מתכון מבית אמא לכופתאות קנדליקי שבילדותי היו מכינים עם שאריות לחם ישן וקמח ||| כופתאות בצק שהיה תוספת מעשירה לכל תבשיל עם רוטב כמו גולש או גיבץ' ||| סוג של קנודל מהמטבח של צ'כוסלובקיה שם בילתה אימי את ילדותה בימי השואה האמתניים, במסתור ||| גם סיפורי כופתאות ובעיקר מתכונים טעימים ומנחמים לחורף ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…
ספר המתכונים של אביבה
בסוכות 2006, ערכנו פרויקט משפחתי והכנו ספר מתכונים משפחתי עם כ-200 מתכונים והעלינו אותו במצגת לרווחת כוווולם. קראנו לפרויקט ספר המתכונים של אביבה בר. באתר נעלה מעת לעת מתכונים מספר המתכונים הזה. לחלק מהמתכונים יש גם סיפור ולחלק מהמתכונים יש שם קוד המצביע על מקום המתכון (חברים וחברות, שכנות ועוד).
המטבח של ז'נט
ז'נט, אימי ז"ל, הייתה ידוע בקרב כל השכנים בשכון עממי, רמתיים (היום חלק מהוד השרון), כאופת עוגות מיוחדות וטעימות. מתכוני העוגות של ז'נט היו שם דבר בקרב השכנות ללא קשר למוצא העדתי (והיו בשכונה מכל התפוצות: פולין, אוסטריה, צ'כוסלובקיה, תימן, עירק, פרס ועוד). חלק מהמתכונים נמצאים כאן באתר, כמו מתכון זה. כופתאות הקנדליקי או קנודל כפי שקראו להם בביתנו, היו רק בצק וללא תוספות של פרי כמו שידועות באוסטריה אלה ממש הגרסה הצ'כוסלובקית.
מה הם Knedlíky
Knedlíky הם כופתאות פשוטות מבושלות מצ'כיה, המוגשות לצד מנות מסורתיות רבות. כופתאות הלחם הצ'כי עשויות מקמח, שמרים, ביצה, מלח וחלב, שמבשלים במים ומגישים אותם בפרוסות. Knedlíky הם מתכון כופתאות צ'כי פשוט וקל שמשתלב היטב עם בשר ורוטב ומתכוני תבשיל או מרק. כופתאות Knedlíky הם מנה מרכזית במטבח הצ'כי ובוהמייני ומוגשים לצד מנות מסורתיות רבות, כולל המנה הצ'כית vepřo knedlo zelo שהיא נתח בשר חזיר עם כופתאות וכרוב כבוש. או מנת גולאש goulash או סינטה ברוטב שמנת svíčková na smetaně ועוד.
מה מקורו של ה-Knedlíky
לקנדליקי יש היסטוריה ארוכה ועשירה, בדומה לזו של צ'כיה. הדיווח הראשון הידוע על בישול כופתאות מתוארכים לימי רומא העתיקה כאשר כופתאות עשויות בשר, ירקות ודגנים בושלו או טוגנו בשומן מן החי. כופתאות על בסיס קמח תועדו לראשונה בימי הביניים ולעיתים קרובות מולאו בבשר וירקות וטוגנו בשומן מן החי. סיפור הכופתאות המבושלות מתוארך למאה ה-19, כאשר מספרים על טבח צבאי שהחליט להרתיח את כיכרות הבצק שלו במים כאשר תנור האפיה שלו נהרס מאש האויב.
בין אם הסיפור אמיתי ובין אם לאו, הכופתאות הצ'כיות המבושלות במים הפופולריות כיום לא תועדו לפני הזמן הזה ובמקום זאת היו דומות לפשטידות בשר וכדורי בצק אפויים, שעדיין פופולריים בכל מרכז אירופה.
במקור הוגש כמנה עיקרית במילוי בשר וירקות, כיום knedlíky הם מלווה נפוץ למאכלים רבים במטבח הצ'כי, העשיר בבשרים, תבשילים, מרקים, ירקות כבושים ומאפים מתוקים. כופתאות הלחם הצ'כיות משמשות בדרך כלל לספיגת רטבים או תבשילים של בשר וירקות, כמו גולאש צ'כי, ומכינים כיום לרוב עם קמח חיטה תופח מהיר וחתוכים לפרוסות לאחר הרתיחה.
כופתאות בצק
וריאציות של כופתאות בצק פופולריות במטבחים ברחבי אירופה והווריאציות נקראות לעתים קרובות גם knedlo, knedlíky, knödel, knédli, knedľa, kniddel, knedle, cnigle ו-canederli בהתאם לארץ או לתרבות המוצא שלהם.
ניתן למצוא את הווריאציות הללו על knedlíky בגרמניה, אוסטריה, פולין, סלובקיה, הונגריה ואיטליה, וכל תרבות יצרה את ההתייחסות שלה לכופתאות הבצק המבושל או האפוי.
Klöße הם וריאציה קנדליק פופולרית העשויה מפירה, ביצים וקמח ומאודות או מבושלות ווריאציה דומה בשם grízgaluska מהונגריה עשויות עם קמח סולת.
Semmelknödel מגרמניה מיוצרים בצורה דומה ל- knedlíky הצ'כית, אך לפעמים מבושלים עטופים בבצק ואז נקראים Servettenknödel, ואם ממולאים בבשר חזיר נקראים Speckknödel.
כופתאות ברחבי תבל
כאשר מהגרים ממרכז אירופה עברו לאזורים אחרים בעולם, הם שינו את הטכניקות והמרכיבים שלהם בארצותיהם החדשות ויצרו וריאציות חדשות של קנדליקי. מהגרים גרמנים בברזיל מבשלים Klöße מאורז לבן וקמח חיטה. בארצות הברית יצרו כופתאות מקמחי דגנים מקומיים, ובקנדה מכינים כופתאות בשר ורוטב בשם poutine râpée. אפשר אפילו למצוא כופתאות לחם מאודות בסין שנקראות מַאנְטוֹאוּ Mántou.
מתכון: כופתאות קנדליקי Knedlíky
מצרכים
אופן הכנה
- מערבבים בקערה את הסוכר, שמרים וחלב
- מקציפים ומניחים את הבלילה בצד כ-10 דקות או עד שמתקבל קצף
- בקערת מיקסר, מערבבים את הקמח, ביצה, מלח
- מוסיפים את תערובת השמרים ולשים עד שהבצק מתנתק משולי הקערה
- מכסים את הקערה במטלית לחה ומניחים לתפיחה, באזור חמים הרחק מרוח למשך שעתיים לערך
- מפזרים על משטח העבודה קמח
- יוצרים מהבצק 3 כיכרות
- בסיר גדול מביאים לרתיחה מי מלח
- מניחים בזהירות את הכיכרות בסיר המבעבע
- מנמיכים את הלהבה לנמוכה ומבשלים כשהסיר מכוסה במשך 20 דקות
- הופכים את כיכרות הבצק באמצע הבישול. יש לשמור על רתיחה מתמשכת לאורך כל הבישול
- מוציאים את כיכרות הבצק מהסיר
- נועצים את הכיכרות בכמה מקומות בעזרת מזלג כדי להוציא את האדים
- פורסים את הכיסונים בעדינות עם חוט תפירה, חוט דנטלי או סכין משוננת וחדה מאד
- הפרוסות צריכות להיות בעובי של 2 ס"מ לערך
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Jo it Vadjyot