמים ולשים במהירות בינונית לקבלת בצק אחיד
- מכסים את הקערה במגבת לחה ומניחים לבצק לנוח (מכוסה) כ-10 דקות, כדי לספוג יותר מים
- כעת הפעילו שוב את המיקסר ולושו את הבצק היטב במשך 8-10 דקות תוך הוספת מים או קמח (במידת הצורך). יש ללוש את הבצק עד שיהיה חלק וגמיש, אך לא דביק
- צרו מהבצק כדור והניחו אותו בקערה משומנת היטב
- כסו את הקערה בניילון נצמד והניחו לבצק לתפוח כשעתיים או עד להכפלת נפחו
- הכנת המילוי: במחבת, חממו שמן והוסיפו את הבצל הקצוץ ומלח לפי הטעם שאוהבים ותנו לבצל להתבשל על להבה בינונית תוך שממשיכים לערבב את הבצל עד שהוא הופך שקוף
- הוסיפו לקראת הסוף את הפרג ושמרו את התערובת בצד כדי שתתקרר לטמפרטורת החדר
- הכנת הביאלי: פזרו קמח על משטח העבודה ולאחר מכן הניחו עליו את הבצק התפוח
- חלקו את הבצק לשניים ולאחר מכן חלקו כל חצי ל-4 חתיכות כך שיהיו לכם 8 חתיכות בצק שוות בגדלן / משקלן
- צרו בידיים מכל חלק, כדור בצק הדוק והניחו אותם בתבנית משומנת וכסו את התבנית במגבת לחה, לתפיחה נוספת של כשעה, או עד שייווצר שקע בעת לחיצה במרכז כדור הבצק
- עבדו עם חתיכת בצק אחת בכל פעם, בעוד שהשאר מכוסים כדי שלא יתייבשו
- כאשר כדורי הבצק תפחו כראוי, בעזרת האצבעות צרו שקע במרכז
- החזיקו את דיסק הבצק שקיבלתם כמו הגה כאשר האגודלים באמצע והאצבעות מסביב לקצוות. צבטו את הבצק בין האגודל לאצבעות, סובבו תוך כדי תנועה והרחיבו בהדרגה את השקע מבלי ליצור חור. לאחר העיצוב, הביאלי יהיה ברוחב של 10-12 ס"מ, כאשר השקע ברוחב של 7-9 ס"מ וטבעת בצק עבה של 2-3 ס"מ
- הדקו היטב על מרכז הביאלי, כדי שהבצק לא יתפח הרבה בעת האפייה
- הניחו את הביאלי המעוצב על התבנית המשומנת קלות
- בעזרת כף מלאו את השקע של כל ביאלי בתערובת הבצל והפרג ששמרנו בצד בשלב 8 הערה: מילוי יתר יגרום למרכז לא להיאפות באופן אחיד בגלל הלחות שבבצל
- חממו תנור ל- 230 מעלות
- אפו את הביאלי בתנור במשך כ-15 דקות, עד שהם זהובים
- קררו לטמפרטורת חדר והגישו.
טיפ: ניתן לשמור כשהם עטופים הדוק בניילון נצמד, במקרר
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite
רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…